Kuinka poistaa virus USB-asemalta Windowsissa

manuviraj
Kirjoittanut
Hyväksymä.
47

poista virus USB-muistitikultaUSB-muistitikut ovat yleisiä välineitä, joita ilkeämieliset toimijat käyttävät infektoimaan ja varastamaan tietoja epäilemättömiltä käyttäjiltä. Jos mietit miten selviytyä viruksen saastuttamasta USB-tikusta, olet oikeassa paikassa, sillä tämä artikkeli kertoo sinulle kaiken mitä sinun tarvitsee tietää USB-virusten poistosta. Olemme myös sisällyttäneet oppaan siihen, miten voit palauttaa tietosi, jos virus on vaarantanut tiedostosi.

Ymmärrä USB-viruksia

USB-muistitikut ovat edullinen ja kätevä tapa siirtää tietoja tietokoneiden välillä. Niiden pieni koko mahdollistaa niiden kiinnittämisen avaimenperään tai pitämisen taskussa. Lisäksi USB-muistitikkujen tallennuskapasiteetti on kasvanut jopa 1 TB:iin, mikä on hämmästyttävää kun otetaan huomioon, että ne ovat pienempiä kuin keskiverto ihmisen peukalo.

Mutta kaikki ne asiat, jotka tekevät muistitikusta niin fantastisen, ovat myös syy siihen, miksi se on suuri punainen käytä minua -nappula hakkereille ja pahantahtoisille toimijoille. Tietokoneen saastuttaminen USB-aseman avulla on erittäin helppoa. Monet hakkerit jättävät tartunnan saaneen USB-aseman julkiseen paikkaan. Seitsemän kertaa kymmenestä uteliaisuus voittaa henkilön, joka poimii aseman, ja he kytkivät aseman tietokoneeseensa. Tässä on mielenkiintoinen tutkimus tästä ilmiöstä Elie-verkkosivustolla.

USB-malwareita on useita erilaisia. Joitakin yleisiä ovat:

USB-viruksen tyyppi Kuvaus Oireet
Autorun.inf Virus, joka lisääntyy luomalla kopioita itsestään kaikille asemillesi. Se tartuttaa uhrin tietokoneen heti, kun USB-asema avataan Windowsin Resurssienhallinnassa hyväksikäyttämällä Windowsin Autorun.inf-tiedostoa, joka on vastuussa median automaattisesta toistamisesta ja tiettyjen toimintojen suorittamisesta heti kun ulkoinen tallennuslaite kytketään. Sinut ohjataan automaattisesti haitallisille verkkosivuille tai satunnaisia sovelluksia asennetaan ja käynnistetään PC:lläsi. Salaperäisesti katoavia asiakirjoja ja muita tärkeitä tiedostoja.
USB-pikanäppäinvirus Yleensä yhdistelmä mato- ja troijalaishevostyyppistä haittaohjelmaa. Kuten omistautuneet Autorun.inf-virukset, pikanäppäinvirukset myös hyödyntävät Windowsin Autorun-ominaisuutta. Pikanäppäinvirus piilottaa kaikki alkuperäiset tiedostot tietokoneellasi ja korvaa ne haitallisilla pikanäppäimillä. Näitä pikanäppäimiä napsauttamalla suoritetaan virus, ja se lisääntyy ja suorittaa erilaisia ilkeämielisiä toimintoja tietokoneellasi. Kaikki ohjelmasi on korvattu pikanäppäimillä. Hidas järjestelmän suorituskyky, satunnaisia ohjelmia asennetaan ja ohjataan epäilyttäville verkkosivustoille, jotka ovat myös yleisiä oireita.
USB-madot Madot ovat viruksia, jotka lisääntyvät itsenäisesti tietokoneessa tai verkossa. Yleensä ne on luotu varastamaan tietoja, tarjoamaan takaportin tietokoneeseen/verkkoon ja korruptoimaan tiedostoja. Madot voivat käyttää valtavia määriä muistia ja tallennuskaistaa, jolloin ne hidastavat tietokonettasi ja nopeasti vähentävät vapaata tallennustilaa. Varo kadonneita tiedostoja tai uusien luomista.
USB-Troijalaiset UBS-Troijalaiset ovat ohjelmia, jotka näyttävät pinnalta vaarattomilta, mutta ovat alaisinaan ilkeämielisiä. Hakkerit käyttävät niitä varastaakseen salasanoja, tallentamaan näppäinpainalluksia. Nämä virukset voivat myös muuttaa järjestelmääsi siten, että se jää käyttökelvottomaksi. Troijalaishevosen tartunnan oireisiin kuuluu–hidas PC:n suorituskyky, usein toistuvat järjestelmän kaatumiset ja jäätymiset, toistuvat Internetin ponnahdusikkunat ja sovellukset käyttäytyvät oudosti.

Kuinka poistaa virukset USB-asemalta

USB-virusten eri tyyppeihin on useita tapoja puuttua. Opastamme sinua läpi kaikkien menetelmien tässä osiossa. Mutta ennen edistymistäsi on hyvä idea ottaa käytöstä pois Automaattinen käynnistys -ominaisuus Windowsissa, koska useimmat virukset hyödyntävät Automaattinen käynnistys.inf-tiedostoa tartuttaakseen tietokoneen.

Näin poistat Autorun-toiminnon käytöstä Windowsissa:

 1. Paina Windows + R avataksesi Suorita-sovelluksen. Kirjoita tekstikenttään regedit ja paina Enter.
 2. Navigoi Rekisterieditorissa kohteeseen HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies.
 3. Napsauta oikealla paneelissa tyhjää tilaa hiiren kakkospainikkeella ja klikkaa kohtaa Uusi > DWORD (32-bittinen) arvo.Luo uusi DWORD.
 4. Nimeä luomasi merkintä nimellä NoDriveTypeAutorun.DWORD nimi.
 5. Kaksoisnapsauta NoDriveTypeAutorun-merkintää ja kirjoita Arvotietoihin FF ja klikkaa OK.Muokkaa DWORD:ia.

Nyt tarkastellaan eri tapoja, joilla voit poistaa viruksia USB-asemaltasi.

Menetelmä 1:Skannaa asema käyttäen antivirusohjelmistoa

Hyvä virustorjuntaohjelma tulisi pystyä tunnistamaan ja poistamaan viruksen USB-tikultasi riippumatta haittaohjelman tyypistä. Helpoin ja suoraviivaisin tapa poistaa haittaohjelmat USB-asemaltasi on skannata se valitsemallasi virustorjuntaohjelmalla. Nykyään jopa Windowsin sisäänrakennetut virustorjuntaratkaisut – Windows Defender/Windows Turva (Windows 10 ja Windows 11) tai Windows Turva Skanneri (Windows 8) – voivat tunnistaa ja poistaa laajan valikoiman viruksia.

Tarkka tapa suorittaa virustarkistus USB-asemallesi käyttäen kolmannen osapuolen antivirusohjelmistoa vaihtelee toimittajasta riippuen. Yleensä voit yksinkertaisesti napsauttaa tartunnan saanutta muistitikkua hiiren oikealla painikkeella ja valita Skannaa -option.

Windows Turvan ja Windows Defenderin osalta USB-viruksen poistoprosessi näyttää suunnilleen tältä:

 1. Etsi Windows Turva Windowsin hausta (Windows + S) ja avaa sovellus.
 2. Napsauta Virus- ja uhkasuojausta Windows Turvan hallintapaneelissa.Virus and threat protection.
 3. Napsauta Tarkistusvaihtoehdot kohdassa Nykyiset uhat.Scan options.
 4. Valitse Mukautettu tarkistus ja sen jälkeen napsauta Aloita tarkistus.Custom scan option.
 5. Selaa USB-asemalle ja valitse kansio sen tarkistamiseksi. Koko asemaa ei voi tarkistaa kerralla. Helpottaaksesi prosessia, voit siirtää kaikki tiedostot yhteen kansioon ja valita kyseisen kansion.

Menetelmä 2:Poista virukset manuaalisesti

Jos virustorjunta ei havainnut virusta USB-asemalta, voit valita poistaa sen manuaalisesti asemalta. Tähän on kaksi tapaa – valitse epäilyttävät tiedostot ja poista ne asemalta tai alusta USB-asema.

Suosittelemme sinua suorittamaan alustuksen, sillä se on todennäköisimmin keino poistaa kaikki virukset muistitikultasi. Saatat miettiä, ”Entä hyödylliset tiedostot muistitikullani?” No, niin kauan kuin ”Suorita pikamuotoilu” -vaihtoehto on valittuna muotoilun aikana, voit palauttaa nuo tiedostot käyttäen tietojen palautusohjelmaa. Lisää tästä aiheesta löydät tämän artikkelin tietojen palautusosiossa.

Toistaiseksi, katsotaan miten voit alustaa muistitikun poistaaksesi viruksen:

 1. Avaa Resurssienhallinta (Windows + E).
 2. Napsauta oikealla hiiren painikkeella USB-muistitikkua ja valitse Alusta.Alustusvaihtoehto.
 3. Valitse alustusvaihtoehdot tarpeidesi mukaan. Varmista, että Pika-alustus -vaihtoehto on valittu ja sen jälkeen napsauta Aloita.Alustusparametrit.
 4. Windows alustaa USB-aseman.

Menetelmä 3:Poista pikakuvakevirus

Pikanäppäinvirukset ovat erityisen taitavia välttämään havaitsemista sekä ihmisiltä että virustorjuntaohjelmilta. Verkossa on tarjolla omistettuja, ilmaisia USB-pikanäppäinviruksen poistotyökaluja, jotka voivat havaita ja poistaa pikanäppäinviruksia automaattisesti, mutta emme voi taata niiden tehokkuutta.

Jos et suorittanut mitään viruksen luomista pikakuvakkeista, voit manuaalisesti poistaa pikakuvakeviruksen USB-laitteeltasi käyttäen CMD:tä eli komentokehotetta. Tämä menetelmä eliminoi tarpeen ladata mitään lisätyökaluja tehtävän suorittamiseen.

Noudata näitä vaiheita huolellisesti:

 1. Etsi “cmd” Windowsin hausta (Windows + S) ja klikkaa hiiren kakkospainikkeella Komentorivi > Suorita pääkäyttäjänä hakutuloksista.
 2. Kirjoita X: konsoliin ja paina Enter. Korvaa X USB-aseman aseman kirjaimella (kuten D:, F:, jne.). Aseman kirjaimen voit selvittää Windowsin Resurssienhallinnasta.Komentorivin aseman komento.
 3. Nyt, kirjoita del *.lnk ja paina Enter. Tämä poistaa kaikki pikakuvakkeet asemalta.Poista kaikki pikakuvakkeet komento.
 4. Lopuksi, kirjoita attrib -s -r -h /s /d *.* ja paina Enter. Tämä tekee kaikki ohjelmat ja tiedostot, jotka pikakuvakevirus piilotti, jälleen näkyviksi.Poista attribuutit komento.

Kuinka palauttaa viruksen takia menetetyt tiedot USB-asemaltasi

Useimmat virukset vaikuttavat jollakin tavalla tietoihisi – joko vahingoittavat niitä tai poistavat ne kokonaan. Lisäksi viruksen poistaminen saattaa vaatia muistitikkusi alustamisen. Miten saat tiedostosi takaisin tässä tapauksessa? Se on yksinkertaista, käytä luotettavaa tiedostojen palautusohjelmaa.

Opasosassamme päätimme käyttää Disk Drill:ä, sen käyttöhelppouden ja kehittyneen tietojen palautusalgoritmin vuoksi. Parasta on, että sinun ei tarvitse huolehtia siitä, toimiiko se juuri sinun USB-asemasi kanssa vai ei, sillä Disk Drill on yhteensopiva kaikkien tärkeimpien tiedostojärjestelmien kanssa. Windows-käyttäjänä voit hyödyntää ohjelman ilmaista kokeiluversiota, jonka avulla voit palauttaa jopa 500 MB tiedostoja ilmaiseksi.

Tässä ohjeet tietojen palauttamiseen USB-asemaltasi virushyökkäyksen jälkeen:

 1. Lataa Disk Drill ja asenna se.
 2. Liitä USB-asema PC:hen.
 3. Avaa Disk Drill, valitse kynäasema ja napsauta Etsi kadonneita tietoja.Laiteluettelo Disk Drillissä.
 4. Napsauta Tarkastele löydettyjä kohteita nähdäksesi palautettavissa olevat tiedostot. Voit myös suoraan napsauttaa haluamaasi tiedostotyyppiä, jonka haluat palauttaa (Kuvat, Video, Audio, Asiakirjat, Arkistot ja Muut).Tarkastele löydettyjä kohteita -näyttö Disk Drillissä.
 5. Laajenna Poistetut tai kadonneet sekä Uudelleenrakennetut osiot nähdäksesi palautettavissa olevat poistetut tiedostot.Tietojen palautusosiot.
 6. Valitse palautettavat tiedostot. Disk Drill näyttää esikatselun parhaillaan valitusta tiedostosta, mutta voit myös manuaalisesti esikatsella tiedostoja napsauttamalla silmäkuvaketta niiden tiedostonimen vieressä. Napsauta Palauta vahvistamisen jälkeen.Luettelo palautettavista tiedostoista.
 7. Valitse palautettavien tiedostojen tallennuskohde ja napsauta Seuraava.Tallennuskohteen kehote Disk Drillissä.
 8. Disk Drill palauttaa valitut tiedostot.

Kuinka välttää USB-virustartunnat tulevaisuudessa

PC:si ja sen tietojen suojaaminen USB-viruksilta ei ole rakettitiedettä. Noudata näitä yksinkertaisia vinkkejä, ja sinun pitäisi olla turvassa:

 • 🦠 Käytä hyvää virustorjuntaohjelmaa: Jos mahdollista, investoi tehokkaaseen virustorjuntaratkaisuun, joka automaattisesti skannaa USB-asemat niiden yhdistämisen yhteydessä tietokoneeseesi.
 • Poista AutoRun käytöstä: On parasta pitää AutoRun pois käytöstä, sillä se ei ole välttämätön toiminto ja parhaimmillaan se tekee elämästä hieman helpompaa. Pidä se pois käytöstä, jotta pysytät virukset, jotka hyödyntävät Autorun.inf-tiedostoa, loitolla.
 • 🔗 Vältä tuntemattomien USB-asemien liittämistä tietokoneeseesi: Liitä vain luotettavasta lähteestä peräisin olevia asemia. Älä liitä satunnaisia USB-asemia tietokoneeseesi.
 • 📝 Käytä kirjoitussuojattuja asemia: Jos mahdollista, käytä asemia, joissa on laitteistopohjainen kirjoitussuojaus, tärkeiden tietojen tallentamiseen. Jos se ei ole mahdollista, käytä ohjelmistopohjaista kirjoitussuojausta.
 • 🌐 Avaa USB-asema virtuaalikoneessa: Jos epäilet, että muistitikkusi on jo saastunut, on parasta testata ja käynnistää se virtuaalikoneessa UNIX-pohjaisessa käyttöjärjestelmässä, kuten Linux tai macOS.

Yhteenveto

USB-asemat voivat olla todella kätevä tapa siirtää tietoja tietokoneiden välillä. Mutta sinun tulisi käyttää niitä varoen. Vaikka voit käsitellä viruksia sen jälkeen, kun ne ovat tartuttaneet tietokoneesi, vahinko on jo tapahtunut. Siksi ehkäisy on aina parempi – varmuuskopioi säännöllisesti tietosi ja noudata suositeltuja kyberturvallisuusohjeita USB-virustartuntojen estämiseksi.

UKK

Skannaa asema luotettavalla virustorjuntaohjelmalla poistaaksesi haittaohjelmat muistitikultasi ilman, että poistat hyödyllisiä tiedostoja.
Antivirusohjelma voi poistaa virukset tietokoneeltasi ja USB-asemiltasi. Tarjolla on useita antivirusohjelmia – sekä ilmaisia että maksullisia.
Voit skannata USB-aseman virusten varalta käyttämällä joko kolmannen osapuolen virustorjuntatyökalua tai Windows Security/Defender:n Mukautettu skannaus -toimintoa.
Kyllä, on mahdollista poistaa virus USB-tikulta joko skannaamalla se virustorjuntaohjelmalla, manuaalisesti poistamalla ongelmalliset tiedostot tai täysin alustamalla se.
Paras tapa poistaa virus USB-asemalta ilman virustorjuntaohjelmaa on alustaa se.
manuviraj
Manuviraj Godara on ammattitaitoinen sisällöntuottaja, jolla on yli 4 vuoden kokemus alalta. Hänen jatkuvasti kasvava kiinnostuksensa ja kokemuksensa teknologiaan innostaa häntä tuottamaan sisältöä tietojen palautukseen ja kuluttajateknologiaan liittyen. Voit myös löytää hänen töitään sivustoilta MakeUseOf.com ja HandyRecovery.
Hyväksymä.
12 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä, tietokannan hallinnasta ja laitteistokorjauksesta.