Windows 11’de Kalıcı Olarak Silinen Dosyaları Nasıl Kurtarabilirsiniz

Onaylayan
109

Windows 11'de dosya kurtarma

Bu makalede, Windows 11’de veri kurtarma ihtiyacınız varsa hangi seçeneklerin mevcut olduğunu ve Windows 11 sürümüyle birlikte gelen arayüz aracılığıyla bunu nasıl yapabileceğinizi inceleyeceğim.

Windows 11’de Dosya ve Klasör Arama Nasıl Yapılır

Dosyalarınızı kurtarmaya çalışmadan önce, onların sadece bir yerde klasörde gizli olmadıklarından emin olun. Windows 11, bilgisayarınızda dosya aramak için iki yol sunar: Arama ve Dosya Gezgini, aynı zamanda Windows 10’da da bulunur.

Arama Kullanın

Başlat düğmesinin yanında, büyüteçle temsil edilen Arama simgesini bulacaksınız. Adına göre dosya veya klasörlerinizi, ayrıca uygulamaları bilgisayarınızda taramak için kullanabilirsiniz. Tasarımı yenilenmiş olsa da, işlevleri aynı kalmıştır.

  1. Ara simgesine tıklayın.Ara simgesine tıklayın.
  2. Dosya ve klasör adını girin ve bulunursa ‘a tıklayın.Arama öğesini açma.

Dosya Gezgini Kullanın

Dosya Gezgini, Windows 11 bilgisayarınızdaki dosya ve klasörleri aramak için kullanabileceğiniz bir arama işlevi de içerir. Ayrıca, birçok işlevin sadece simgelerle temsil edildiği bir tasarım değişikliği de almıştır, isimleriyle değil.

  1. Dosya Gezgini‘ni açın.Dosya Gezgini Açılıyor.
  2. Dosyanızın veya klasörünüzün adını kullanarak arama yapın.Dosya Gezgini için öğe araması.
  3. Adını hatırlamıyorsanız, bir yıldız işareti koyduktan sonra dosya uzantısına göre arama yapabilirsiniz. Örneğin: *.jpg.Windows Gezgini'nde dosya tipine göre arama yapılıyor.

Microsoft 365’te Arama Çubuğunu Kullanın

Microsoft 365’in işletme sürümüne sahipseniz ve bir belgeyi kurtarmaya çalışıyorsanız, Word, Excel, PowerPoint, Outlook ve OneNote’un yerleşik arama menüsünü kullanarak dosyaları arayabilirsiniz. Bu, kullanılan anahtar kelimelerle ilgili belgeler için OneDrive’ınızı arayacaktır. Bu işlev, Microsoft Office 2021’in kişisel sürümleri için çalışmaz.

  1. Herhangi bir Microsoft 365 uygulamasında boş bir belge açın.
  2. Sayfanın üst kısmındaki arama çubuğunu kullanarak belgeleri anahtar kelimelerle arayın.

Dosyalarınızı bulamadıysanız, gelecek adım kurtarma işlemi yapmaktır. Kaybolmuş veya silinmiş dosyaları Windows 11’de nasıl kurtarabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Windows 11’de Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır

Dosya kurtarma çeşitli farklı yollarla gerçekleştirilebilir. Ve çoğunlukla, Windows 10’dan veri kurtarma sırasında beklediğiniz şeyle çok benzerdir. Kullandığınız yöntemlerin neredeyse hepsi Windows 11 üzerinde de kullanılabilir olacaktır.

Bazı yöntemler, Windows 11’de varsayılan olarak kullanılabilen özellikleri kullanırken, diğerleri üçüncü taraf yazılımlarının kullanılmasını gerektirir. Aşağıdaki yöntemleri kullanarak Windows 11’de silinen bir dosyanın nasıl kurtarılacağını anlayabilirsiniz.

Yöntem 1:Geri Al (CTRL + Z)

Klasik Geri Al fonksiyonu, yakın zamanda silinen bir dosyayı geri getirmeniz gerektiğinde hala iyi çalışır. Bu, klavyenizde CTRL + Z tuşlarına basarak veya aşağıdaki talimatları izleyerek kullanıcı arayüzünü kullanarak yakın zamanda silinen bir dosyayı kurtarmak için yapılabilir.

  1. Silinen dosyanın bulunduğu klasöre gidin.
  2. Klasörde boş bir alana sağ tıklayın ve Silme İşlemini Geri Al‘a tıklayın.

Bunu yapmak, yakın zamanda silinen dosyayı orijinal konumuna geri yükler. Ancak, bu yöntemin sadece dosyayı silmenizin son eylem olması durumunda mümkün olduğunu unutmayın. Ayrıca, eğer dosyayı sildikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlattıysanız bu mümkün değildir.

Yöntem 2:Geri Dönüşüm Kutusundan Geri Yükle

Bir dosyayı sildiğinizde, Geri Dönüşüm Kutusu’na gönderilir (dosya çok büyükse, otomatik olarak kalıcı olarak silinir). Geri Dönüşüm Kutusu boşaltılana kadar, silinen dosyalarınız burada kalır. Dosya Gezgini arayüzünde bazı küçük değişiklikler dışında, Windows 10’da olduğu gibi aynı şekilde çalışır.

Dosyalarınızı sildiyseniz, Windows 11’de Geri Dönüşüm Kutusu’ndan silinen dosyaları kurtarmak için aşağıdaki talimatları kullanın.

  1. Masaüstünde Geri Dönüşüm Kutusu‘nu açın.Geri Dönüşüm Kutusu'nu açma.
  2. Geri yüklemek istediğiniz dosyaları seçin. Birden fazla dosyayı seçmek için, onları tıklarken CTRL tuşunu basılı tutun. Hazır olduğunuzda, Seçilen öğeleri geri yükle seçeneğine tıklayın. Dosyalar orijinal konumlarına geri yüklenecek.Windows 11'de Geri Dönüşüm Kutusu'ndan dosyaları geri yükleme.

Yöntem 3:Disk Drill ile Kurtarma

Bir dosyayı sildiğinizde, hemen sürücünüzden silinmez. Bunun yerine, yeni veriler tarafından üzerine yazılıncaya kadar fiziksel olarak orada kalır. O zamana kadar, veri kurtarma yazılımı kullanarak kurtarma şansı vardır. Bu, Windows güncellemesinden sonra kaybolan veriler de dahil olmak üzere hemen hemen tüm veri kaybı durumları için geçerlidir.

Disk Drill, kaybolan veya silinen dosyaları kurtarmak için sıkça kullanılan güvenilir bir veri kurtarma aracıdır. Windows 10’da harika çalışır, ancak Windows 11’de kalıcı olarak silinen dosyaları kurtarmak için de kullanılabilir. Aşağıdaki talimatları kullanarak, Disk Drill kullanarak silinen fotoğrafları, videoları, müzikleri ve belgeleri nasıl kurtaracağınızı anlayacaksınız.

  1. Disk Drill‘i indirin. Kurun ve ardından açın. Eğer UAC kullanıcı izni isterse, Evet‘e tıklayın.Windows 11'de Disk Drill açma.
  2. Veri kaybı yaşayan sürücüyü seçin, ardından Kayıp veriler için ara‘ya tıklayın.Disk Drill tarama başlatma.
  3. Tarama tamamlandığında, Disk Drill’in ne bulduğunu görmek için Bulunan öğeleri gözden geçir‘e tıklayın.Bulunan dosyaların kontrol edilmesi.
  4. Kurtarmak istediğiniz dosyaları işaretleyin. Kurtarma şansları sütunu, o dosyayı başarıyla kurtarma şansınızı gösterir. Hazır olduğunuzda, Kurtar‘a tıklayın.Windows 11'de Disk Drill kullanarak dosyaları kurtarma.
  5. Farklı bir fiziksel bölüme sahip bir çıkış konumu seçin, verilerinizin bozulma riskini azaltmak için tercihen. İleri‘ye tıklayın.Bir çıkış konumu seçimi.

Yöntem 4:OneDrive Geri Dönüşüm Kutusundan Geri Yükleme

OneDrive, Windows’a yerleşik olarak gelen Microsoft’un bulut depolama servisidir. Onu kullanmak zorunda değilsiniz, ancak dosyalarınıza her yerden erişebilmek ve başkalarıyla iş birliği yapabilmek oldukça yararlıdır. Eğer OneDrive’ı Windows makineniz ile kurduysanız, silinen dosyaların veya klasörlerin, OneDrive içerisinde yer alıyorsa OneDrive Geri Dönüşüm Kutusu’ndan kurtarılabilir olması mümkündür.

  1. Microsoft hesabınıza giriş yapın.
  2. Geri Dönüşüm Kutusuna tıklayın.OneDrive Geri Dönüşüm Kutusuna Erişim.
  3. Geri yüklemek istediğiniz dosya veya klasöre sağ tıklayın, ardından Geri Yükleye tıklayın.OneDrive geri dönüşüm kutusundan dosyaları geri yükleme.

OneDrive Geri Dönüşüm Kutusu’ndaki dosyalar, kalıcı olarak silinmeden önce 30 gün boyunca orada kalacaktır.

Yöntem 5: Dosya Geçmişini Kullanarak Geri Yükle

Dosya Geçmişi, Windows ile birlikte gelen bir yedekleme çözümüdür. Etkinleştirildiğinde, dosyalarınızın periyodik olarak kopyalarını yapar, böylece bunu manuel olarak yapmanız gerekmez. Bu, daha önce yeni bir sürümle üzerine yazılmış dosyaları Windows 11’de geri almanıza olanak tanır. Varsayılan olarak, yalnızca Masaüstü, Belgeler, Resimler, Videolar ve Müzik klasörlerindeki dosyaların kopyalarını yapar, ancak yedeklemek istediğiniz diğer klasörleri de belirtme imkanınız vardır.

Verileriniz kaybolmadan önce yapılandırılmışsa, verilerinizin kopyalarını saklayacak ve Windows 11’de yazılım kullanmadan kalıcı olarak silinen dosyaları kurtarmanıza izin verecektir. Dosya Geçmişi’nin verileriniz kaybolmadan önce yapılandırılmış olması gerektiğini unutmayın. Eğer yapılandırılmamışsa, dosyalarınızın hiçbir yedeği olmayacaktır.

  1. Windows Tuşu + S‘ye basın ve Dosya Geçmişi‘ni arayın. Dosya Geçmişi ile dosyalarınızı geri yükleyin seçeneğine tıklayın.Windows 11’de Dosya Geçmişi’ne Erişim.
  2. Silinmiş dosyalarınızın önceden bulunduğu klasöre gidin. Yedeklenmiş klasörün farklı sürümlerini görmek için sol ve sağ navigasyon butonlarını kullanabilirsiniz.Yedeklenmiş dosyaları bulma.
  3. Geri almak istediğiniz dosyaları seçin, ardından Geri Yükle‘meyi başlatmak için yeşil butona tıklayın. Eğer onları farklı bir konuma geri yüklemek isterseniz, yeşil butona sağ tıklayın ve Şuraya Geri Yükle‘ye tıklayın.Yedeklenmiş dosyaları kurtarma.

Yöntem 6:Önceki Sürümü Geri Yükle

Dosya Geçmişi veya Sistem Geri Yükleme kullanılarak yedeklenen klasörler önceki sürümlerine geri alınabilir. Bu yöntem, üçüncü parti yazılımlar indirme ihtiyacı olmadan Windows 11’de silinen klasörleri kurtarmak için kullanılabilir. Geri yüklenen klasörler, yedekleme anında içerdiği dosyaları da geri yükler. Bu, bireysel dosyalar için de yapılabilmektedir.

Dosya Geçmişi veya Sistem Geri Yükleme’de klasörün kaydedilmiş bir yedeği yoksa, önceki bir sürüme geri yükleme yapamayacaksınız.

  1. Silinen dosyanın bir zamanlar kaydedildiği klasöre gidin.
  2. Pencerenin üst kısmındaki üç noktaya tıklayın, ardından Özellikler‘e tıklayın.Klasör özelliklerine erişim.
  3. Önceki Sürümler sekmesine gidin.
    Önceki sürümler listesine erişim.
  4. Dosyanın hala orada olduğu bir tarih/saati olan klasör sürümünü seçin. ‘a tıklayın. Klasörün önceki bir sürümünü açma.
  5. Dosyaları seçin ve onları başka bir klasöre sürükleyerek geri yükleyin.Geri yüklenen dosyaların incelenmesi.

Yöntem 7:Yedekleme ve Geri Yükleme Kullanarak Geri Getirme

Yedekleme ve Geri Yükleme, Windows ile birlikte sunulan başka bir yedekleme özelliğidir ve Dosya Geçmişi’nin öncülüdür. Çok sayıda tarihli yedeklemeyi depolamanın yanı sıra, bilgisayarınız doğru şekilde açılmazsa, işletim sistemini açmak için gerekli sistem dosyalarının bir yedeğini oluşturacak şekilde yapılandırabilirsiniz.

Yine, Dosya Geçmişi gibi, Yedekle ve Geri Yükle işlevi de verileriniz kaybolmadan veya silinmeden önce yapılandırılmış olmalıydı. Eğer yapılandırılmamışsa, bu sizin için uygun bir kurtarma yöntemi olmayacak.

  1. Windows Tuşu + S basın ve Denetim Masası arayın. İlk sonucu açın.Denetim Masası açılıyor.
  2. Yedekle ve Geri Yükle (Windows 7) seçeneğine tıklayın.Yedekle ve Geri Yükle açılıyor.
  3. Dosyalarımı geri yükle seçeneğine tıklayın.Yedekten dosya geri yükleme.
  4. Dosyalara Gözat seçeneğine tıklayın ve geri yüklemek istediğiniz dosyaları seçin. İşiniz bittiğinde Dosyaları Ekle seçeneğine tıklayın.Kurtarılabilir dosyalara gözatılıyor.
  5. İleri seçeneğine tıklayın.Kurtarma işlemiyle devam ediliyor.
  6. Geri Yükle seçeneğine tıklayın. Dosyalarınızı farklı bir konuma geri yüklemek istiyorsanız, Aşağıdaki konumda seçeneği kullanarak çıkış klasörünü belirtin.Kurtarma işlemi tamamlanıyor.

Yöntem 8:Windows Dosya Kurtarma (cmd) İle Kurtarma

Windows File Recovery, Microsoft tarafından geliştirilen resmi kurtarma aracıdır. Windows 10 için geliştirilmiş olmasına rağmen, Windows 11 ile yapılan testlerde uygulama hala iyi çalışmakta ve kurtarma işlevleri hala işe yaramaktadır. Windows 11’de silinen dosyaları kurtarmak için grafiksel bir kullanıcı arayüzü yerine Komut İstemi arayüzünü kullanır. Tamamen ücretsiz bir kurtarma aracı olup, yalnızca bir Microsoft hesabı gerektirir. Fabrika ayarlarına döndükten sonra dosyaları kurtarma, sabit disk çökmeleri ve virüs saldırıları gibi durumlarda kullanılabilir.

Kurtarma işlemini gerçekleştirmek için, geri yüklenen dosyaları saklamak için ayrı bir fiziksel bölüme ihtiyacınız olacaktır. Windows, verilerinizi bozma riskine karşın, aynı fiziksel bölüme geri yükleme yapmanıza izin vermez.

  1. Windows Dosya Kurtarma’yı Microsoft Mağazası’ndan İndirin. Açın. Eğer Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) erişim izni isterse, Evet‘i tıklayın.Microsoft Mağazası'ndan Windows Dosya Kurtarma'yı almak.
  2. winfr C: D:RecoveredFiles /regular yazın. C: ile taramak ve dosya kurtarmak istediğiniz sürücüyü değiştirin. D:\RecoveredFiles ile istediğiniz çıktı klasörünün yolunu değiştirin. Hazır olduğunuzda, Enter‘a basın.Windows 11'de Windows Dosya Kurtarma kullanarak dosyaları kurtarma.
  3. Onaylamak için sorulduğunda, Y‘e basın.

Microsoft Office 2021’de Kaydedilmemiş Belgeleri Nasıl Kurtarabilirsiniz

Belgenizi kaydetme şansı bulamadan çökmesi sinir bozucu. Microsoft Office 2021, belgenizi zaten kaydetmiş olabilecek yeni Otomatik Kaydet özelliğini tanıtıyor. Eğer kaydetmemişse, AutoRecover (Otomatik Kurtarma) kullanarak kaybettiğiniz şeyin bir kısmını kurtarmaya çalışacağız.

Otomatik Kaydet

2021 sürümleri olan Word, PowerPoint ve Excel, belgeniz OneDrive depolamanızda bulunuyorsa otomatik olarak belgenizi kaydeden AutoSave özelliğini içerir. Uygulamanız AutoSave etkin iken OneDrive’da depolanan bir belgeyi düzenlerken çökerse, belgeniz güncel durumda olmalıdır.

Dosya OneDrive’da saklanmamışsa veya Otomatik Kaydet aktif değilse, Otomatik Kurtarma’dan bir sürümü geri yükleyebilirsiniz.

Otomatik Kurtarma

Microsoft Office 2021’de AutoRecover etkinleştirilmişse, varsayılan olarak belgenizin her 10 dakikada bir anlık görüntüsünü alır (ancak bu değiştirilebilir). Uygulama çökerse, son anlık görüntünün alındığı zamanda yazılanları kurtarma şansınız olur ve bunu geri yükleyebilirsiniz.

  1. Office 2021’i açın. Otomatik olarak üzerinde çalıştığınız son belgenin en son anlık görüntüsünü size sunacaktır.
  2. Kurtarılan sürümü kaydetmek için Kaydet‘e tıklayın.Kurtarılan belgenin kaydedilmesi.

Sonuç

Windows 11’de veri kurtarma işlemi, Windows 10 için olan işlemle neredeyse aynıdır. Bu makalede anlatılan yöntemleri kullanarak, Windows 11’deki silinmiş dosyalarınızı kısa sürede kurtarabilirsiniz.

Dosyalarınızın tekrar silinmemesi için, verilerinizin her zaman elinizin altında bir kopyasının olmasını sağlamak için bir yedekleme programı uygulamayı düşünün.

SSS

Evet, Windows 11'de kalıcı olarak silinen dosyaları kurtarabilirsiniz. Eğer kullanılabilir bir yedekleme varsa, dosyaları doğrudan buradan geri yükleyebilirsiniz. Aksi takdirde, dosyalarınızın kaydedilmiş kopyaları yoksa, bir veri kurtarma uygulaması kullanmanız gerekecektir.
Windows 11'e yükseltme işlemi dosyalarınızı korumalıdır. Tabii ki, güncelleme sırasında oluşabilecek hataları hesaba katmıyor bu durum. Yükseltme yapmadan önce, tüm önemli dosyalarınızın bir yedeğini aldığınızdan emin olun.
Öncelikle, geri yüklemek istediğiniz dosyanın herhangi bir yedeğini kontrol etmelisiniz. Yedekten geri yükleme yapmak, dosyayı kurtarmaktan daha kolaydır. Dosyanın yedeği yoksa, zaten yüklü değilse taşınabilir bir veri kurtarma aracı kullanın ve geri alınabilir veriler için sürücünüzü tarayın. Hızlı davranırsanız, verilerin hala kurtarılabilir olma ihtimali yüksektir.
Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane, teknolojiye büyük bir ilgi duyan bir içerik yazarıdır ve sıklıkla donanım, veri kurtarma ve tüketici elektroniği ile ilgili içerikler üretir. Yazı yazmadığı zamanlarda müzik keşfeder ve kendi web siteleri üzerinde çalışır.
Onaylayan
Yazılım geliştirme, veritabanı yönetimi ve donanım onarımında 12 yıllık deneyim.