Hoe bestanden te herstellen van een geformatteerde harde schijf: Mac en Windows

manuviraj
Geschreven door
Goedgekeurd door
80

Herstel bestanden van geformatteerde harde schijf

Het formatteren van een harde schijf biedt je een schone lei. Het kan deel uitmaken van het reguliere onderhoud van je harde schijf, een manier om bestanden die niet langer worden gebruikt op te ruimen, en in sommige gevallen – een laatste redmiddel om logische corruptie aan te pakken. Maar veel gebruikers bevinden zich in een situatie waarin ze per ongeluk de verkeerde partitie of schijf hebben geformatteerd, of later beseffen dat ze sommige van de bestanden nodig hebben die tijdens het formatteringsproces verloren zijn gegaan.

Gelukkig is het mogelijk om gegevens te herstellen, zelfs nadat u uw harde schijf hebt geformatteerd. In de onderstaande secties zullen we kijken naar de situaties waarin gegevensherstel van een geformatteerde harde schijf mogelijk is en hoe u dit kunt aanpakken.

Kan ik gegevens herstellen van een geformatteerde schijf?

Voordat we kijken naar de factoren die het herstellen van gegevens van een geformatteerde schijf beïnvloeden, is het cruciaal te begrijpen wat er gebeurt tijdens het formatteren.

Opmaak is van twee soorten—low-level opmaak en high-level opmaak. Als eindgebruiker kun je alleen high-level opmaak uitvoeren, aangezien low-level opmaak al vanuit de fabriek is gedaan. Tijdens een high-level opmaak worden alle bestanden van de schijf gewist en wordt er een bestandssysteem op de schijf gecreëerd, wat het opslaan en beheren van bestanden op de schijf vergemakkelijkt.

High-level formatting kan verder onderverdeeld worden in snelformattering en volledige formattering:

 • Een snel formatteren, is nou ja, snel. Het zoekt niet naar beschadigde sectoren op de schijf en verwijdert alleen de registratie van de bestanden op de schijf. Dat wil zeggen, de bestanden zijn technisch gezien nog steeds aanwezig op de schijf, alleen het besturingssysteem is zich niet meer bewust van hun bestaan. Dientengevolge kan de ruimte die ze innemen gebruikt worden door nieuwe bestanden die deze oudere bestanden overschrijven.
 • Anderzijds is een volledig formatteren veel uitgebreider en duurt het veel langer om te voltooien. Hierbij worden alle datablokken op de schijf overschreven met nullen, en het besturingssysteem zoekt ook naar beschadigde sectoren tijdens het proces.

herstelkansen stroomdiagram
De mate en kansen op gegevensherstel zijn afhankelijk van twee hoofdfactoren: het type uitgevoerde format en of er na het formatteren nieuwe gegevens naar de schijf zijn geschreven.

Het is mogelijk om al uw gegevens te herstellen na een snelle format, maar onmogelijk om iets ervan te herstellen na een volledige format.

Opmerking: Om de kans op gegevensherstel te maximaliseren, vermijd het schrijven van nieuwe bestanden naar de geformatteerde schijf en gebruik alleen een betrouwbaar programma voor gegevensherstel om de geformatteerde schijf te scannen.

Hoe een geformatteerde schijf herstellen op Windows of Mac

Het belangrijkste dat u kunt doen om de kans op een succesvol herstel te vergroten, is direct stoppen met het gebruik van het apparaat. Wanneer u een schijf formatteert, verwijdert het besturingssysteem de logische toegang tot de gegevens, maar deze zijn nog steeds fysiek aanwezig op het apparaat totdat ze worden overschreven met nieuwe informatie.

Methode 1: Gebruik Professionele Dataherstel Software

De Disk Drill dataherstelsoftware is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke oplossing die gegevens kan herstellen van een geformatteerde schijf of partitie. Windows-gebruikers kunnen tot 500 MB gratis herstellen met de tool en alle proefversies van deze commerciële datahersteloplossing laten je een voorbeeld zien van de gegevens die hersteld kunnen worden.

We zullen de procedures voor de Windows- en Mac-versies van de tool afzonderlijk bekijken, aangezien ze enkele kleine verschillen hebben. Gebruik in beide gevallen de geformatteerde schijf niet voor het downloaden of installeren van de applicatie. Herstel de gegevens naar een ander apparaat om te voorkomen dat u per ongeluk de gegevens overschrijft die u wilt herstellen.

Windows-systemen:

 1. Download en installeer Disk Drill voor Windows.disk drill installeren op pc
 2. Sluit de geformatteerde externe harde schijf aan.
 3. Start het programma en selecteer de schijf of partitie in de weergave van de app. Klik op de knop Zoeken naar verloren gegevens om het scanproces te starten.selecteer de geformatteerde schijf
 4. Bekijk de gevonden bestanden en selecteer de bestanden die je wilt herstellen.selecteer gevonden bestanden op schijf
 5. Klik op de Herstellen knop en selecteer een nieuwe locatie om de herstelde bestanden op te slaan. Zoals vermeld, gebruik niet de originele schijf om de herstelde gegevens op te slaan.bestanden herstellen van geformatteerde harde schijf

MacOS-systemen:

 1. Download en installeer Disk Drill voor Mac.
 2. Sluit de per ongeluk geformatteerde externe harde schijf indien nodig aan.
 3. Start de applicatie en kies de schijf of partitie uit de lijst van de app. Klik op de Zoek naar verloren gegevens knop om te scannen naar verwijderde gegevens.selecteer mac harde schijf uit lijst
 4. Bekijk de gevonden bestanden en maak uw selecties voor herstel.bekijk bestanden in disk drill
 5. Klik op de Herstel knop om het herstel uit te voeren. Selecteer een nieuwe opslaglocatie op een andere schijf. Klik daarna op Volgende.herstel bestanden van mac harde schijf

Methode 2: Gebruik Freeware Oplossingen

TestDisk en PhotoRec zijn aanvullende freeware producten die nuttig kunnen zijn bij het herstellen van een geformatteerde schijf of partitie. TestDisk wordt gebruikt om partities te herstellen en zal de bestanden die daar opgeslagen waren niet terugkrijgen. PhotoRec handelt dat deel van de vergelijking af.

Volg deze stappen om bestanden te herstellen met PhotoRec:

 1. Download en installeer PhotoRec. Gebruik de geformatteerde schijf niet.
 2. Pak het gedownloade bestandsarchief uit.
 3. Start de applicatie door te klikken op photorec_win.exe.
 4. Selecteer het opslagapparaat dat je wilt scannen met de pijltjestoetsen. Druk op Enter op je toetsenbord om verder te gaan.
 5. Selecteer de partitie die je wilt scannen met de pijltjestoetsen. Druk op Enter om het te scannen.
 6. Selecteer het juiste bestandssysteem en druk op Enter. In de meeste gevallen zal PhotoRec automatisch de juiste optie voorstellen.
 7. Kies of je alleen ongebruikte ruimte wilt scannen of de hele partitie.
 8. Selecteer een bestemming om de herstelde bestanden op te slaan. Druk op C op je toetsenbord als je klaar bent.

Photorec bestandsherstel

Deze freeware tools ondersteunen veel besturingssystemen en bestandssystemen en kunnen de moeite waard zijn om te proberen als je vastbesloten bent om een gratis oplossing te gebruiken. Ze zijn veel minder intuïtief in gebruik dan Disk Drill en moeten voorzichtig worden gebruikt als er belangrijke gegevens op het spel staan.

Methode 3: Data herstellen vanuit back-up

De enige betrouwbare manier om bestanden van een geformatteerde schijf te herstellen is door gebruik te maken van een back-up die gemaakt is voordat u de bewerking uitvoerde. Een per ongeluk geformatteerde schijf is een perfect voorbeeld van waarom u regelmatig back-ups van uw systeem moet maken.

Zowel macOS als Windows bieden gratis back-up- en hersteltools die je regelmatig zou moeten gebruiken om je waardevolle gegevens te beschermen. Hier lees je hoe je bestanden kunt herstellen na het formatteren van een harde schijf met een back-up.

macOS-systemen

Mac-gebruikers kunnen de ingebouwde Time Machine-back-up en herstelapplicatie gebruiken om hun gegevens te beschermen met back-ups. Voer de volgende stappen uit als u de back-upopslagmedia moet gebruiken om bestanden van een geformatteerde schijf te herstellen.

 1. Sluit de opslagmedia, waar de Time Machine-back-ups op staan, aan op uw Mac.
 2. Open een Finder-venster in de map waar de bestanden die u nodig heeft het laatst waren opgeslagen.
 3. Open Time Machine door op het klokicoon in de menubalk te klikken.
 4. Gebruik de on-screen navigatie van Time Machine om de bestanden te vinden die u wilt herstellen.Time machine backup
 5. Druk op de Spatiebalk om een voorvertoning van het bestand te zien.
 6. Selecteer de bestanden die u wilt herstellen.
 7. Klik op Herstel om het item te herstellen.

Windows-systemen

Windows heeft verschillende back-up en herstel programma’s op basis van de versie van het besturingssysteem dat u op uw computer heeft geïnstalleerd. Hier zijn de stappen die u moet gebruiken bij het herstellen van een back-up op Windows-systemen.

Windows 10

 1. Open Verkenner en open vervolgens de map met de items die u wilt herstellen.
 2. Klik op het tabblad Start op het lint aan de bovenkant van de map.
 3. Klik op de knop Geschiedenis die het programma Bestandsgeschiedenis start.Bestandsgeschiedenis openen.
 4. Kies de items die u wilt herstellen. U kunt mappen, afzonderlijke bestanden of meerdere bestanden selecteren.
 5. Bestandsgeschiedenis op Windows 10Gebruik het navigatievenster om de versie van de gegevens die u wilt herstellen te vinden.
 6. Klik op de knop Herstellen.
 7. Selecteer hoe u wilt omgaan met naamconflicten.
 8. Sluit het venster wanneer u klaar bent met het herstellen van uw bestanden.

Eerdere Windows-versies

 1. Open het Startmenu en typ backup in het zoekvak.
 2. Selecteer Backup en Herstel.
 3. Klik op de knop Herstel mijn bestanden.
 4. Vind de bestanden die je wilt herstellen in het dialoogvenster Herstel Bestanden.Backup en herstelfunctie op Windows
 5. Selecteer de locatie waar de bestanden hersteld zullen worden. Gebruik niet de originele schijf of partitie om bestandscorruptie te voorkomen.
 6. Kies wat te doen met dubbele bestanden.
 7. Klik op de link om de map te openen om Herstelde bestanden te bekijken.
 8. Klik op Voltooien om het dialoogvenster te sluiten.

Conclusie

Gegevens die verloren zijn gegaan door formattering kunnen vaak worden teruggehaald, maar er is één belangrijke voorwaarde: de formattering moet een snelle formattering zijn geweest (geen volledige formattering). Als hieraan is voldaan, kun je de meeste, zo niet al je gegevens terughalen met behulp van een effectief en betrouwbaar gegevensherstelprogramma zoals Disk Drill. Als je bereid bent concessies te doen aan de gebruikerservaring, zijn er ook enkele gratis gegevenshersteltools beschikbaar—TestDisk en PhotoRec.

Ondanks hun effectiviteit, zijn dataherstelprogramma’s geen vervanging voor het frequent maken van back-ups van al je belangrijke gegevens. Bovendien, als je gegevens te waardevol zijn, er fysieke schade is, of de schijf niet detecteerbaar is, kun je beter contact opnemen met een professionele datahersteldienst in plaats van zelf doe-het-zelf methoden te gebruiken.

FAQ:

PhotoRec heeft krachtige mogelijkheden voor bestandsherstel en ondersteuning van een breed scala aan platforms. Of het nu gaat om een digitale camera of een traditionele harde schijf, PhotoRec biedt dekking zolang je kunt uitvogelen hoe je het moet gebruiken. Een andere goede tool is Recuva, hoewel het veel minder bestandsformaten ondersteunt, heeft het een veel gebruiksvriendelijkere interface waardoor het proces van gegevensherstel eenvoudiger wordt. Het is ook vermeldenswaardig dat professionele gegevensherstelsoftware soms wordt geleverd met gratis proefopties, bijvoorbeeld - Disk Drill voor Windows staat je toe om tot 500MB gratis te herstellen.
In de meeste gevallen is het mogelijk om gegevens te herstellen van een geformatteerde harde schijf. Wanneer een harde schijf geformatteerd wordt, wordt het bestandssysteem op de schijf gewist, maar de gegevens op de schijf worden niet direct gewist. In plaats daarvan wordt de ruimte op de schijf die bezet was door de verwijderde gegevens gemarkeerd als beschikbaar voor het schrijven van nieuwe gegevens. Dit betekent dat de gegevens nog steeds aanwezig zijn op de schijf totdat deze worden overschreven door nieuwe gegevens. Het succes van het herstelproces hangt af van verschillende factoren, zoals hoeveel de harde schijf is gebruikt sinds deze is geformatteerd, en de staat van de harde schijf.
Het formatteren van een schijf kan om verschillende redenen worden gedaan. Hier zijn enkele van de meest voorkomende.
 • Alle gegevens op de schijf wissen voordat u deze verkoopt of voor een ander doel gebruikt. Bijvoorbeeld, u kunt een schijf gebruikt hebben voor het opslaan van een back-up van uw afbeeldingen en heeft deze nu nodig om grote multi-media bestanden op te slaan.
 • U maken voor een nieuw bestandssysteem. U wilt misschien een schijf of partitie formatteren om het onderliggende bestandssysteem op uw computer te wijzigen.
 • Een schijf klaarmaken voor een nieuwe installatie van een besturingssysteem. Als u een schijf gebruikte met een macOS systeem, zult u deze moeten formatteren voordat u deze met uw Windows machine gebruikt.
 • Een beschadigde schijf repareren kan vereisen dat u het apparaat formatteert.
manuviraj
Manuviraj Godara is een professioneel content schrijver met meer dan 4 jaar ervaring. Zijn steeds groeiende fascinatie en ervaring met technologie drijft hem om content te creëren gerelateerd aan gegevensherstel en consumententechnologie. Je kunt zijn werk ook vinden op MakeUseOf.com en HandyRecovery.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.