Hur man återställer en raderad mapp i Windows: Alla tillgängliga metoder

Skriven av
Godkänd av
117

återställ raderad mapp via disk drill

Du kan återställa raderade mappar på flera sätt. I de flesta fall är chanserna att återställa en nyligen raderad mapp utmärkta även om du har tömt Papperskorgen.

Nyckeln är att agera snabbt eftersom din dator kommer att fortsätta skriva data till din hårddisk medan du använder den. Detta innebär att om den borttagna mappen skrivs över med nya data kommer du inte att kunna återställa den.

I den här guiden förklarar vi exakt vad som händer när du raderar en mapp och hur du återställer borttagna mappar i Windows.

Metod Beskrivning
Återställningsprogram för data Den enklaste metoden eftersom du inte behöver några ytterligare förberedande steg
Papperskorgen Du kan använda denna metod innan 30 dagar har gått.
Tidigare version Funktionen måste vara aktiverad innan mappen raderades
Återställ från säkerhetskopia Du behöver ha en säkerhetskopia som skapades innan mappen raderades
Ctrl + Z-kommandot Tillåter bara återställning om det var den senaste åtgärden
Windows File Recovery Verktyget har ett kommandoradsgränssnitt så du måste vara ganska teknikkunnig för att använda det

Vad händer när du tar bort en mapp?

Att radera en mapp eller fil permanent tar bara bort dess referens på hårddisken. De blir otillgängliga för ditt operativsystem efter att referensen tagits bort.

Ändå finns mappen och dess filer fysiskt kvar på hårddisken. Alla dessa data kommer att finnas kvar på din hårddisk tills du vid någon tidpunkt har skrivit tillräckligt med ny data så att din hårddisk behöver den raderade mappens utrymme för att skriva mer data. Vid denna punkt kommer hårddisken att skriva över gammal data.

När mappen har skrivits över kan du inte återställa den. Men du kan återställa den så länge den fysiskt finns kvar på hårddisken.

Försök att hitta en borttagen mapp i Windows

Ibland, om du letar efter en mapp du inte kan hitta, kan det bero på att du glömt dess plats och inte raderat den. Det finns två snabba sätt att hitta en mapp i Windows:

 • Sök med hjälp av aktivitetsfältet: Windows 11 har en sökfunktion placerad i aktivitetsfältet. Sök på namnet på mappen, och du kommer att börja se sökresultat i realtid. Om du vill endast se mappar (och inte andra typer av resultat), klicka på Mer högst upp och välj Mappar.söker i aktivitetsfältet efter en borttagen mapp
 • Sök med hjälp av Utforskaren: Du kan också söka efter en mapp med hjälp av Utforskaren. Tryck Win + E för att starta Utforskaren och välj Den här datorn från den vänstra sidopanelen. Ange sedan namnet på mappen i sökfältet högst upp till höger. Du kan även filtrera resultaten för att endast visa mappar genom att välja Sökalternativ > Typ > Mappar.använder Utforskaren för att söka efter borttagna mappar

6 Sätt att Återställa Raderade Mappar i Windows

Om du inte kan hitta en mapp och tror att den kan ha raderats permanent av misstag, har vi goda nyheter. Beroende på flera faktorer såsom hur länge sedan mappen raderades och hur mycket du använder din dator, finns det en god chans att du kan återställa den raderade mappen.
Följande är metoder du kanske vill prova för att återställa en raderad mapp.

Metod 1: Återställ en raderad mapp med hjälp av programvara för dataåterställning

Disk Drill för Windows är ett mångsidigt verktyg för dataåterställning som snabbt och effektivt kan återställa raderade mappar av misstag. Följ dessa steg för att återställa en raderad mapp med Disk Drill.

 1. Ladda ner och installera Disk Drill på en annan disk än den som innehöll de förlorade mapparna. Detta skyddar dem från att oavsiktligt skrivas över under återställningen.
 2. Starta programmet och välj den disk du vill återställa från den visade listan.
 3. Klicka på Sök efter förlorad data-knappen.återställ raderad mapp
 4. Förhandsvisa de mappar och filer som går att återställa.återställ raderad mapp med disk drill
 5. Klicka på Återställ-knappen.
 6. Åtkom din återställda data på den plats du valt.hur man återställer raderade mappar i windows

Metod 2: Kontrollera papperskorgen

Papperskorgen är den plats där Windows-operativsystemet tillfälligt lagrar filer som har raderats från din dator eller bärbara dator. Data raderas inte permanent förrän du tömmer korgen, och även då kan det återställas med mjukvara.

För att återställa en raderad mapp från Papperskorgen behöver du:

 1. Öppna Papperskorgen genom att dubbelklicka på dess ikon.
 2. Hitta och välj de mappar eller filer du vill återställa.
 3. Notera den ursprungliga platsen för datan så att du kan hitta den efter återställningen.
 4. Högerklicka på urvalet och välj Återställ.
 5. Vänta tills processen är klar och verifiera att filerna är på den förväntade platsen.återställ raderad mapp

Metod 3: Testa att återställa från en tidigare version av mappen

Du kanske kan återställa en tidigare version av en mapp från en återställningspunkt i Windows.

För att återställa en förlorad mapp från den tidigare versionen behöver du:

 1. Öppna Min Dator.
 2. Navigera till mappen som tidigare innehöll undermappen du vill återskapa.
 3. Högerklicka och välj Återställ tidigare versioner.
 4. Du kommer att presenteras med en lista över tidigare versioner av mappen som inkluderar de som skapats med Windows backup eller sparats som återställningspunkter.
 5. Klicka på Återställ-knappen för att återställa din mapp.hur man återhämtar en raderad mapp

Metod 4: Använd en säkerhetskopia för att återställa en raderad mapp

Du kan återställa mappen från en säkerhetskopia, men förbehållet med denna lösning är att du bör ha en befintlig säkerhetskopia som skapades innan mappen raderades från din dator.

Det finns gott om sätt att skapa en säkerhetskopia. Till exempel kan du säkerhetskopiera dina data på en extern hårddisk eller på en molnlagringstjänst som Google Drive.

Om du använder en molnlagringstjänst är det lika enkelt att återställa mappen och dess innehåll som att ladda ner mappen från molnet.

Till exempel, om din mapp är säkerhetskopierad på Google Drive:

 1. Hitta mappen på enheten.
 2. Högerklicka på mappen.
 3. Välj Ladda ned.

nedladdning av en mapp från google drive

Du kommer nu att se mappen i din standardnedladdningsplats.

Observera: Om du använder OneDrive, kom ihåg att OneDrive är ett synkroniseringsverktyg och inte ett säkerhetskopieringsverktyg. Du kan välja de mappar du vill ska synkroniseras automatiskt till ditt OneDrive-konto. Men när du av misstag raderar en mapp från din dator kommer den också automatiskt att raderas från OneDrive och går inte att återställa.

Metod 5: Ångra radering med Ctrl + Z

Du har förmodligen använt Ctrl + Z för att ångra ett fel när du skriver eller använder fotoredigeringsprogram. Men visste du att genvägen för att ångra också fungerar för oavsiktlig radering? Om du precis har raderat en mapp kan du genom att trycka Ctrl + Z få tillbaka den till sin ursprungliga plats från Papperskorgen.

Däremot fungerar denna metod inte när du har raderat mappen permanent. Om du använde Shift + Del för att radera mappen eller tömde Papperskorgen efter en oavsiktlig borttagning, kommer denna metod inte att fungera.

Metod 6: Använd Windows File Recovery

Windows File Recovery är ett kommandoradsverktyg utvecklat av Microsoft för att hjälpa användare att återställa filer. Det har dock vissa begränsningar såsom avsaknaden av ett grafiskt gränssnitt. Det är även endast tillgängligt för Windows 10 2004 och senare.

Om ditt operativsystem stöder Windows File Recovery kan du använda det för att återställa raderade mappar så här:

 1. Gå till Microsoft Store och sök efter Windows File Recovery. Alternativt använd en direkt Microsoft Store-länk för Windows File Recovery. Installera appen genom att klicka på Skaffa -knappen. Om den redan är installerad klicka på Öppna -knappen.laddar ner windows file recovery
 2. När den är installerad, sök efter windows file recovery i Start-menyn och välj det bästa resultatet.
 3. Kör följande kommando:
  winfr D: E: /n ViktigaDokument

  (där D är källdisken och E är återställningsplatsen, och ViktigaDokument är en undermapp du vill söka i)använder winfr-kommandot

 4. Tryck på Y när du blir tillfrågad om bekräftelse.

När skanningen är klar hittar du de återställda filerna på enhet E i en mapp med namnet ”Recovery_[date]_[time]”.

Vad orsakar oavsiktlig radering av mappar

Oavsiktlig förlust av data inträffar vanligtvis av en av tre anledningar.

Anledning Beskrivning
🧍Mänskligt fel Det är den primära orsaken till radering av data. Det är omöjligt att helt förhindra det så länge människor hanterar datoroperationer. Att ta sig tid att dubbelkolla innan radering av data ger ett visst skydd mot denna typ av dataförlust.
🌍 Miljöfaktorer Värme och fukt kan förstöra dina lagringsenheter och leda till dataförlust. Håll dina enheter svala och torra för att bevara bilder och annan data som tar upp plats på dem.
☣ Virus och skadlig programvara Upprätthåll ett kraftfullt antivirusförsvar med ett kvalitetsprogram. Undvik att ansluta okontrollerade USB-minnen till din dator eftersom de ofta kan innehålla skadlig programvara.

Oavsiktlig innebär att något oväntat har hänt. Även om vi inte kan täcka varje eventualitet, är de allmänna reglerna att skydda din dator och lagringsmedia samt att utöva försiktighet när du utför någon typ av raderingsoperation av filer eller mappar.

Vanliga frågor

Du kan söka efter mappen med hjälp av sökfunktionen i aktivitetsfältet eller genom att använda Utforskaren. Observera att du bör söka efter en mapp endast om du är säker på att den har flyttats, och inte av misstag raderats. Om den har raderats bör du kontrollera Papperskorgen. Om du inte ser den i Papperskorgen kan du alltid använda ett verktyg för dataåterställning för att återställa mappen och dess innehåll.
Ja, det kan du genom att helt enkelt flytta dem ut från Papperskorgen eller borttagna objekt-mappen i din Outlook-mapp lista. Dra dem till den nya platsen du väljer.
Raderade mappar hamnar i Papperskorgen i Windows 10. Om du har raderat en mapp permanent genom att tömma Papperskorgen eller använda Shift + Del när du tar bort mappen, måste du återställa mappen med hjälp av programvara för dataåterställning eftersom du inte kommer att hitta den genom operativsystemet.
Du kan återställa en raderad mapp från ditt skrivbord genom att använda en av metoderna som förklaras i den här guiden. Dock är användandet av en lösning för dataåterställning ditt bästa alternativ. Notera att du bör agera snabbt eftersom risken för att de raderade datan skrivs över ökar ju mer tid som passerar.
Arjun är en teknisk ninja, kodar HTML och CSS, och har fått hedersomnämnande som familjens tillgång till teknisk hjälp under sammankomster. Han har skrivit guider i ungefär sex år och är för närvarande bidragsgivare på stora tekniska webbplatser.
Godkänd av
Senior Data Recovery Engineer. Masterexamen i fysik, informationsteknik för vetenskapliga experiment.