Hoe herstel je per ongeluk geformatteerde SD-kaart gratis

Geschreven door
Goedgekeurd door
220

Herstel Geformatteerde SD-kaart

Sommige gebruikers kunnen het woord formatteren zien als een intimiderende technische term. In werkelijkheid is formatteren gewoon een methode om een opslagapparaat, in ons geval een SD-kaart, klaar te maken voor gebruik met een digitale camera, mobiel apparaat of computer. Het is een noodzakelijke stap om een opslagapparaat beschikbaar te maken voor het opslaan van gegevens.

Kan een Geformatteerde SD-kaart Hersteld Worden?

Dus, je hebt per ongeluk je SD-kaart geformatteerd en nu raak je in paniek, je vraagt je af of er nog data hersteld kan worden van het kleine, maar uiterst belangrijke opslagapparaat. Gelukkig voor jou is het antwoord vaak ja—je kunt gegevens herstellen van een geformatteerde SD-kaart.

Wanneer je een SD-kaart formatteert, wat je eigenlijk doet is de inhoudsopgave—het bestandssysteem dat bijhoudt waar elk bestand is opgeslagen—wissen. De gegevens zelf zijn er nog steeds; je computer of apparaat weet alleen niet meer hoe ze te vinden. In feite, denkt je computer of apparaat dat de opslagruimte nu leeg is en beschikbaar voor nieuwe gegevens.

Dit is waar het risico op overschrijving een rol speelt. Wanneer je nieuwe bestanden toevoegt aan de kaart, ziet het apparaat de sectoren waar je oude gegevens nog steeds fysiek aanwezig zijn als “vrije ruimte,” en zou de nieuwe gegevens zo over de oude heen kunnen schrijven. Zodra dat gebeurt, wordt herstel veel moeilijker, zo niet onmogelijk.

Om je kans op succes te vergroten bij het herstellen van bestanden van een SD-kaart, zou je:

 • ⛔ Moeten stoppen met het gebruiken van de SD-kaart zodra deze is geformatteerd als je een poging tot gegevensherstel wilt ondernemen. Als je per ongeluk een SD-kaart hebt geformatteerd, is er een zeer goede kans dat je alle of de meeste gegevens terug kunt krijgen als je snel handelt.
 • 📥 De kaart uit het apparaat halen tot je klaar bent om het gegevensherstel uit te voeren.

Laten we eens kijken naar enkele methoden waarmee je gegevens kunt herstellen van een geformatteerde SD-kaart.

3 Methoden om Bestanden te Herstellen van een Geformatteerde SD-kaart

Dus, je hebt de urgentie van de situatie begrepen en die SD-kaart uit je apparaat getrokken—of het nu gaat om een mobiele telefoon die je leven in foto’s draagt, of een camera vol met herinneringen aan die reis van je leven. Wat nu? Het is tijd om je mouwen op te stropen en het eigenlijke herstelproces te beginnen. In de volgende sectie leiden we je door drie bewezen methoden om je dierbare gegevens van een geformatteerde SD-kaart te redden.

Methode 1:Een Geformatteerde SD-kaart Herstellen met Gegevensherstelsoftware

Gegevensherstelsoftware is de meest betrouwbare methode voor het herstellen van gegevens van een geformatteerde SD-kaart omdat het de logische koppelingen die verwijderd waren tijdens het formatteren kan repareren. Hierdoor kan het verloren gegevens weer toegankelijk maken voor het besturingssysteem en andere applicaties.Onze favoriete SD-kaart herstelsoftware is Disk Drill vanwege het gebruiksgemak en de indrukwekkende herstelmogelijkheden. Disk Drill is beschikbaar voor zowel Windows als macOS en het ziet eruit en werkt hetzelfde op beide platformen, met slechts een paar kleine verschillen:

 • Windows-gebruikers krijgen een gratis proefversie waarmee ze tot 500MB aan gegevens kunnen herstellen.
 • macOS-gebruikers genieten van het gemak om hun SD-kaart te scannen zonder hem zelfs maar uit hun telefoon te halen.

Laten we nu laten zien hoe je het gereedschap goed kunt gebruiken door je door het stap-voor-stap herstelproces te begeleiden op Windows en macOS.

Hoe bestanden te herstellen op een Windows-computer

Volg de onderstaande stappen om bestanden te herstellen op Windows-computers met Disk Drill dataherstelsoftware. Onthoud dat de Windows-versie van Disk Drill tot 500 MB aan gegevens gratis kan herstellen, dus gebruik deze kans om de mogelijkheden uit te testen en cruciale bestanden te herstellen zonder een dollar uit te geven.

 1. Download en installeer Disk Drill voor Windows op je machine. Aangezien je gegevens herstelt van een SD-kaart, kun je de hoofdharde schijf van je computer gebruiken voor de download en installatie.installeer disk drill op computer
 2. Verbind de SD-kaart met de machine via een interne of externe kaartlezer.
 3. Start Disk Drill en kies de SD-kaart uit de lijst met schijven van de app.
  selecteer geformatteerde sd-kaart
 4. Klik op de knop Zoek naar verloren gegevens om de scan te starten. zoek naar verloren gegevens
 5. Bekijk een voorvertoning van de herstelde bestanden door te klikken op het pictogram dat het type bestand dat je aan het herstellen bent vertegenwoordigt. Gevonden bestanden worden gecategoriseerd als Afbeeldingen, Video’s, Audio, Documenten, Archieven en Andere bestanden zodat je snel kunt navigeren naar het type bestand waarin je geïnteresseerd bent.voorvertoning bestanden
 6. Selecteer de bestanden die je wilt herstellen en kies een veilige locatie om de herstelde gegevens op te slaan die niet op de getroffen SD-kaart is. Dit voorkomt gegevenscorruptie of overschrijven tijdens het herstelproces. selecteer en herstel bestanden
 7. Klik op de knop Herstellen en laat de software je bestanden naar de aangewezen opslaglocatie terughalen.

Hoe herstel je bestanden op een Mac-computer

Een uitstekende functie van de Mac-versie van Disk Drill is het vermogen om direct gegevens te scannen en herstellen vanaf de SD-kaart van je smartphone—geen noodzaak om hem te verwijderen. Hier is hoe je dat doet met Disk Drill dataherstelsoftware op een Mac.

 1. Download en installeer Disk Drill voor Mac. Het is veilig om de download en installatie uit te voeren op de hoofdschijf van uw Mac omdat u gegevens herstelt van een extern opslagapparaat.
 2. Sluit de smartphone met de SD-kaart waarvan gegevens verloren zijn gegaan aan op uw Mac met behulp van een geschikte USB-kabel.
 3. Start Disk Drill en navigeer naar het deel Android-apparaten.
  android devices section highlighted disk drill
 4. Zorg ervoor dat USB-foutopsporing op uw Android-apparaat is ingeschakeld en sta uw Mac toe toegang te krijgen. Het kan zijn dat u wordt gevraagd uw apparaat te rooten. Dit is nodig zodat Disk Drill toegang kan krijgen tot de inhoud. disk drill android root device prompt
 5. Zodra uw apparaat is geroot, kunt u het scannen zoals u dat met een regulier opslagapparaat zou doen. Kies vervolgens uw verloren bestanden uit en herstel ze naar een veilige bestemming.

Methode 2:Gegevens herstellen van een geformatteerde SD-kaart met de opdrachtregel op Windows

Windows-gebruikers kunnen proberen om een SD-kaart na een format te herstellen via de opdrachtregel. Gebruik de volgende stappen om deze methode te proberen voor het herstellen van uw gegevens.

Om een SD-kaart te repareren met behulp van CMD moet u:

 1. Een opdrachtprompt openen door cmd te typen in het zoekvak van Windows.
 2. Selecteer Uitvoeren als administrator.
 3. Typ dit commando: chkdsk F: /r /x. Vervang G met de schijfletter van de geformatteerde SD-kaart.
  running the chkdsk command
 4. Druk op Enter en laat het proces voltooien.

Methode 3:Gegevens herstellen van een geformatteerde SD-kaart met behulp van de Terminal-app op Mac

 1. Open de Terminal-applicatie die zich bevindt in de map Hulpprogramma’s van uw Mac.
 2. Navigeer naar de SD-kaart met het cd-commando in Terminal.
 3. Voer dit commando mv bestandsnaam ../ in, waarbij je bestandsnaam vervangt door de naam van het bestand dat je wilt herstellen. Druk vervolgens op Return.Bestanden herstellen in mac terminal
 4. Typ Quit om Terminal te verlaten.
 5. Ga naar de vorige map en kijk of je bestand hersteld is.

Wat gebeurt er tijdens het formatteren van een SD-kaart?

Wanneer je een SD-kaart formatteert, overschrijf je de huidige bestandsstructuur met een nieuwe. De bestanden en mappen die voorheen zichtbaar waren op de kaart zijn na het formatteren niet meer toegankelijk. De meeste besturingssystemen en apparaten bieden de optie om een snelle of volledige formattering uit te voeren. De keuze die je maakt, heeft invloed op je vermogen om bestanden te herstellen als je de kaart per ongeluk hebt geformatteerd voordat je de inhoud naar een veilige locatie hebt opgeslagen.

 • Een snelle formattering plaatst eenvoudig een nieuw bestandssysteem over de eerder opgeslagen gegevens op de SD-kaart. Het wist de gegevens niet fysiek maar maakt het mogelijk om deze te herstellen met een van de methoden die we zo dadelijk bespreken. De logische links naar de bestanden en mappen worden verwijderd, waardoor de gegevens ontoegankelijk zijn voor het besturingssysteem, maar de onderliggende gegevens blijven fysiek intact.
 • Een volledige formattering duurt langer en probeert alle gegevens van de SD-kaart te verwijderen. Afhankelijk van het besturingssysteem kan dit worden gedaan door de kaart te overschrijven om de gegevens die op het apparaat waren opgeslagen te verbergen. Het zal moeilijker, zo niet onmogelijk zijn, om verloren gegevens van een SD-kaart die een volledige formattering heeft ondergaan te herstellen.

Conclusie

Veel mensen gaan ervan uit dat het leren hoe je bestanden van een geformatteerde SD-kaart kunt herstellen net zo moeilijk is als het ontcijferen van de Enigma-machine. In werkelijkheid is het herstellen van bestanden op een SD-kaart vereenvoudigd dankzij moderne gegevensherstelsoftware oplossingen zoals Disk Drill, die een zeer toegankelijke benadering met één klik voor gegevensherstel biedt. Door de stap-voor-stap instructies in dit artikel te volgen, zou je in staat moeten zijn om alle per ongeluk verwijderde bestanden in een mum van tijd terug te krijgen, maar je moet snel handelen en met het herstel beginnen voordat de bestanden overschreven worden.

FAQ

Om een SD-kaart na het formatteren te herstellen, gebruik je Disk Drill:
 1. Download de juiste versie van Disk Drill voor je besturingssysteem en installeer het.
 2. Sluit de geformatteerde SD-kaart aan op je computer.
 3. Start Disk Drill en selecteer de SD-kaart.
 4. Gebruik de voorvertoningsfunctie van Disk Drill om foto's te selecteren voor herstel.
 5. Start het herstelproces door op de knop Herstellen te klikken.


Om gegevens van een geformatteerde SD-kaart op Android te herstellen, raden wij een gratis app genaamd DiskDigger voor Android aan. Deze helpt je om je gegevens te herstellen zonder PC.
 1. Download DiskDigger uit de Google Play Store.
 2. Start DiskDigger en kies een van de beschikbare scanopties.
 3. Selecteer bestanden om te herstellen.
 4. Kies hoe je de geselecteerde bestanden wilt herstellen.


Je kunt eenvoudig video's (evenals honderden andere bestandsformaten) herstellen van een geformatteerde SD-kaart met behulp van Disk Drill:
 1. Download Disk Drill voor Mac of Disk Drill voor Windows, afhankelijk van je besturingssysteem, en installeer het.
 2. Sluit de geformatteerde SD-kaart aan op je computer.
 3. Start Disk Drill en selecteer je SD-kaart.
 4. Gebruik de voorvertoningsfunctie van Disk Drill om video's te selecteren voor herstel.
 5. Start het herstelproces door op de knop Herstellen te klikken.
Om gegevens te herstellen van een geformatteerde SD-kaart zonder computer, kun je de DiskDigger-app gebruiken die beschikbaar is in de Google Play Store.
Om gegevens te herstellen van een geformatteerde SD-kaart met een computer, zijn je softwareopties onder andere Disk Drill, Recuva en EaseUS Data Recovery Wizard.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required