Windows, Linux ve Mac için En İyi RAID Veri Kurtarma Yazılımı

Önerdiğimiz her uygulamayı size en güvenilir ve etkin çözümleri sunabilmek için test ederiz.
98

en iyi raid veri kurtarma yazılımıRAID diziliminizden kaybolan veya bozulan dosyaları geri almak için en iyi RAID veri kurtarma yazılımını mı arıyorsunuz? Bu kapsamlı rehber, Windows, Linux ve Mac işletim sistemleriyle uyumlu çeşitli RAID veri kurtarma uygulamalarını inceliyor.

Özelliklerini, yeteneklerini ve her seçeneğin sınırlarını tartışarak, yazılım bozulması, kazara dosya silinmesi ya da başka herhangi bir sebep olsun, belirli veri kaybı senaryonuz için en uygun çözümü seçmeniz konusunda size kapsamlı tavsiyeler sunuyoruz. Bu bilgilerle, RAID veri kurtarma hedefleriniz için uygun aracı seçmek için daha iyi donanımlı olacaksınız.

RAID Kurtarma Nedir?

RAID veri kurtarma, yedekli bağımsız disk dizileri (RAID) sisteminden verilerin geri yüklenmesi veya kurtarılması işlemidir. RAID, birden çok diski tek bir mantıksal birimde birleştirerek geliştirilmiş performans, güvenilirlik ve veri koruması sağlayan bir teknolojidir.

Yine de, RAID’in faydalarına rağmen, çeşitli nedenlerle – yazılım bozulması veya yanlışlıkla silme gibi – veri kaybı yaşanabilir. Bu gibi durumlarda, RAID veri kurtarma yazılımı, bozulmuş veya hasar görmüş RAID dizilimindeki disklerden verileri geri yüklemek için kullanılabilir.

Ancak, tüm RAID veri kurtarma yazılım uygulamaları hem yazılımsal hem de donanımsal RAID’ler ve onların birden fazla olası yapılandırmaları ile uyumlu değildir, bunlar:

RAID Konfigürasyonu Açıklama
RAID 0 Bu RAID dizisinin depolama kapasitesi, oluşturan bireysel sürücülerin kapasitelerinin toplamına eşittir. Veriler tüm sürücülere eşit olarak dağıtıldığı için performans büyük ölçüde artırılır.
RAID 1 Sürücü aynalama kullanılarak, veriler en az iki sürücüye tamamen yazılır, böylece bir sürücü tamamen arızalansa bile veriler sorunsuz bir şekilde alınabilir.
RAID 2 Bu RAID konfigürasyonu artık günümüzde çok kullanılmamaktadır. Eskiden farklı fiziksel depolama cihazlarında verileri, ardışık her bitin farklı bir sürücüde olduğu şekilde depolamak için disk mil dönüşünü senkronize etmek için kullanılıyordu.
RAID 3 Yine, bu RAID konfigürasyonu günümüzde kullanılmamaktadır. Dizi oluşturan disklerden birinde saklanan hata algılama kodunu sunar.
RAID 4 RAID 0 gibi, bu RAID konfigürasyonu verileri artırılmış performans için birden fazla sürücüye eşit olarak dağıtır, ancak bir sürücü arızalandığında dosyaların kurtarılabilmesi için dizi oluşturan disklerden birinde saklanan hata algılama kodunu da sunar.
RAID 5 Hata algılama kodunu ayrılmış bir sürücüde saklamak yerine, RAID 5 düzenli verilerle birlikte kodu tüm sürücüler üzerinde dağıtır.
RAID 6 Hata algılama kodu bloklarının iki katını depolayarak RAID 6, sadece bir tane değil (RAID 4 ve RAID 5 gibi), iki sürücünün başarısız olmasını idare edebilir.
Birleşik (iç içe) RAID konfigürasyonu Birleşik veya iç içe RAID konfigürasyonları, tek bir mantıksal sürücü oluşturmak için iki veya daha fazla farklı RAID seviyesinin birleştirildiği konfigürasyonlara işaret eder. Örneğin, RAID 1 (aynalama) ve RAID 0 (şeritleme) birleştiren RAID 10 (RAID 1+0 olarak da bilinir), hem gelişmiş veri yedekliliği hem de artırılmış performans sağlayan iç içe bir konfigürasyondur. RAID 10 kurulumunda, önce veriler birden fazla sürücü üzerinde aynalanır, ardından verilerin dağıtılması ve performansın iyileştirilmesi için ek sürücüler üzerinde şeritlenir.

Ayrıca “just a bunch of disks” (sadece bir sürü disk anlamına gelen) kısaltmasıyla JBOD adında bir disk yapılandırması da bulunmaktadır. Bu yapılandırmada, birden fazla sürücü bir araya getirilerek tek bir mantıksal depolama birimi oluşturulur, ancak sürücüler bir RAID dizisi oluşturmaz. Bu, sürücülerin bağımsız diskler olarak ele alındığı ve dizinin herhangi bir yedekleme ya da veri koruması sunmadığı anlamına gelir.

En İyi RAID Kurtarma Yazılımı

Bu bölümde, kaybolan verilerinizi olabildiğince hızlı bir şekilde geri almanıza yardımcı olacak en iyi RAID kurtarma yazılımlarını önereceğiz.

1. R-Studio

r-studio mac

R-Studio, çoğu RAID yapılandırması (0, 1, 4, 5, 6, 10, 1E, 5E, 5EE, 6E) ve tüm büyük işletim sistemleri için destek sunan profesyonel seviye RAID kurtarma yazılımıdır.

Bu yazılımı kullanabilmek için oldukça teknik bilgili bir kullanıcı olmak gerekiyor çünkü yapılandırılması gereken pek çok ileri seviye seçenek var ve bunların hepsi açıkça açıklanmış değil. Neyse ki, R-Studio otomatik olarak RAID 5 ve 6 parametrelerini tanıyabiliyor, en azından bu ayarları yapmak zorunda kalmıyorsunuz.

R-Studio’yu hâkim olanlar mükemmel RAID dosya kurtarma performansı ve ağır hasar görmüş veya bilinmeyen dosya sistemlerini bilinen dosya türleri için tarayabilme yeteneği ile ödüllendirilirler.

Pros

  • Çoğu RAID yapılandırmasını destekler
  • Çapraz platform
  • Otomatik RAID parametre tanıma
  • Harika performans
Cons
  • Kullanımı kolay değil

Fiyat:

$49.99’dan başlayan fiyatlar. Ücretsiz demo sürümü mevcuttur.

2. Disk Drill

Disk Drill, kullanıcıların Linux ve Windows RAID dizilimleri (0, 1, 5, 6, 10, 1E ve jbod) dahil olmak üzere çeşitli depolama cihazlarından kaybolan veya silinen verileri kolayca kurtarmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir veri kurtarma yazılımıdır.

RAID kurtarma işlemi, kullanıcı dostu arayüz ve uygun adım adım süreç sayesinde harici sabit sürücü veri kurtarma işleminden daha karmaşık değildir.

Windows için diğer birçok RAD veri kurtarma yazılım uygulamalarının aksine, Disk Drill sadece kurtarılabilir verileri önizlemekle kalmaz, aynı zamanda gerçek kurtarma işlemini de gerçekleştirebilir. Ücretsiz sürüm, RAID dizilerinden ve diğer depolama cihazlarından kaybolan maksimum 500 MB veriyi geri getirebilir.

Pros

  • Çoğu RAID yapılandırmasını destekler
  • Kullanıcı dostu arayüz
  • Ücretsiz olarak 500 MB’a kadar veri kurtarabilir
  • Kullanışlı yedekleme ve veri koruma araçlarıyla birlikte gelir
Cons
  • Gelişmiş yapılandırma seçenekleri eksik

Fiyat:

Başlangıç fiyatı $89.00 (isteğe bağlı ömür boyu yükseltmeler $29.00). Ücretsiz sürüm mevcut.

3. DiskInternals RAID Kurtarma

DiskInternals RAID Kurtarma

DiskInternals tarafından geliştirilen RAID Kurtarma, Windows kullanıcılarının RAID verilerini kurtarmalarına özel olarak yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Yazılım, RAID 0, RAID 1, 0+1, 1+0, 1E, RAID 4, RAID 5, 50, 5EE, 5R, RAID 6, RAID 60 ve JBOD’u destekleyerek oldukça çok yönlüdür.

En yaygın kullanılan RAID yapılandırmalarının yanı sıra, RAID Recovery, Adaptec, HP, Dell, MegaRAID, Silicon RAID Controllers ve diğerleri gibi özel RAID kontrol cihazları ile iletişim kurabilir.

Ayrıca RAID Recovery’yi yedekleme ve kurtarma amaçları için disk imajları oluşturmak için kullanabilirsiniz. Yazılımın kullanımı konusunda daha kullanışlı olmasını dilerdik, çünkü bu konuda Disk Drill gibi çözümlerin oldukça gerisinde kalıyor.

Pros

  • Yazılım ve donanım RAID kurtarmak için tasarlandı
  • Geniş RAID kontrol cihazı ve yapılandırma desteği
  • Disk imajları oluşturabilir
Cons
  • Pahalı
  • Kullanışlı değil

Fiyat:

249 dolardan başlıyor. Ücretsiz sürüm mevcut.

4. Stellar RAID Veri Kurtarma Aracı

stellar veri kurtarma

Stellar RAID Data Recovery Tool, 0, 5, 6 RAID desteği ile Windows için bir RAID dizisi veri kurtarma aracıdır. Biçimlendirilmiş ve erişilemeyen RAID dizilerinden, SSD RAID dizilerinden ve mantıksal hasar görmüş dizilerden veri kurtarabilir.

Diğer Stellar yazılım ürünleri gibi, RAID Veri Kurtarma Aracı da normal Windows kullanıcılarını düşünerek tasarlanmıştır, bu nedenle kurtarma işlemini tamamlamak için sadece birkaç basit adım gereklidir.

Stellar RAID Veri Kurtarma Aracı ile ücretsiz olarak başlayabilirsiniz, ancak sınırsız kurtarmayı açmak için bir Stellar Veri Kurtarma Teknisyeni veya Araç Seti lisansına ihtiyacınız vardır.

Pros

  • Kullanımı kolay
  • Saygın bir şirket tarafından geliştirildi
  • Sık sık güncellenir
Cons
  • Yalnızca 0, 5, 6 RAID'leri destekler
  • Pahalı

Fiyat:

$199’dan başlayan fiyatlar. Ücretsiz sürüm mevcut.

5. DiskGenius

DiskGenius ana ekranı.

DiskGenius sadece bir veri kurtarma yazılımı aracı olmanın ötesinde, sağlam bir disk yöneticisi olarak da işlev görür. Sonuç olarak, bölümlerinizi yönetmek için kullanabileceğiniz gibi, disklerinizi klonlamak, kalıcı olarak silinen dosyalarınızı geri getirmek ve dahası için de kullanabilirsiniz.

Özellikle ileri düzey kullanıcılar için tasarlanmış olan DiskGenius, ustalaşması biraz zaman alabilir ve modası geçmiş kullanıcı arayüzü bu konuda kesinlikle yardımcı olmamaktadır, ancak dik öğrenme eğrisinin üstesinden gelenler kötü sektörlerin tespiti ve onarımı, SSD kontrolörlerine TRIM komutu gönderme yeteneği veya sanal RAID yetenekleri gibi ileri özelliklerle ödüllendirilirler.

DiskGenius, Free, Standard ve Professional olmak üzere üç aşamalı bir freemium modeli sunar. Ücretsiz sürüm, 64 KB’a kadar dosya kurtarmanıza izin verir ve karmaşık bölüm yönetimi sağlar. İyi haber ise, tüm ücretli lisansların ömür boyu lisanslar olması, yani sürekli abonelik ücretleri konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak.

Pros

  • Veri kurtarma ve disk yöneticisi olarak 2’si 1 arada işlevsellik
  • Profesyonellere yönelik gelişmiş özellikler
  • Disk klonlama ve sanal RAID yetenekleri
  • Ömür boyu lisanslar
Cons
  • Dik öğrenme eğrisi
  • Karışık arayüz
  • İmza taramada ortalama performans

Fiyat:

Başlangıç fiyatı $69.90. Ücretsiz sürüm mevcut.

6. GetDataBack

GetDataBack

GetDataBack, oluşturulan en çirkin Windows uygulamalarından biri olabilir, ancak RAID dizilerinden veri kurtarma işlemi yaparken günü kurtarabilir.

Salt okuma modunda çalışan kurtarma algoritmaları, Windows NTFS, FAT12, FAT16, FAT32, exFAT, Linux EXT, EXT2, EXT3, EXT4 ve Apple HFS+, APFS dosya sistemlerinden verileri güvenli bir şekilde geri getirebilir.

Kafa karıştıran şey, NTFS kurtarma ve FAT kurtarma işlemlerini gerçekleştirmek için iki farklı yazılım sürümünün kullanılıyor olması. Dahası, GetDataBack’in arkasındaki şirket olan Runtime Software, özel bir RAID kurtarma aracı satmakta, aynı zamanda iki farklı RAID kurtarma paketi de sunmaktadır.

Pros

  • Satın alma ile ömür boyu ücretsiz güncellemeler
  • Güvenli, salt okunur tasarım
Cons
  • Kötü kullanıcı arayüzü
  • Sadece 0 ve 5 RAID'leri destekler
  • Araçtaki farklı sürümlerde NTFS ve FAT desteği

Fiyat:

Başlangıç fiyatı $79. Ücretsiz sürüm mevcut.

7. TestDisk

testdisk yeni günlük dosyası windows

TestDisk, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir veri kurtarma yazılım uygulamasıdır. Ana amacı, bölüm tablosu ve önyükleme ile ilgili sorunları, hatalı yazılım, insan hatası veya zararlı yazılım tarafından oluşturulan sorunlar gibi, düzeltmektir.

Bozuk RAID 0, 1 ve 5 dizilerini komut satırı kullanıcı arayüzü kullanılarak yapılan birkaç adımda düzeltebilir. TestDisk’in en büyük dezavantajı olarak genellikle grafiksel kullanıcı arayüzünün olmaması kabul edilir çünkü bu özellik aracı deneyimsiz kullanıcılar için daha az erişilebilir kılar.

TestDisk, PhotoRec adında, basit ücretsiz RAID kurtarma yazılımı olarak kullanılabilen bir veri kurtarma aracıyla birlikte gelir ve bunun için QPhotoRec adında bir GUI bile vardır.

Pros

  • Tamamen ücretsiz
  • Açık kaynak
  • Bozuk RAID’leri onarma yeteneği
Cons
  • Komut satırı kullanıcı arayüzü
  • Acemiler için uygun değil

Fiyat:

Tamamen ücretsiz

8. Reclaime Ücretsiz Raid Kurtarma

beni geri al

Reclaime Free Raid Recovery, kendi başına hiçbir veri kurtaramaması nedeniyle biraz alışılmadık bir RAID veri kurtarma yazılım uygulamasıdır.

Amacı, Disk Drill veya TestDisk gibi bir araç kullanarak kaybolan verileri kurtarabilmeniz için dizi (array) tam kopyasını veya parametre setini (disk sırası, blok boyutu, başlangıç ofseti ve daha fazlası) üretmektir.

RAID 0, 0+1, 1+0, 1E, 5, 6 tümü desteklenmektedir ve aynı zamanda QNAP, NETGEAR, Synology ve Buffalo gibi şirketlerin NAD aygıtları da desteklenmektedir.

Pros

  • Tamamen ücretsiz
  • Kullanımı çok basit
  • En yaygın RAID türlerini destekler
Cons
  • RAID veri kurtarma işlemini tamamlamak için gerekli ek yazılım

Fiyat:

Tamamen ücretsiz

9. UFS Explorer

UFS Explorer

UFS Explorer, Windows, Mac ve Linux’ta birçok veri kaybı sorununu ele alabilen çok yönlü ve çok platformlu bir veri kurtarma uygulamaları ailesidir.

Windows RAID kurtarma çözümü arayanların, en yaygın veri kaybı sorunlarını çözebilen UFS Explorer RAID Recovery’e yakından dikkat etmeleri gerekmektedir.

Araç, RAID 0, RAID 1E, RAID 3, RAID 5, RAID 6, RAID 7 ve hatta RAID seviye 10, 50, 60, 50E, vb. desteklemektedir. Otomatik olarak RAID parametrelerini tespit edebilir ve sanal RAID montajı gerçekleştirebilir, ancak kullanıcı arayüzü bu kadar eski olmasaydı daha iyi olurdu.

Pros

  • Windows, Mac ve Linux’u destekler
  • Çoğu RAID türüyle çalışır
Cons
  • Eski kullanıcı arayüzü
  • Oldukça pahalı

Fiyat:

UFS Explorer’ın normal sürümü için $64.95’ten başlayan fiyatlarla

RAID Kurtarma Yazılımı Nasıl Seçilir

En iyi RAID kurtarma yazılımını seçerken dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır:

  • 💻 İşletim sistemi uyumluluğu: Yazılımın kullandığınız işletim sistemi ile uyumlu olduğundan emin olun.
  • 🔢 Desteklenen RAID yapılandırmaları: Yazılımın kullandığınız RAID türünü desteklemesi gerekmektedir.
  • 🗂️ Dosya formatları: Yazılımın ihtiyacınız olan dosya türlerini kurtarabiliyor olması gerekmektedir.
  • 🤩 Kullanım kolaylığı: Yazılım, teknik deneyime sahip olmayan kişiler için bile kolay kullanılabilmelidir.
  • 💰 Fiyat: Yazılımın maliyetini, özellikleri ve performansı ile karşılaştırarak göz önünde bulundurun.

Yazılım satıcısının itibarı ve sunduğu müşteri desteğini göz önünde bulundurmak da önemlidir. İyi müşteri desteği olan saygın bir satıcı, kurtarma süreci sırasında karşılaşabileceğiniz herhangi bir sorunu hızlıca çözmenize yardımcı olabilir.

Sonuç

RAID dizileri, büyük miktarda veriyi tek bir yerde saklamak için kullanılabilir, bu da onlarla ilgili veri kaybı olaylarının yıkıcı sonuçları olabileceği anlamına gelir. Neyse ki, RAID veri kurtarma çoğu zaman mümkündür ve bunu kolayca yapmanızı sağlayacak en iyi RAID kurtarma yazılım araçları mevcuttur. Mükemmel ücretsiz RAID kurtarma yazılımlarına örnekler arasında R-Studio, Disk Drill ve Zero Assumption Recovery bulunmaktadır. Onların yardımı ve biraz şansla, verilerinizi kısa sürede geri almayı başarabilirsiniz.

SSS

RAID dizisindeki sürücülerden biri veya daha fazlası arızalanırsa, tüm dizinin erişilemez hale gelmesine neden olabilir. Bu durumda, diziyi yeniden oluşturmayı denemeden önce Disk Drill gibi RAID dizi veri kurtarma yazılımını kullanarak arızalı sürücülerden verileri bireysel olarak kurtarmanız gerekebilir.
Veri kurtarma için "en iyi" RAID yapılandırması diye bir şey yoktur, çünkü uygun yapılandırma sizin spesifik ihtiyaçlarınıza ve gereksinimlerinize bağlı olarak değişecektir. Ancak, bazı RAID yapılandırmaları diğerlerine göre veri kurtarmaya daha uygun olabilir. Örneğin, RAID 1, verilerin iki veya daha fazla sürücüde tam bir kopyasını oluşturmak için aynalama kullanır ve mükemmel veri koruması sağlayabilir ve sürücülerden biri arızalandığında verileri kurtarmayı daha kolay hale getirebilir.
RAID diziliminize erişimi kaybettiyseniz ve verileri kurtarmak istiyorsanız, sürücüleri tarayıp verilerin kurtarılmasını denemek için Disk Drill gibi veri kurtarma yazılımını kullanabilirsiniz:
  1. Arızalı RAID diziliminizden çıkardığınız sürücüleri bilgisayarınıza bağlayın.
  2. Disk Drill veri kurtarma yazılımını indirin ve bilgisayarınıza kurun.
  3. Disk Drill'i açın ve RAID'ler sekmesine gidin.
  4. RAID diziliminizi tarayın ve Disk Drill'in işlemi tamamlaması için biraz zaman tanıyın.
  5. Kurtarılan dosyaları önizleyin ve yeni bir konuma kaydedin.
RAID diziliminizdeki bir veya daha fazla sabit diskiniz fiziksel olarak zarar görmüşse, profesyonel bir RAID veri kurtarma servisi merkezi ile iletişime geçmenizi ve sorununuzu onlara anlatmanızı öneririz.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required