Πώς να Ανακτήσετε Αρχεία από Μορφοποιημένο Σκληρό Δίσκο: Mac και Windows

manuviraj
Γραμμένο από
Εγκρίθηκε από
86

Ανάκτηση αρχείων από διαμορφωμένο σκληρό δίσκο

Η μορφοποίηση ενός σκληρού δίσκου σας παρέχει έναν καθαρό δίσκο. Μπορεί να αποτελεί μέρος της τακτικής συντήρησης του σκληρού σας δίσκου, έναν τρόπο για να διαγράψετε αρχεία που δεν χρησιμοποιούνται πια, και σε κάποιες περιπτώσεις—μια έσχατη λύση για να αντιμετωπίσετε τη λογική διαφθορά. Ωστόσο, πολλοί χρήστες βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου μορφοποίησαν λανθασμένα την λάθος κατάτμηση ή δίσκο, ή συνειδητοποιούν αργότερα ότι χρειάζονται κάποια από τα αρχεία που χάθηκαν κατά τη διαδικασία μορφοποίησης.

Ευτυχώς, είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων ακόμα και μετά τη μορφοποίηση του σκληρού δίσκου σας. Στις παρακάτω ενότητες, θα ρίξουμε μια ματιά στις καταστάσεις στις οποίες είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από έναν μορφοποιημένο σκληρό δίσκο και πώς να το πραγματοποιήσετε.

Μπορώ να Ανακτήσω Δεδομένα από έναν Μορφοποιημένο Δίσκο;

Πριν ρίξουμε μια ματιά στις παράγοντες που επηρεάζουν την ανάκτηση δεδομένων από έναν μορφοποιημένο δίσκο, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τι συμβαίνει κατά τη διαδικασία μορφοποίησης.

Η μορφοποίηση χωρίζεται σε δύο τύπους—χαμηλού επιπέδου μορφοποίηση και υψηλού επιπέδου μορφοποίηση. Ως τελικός χρήστης, μπορείτε να εκτελέσετε μόνο υψηλού επιπέδου μορφοποίηση, αφού η μορφοποίηση χαμηλού επιπέδου έχει ήδη γίνει από το εργοστάσιο. Κατά μια μορφοποίηση υψηλού επιπέδου, όλα τα αρχεία διαγράφονται από τον δίσκο και δημιουργείται ένα σύστημα αρχείων στον δίσκο, το οποίο διευκολύνει την αποθήκευση και διαχείριση των αρχείων στον δίσκο.

Η υψηλού επιπέδου μορφοποίηση μπορεί να διαιρεθεί περαιτέρω σε γρήγορη μορφοποίηση και πλήρη μορφοποίηση:

 • Μια γρήγορη μορφοποίηση, είναι, καλά, γρήγορη. Δεν αναζητά κακά τμήματα στον δίσκο, και απλώς διαγράφει την εγγραφή των αρχείων στο δίσκο. Δηλαδή, τα αρχεία τεχνικά παραμένουν εκεί στο δίσκο, μόνο που το λειτουργικό σύστημα δεν γνωρίζει πλέον την ύπαρξή τους. Κατά συνέπεια, ο χώρος που καταλαμβάνουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από νέα αρχεία τα οποία αντιγράφουν πάνω σε αυτά τα παλαιότερα αρχεία.
 • Από την άλλη πλευρά, μια πλήρης μορφοποίηση είναι πιο εκτενής και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Σε αυτήν, όλα τα τμήματα δεδομένων στον δίσκο αντιγράφονται με μηδενικά, και το λειτουργικό σύστημα αναζητά επίσης κακά τμήματα στη διαδικασία.

διάγραμμα πιθανοτήτων ανάκτησης
Η έκταση και οι πιθανότητες ανάκτησης δεδομένων θα εξαρτηθούν από δύο βασικούς παράγοντες – τον τύπο της διαμόρφωσης που έγινε, και εάν καινούργια δεδομένα έχουν γραφτεί στον δίσκο μετά τη διαμόρφωση.

Είναι δυνατή η ανάκτηση όλων των δεδομένων σου μετά από μια γρήγορη μορφοποίηση, αλλά αδύνατη η ανάκτηση οποιωνδήποτε από αυτά μετά από μια πλήρη μορφοποίηση.

Σημείωση: Για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες ανάκτησης δεδομένων, αποφύγετε την εγγραφή νέων αρχείων στον μορφοποιημένο δίσκο και χρησιμοποιήστε μόνο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων για να σαρώσετε τον μορφοποιημένο δίσκο.

Πώς να Ανακτήσετε έναν Μορφοποιημένο Δίσκο σε Windows ή Mac

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την πιθανότητα μιας επιτυχούς ανάκτησης είναι να σταματήσετε αμέσως τη χρήση της συσκευής. Όταν διαμορφώνετε έναν δίσκο, το λειτουργικό σύστημα αφαιρεί τη λογική πρόσβαση στα δεδομένα, αλλά παραμένουν σωματικά παρόντα στη συσκευή μέχρι να αντικατασταθούν με νέες πληροφορίες.

Μέθοδος 1: Χρησιμοποιήστε Επαγγελματικό Λογισμικό Ανάκτησης Δεδομένων

Το λογισμικό ανάκτησης δεδομένων Disk Drill αποτελεί μια αξιόπιστη και φιλική προς τον χρήστη λύση που μπορεί να ανακτήσει δεδομένα από μια διαμορφωμένη δισκοθήκη ή διαμέρισμα. Οι χρήστες Windows μπορούν να ανακτήσουν έως και 500 MB δωρεάν με το εργαλείο, και όλες οι δοκιμαστικές εκδόσεις αυτής της εμπορικής λύσης ανάκτησης δεδομένων σας επιτρέπουν να προεπισκοπήσετε τα δεδομένα που μπορούν να ανακτηθούν.

Θα εξετάσουμε τις διαδικασίες για τις εκδόσεις του εργαλείου στα Windows και Mac χωριστά, καθώς έχουν κάποιες μικρές διαφορές. Σε κάθε περίπτωση, μην χρησιμοποιήσετε τον διαμορφωμένο δίσκο για τη λήψη ή την εγκατάσταση της εφαρμογής. Επαναφέρετε τα δεδομένα σε διαφορετική συσκευή ώστε να αποφύγετε το κατά λάθος επανεγγραφή των δεδομένων που επιθυμείτε να ανακτήσετε.

Συστήματα Windows:

 1. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το Disk Drill για Windows.εγκατάσταση disk drill σε υπολογιστή
 2. Συνδέστε το μορφοποιημένο εξωτερικό σκληρό δίσκο.
 3. Εκκινήστε το πρόγραμμα και επιλέξτε το δίσκο ή το διαμέρισμα από την οθόνη της εφαρμογής. Κάντε κλικ στο κουμπί Αναζήτηση για χαμένα δεδομένα για να ξεκινήσετε τη διαδικασία σάρωσης.επιλέξτε το μορφοποιημένο δίσκο
 4. Προεπισκόπηση των ευρεθέντων αρχείων και επιλογή αυτών που θέλετε να ανακτήσετε.επιλέξτε αρχεία που βρέθηκαν στον δίσκο
 5. Κάντε κλικ στο κουμπί Ανάκτηση και επιλέξτε μια νέα τοποθεσία για τα επαναφερμένα αρχεία. Όπως αναφέρθηκε, μην χρησιμοποιείτε τον αρχικό δίσκο για να αποθηκεύσετε τα ανακτημένα δεδομένα.ανάκτηση αρχείων από μορφοποιημένο σκληρό δίσκο

Συστήματα MacOS:

 1. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το Disk Drill για Mac.
 2. Συνδέστε τον εξωτερικό σκληρό δίσκο που έχει μορφοποιηθεί κατά λάθος εάν χρειάζεται.
 3. Εκκινήστε την εφαρμογή και επιλέξτε τον δίσκο ή την κατάτμηση από τη λίστα της εφαρμογής. Κάντε κλικ στο κουμπί Αναζήτηση για χαμένα δεδομένα για σάρωση για διαγραμμένα δεδομένα.επιλογή mac σκληρού δίσκου από τη λίστα
 4. Προεπισκόπηση των βρεθέντων αρχείων και κάντε τις επιλογές σας για ανάκτηση.προεπισκόπηση αρχείων στο disk drill
 5. Κάντε κλικ στο κουμπί Ανάκτηση για να πραγματοποιήσετε την ανάκτηση. Επιλέξτε μια νέα τοποθεσία αποθήκευσης σε ένα διαφορετικό δίσκο. Στη συνέχεια κάντε κλικ Επόμενο.ανάκτηση αρχείων από mac σκληρό δίσκο

Μέθοδος 2: Χρήση Ελεύθερων Λογισμικών

Τα TestDisk και PhotoRec είναι συμπληρωματικά προϊόντα δωρεάν χρήσης που μπορεί να είναι χρήσιμα για την ανάκτηση δεδομένων από μια μορφοποιημένη διαμέριση ή δίσκο. Το TestDisk χρησιμοποιείται για να ανακτήσει διαμερίσεις και δεν θα ανακτήσει τα αρχεία που ήταν αποθηκευμένα εκεί. Το PhotoRec αναλαμβάνει αυτό το μέρος της εξίσωσης.

Για να ανακτήσετε αρχεία με το PhotoRec ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 1. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το PhotoRec. Μη χρησιμοποιείτε τον μορφοποιημένο δίσκο.
 2. Εξάγετε το αρχείο του κατεβασμένου πακέτου.
 3. Εκκινήστε την εφαρμογή κάνοντας κλικ στο photorec_win.exe.
 4. Επιλέξτε την μονάδα αποθήκευσης που θέλετε να σαρώσετε με τα βελάκια. Πατήστε Enter στο πληκτρολόγιο σας για να συνεχίσετε.
 5. Επιλέξτε το διαμέρισμα που θέλετε να σαρώσετε με τα βελάκια. Πατήστε Enter για να το σαρώσετε.
 6. Επιλέξτε το σωστό σύστημα αρχείων και πατήστε Enter. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το PhotoRec θα προτείνει αυτόματα τη σωστή επιλογή.
 7. Επιλέξτε αν θέλετε να σαρώσετε μόνο τον μη δεσμευμένο χώρο ή ολόκληρο το διαμέρισμα.
 8. Επιλέξτε έναν προορισμό για να αποθηκεύσετε τα ανακτημένα αρχεία. Πατήστε C στο πληκτρολόγιο σας όταν τελειώσετε.

Ανάκτηση αρχείων Photorec

Αυτά τα δωρεάν εργαλεία υποστηρίζουν πολλά λειτουργικά συστήματα και συστήματα αρχείων και μπορεί να αξίζει να τα δοκιμάσετε εάν είστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσετε μια δωρεάν λύση. Είναι πολύ λιγότερο διαισθητικά στη χρήση σε σύγκριση με το Disk Drill και πρέπει να χρησιμοποιηθούν με προσοχή εάν παίζονται σημαντικά δεδομένα.

Μέθοδος 3: Επαναφορά Δεδομένων από Αντίγραφο Ασφαλείας

Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να ανακτήσετε αρχεία από μια διαμορφωμένη μονάδα δίσκου είναι με τη χρήση ενός αντιγράφου ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί πριν πραγματοποιήσετε την ενέργεια. Μια κατά λάθος διαμορφωμένη μονάδα δίσκου αποτελεί ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για το γιατί πρέπει να παίρνετε αντίγραφα ασφαλείας του συστήματός σας συχνά.

Τόσο τα macOS όσο και τα Windows παρέχουν δωρεάν εργαλεία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τακτικά για να προστατεύετε τα πολύτιμα δεδομένα σας. Ιδού πώς να ανακτήσετε αρχεία μετά τη μορφοποίηση ενός σκληρού δίσκου με ένα αντίγραφο ασφαλείας.

Συστήματα macOS

Οι χρήστες Mac μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενσωματωμένη εφαρμογή αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης Time Machine για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους με αντίγραφα. Εκτελέστε τα εξής βήματα αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τα μέσα αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας για να ανακτήσετε αρχεία από μια διαμορφωμένη μονάδα δίσκου.

 1. Συνδέστε το μέσο αποθήκευσης που περιέχει τα αντίγραφα ασφαλείας Time Machine στο Mac σας.
 2. Ανοίξτε ένα παράθυρο Finder στον φάκελο όπου ήταν αποθηκευμένα τα αρχεία που χρειάζεστε.
 3. Ανοίξτε το Time Machine κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του ρολογιού στη γραμμή μενού.
 4. Χρησιμοποιήστε την περιήγηση επί της οθόνης του Time Machine για να βρείτε τα αρχεία που θέλετε να ανακτήσετε.Time machine backup
 5. Πατήστε την Γραμμή Πλήκτρων για προεπισκόπηση του αρχείου.
 6. Επιλέξτε τα αρχεία που θέλετε να ανακτήσετε.
 7. Κάντε κλικ στο Επαναφορά για να ανακτήσετε το αντικείμενο.

Συστήματα Windows

Τα Windows διαθέτουν διαφορετικά προγράμματα αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς ανάλογα με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας. Ακολουθούν τα βήματα για τη χρήση κατά την ανάκτηση από ένα αντίγραφο ασφαλείας σε συστήματα Windows.

Windows 10

 1. Ανοίξτε τον Εξερευνητή αρχείων και στη συνέχεια ανοίξτε τον φάκελο που περιέχει τα αντικείμενα που θέλετε να επαναφέρετε.
 2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Αρχική στην κορδέλα στο επάνω μέρος του φακέλου.
 3. Κάντε κλικ στο κουμπί Ιστορικό που ξεκινά το πρόγραμμα Ιστορικό Αρχείων.Άνοιγμα Ιστορικού Αρχείων.
 4. Επιλέξτε τα αντικείμενα που θέλετε να επαναφέρετε. Μπορείτε να επιλέξετε φακέλους, ατομικά αρχεία ή πολλαπλά αρχεία.
 5. Ιστορικό αρχείων στα Windows 10Χρησιμοποιήστε τον τομέα πλοήγησης για να εντοπίσετε την έκδοση των δεδομένων που θέλετε να ανακτήσετε.
 6. Κάντε κλικ στο κουμπί Επαναφορά .
 7. Επιλέξτε πώς θέλετε να χειριστείτε τις συγκρούσεις ονομάτων.
 8. Κλείστε το παράθυρο όταν τελειώσετε με την ανάκτηση των αρχείων σας.

Προηγούμενες εκδόσεις των Windows

 1. Ανοίξτε το μενού Έναρξη και πληκτρολογήστε backup στο πλαίσιο αναζήτησης.
 2. Επιλέξτε Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά.
 3. Κάντε κλικ στο κουμπί Επαναφορά των αρχείων μου.
 4. Βρείτε τα αρχεία που θέλετε να ανακτήσετε στο πλαίσιο διαλόγου Επαναφορά Αρχείων.Λειτουργία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς σε Windows
 5. Επιλέξτε την τοποθεσία όπου θα γίνει η επαναφορά των αρχείων. Μη χρησιμοποιείτε τον αρχικό δίσκο ή τον αρχικό διαμερισμό για να προφυλαχθείτε από διαφθορά αρχείων.
 6. Επιλέξτε τι να κάνετε με τα διπλά αρχεία.
 7. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να ανοίξετε το φάκελο και να Δείτε τα Ανακτημένα αρχεία.
 8. Κάντε κλικ στο Τέλος για να κλείσετε το πλαίσιο διαλόγου.

Συμπέρασμα

Τα δεδομένα που χάνονται λόγω της διαμόρφωσης μπορεί συχνά να ανακτηθούν, αλλά υπάρχει μία βασική προϋπόθεση – η διαμόρφωση πρέπει να ήταν γρήγορη (όχι πλήρης διαμόρφωση). Αν αυτό είναι ικανοποιημένο, μπορείτε να ανακτήσετε τα περισσότερα, αν όχι όλα τα δεδομένα σας χρησιμοποιώντας ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο εργαλείο ανάκτησης δεδομένων όπως το Disk Drill. Αν είστε διατεθειμένοι να κάνετε κάποια παραχώρηση στην εμπειρία χρήστη, υπάρχουν κάποια δωρεάν εργαλεία ανάκτησης δεδομένων επίσης – TestDisk, και PhotoRec.

Παρά την αποτελεσματικότητά τους, τα προγράμματα ανάκτησης δεδομένων δεν αποτελούν υποκατάστατα για τη συχνή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας όλων των σημαντικών δεδομένων σας. Επιπλέον, αν τα δεδομένα σας είναι πολύ πολύτιμα, υπάρχει φυσική ζημιά, ή ο δίσκος δεν ανιχνεύεται, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με μια επαγγελματική υπηρεσία ανάκτησης δεδομένων αντί να χρησιμοποιήσετε μεθόδους DIY.

Συχνές Ερωτήσεις:

Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή λογισμικού για να ανακτήσετε διαγραμμένα αρχεία, αλλά δεν θα μπορέσετε να ανακτήσετε μόνιμα διαγραμμένα αρχεία που δεν βρίσκονται πλέον στον Κάδο Ανακύκλωσης εάν δεν έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας. Για να ανακτήσετε διαγραμμένα αρχεία χωρίς λογισμικό:
 1. Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο του Κάδου Ανακύκλωσης στην επιφάνεια εργασίας.
 2. Εντοπίστε τα αρχεία σας.
 3. Επιλέξτε τα αρχεία που θέλετε να ανακτήσετε.
 4. Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε "Επαναφορά".
Το PhotoRec διαθέτει ισχυρές δυνατότητες ανάκτησης αρχείων και υποστήριξη ενός ευρύ φάσματος πλατφορμών. Είτε πρόκειται για ψηφιακή φωτογραφική μηχανή είτε για παραδοσιακό σκληρό δίσκο, το PhotoRec είναι εδώ για σας, αρκεί να καταφέρετε να μάθετε πώς να το χρησιμοποιείτε. Ένα άλλο καλό εργαλείο είναι το Recuva, αν και υποστηρίζει πολύ λιγότερες μορφές αρχείων, διαθέτει πολύ πιο φιλικό περιβάλλον χρήστη, κάνοντας τη διαδικασία ανάκτησης δεδομένων πιο απλή. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι τα επαγγελματικά λογισμικά ανάκτησης δεδομένων μερικές φορές προσφέρουν δωρεάν δοκιμαστικές εκδόσεις, για παράδειγμα - το Disk Drill για Windows σας επιτρέπει να ανακτήσετε έως και 500MB δωρεάν.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από έναν μορφοποιημένο σκληρό δίσκο. Όταν ένας σκληρός δίσκος μορφοποιείται, το σύστημα αρχείων στον δίσκο διαγράφεται, αλλά τα δεδομένα στον δίσκο δεν διαγράφονται άμεσα. Αντίθετα, ο χώρος στον δίσκο που καταλαμβανόταν από τα διαγραμμένα δεδομένα σημειώνεται ως διαθέσιμος για εγγραφή νέων δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα παραμένουν ακόμα στον δίσκο μέχρι να αντικατασταθούν από νέα δεδομένα. Η επιτυχία της διαδικασίας ανάκτησης εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως πόσο έχει χρησιμοποιηθεί ο σκληρός δίσκος αφότου μορφοποιήθηκε, και την κατάσταση του σκληρού δίσκου.
Η μορφοποίηση ενός δίσκου μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους. Ακολουθούν ορισμένοι από τους πιο κοινούς.
 • Διαγράφοντας όλα τα δεδομένα από τον δίσκο πριν τον πουλήσετε ή τον χρησιμοποιήσετε για κάποιο άλλο σκοπό. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιούσατε έναν δίσκο για να αποθηκεύετε αντίγραφο ασφαλείας των εικόνων σας και τώρα να χρειάζεστε να τον χρησιμοποιήσετε για να αποθηκεύσετε μεγάλα πολυμέσα αρχεία.
 • Προετοιμάζοντας για ένα νέο σύστημα αρχείων. Μπορεί να θέλετε να μορφοποιήσετε έναν δίσκο ή διαμέριση για να αλλάξετε το υποκείμενο σύστημα αρχείων στον υπολογιστή σας.
 • Ετοιμάζοντας έναν δίσκο για μια νέα εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος. Αν χρησιμοποιούσατε έναν δίσκο με σύστημα macOS, θα χρειαστεί να τον μορφοποιήσετε πριν τον χρησιμοποιήσετε με τον υπολογιστή σας με Windows.
 • Επιδιορθώνοντας έναν κατεστραμμένο δίσκο μπορεί να απαιτηθεί να μορφοποιήσετε την συσκευή.
manuviraj
Ο Manuviraj Godara είναι ένας επαγγελματίας συγγραφέας περιεχομένου με πάνω από 4 χρόνια εμπειρίας. Η συνεχώς αυξανόμενη γοητεία και εμπειρία του με την τεχνολογία τον οδηγεί να δημιουργεί περιεχόμενο σχετικά με την ανάκτηση δεδομένων και την καταναλωτική τεχνολογία. Μπορείτε επίσης να βρείτε τα έργα του στο MakeUseOf.com και στο HandyRecovery.
Εγκρίθηκε από
12 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού, διαχείριση βάσεων δεδομένων και επισκευή υλικού.