Sådan gendannes filer fra et formatteret harddiskdrev: Mac og Windows

manuviraj
Skrevet af
Godkendt af
118

Gendan filer fra formateret harddisk

Formatering af en harddisk giver dig et rent udgangspunkt. Det kan være en del af den almindelige vedligeholdelse af din harddisk, en måde at rydde op i filer, der ikke længere er i brug, og i nogle tilfælde – et sidste desperat forsøg på at håndtere logisk korruption. Men mange brugere kommer i en situation, hvor de har formateret den forkerte partition eller drev, eller indser senere, at de har brug for nogle af de filer, der blev tabt under formateringsprocessen.

Heldigvis er det muligt at gendanne data, selv efter formatering af din harddisk. I afsnittene nedenfor vil vi se på de situationer, hvor dataredning fra en formateret harddisk er muligt, og hvordan man går frem.

Kan jeg gendanne data fra et formateret drev?

Før vi ser på de faktorer, der påvirker data recovery fra et formateret drev, er det essentielt at forstå, hvad der sker under formatering.

Formatering er af to typer—lavniveausformatering og højniveaus formatering. Som slutbruger kan du kun udføre højniveaus formatering, da lavniveaus formatering allerede er udført fra fabrikken. Under en højniveaus formatering bliver alle filer fjernet fra disken, og der oprettes et filsystem på drevet, hvilket letter lagringen og håndteringen af filer på disken.

Højniveau-formattering kan yderligere opdeles i hurtig formatering og fuld formatering:

 • En hurtig formatering er, som navnet antyder, hurtig. Den søger ikke efter dårlige sektorer på disken og sletter kun registreringen af filerne på disken. Det vil sige, at filerne teknisk set stadig er der på disken, kun er operativsystemet ikke længere klar over deres eksistens. Følgelig kan den plads, de optager, bruges af nye filer, som overskriver disse ældre filer.
 • På den anden side er en fuld formatering mere omfattende og tager meget længere tid at fuldføre. I denne proces overskrives alle datablokke på drevet med nuller, og operativsystemet søger også efter dårlige sektorer i processen.

genoprettelses chancer flowchart
Omfanget og chancerne for datagendannelse afhænger af to primære faktorer – typen af format, der blev udført, og om der blev skrevet nye data til drevet efter formateringen.

Det er muligt at gendanne alle dine data efter et hurtigt format, men umuligt at gendanne noget af det efter et fuldt format.

Bemærk: For at maksimere chancerne for datagendannelse, undgå at skrive nye filer til det formaterede drev og brug kun et pålideligt datagendannelsesprogram til at scanne den formaterede disk.

Sådan gendannes et formateret drev på Windows eller Mac

Det vigtigste, du kan gøre for at øge sandsynligheden for en vellykket gendannelse, er at stoppe med at bruge enheden med det samme. Når du formaterer en disk, fjerner operativsystemet den logiske adgang til dataene, men dataene er stadig fysisk til stede på enheden, indtil de overskrives med nye oplysninger.

Metode 1: Brug professionel data recovery software

Disk Drill data recovery software er en pålidelig og brugervenlig løsning, der kan gendanne data fra et formateret drev eller partition. Windows-brugere kan gendanne op til 500 MB gratis med værktøjet, og alle prøveversioner af denne kommercielle data gendannelsesløsning lader dig forhåndsvise de data, der kan gendannes.

Vi vil se på procedurerne for Windows- og Mac-versionerne af værktøjet separat, da de har nogle små forskelle. I begge tilfælde, brug ikke den formaterede disk til download eller installation af applikationen. Gendan dataene til en anden enhed for at forhindre utilsigtet overskrivning af de data, du ønsker at gendanne.

Windows systemer:

 1. Download og installer Disk Drill til Windows.installer disk drill på pc
 2. Tilslut den formaterede eksterne harddisk.
 3. Start programmet og vælg disken eller partitionen fra appens visning. Klik på Søg efter tabte data knappen for at indlede scanningen.vælg den formaterede drev
 4. Forhåndsvis de fundne filer og vælg dem, du ønsker at gendanne.vælg filer fundet på drev
 5. Klik på Gendan knappen og vælg en ny placering til de gendannede filer. Som nævnt, brug ikke den oprindelige disk til at gemme de gendannede data.gendan filer fra formateret harddisk

MacOS-systemer:

 1. Download og installer Disk Drill til Mac.
 2. Tilslut den ved et uheld formaterede eksterne harddisk hvis nødvendigt.
 3. Start programmet og vælg disken eller partitionen fra programmets liste. Klik på Søg efter tabte data-knappen for at scanne efter slettede data.vælg mac harddisk fra listen
 4. Forhåndsvis de fundne filer og foretag dine valg til gendannelse.forhåndsvis filer i disk drill
 5. Klik på Gendan-knappen for at udføre gendannelsen. Vælg en ny lagringsplacering på et andet drev. Klik derefter på Næste.gendan filer fra mac harddisk

Metode 2: Brug gratisprogram-løsninger

TestDisk og PhotoRec er ledende gratisprogrammer, der kan være til hjælp i gendannelsen fra et formateret drev eller partition. TestDisk bruges til at gendanne partitioner og vil ikke kunne genskabe de filer, der var gemt der. PhotoRec tager sig af den del af opgaven.

Følg disse trin for at gendanne filer med PhotoRec:

 1. Download og installer PhotoRec. Brug ikke det formaterede drev.
 2. Udpak den downloadede filarkiv.
 3. Start applikationen ved at klikke på photorec_win.exe.
 4. Vælg det lagermedie du ønsker at scanne ved hjælp af piletasterne. Tryk Enter på dit tastatur for at fortsætte.
 5. Vælg den partition du ønsker at scanne ved hjælp af piletasterne. Tryk Enter for at scanne den.
 6. Vælg det rigtige filsystem og tryk Enter. I de fleste tilfælde vil PhotoRec automatisk foreslå den korrekte mulighed.
 7. Vælg om du ønsker at scanne kun uallokeret plads eller hele partitionen.
 8. Vælg en destination hvor de gendannede filer skal gemmes. Tryk C på dit tastatur når du er færdig.

Photorec filgendannelse

Disse freeware-værktøjer understøtter mange operativsystemer og filsystemer og kan være værd at prøve, hvis du er fast besluttet på at bruge en gratis løsning. De er meget mindre intuitive at bruge end Disk Drill og bør anvendes med forsigtighed, hvis vigtige data er på spil.

Metode 3: Gendan data fra backup

Den eneste pålidelige metode til at gendanne filer fra et formateret drev er ved at bruge en backup, der blev lavet, før du udførte handlingen. Et ved et uheld formateret drev fremstår som et fremragende eksempel på, hvorfor du jævnligt skal tage backup af dit system.

Både macOS og Windows tilbyder gratis backup- og gendannelsesværktøjer, som du bør bruge regelmæssigt for at beskytte dine værdifulde data. Her er hvordan du gendanner filer efter formatering af en harddisk med en backup.

macOS-systemer

Mac-brugere kan bruge den indbyggede Time Machine-backup og recovery-applikation til at beskytte deres data med backups. Udfør følgende trin, hvis du har brug for at bruge backuplagermediet til at gendanne filer fra et formateret drev.

 1. Tilslut lagringsmediet, der indeholder Time Machine-backup, til din Mac.
 2. Åbn et Finder-vindue i mappen, hvor de filer, du har brug for, sidst blev gemt.
 3. Åbn Time Machine ved at klikke på ur-ikonet i menu linjen.
 4. Brug Time Machines skærmbaserede navigation til at finde de filer, du ønsker at gendanne.Time machine backup
 5. Tryk på mellemrumstasten for at forhåndsvise filen.
 6. Vælg de filer, du ønsker at gendanne.
 7. Klik på Gendan for at gendanne emnet.

Windows-systemer

Windows har forskellige backup- og gendannelsesprogrammer afhængigt af versionen af operativsystemet, du har installeret på din computer. Her er trinene til brug, når du gendanner fra en backup på Windows-systemer.

Windows 10

 1. Åbn Fil Stifinder og derefter mappen, der indeholder de emner, du ønsker at gendanne.
 2. Klik på Hjem-fanen på båndet øverst i mappen.
 3. Klik på Historik-knappen, som starter programmet Filhistorik.Åbning af Filhistorik.
 4. Vælg de emner, du ønsker at gendanne. Du kan vælge mapper, individuelle filer eller flere filer.
 5. Filhistorik på Windows 10Brug navigationsruden til at finde den version af dataene, du ønsker at gendanne.
 6. Klik på Gendan-knappen.
 7. Vælg, hvordan du ønsker at håndtere navnekonflikter.
 8. Luk vinduet, når du er færdig med at gendanne dine filer.

Tidligere Windows-versioner

 1. Åbn Startmenuen og skriv backup i søgefeltet.
 2. Vælg Backup og Gendannelse.
 3. Klik på Gendan mine filer knappen.
 4. Find de filer, du ønsker at gendanne, i dialogboksen Gendan Filer.Backup og gendannelsesfunktion på Windows
 5. Vælg den placering, hvor filerne skal gendannes. Brug ikke den oprindelige disk eller partition for at beskytte mod filkorruption.
 6. Vælg hvad der skal ske med duplikerede filer.
 7. Klik på linket for at åbne mappen og Se Gendannede filer.
 8. Klik Afslut for at lukke dialogboksen.

Konklusion

Data tabt på grund af formatering kan ofte hentes tilbage, men der er et stort forudsætning – formatet skulle have været en hurtig formatering (ikke en fuld formatering). Hvis dette er opfyldt, kan du gendanne det meste, hvis ikke alt, af dit data ved hjælp af et effektivt og pålideligt data gendannelsesværktøj som Disk Drill. Hvis du er villig til at gå på kompromis med brugeroplevelsen, findes der også nogle gratis data gendannelsesværktøjer—TestDisk, og PhotoRec.

Til trods for deres effektivitet er datarekonstruktionsprogrammer ikke nogen erstatning for regelmæssigt at tage backup af alle dine vigtige data. Desuden, hvis dine data er for værdifulde, der er fysisk skade involveret, eller drevet er uigenkendeligt, er det bedre at kontakte en professionel datarekonstruktionstjeneste i stedet for at bruge gør-det-selv-metoder.

OSS:

Du behøver ikke at installere et softwareprogram for at gendanne slettede filer, men du vil ikke være i stand til at gendanne permanent slettede filer, der ikke længere er i papirkurven, hvis du ikke har en sikkerhedskopi. For at gendanne slettede filer uden software:
 1. Dobbeltklik på papirkurvsikonet på skrivebordet.
 2. Find dine filer.
 3. Vælg de filer, du ønsker at gendanne.
 4. Højreklik og vælg "Gendan".
PhotoRec har kraftfulde evner til filgendannelse og understøtter et bredt udvalg af platforme. Uanset om det er et digitalt kamera eller en traditionel harddisk, har PhotoRec dig dækket så længe du er i stand til at finde ud af, hvordan du bruger det. En anden god værktøj er Recuva, og selvom det understøtter langt færre filformater, har det et langt mere brugervenligt brugergrænseflade, hvilket gør datarekonstruktionsprocessen mere ligetil. Det er også værd at nævne, at professionel datagendannelsessoftware nogle gange kommer med gratis prøveversioner, for eksempel - Disk Drill til Windows tillader dig at gendanne op til 500MB gratis.
I de fleste tilfælde er det muligt at gendanne data fra en formateret harddisk. Når en harddisk formateres, slettes filsystemet på disken, men dataene på disken slettes ikke med det samme. I stedet markeres pladsen på disken, som blev optaget af de slettede data, som værende tilgængelig for skrivning af nye data. Dette betyder, at dataene stadig er til stede på disken, indtil de overskrives af nye data. Succesen af genopretningsprocessen afhænger af flere faktorer, såsom hvor meget harddisken er blevet brugt siden den blev formateret, og harddiskens tilstand.
At formatere et drev kan gøres af en række årsager. Her er nogle af de mest almindelige.
 • Sletter alle data på drevet før salg eller brug til et andet formål. For eksempel, du kan have brugt en disk til at opbevare en sikkerhedskopi af dine billeder og nu skal bruge den til at gemme store multimediefiler.
 • Forbereder til et nyt filsystem. Du ønsker måske at formatere et drev eller en partition for at ændre det underliggende filsystem på din computer.
 • Gør en disk klar til en ny installation af et operativsystem. Hvis du har brugt en disk med et macOS-system, skal du formatere den før brug med din Windows-maskine.
 • Reparation af et ødelagt drev kan kræve, at du formaterer enheden.
manuviraj
Manuviraj Godara er en professionel indholdsforfatter med over 4 års erfaring. Hans konstant voksende fascination og erfaring med teknologi driver ham til at skabe indhold relateret til data recovery og forbrugerteknologi.
Godkendt af
12 års erfaring inden for softwareudvikling, databaseadministration og reparation af hardware.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required