Hur man återställer en SD-kort som råkats formateras gratis

Skriven av
99

Återställ Formaterat SD-kort

Vissa användare kan se ordet formatering som en skrämmande teknisk term. I verkligheten är formatering helt enkelt en metod för att förbereda en lagringsenhet, i vårt fall ett SD-kort, för användning med en digitalkamera, mobil enhet eller dator. Det är ett nödvändigt steg för att göra en lagringsenhet tillgänglig för datalagring.

Kan ett formaterat SD-kort återställas?

Så, du har av misstag formaterat ditt SD-kort och nu panikslagen undrar om några data kan återställas från den lilla men kritiskt viktiga lagringsenheten. Som tur är för dig är svaret ofta ja – du kan återställa data från ett formaterat SD-kort.

När du formaterar ett SD-kort är vad du i grund och botten gör att torka av innehållsförteckningen – filsystemet som håller reda på var varje fil är lagrad. Datat i sig är fortfarande där; din dator eller enhet vet bara inte hur den ska hitta det längre. Faktum är att din dator eller enhet tror att lagringsutrymmet nu är tomt och tillgängligt för nya data.

Här är det risken för att skriva över data kommer in i bilden. När du lägger till nya filer på kortet, ser enheten de sektorer där dina gamla data fortfarande fysiskt är belägna som ”ledigt utrymme” och kan skriva de nya datan rätt över de gamla. När det händer blir återställning mycket svårare, om inte omöjligt.

För att öka dina chanser till framgång när du återställer filer från ett SD-kort, bör du:

 • ⛔ Sluta använda SD-kortet så snart det är formaterat om du avser att försöka återställa data. Om du av misstag har formaterat ett SD-kort är det mycket goda chanser att du kan få tillbaka alla eller de flesta av data om du agerar snabbt.
 • 📥 Ta ut kortet från sin enhet tills du är redo att utföra dataåterställningen.

Låt oss titta på några metoder som du kan använda för att återställa data från ett formaterat SD-kort.

3 metoder för att återställa filer från ett formaterat SD-kort

Så, du har förstått allvaret i situationen och dragit ut det där SD-kortet ur din enhet – vare sig det är en mobiltelefon som bär ditt liv i bilder, eller en kamera fylld med minnen från en resa som bara händer en gång i livet. Vad gör du nu? Det är dags att kavla upp ärmarna och börja den faktiska återställningsprocessen. I följande avsnitt guidar vi dig genom tre beprövade metoder för att rädda dina värdefulla data från ett formaterat SD-kort.

Metod 1:Återställ ett Formaterat SD-kort Användande Dataåterställningsprogramvara

Dataåterställningsprogramvara är den mest tillförlitliga metoden för att återställa data från ett formaterat SD-kort eftersom den kan reparera de logiska länkar som togs bort under formateringen. Som ett resultat kan den göra förlorad data tillgänglig för operativsystemet och andra applikationer igen.
Vårt val av programvara för återställning av SD-kort är Disk Drill på grund av dess användarvänlighet och imponerande återställningsförmåga. Disk Drill finns tillgänglig för både Windows och macOS, och det ser ut och fungerar likadant på båda plattformarna, med bara några mindre skillnader:

 • Användare av Windows får en gratis testversion som tillåter dem att återställa upp till 500 MB data.
 • Användare av macOS har bekvämligheten att kunna skanna sitt SD-kort utan att ens ta ut det från sin telefon.

Låt oss nu visa dig hur du kan använda verktyget på bästa sätt genom att vägleda dig genom dess steg-för-steg återställningsprocess på Windows och macOS.

Hur man återställer filer på en Windows-dator

Följ stegen nedan för att återställa filer på Windows-datorer med hjälp av Disk Drill återställningsprogramvara för data. Kom ihåg att Windowsversionen av Disk Drill kan återställa upp till 500 MB data gratis, så använd detta tillfälle att testa dess förmågor och återställa viktiga filer utan att spendera en enda dollar.

 1. Ladda ner och installera Disk Drill för Windows på din dator. Eftersom du återställer data från ett SD-kort kan du använda datorns huvudhårddisk för nedladdning och installation.installera disk drill på dator
 2. Anslut SD-kortet till datorn via en intern eller extern kortläsare.
 3. Starta Disk Drill och välj SD-kortet från programmets disklista.
  välj formaterat sd-kort
 4. Klicka på Sök efter förlorade data-knappen för att inleda skanningen. sök efter förlorade data
 5. Förhandsgranska de återställda filerna genom att klicka på ikonen som representerar den filtyp du återställer. Hittade filer är kategoriserade som Bilder, Video, Ljud, Dokument, Arkiv och Andra filer så att du snabbt kan navigera till den filtyp du är intresserad av.förhandsgranska filer
 6. Välj de filer du vill återställa och välj en säker plats att lagra de återställda datan som inte är på det drabbade SD-kortet. Detta förhindrar datakorruption eller överskrivning under återställningsprocessen. välj och återställ filer
 7. Klicka på Återställ-knappen och låt programvaran hämta dina filer till den angivna lagringsplatsen.

Hur man återställer filer på en Mac-dator

En utmärkt funktion i Mac-versionen av Disk Drill är dess förmåga att skanna och återställa data direkt från din smartphones SD-kort—ingen anledning att ta ut det. Så här går du tillväga med Disk Drill återställningsprogramvara för data på en Mac.

 1. Ladda ner och installera Disk Drill för Mac. Det är säkert att göra nedladdningen och installationen på din Macs huvuddisk eftersom du återställer data från en extern lagringsenhet.
 2. Anslut smarttelefonen med SD-kortet som har förlorat data till din Mac med en lämplig USB-kabel.
 3. Starta Disk Drill och navigera till Android-enheter avsnittet.
  android enheter avsnitt framhävt disk drill
 4. Se till att aktivera USB-felsökning på din Android-enhet och tillåt din Mac att komma åt den. Du kan bli ombedd att roota din enhet. Detta är nödvändigt för att Disk Drill ska kunna komma åt innehållet. disk drill android roota enhetsprompt
 5. När din enhet är rootad kan du skanna den precis som du skulle med en vanlig lagringsenhet. Sedan behöver du bara välja dina förlorade filer och återställa dem till en säker destination.

Metod 2:Återställ Data från ett Formaterat SD-Kort med Kommandotolken i Windows

Windows-användare kan försöka återställa ett SD-kort efter en formatering genom kommandotolken. Använd följande steg för att prova denna metod för att återställa dina data.

För att reparera ett SD-kort med CMD behöver du:

 1. Öppna en kommandotolk genom att skriva cmd i sökrutan i Windows.
 2. Välj Kör som administratör.
 3. Skriv detta kommando: chkdsk F: /r /x. Ersätt G med bokstaven för den formaterade SD-kortets enhetsbeteckning.
  kör kommandot chkdsk
 4. Tryck på Enter och låt processen slutföras.

Metod 3:Återställ Data från ett Formaterat SD-Kort med Terminalappen på Mac

 1. Öppna Terminal-applikationen som finns i din Macs verktygsmapp.
 2. Navigera till SD-kortet med hjälp av kommandot cd i Terminal.
 3. Skriv in detta kommando mv filnamn ../ och ersätt filnamn med namnet på filen du vill återställa. Tryck sedan på Retur.Återställa filer i Mac-terminal
 4. Skriv Quit för att avsluta Terminal.
 5. Gå tillbaka till den föregående mappen och se om din fil har återställts.

Vad händer när man formaterar ett SD-kort?

När du formaterar ett SD-kort skriver du över den nuvarande filstrukturen med en ny. De filer och mappar som tidigare var synliga på kortet är inte längre tillgängliga efter att kortet har omformaterats. De flesta operativsystem och enheter erbjuder möjligheten att utföra en Snabb eller Fullständig formatering. Den du väljer kommer att påverka din förmåga att återställa filer om du av misstag har formaterat kortet innan du har sparat dess innehåll på en säker plats.

 • En Snabbformatering lägger bara ett nytt filsystem ovanpå de data som tidigare lagrats på SD-kortet. Den raderar inte fysiskt datan utan gör den tillgänglig att återställas med en av de metoder vi snart ska diskutera. De logiska länkarna till filerna och mapparna tas bort, vilket gör datan otillgänglig för operativsystemet, men den underliggande datan förblir fysiskt intakt.
 • En Fullständig formatering tar längre tid att genomföra och försöker ta bort alla data från SD-kortet. Beroende på operativsystemet kan detta göras genom att skriva över kortet för att dölja de data som lagrats på enheten. Det kommer att vara svårare, om inte omöjligt, att återställa förlorade data från ett SD-kort som har genomgått en Fullständig formatering.

Slutsats

Många människor antar att det är lika svårt att lära sig hur man återställer filer från ett formaterat SD-kort som att dechiffrera Enigmamaskinen. I verkligheten har återställningen av filer från SD-kort förenklats tack vare moderna mjukvarulösningar för dataåterställning som Disk Drill, som erbjuder en mycket tillgänglig en-klicks metod för dataåterställning. Genom att följa de steg-för-steg-instruktioner som tillhandahålls i den här artikeln bör du kunna få tillbaka alla oavsiktligt raderade filer på nolltid, men du måste agera snabbt och börja återställningen innan filerna blir över skrivna.

FAQ

För att återställa ett SD-kort efter formatering, använd Disk Drill:
 1. Ladda ner rätt version av Disk Drill för ditt operativsystem och installera det.
 2. Anslut det formaterade SD-kortet till din dator.
 3. Starta Disk Drill och välj SD-kortet.
 4. Använd Disk Drills förhandsgranskningsfunktion för att välja foton för återställning.
 5. Börja återställningsprocessen genom att klicka på Återställ-knappen.


För att återställa data från ett formaterat SD-kort på Android rekommenderar vi en gratisapp som heter DiskDigger för Android. Den hjälper dig att återställa dina data utan PC.
 1. Ladda ner DiskDigger från Google Play Butik.
 2. Starta DiskDigger och välj något av de tillgängliga skanningsalternativen.
 3. Välj filer för återställning.
 4. Välj hur du vill återställa de valda filerna.


Du kan enkelt återställa videor (samt hundratals andra filformat) från ett formaterat SD-kort med hjälp av Disk Drill:
 1. Ladda ner antingen Disk Drill för Mac eller Disk Drill för Windows beroende på ditt operativsystem och installera det.
 2. Anslut det formaterade SD-kortet till din dator.
 3. Starta Disk Drill och välj ditt SD-kort.
 4. Använd Disk Drills förhandsgranskningsfunktion för att välja videor för återställning.
 5. Börja återställningsprocessen genom att klicka på Återställ-knappen.
För att återställa data från ett formaterat SD-kort utan dator kan du använda appen DiskDigger som finns tillgänglig på Google Play Butik.
För att återställa data från ett formaterat SD-kort med hjälp av en dator inkluderar dina programvarualternativ Disk Drill, Recuva och EaseUS Data Recovery Wizard.