Hur man fixar ett I/O-enhetsfel på Windows

manuviraj
Skriven av
Godkänd av
31

io device errorIbland, när du försöker läsa eller skriva till en enhet, initialisera den, och även under uppstart, kan du få meddelandet, ”Begäran kunde inte utföras på grund av ett I/O-enhetsfel.” Problemet är ett tecken på att din dator har svårigheter att läsa eller skriva till enheten. Så, hur löser du det och säkerställer att dina data är säkra? Vår guide kommer att besvara dessa frågor åt dig.

Vad är enhetsfelet I/O och vad orsakar det

När Windows har problem med att läsa en lagringsenhet, vare sig det är USB-enheter, HDD:er eller SSD:er, kommer du vanligtvis att se felmeddelandet för I/O-enheten. Det kan dyka upp i en mängd olika situationer, som vid diskinitiering, uppstart och försök att skapa en säkerhetskopia för Windows 7.

Felet uppstår ofta när man använder tredjepartsappar som fotoredigerare, nedladdningshanterare och mer. Dock åtföljs felmeddelandet vanligtvis av en felformulär i detta fall. Till exempel, ”I/O-enheten Fel 1117.”

Den grundläggande orsaken till I/U-enhetens fel är vanligtvis inte fungerande hårdvara. Detta inkluderar skadade anslutningsportar och kablar, samt skadade lagringsenheter.

Följande tabell listar de vanliga orsakerna som leder till in-ut-fel:

Orsak Beskrivning
🔌 Felaktigt anslutet lagringsmedium Windows kommer inte att kunna läsa en felaktigt ansluten lagringsenhet. Även om din dator upptäcker enheten kan den inte arbeta med den. Det kan finnas många orsaker till detta, inklusive en fysisk skadad hårddisk.
➰ Skadade portar eller kablar Om anslutningskablarna eller portarna är skadade kommer Windows inte att kunna läsa eller skriva till enheten, även om den upptäcker den. Detta händer vanligtvis i fallet med externa HDD:er eftersom kablarna är mer utsatta för att bli sträckta eller skadade.
🔐 Skrivskyddat SD-kort I/O-enheten kan uppvisa fel när du försöker lågnivåformatera ett SD-kort som är skrivskyddat.
💻 Inkompatibla, saknade eller korrupta drivrutiner När du ansluter ett lagringsmedium installerar Windows automatiskt de nödvändiga programvarudrivrutinerna. I fallet med nischade eller specialiserade enheter kanske detta inte är möjligt och du måste ladda ned drivrutinerna manuellt. Dessutom, om drivrutinerna är korrupta eller inkompatibla, kommer Windows att ha problem med att kommunicera med enheten och du kommer att få I/O-enhetens fel.
🔨 Fysisk skada Om lagringsenheten är fysiskt skadad kommer Windows att ha svårt att läsa den. Reguljärt slitage, värme, vatten och fysisk stöt kan alla leda till fysiska skador på din enhet. Det är bäst att sluta använda en fysiskt skadad disk och söka hjälp från dataåterställningsexperter.

Hur man åtgärdar I/O-enhetens fel i Windows

Beroende på vad som orsakade felet finns det olika sätt att lösa problemet med I/O-enheten. Vanligtvis kommer du att kunna logga in på din dator och genomföra dessa åtgärder. Men om du inte kan starta datorn är det bäst att ansluta den interna enheten till en annan dator med hjälp av ett diskkabinett eller skapa en live USB för att starta upp Windows.

Här är olika sätt att fixa I/O-enhetens fel:

Åtgärda 1: Starta om datorn

En enkel omstart kan ofta åtgärda de mest ökända felen. Innan du fortsätter att använda någon annan lösning, starta om din dator. Efter omstarten, försök att komma åt din enhet och utföra samma åtgärd som resulterade i I/O-enhetsfelet.

Om felet kvarstår, fortsätt till åtgärderna nedan.

Fix 2: Kontrollera kablar och portar

Skadade kablar och portar är en av de vanligaste orsakerna till I/O-enhetsfel. Som tur är är kablar enkla att byta ut, och du kan alltid använda en annan port för att ansluta enheten till din PC.

Här är några kontroller du kan göra för att försäkra dig om att kablarna och portarna fungerar korrekt:

 1. Inspectera kablarna efter tecken på skador – det ska inte finnas några skalade, utdragna eller ovanligt böjda områden.
 2. Återanslut SATA- eller USB-kablarna och se till att de sitter ordentligt i porten. Se även till att torka bort eventuellt damm eller smuts som kan ha samlats.
 3. Om du använder en extern hårddisk eller USB, anslut den till USB-portarna på moderkortet istället för de som finns på datorns chassi.
 4. Du kan även byta kablar och ansluta enheterna till en annan fungerande dator för att se om felet kvarstår. Om enheten fungerar bra finns det troligen ett problem med den ursprungliga datorns mjukvarukonfiguration.

Fix 3: Uppdatera drivrutinen

Föråldrade drivrutiner försvårar anslutningen mellan ditt lagringsmedia och datorn. I de flesta fall laddar Windows automatiskt ner och installerar de senaste uppdateringarna. Men, Windows kan hoppa över vissa uppdateringar, så det är bäst att manuellt uppdatera de relevanta drivrutinerna.

Innan du fortsätter med att uppdatera enskilda drivrutiner, kontrollera om det finns en tillgänglig uppdatering för Windows. Dessa uppdateringar innehåller vanligtvis även drivrutinsuppdateringar, vilket sparar dig besväret med att behöva uppdatera programvarans drivrutiner manuellt. För att kontrollera efter Windows-uppdateringar, högerklicka på Start och välj Inställningar > Windows Update.

För att uppdatera drivrutinerna för din lagringsenhet, följ dessa steg:

 1. Tryck på Windows-tangenten + R, skriv devmgmt.msc i kör-textfältet och tryck Enter. Detta öppnar verktyget Enhetshanteraren.
 2. Expandera menyn Diskenheter i Enhetshanteraren.
 3. Högerklicka på lagringsenheten som visar I/O-enhetsfelet och klicka på Uppdatera drivrutin.Uppdatera drivrutin Enhetshanteraren.
 4. Klicka på Sök automatiskt efter drivrutiner.Sök automatiskt efter drivrutiner.
 5. Windows kommer att ladda ner och installera de senaste drivrutinerna. Starta om din dator.

Fix 4: Ändra enhetsbokstaven

Om du stöter på I/O-enhetens fel på ditt USB-minne eller externa HDD, kan det handla om att bokstäver för enhet saknas eller kolliderar. Enhetsbokstaven är bokstaven som visas bredvid disken i Windows Utforskaren (som F:). Enhetsbokstäver är unika för varje enhet som är ansluten till datorn.

För att ändra enhetsbokstaven eller tilldela en till en enhet måste du använda Diskhantering:

 1. Skriv ”diskhantering” i Windows Sök (Windows-tangenten + S). Klicka på Skapa och hantera hårddiskpartitioner från sökresultaten.
 2. Högerklicka på enheten med disk I/O-felet och välj Ändra enhetsbokstav och sökvägar.Ändra enhetsbokstav.
 3. Klicka på Ändra.Ändra-alternativet.
 4. Använd rullgardinsmenyn bredvid Tilldela följande enhetsbokstav för att välja en enhetsbokstav. Klicka på OK.Tilldela enhetsbokstav.
 5. Enhetsbokstaven kommer att ändras.

Åtgärda 5: Kör CHKDSK och SFC

CHKDSK och System File Checker (SFC) är båda kommandoradsdiagnostikverktyg i Windows. CHKDSK hittar och reparerar dåliga sektorer samt andra vanliga problem på din lagringsenhet. SFC kontrollerar integriteten hos dina systemfiler. Att köra båda dessa verktyg kan åtgärda en mängd problem på din dator, inklusive I/O-enhetsfel.

Vi rekommenderar att du först kör CHKDSK, och om det inte fungerar, använd SFC-verktyget.

Så här kör du CHKDSK:

 1. Skriv in ”cmd” i Windows-sökningen (Windows-tangenten + S). Högerklicka på Kommandotolken och välj Kör som administratör.
 2. Skriv chkdsk X: /r /x och tryck Enter. Ersätt X med bokstaven för den enhet du vill skanna.CHKDSK-syntax.
 3. Vänta tills CHKDSK har avslutat skanningen och starta om din dator.

Om du fortsätter att stöta på I/O enhetsfelet, kör SFC:

 1. Kör Kommandotolken som administratör.
 2. Skriv in detta kommando och tryck Enter – DISM /online /cleanup-image /restorehealth. Hoppa över detta steg om du inte har en aktiv internetanslutning.DISM syntax.
 3. Skriv nu sfc /scannow och tryck Enter.SFC syntax.

Fix 6: Ta bort skrivskydd från SD-kortet

I/O-enhetsfel kan dyka upp när du försöker göra ändringar på ett skrivskyddat SD-kort. Oftast visar det sig när du försöker formatera SD-kortet med låg nivå. Vanligtvis har SD-kort en fysisk skrivskyddsbrytare, så se till att brytaren är inställd på AV.

Om felet kvarstår, använd Diskpart-verktyget för att ta bort skrivskyddet från SD-kortet:

 1. Skriv ”cmd” i Windows-sökningen (Windows-tangenten + S). Högerklicka på Kommandotolken > Kör som administratör.
 2. Skriv diskpart och tryck Enter.Diskpart-kommando.
 3. Skriv list disk och tryck Enter. Detta visar alla enheter som är anslutna till din dator.List disk-kommando.
 4. Välj enheten med I/O-enhetens fel–skriv select disk x och tryck Enter. Ersätt x med enhetens disknummer. Till exempel, välj disk 1.Välj disk-kommando.
 5. Skriv attributes disk clear readonly och tryck Enter. Detta borde ta bort skrivskyddet från ditt SD-kort.Attribut.

Stegen ovan bör vara tillräckliga för att inaktivera skrivskyddet på SD-kortet. Om metoden ovan inte fungerar, följ steg 1 till 4, och istället för steg 5, följ dessa steg:

 1. Skriv clean och tryck Enter.
 2. Skriv format fs=ntfs quick och tryck Enter.

Detta utför ett snabbformatering av enheten. Dock kommer dina data fortfarande att kunna återställas med Disk Drill, programmet för dataräddning som vi kommer att använda för att återställa data från en disk med I/O-enhetsfelet. För att gå direkt till guiden för dataräddning, klicka här.

Fix 7: Kontrollera enhetens S.M.A.R.T.-status

Självövervakande analys- och rapporteringstekniken (S.M.A.R.T.) låter dig se din enhets hälsa över flera parametrar. Genom att använda en disks S.M.A.R.T.-status kan du avgöra om den håller på att gå sönder eller om det finns en ackumulering av dåliga sektorer på den.

Det finns gott om tredjepartsverktyg som kan ge dig en djupgående S.M.A.R.T.-rapport för din enhet. Ett bra val är Crystaldiskinfo.

I S.M.A.R.T.-rapporten för din enhet, titta på följande fält:

 • 05: Antal omfördelade sektorer
 • 0A: Försök att snurra igen-konto (Inte tillämpligt på flashlagringsenheter som USB-minnen, SSD:er och minneskort)
 • C4: Antal händelser för omfördelning
 • C5: Antal sektorer som väntar på omfördelning
 • C6: Antal icke korrigerbara sektorer

Om värdena i dessa fält är i tresiffriga tal eller högre, innebär det en havererad enhet. Du bör omedelbart sluta använda enheten och kontakta en professionell dataåterställningstjänst. Fortsatt användning av datan kan resultera i permanent dataförlust.

Om värdena är i dubbla siffror eller lägre kan du utföra en fullständig formatering av enheten och fortsätta att använda den. Dock kommer dina data att gå förlorade oåterkalleligt, och det rekommenderas fortfarande att du byter enheten snart.

Hur man återställer data från en lagringsenhet som stött på I/O-enhetsfelet

Säkerheten för dina data bör vara den främsta oron när du hanterar I/O-enhetsfelet på din disk. Så länge din enhet syns i Windows Diskhantering med dess exakta lagringsstorlek kan du återställa data från den.

Om du inte kan starta datorn, använd denna guide för att skapa ett live USB-minne som låter dig starta upp i Windows GUI.

I den här guiden kommer vi att använda Disk Drill för att utföra dataåterställning. Det var ett enkelt val tack vare dess användarvänlighet och avancerade algoritm för dataåterställning. Det fungerar med alla typer av lagringsenheter och vanliga filsystem (inklusive RAW-enheter som inte har något filsystem alls).

Dataåterställningsprocessen består av två delar:

Del 1: Skapa en diskavbild av enheten

Det rekommenderas att du skapar en avbild av disken och skannar den efter data, istället för att direkt skanna den fysiska enheten. En diskavbild är i princip en mjuk kopia av hela din enhet, så du kommer att behöva en annan lagringsenhet som har ledigt utrymme lika med eller större än storleken på den påverkade enheten.

Så här skapar du diskavbildningen med Disk Drill:

 1. Ladda ner och installera Disk Drill.
 2. Öppna Disk Drill och klicka på Enhetsbackup under Extra verktyg.
 3. Välj enheten och klicka på Byte-för-byte Backup.Byte-för-byte Backup-knapp.
 4. Välj ett sparmål och klicka på OK.Backupparametrar.
 5. Disk Drill kommer att skapa en diskavbild.

Del 2: Återställ data från disken

 1. Öppna Disk Drill, klicka på Anslut diskavbild och dubbelklicka på diskavbilden du skapade tidigare. Diskavbilden kommer att läggas till som en enhet.Anslut diskavbild.
 2. Välj diskavbilden och klicka Sök efter förlorade data.Sök efter förlorade data.
 3. Klicka på Granska hittade objekt. Du kan också direkt filtrera resultaten genom att klicka på den relevanta filtypen (Bilder, Videor, Ljud, Dokument, Arkiv, och Övrigt).Granska hittade objekt.
 4. Expandera avsnittet Befintliga för att visa de filer som för närvarande finns lagrade på enheten. Avsnitten Borttagna eller förlorade och Rekonstruerade listar tidigare borttagna filer.Dataåterställningsavsnitt.
 5. Välj filerna med hjälp av kryssrutorna. Disk Drill visar en förhandsgranskning av den fil som för närvarande är vald. För att manuellt förhandsgranska en fil, klicka på ögonikonen bredvid filnamnet. Klicka på Återskapa efter att du har bekräftat valet.Lista över återställningsbara filer.
 6. Välj ett återställningsmål och klicka på Nästa.Fråga för återställningsmål.
 7. Disk Drill kommer att återställa filerna åt dig.

Slutsats

I/O-enhetsfelet är vanligtvis ofarligt, och du kan åtgärda det med hjälp av metoderna ovan. Dock är det enda sättet att helt skydda dig mot dataförlust av någon anledning, att skapa regelbundna säkerhetskopior av viktig data. Vi rekommenderar att du lagrar säkerhetskopior på lokala enheter såväl som molnlagring.

Vanliga frågor

Ett I/O-enhetfel vid kopiering av filer indikerar att din dator har problem med att läsa/skriva till enheten. Det är bäst att försöka ansluta enheten till en annan dator och se om den fungerar. Om inte, försök att köra kommandot CHKDSK för att se om det löser problemet.
Ett I/O-fel under diskinitiering indikerar vanligtvis ett problem med hårddisken. Det är bäst att kontakta en expert eller använda tillverkarens diagnostikverktyg för att åtgärda disken.
Prova dessa åtgärder för att lösa I/O-enhetsfelet på din externa WD-hårddisk:
 1. Starta om datorn.
 2. Kontrollera kablar och portar för skador. Anslut om enheten.
 3. Utför en ren omstart av din dator och kontrollera om felet kvarstår.
 4. Se till att överföringsläget är korrekt i egenskaperna för IDE-kanalen.
manuviraj
Manuviraj Godara är en professionell innehållsskribent med över 4 års erfarenhet. Hans ständigt växande fascination och erfarenhet av teknik driver honom att skapa innehåll relaterat till dataåterställning och konsumentteknologi. Du kan också hitta hans arbete på MakeUseOf.com och HandyRecovery.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och reparation av hårdvara.