Diskpart Clean Komutunu Geri Alma ve Disk Temizlendikten Sonra Verileri Kurtarma

Onaylayan
18

undo diskpart cleandiskpart temiz komutunu çalıştırmak, sürücünüzde yeni bir başlangıç yapmak ve yeni bölümler oluşturup sürücüyü yeniden biçimlendirmek istiyorsanız önerilen bir adımdır. Peki yanlış diske bu komutu çalıştırırsanız ne olur? Verileriniz geri dönüşümsüz olarak kaybolur mu? Cevap hayır. Kılavuzumuzu kullanarak diskpart clean komutu ile kaybolan verileri nasıl kurtarabileceğinizi öğrenin.

Diskpart Komutu Nedir

Windows, PC’nize bağlı depolama disklerini yönetmek için iki yol sunar–Windows Disk Yönetimi ve diskpart. İlkinde bir GUI varken, diskpart komut satırı tabanlı bir yardımcı programdır. Kullanımı daha zordur, ancak diskpart disk değiştirme ve yönetimi için çok daha fazla işlevsellik ve seçenek sunar.

temiz komutu, seçili sürücüden bölüm bilgilerini kaldırır. Bölümün kapladığı alan ayrılmamış hale gelir, yani yeni bir bölüm oluşturmak için kullanılabilir. Bu, bölümde bulunan dosyalara erişemeyeceğiniz veya onları değiştiremeyeceğiniz anlamına gelir. Ancak, ayrılmamış alanı kullanarak yeni bir birim oluşturana kadar dosyaların kendisi silinmez.

Benzer bir komut, hepsini temizle , yıkıcıdır. Sadece bölüm bilgilerini kaldırıp alanın tahsisini iptal etmekle kalmaz, aynı zamanda verilerinizi tamamen siler. Bunu, disk üzerindeki her sektöre sıfır yazarak yapar. Sonuç olarak, önceki veriler pratikte kurtarılamaz hale gelir. Komut ayrıca çalıştırmak için çok daha uzun sürer – 320 GB depolama boyutu başına yaklaşık bir saat.

Sürücünüzdeki tüm verileri güvenli bir şekilde silmek istiyorsanız yalnızca clean all komutunu kullanın.

Diskpart Clean Komutu Geri Alınabilir mi?

Hayır, diskpart temizleme komutunu geri alamazsınız. Ayrılmamış alanı kullanarak yeni bir bölüm oluşturup biçimlendirmek verilerinizi geri getirmez. Aksine, temizlenen bölümü kurtarmayı daha zor hale getirir.

Eğer yanlışlıkla temiz komutunu çalıştırdıysanız, başka komutlar çalıştırmayın. Verileriniz, kullanılmayan alandan veri kurtarma yazılımı yardımıyla kurtarılabilir. Çoğu durumda, yanlışlıkla temizlenmiş bir diskten tüm bölümü bile geri yükleyebilirsiniz.

diskpart Clean komutundan sonra veri kurtarma yazılımıyla veriler nasıl kurtarılır

Modern veri kurtarma çözümleri sürücünüze erişebilir ve tahsis edilmemiş alandan veri kurtarma olabilir. Ancak, internette bu türden birçok program mevcuttur ve bu kadar çok seçenek arasından seçim yapmak zor olabilir.

Disk Drill seçeneğini tercih etmenizi öneririz, çünkü veri kurtarmayı son derece erişilebilir hale getirir. Esasen, veri kurtarma programı ile veri kurtarma durumunuz arasındaki uyumluluğu iki kez kontrol etme zahmetini ortadan kaldırır. Nasıl mı? GPT ve MBR sürücülerle çalışır, 400’den fazla dosya formatını tanır ve hem Windows hem de macOS için kullanılabilir. Aslında, bir Windows kullanıcısı olarak, Disk Drill’in ücretsiz deneme sürümünden faydalanabilir ve 500 MB’a kadar veriyi hiçbir maliyet olmadan kurtarabilirsiniz.

İşte diskpart clean komutunu çalıştırarak kaybolan verileri kurtarmak için Disk Drill’i nasıl kullanabileceğiniz:

  1. İndir Disk Drill’i indirin ve yükleyin.
  2. Disk Drill’i açın, yanlışlıkla temizlediğiniz sürücüyü seçin ve Kayıp verileri ara üzerine tıklayın.Search for lost data in Disk Drill.
  3. Diskinizdeki kurtarılabilir dosyaları görüntülemek için Bulunan öğeleri incele tıklayın. Sonuçları filtrelemek için doğrudan ilgili dosya türüne tıklayabilirsiniz ( Resimler, Videolar, Sesler, Belgeler, Arşivler, ve Diğer ).Review found items.
  4. Temizlenen diskte bulunan dosyaları görüntülemek için Mevcut bölümünü genişletin. Ayrıca daha önce yanlışlıkla sildiğiniz dosyaları görüntülemek için Silindi veya kayboldu bölümünü genişletebilirsiniz.Data recovery sections.
  5. Dosya adlarının yanındaki onay kutularını kullanarak onları seçin. Disk Drill, şu anda seçili olan dosyanın bir önizlemesini gösterir. Manuel olarak önizlemesini görmek için dosya adının yanındaki göz ikonuna tıklayın. Seçiminizden memnun kaldığınızda Kurtar üzerine tıklayın.List of recoverable files.
  6. Dosyalar için bir kurtarma hedefi seçin ve Sonraki tıklayın.Recovery destination prompt in Disk Drill.
  7. Disk Drill dosyalarınızı kurtaracaktır.

diskpart Clean Sonrası Bölümü Geri Yükleme

Diskpart temizleme komutunu çalıştırdıktan sonra, kapladığı alan tahsis edilmemiş hale gelecek ve kullanamayacaksınız. Peki, bu alanı tekrar nasıl kullanılabilir hale getirebilirsiniz? İki seçeneğiniz var–diskpart veya Windows Disk Yönetimi’ni kullanarak tahsis edilmemiş alandan yeni bir bölüm oluşturmak veya TestDisk kullanarak temizlenen bölümü tamamen geri getirmek.

İlk seçeneği tercih ederseniz, verilerinizi kurtardığınızdan emin olun. Verileriniz hızlı format attıysanız, veri kurtarma programları dosyalarınızı geri getirebilir, ancak tam format sonrasında verileri geri yüklemek imkansızdır.

Seçenek 1: diskpart Kullanarak Bir Bölüm Oluşturma

Windows Komut İstemi kullanmaya alışkınsanız, diskpart aracını kullanarak ayrılmamış alandan yeni bir bölüm oluşturabilirsiniz.

Bu talimatları dikkatlice takip edin:

  1. Windows Arama (Windows Tuşu + S) bölümünde “cmd” arayın. Komut İstemi > Yönetici olarak çalıştır ‘e sağ tıklayın.
  2. Konsola diskpart ‘yı yazın ve Enter tuşuna basın.Diskpart command.
  3. disk listesini ‘ı yazın ve Enter tuşuna basın.List disk diskpart.
  4. disk x’i seç ‘i yazın ve Enter tuşuna basın. x ‘yi temizlenen diskin disk numarasıyla değiştirin. Örneğin, disk 1’i seç .Select disk diskpart.
  5. birincil bölüm oluştur komutunu kullanarak bir birincil bölüm oluşturun. Bölüm boyutu, sürücüdeki toplam ayrılmamış alan kadar olacaktır.Create partition diskpart.
  6. format fs=NTFS hızlı ‘i yazın ve Enter tuşuna basın. Bu, diski NTFS dosya sistemiyle formatlayacak ve dosyalarınızı depolamaya hazır hale getirecektir. İstediğiniz dosya sistemini kullanabilirsiniz.Format parameters diskpart.
  7. Şimdi liste hacmi ‘yı yazın ve Enter tuşuna basın.List volume diskpart.
  8. ses düzeyini seç x ‘yi yazın ve Enter tuşuna basın. x ‘yi yeni oluşturulan bölümün numarasıyla değiştirin. Bizim durumda, Hacim 6 idi.Select volume diskpart.
  9. mektubu ata=X ‘i yazın ve Enter tuşuna basın. X ‘u, hacme atamak istediğiniz herhangi bir sürücü harfiyle değiştirin.Assign drive letter diskpart.

Seçenek 2: Disk Yönetimini Kullanarak Alan Ayır

Yeni bir bölüm oluşturmanın daha erişilebilir bir yolu, ayrılmamış alanı kullanarak Disk Yönetimi GUI’sini kullanmaktır.

İşte Windows Disk Yönetimi’ni kullanarak temizlenmiş diskte yeni bir bölüm oluşturmanın yolu:

  1. Windows Arama’ya (Windows Tuşu + S) “disk yönetimi” yazın. Arama sonuçlarından Sabit disk bölümleri oluşturun ve biçimlendirin ‘yi seçin.
  2. Disk Yönetimi’nin alt kısmına bakın. Temizlenen diskin alanı Atanmamış olarak görünecektir. Bu alana sağ tıklayın ve Yeni basit birim ‘ü seçin.New simple volume wizard option.
  3. Yeni Basit Birim Sihirbazı hoş geldiniz ekranında Sonraki ‘e tıklayın.Simple volume welcome screen.
  4. Basit hacim boyutu (MB cinsinden) alanında bir bölüm boyutu belirtin. Sonraki ‘e tıklayın.Specify volume size.
  5. Şu sürücü harfini ata açılır menüsünden bir sürücü harfi seçin. Sonraki ‘e tıklayın.Assign drive letter.
  6. Birimin etiketi alanında bölümünüz için bir ad tanımlayın. Bu isteğe bağlıdır. Gereksinimlerinize göre gerekli dosya sistemini seçin ve Sonraki ‘e tıklayın.Format parameters.
  7. Her şeyi iki kez kontrol edin ve’a tıklayın. Bitir.Finish simple volume wizard.

Seçenek 3: Yeni Bir Bölüm Tablosu Oluşturmak için Testdisk Kullanın

TestDisk, diskpart temizleme komutunun etkilerini esasen geri almanıza yardımcı olabilecek mükemmel bir bölüm kurtarma aracıdır. harici bölümleri kurtar ve iç sürücüler ile bölüm tablosunu geri yükler. Program, bölümü tüm dosyalarınız sağlam olarak orijinal durumuna geri getirir.

Ancak, TestDisk’in bir grafik arayüzü yoktur ve tüm gezinme klavye üzerinden yapılmalıdır.

TestDisk kullanarak temizlenmiş bir bölümü kurtarmak için şu adımları izleyin:

  1. TestDisk İndir ve içeriği çıkarın. testdisk_win.exe dosyasını çalıştırın.
  2. Bir günlük dosyası oluşturmak isteyip istemediğinizi seçmek için Yukarı ve Aşağı ok tuşlarını kullanın. Seçiminizi onaylamak için Enter tuşuna basın. Genellikle bir tane oluşturmak iyi bir fikirdir.Create log file.
  3. Temizleme komutunu çalıştırdığınız diski seçin ve Enter tuşuna basın. Yine, bunun için ok tuşlarını kullanın.Disk selection in TestDisk.
  4. Bölüm tablosu türünü seçin. TestDisk çoğu durumda bunu otomatik olarak algılar, bu yüzden vurgulanan seçeneği olduğu gibi bırakmak ve sadece Enter tuşuna basmak en iyisidir.Partition table type.
  5. Analiz seçin ve Enter tuşuna basın.Analyse in TestDisk.
  6. Quick Search seçin ve Enter tuşuna basın.Quick Search in TestDisk.
  7. Bir bölümün başlangıcında bir P olana kadar, bölüm türleri arasında geçiş yapmak için Sol ve Sağ ok tuşlarını kullanın. Referans için aşağıdaki resmi kullanın. Enter tuşuna basın.Primary partition TestDisk.
  8. Ok tuşlarını kullanarak Yaz seçeneğini seçin ve Enter tuşuna basın. TestDisk’in daha fazla bölüm aramasını istiyorsanız veya aradığınız bir bölümü bulamadıysanız, bunun yerine Daha Derin Arama seçeneğini seçin ve Enter tuşuna basın.Write option TestDisk.
  9. Onay isteminde Y tuşuna basın ve Enter tuşuna basın.
  10. TestDisk bölümü kurtaracak.

Sonuç

Diskpart yardımcı programı, sürücülerinizi yönetmenin en güçlü yollarından biridir. Ancak, yanlış diskte clean komutunu çalıştırmak kolaydır. Veri kurtarma programları burada verilerinizi kurtarabilirken, veri kaybına karşı kendinizi korumanın en iyi yolu düzenli bir yedekleme programına sahip olmak ve buna bağlı kalmaktır.

SSS:

hepsini temizle komutu, seçilen sürücüdeki tüm verileri kalıcı olarak siler ve her sektöre sıfır yazar. Bunu tersine çevirmek için yapabileceğiniz pek bir şey yok. En iyi seçeneğiniz, profesyonel bir veri kurtarma servisi ile iletişime geçmektir. Yine de, verilerinizin tamamen kurtarılması pek olası değildir.
Hayır. Pek çok açıdan, tam tersidirler. Temizleme komutu, seçilen sürücüden verilerinizi ve bölüm bilgilerini, dosya sistemi dahil olmak üzere, kaldırır. Biçimlendirme ise sürücünüzdeki tüm dosyaları kaldırırken, sürücünüze yeni bir dosya sistemi yazar ve verileri depolamaya hazır hale getirir.
Temizleme komutu, sürücünüzdeki tüm bölümleri ve birimleri kaldırır ve alanı kullanım için uygun olarak işaretler. Verilerinizi aslında kalıcı olarak silmez. Sürücüyü yeniden biçimlendirmediğiniz sürece hepsi kurtarılabilir. Öte yandan, temizle tüm komutu, temizleme komutunun yaptığı her şeyi yapar, ancak aynı zamanda sürücünün her sektörünü sıfırlarla üzerine yazar. Bu, veri kurtarma işlemini imkansız hale getirir.
Resmi olarak clean all komutunu Enter tuşuna bastıktan sonra durdurmanın bir yolu yoktur. Yapabileceğiniz tek şey hemen bilgisayarınızı yeniden başlatmak. Bu, komutun yürütülmesini durduracaktır, ancak veri bozulması riskini de taşır. Ancak, bu veriler veri kurtarma yazılımı kullanılarak kurtarılabilir.
manuviraj
Manuviraj Godara, kemerinin altında 4 yıldan fazla deneyime sahip profesyonel bir içerik yazarıdır. Sürekli büyüyen teknolojiye olan merakı ve tecrübesi onu, veri kurtarma ve tüketici teknolojisi ile ilgili içerikler oluşturmaya itmektedir.
Onaylayan
Yazılım geliştirme, veritabanı yönetimi ve donanım onarımında 12 yıllık deneyim.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required