Slik gjenoppretter du en slettet mappe i Windows: Alle tilgjengelige metoder

Skrevet av
Godkjent av
157

gjenopprett slettet mappe via disk drill

Du kan gjenopprette slettede mapper på flere måter. I de fleste tilfeller er sjansene for å gjenopprette en nylig slettet mappe utmerket selv om du har tømt papirkurven.

Det er viktig å handle raskt fordi mens du bruker datamaskinen, vil den fortsette å skrive data til harddisken din. Dette betyr at hvis den slettede mappen blir overskrevet med nye data, vil du ikke kunne gjenopprette den.

I denne veiledningen forklarer vi hva som nøyaktig skjer når du sletter en mappe og hvordan du gjenoppretter slettede mapper i Windows.

Metode Beskrivelse
Datagjenopprettingsprogramvare Den enkleste metoden fordi du ikke trenger ytterligere forberedende trinn
Papirkurv Du kan bruke denne metoden før det har gått 30 dager.
Tidligere versjon Funksjonen må være aktivert før sletting av mappen
Gjenopprette fra sikkerhetskopi Du må ha en sikkerhetskopi som ble laget før mappen ble slettet
Ctrl + Z-kommando Tillater bare gjenoppretting av sletting hvis det var den siste handlingen
Windows File Recovery Verktøyet har et kommandolinjegrensesnitt så du må være ganske teknisk kyndig for å bruke det

Hva skjer når du sletter en mappe?

Å slette en mappe eller fil permanent fjerner bare referansen på harddisken. De blir utilgjengelige for operativsystemet ditt etter at referansen er fjernet.

Men mappen og filene eksisterer fortsatt fysisk på harddisken. Alle disse dataene vil forbli på harddisken din inntil du på et tidspunkt har skrevet nok nye data til at harddisken trenger plassen fra den slettede mappen for å skrive mer data. På dette punktet vil harddisken overskrive gamle data.

Når mappen har blitt overskrevet, kan du ikke gjenopprette den. Men du kan gjenopprette den så lenge den fysisk eksisterer på harddisken.

Prøv å finne en slettet mappe i Windows

Noen ganger, hvis du leter etter en mappe du ikke finner, kan det være fordi du har glemt hvor den er og ikke har slettet den. Det er to raske måter å finne en mappe i Windows på:

 • Søk ved bruk av oppgavelinjen: Windows 11 har et søkealternativ plassert i oppgavelinjen. Søk etter navnet på mappen, og du vil begynne å se søkeresultater i sanntid. Hvis du ønsker å se kun mapper (og ikke andre typer resultater), klikk på Mer øverst og velg Mapper.søker i oppgavelinjen etter en slettet mappe
 • Søk ved bruk av Utforsker: Du kan også søke etter en mappe ved hjelp av Utforsker. Trykk Win + E for å åpne Utforsker og velg Denne PC fra sidestolpen til venstre. Skriv deretter inn navnet på mappen i søkefeltet øverst til høyre. Du kan også filtrere resultatene for å vise kun mapper ved å velge Søkealternativer > Type > Mapper.bruker Utforsker til å søke etter slettede mapper

6 måter å gjenopprette slettede mapper i Windows på

Hvis du ikke finner en mappe og tror den kan ha blitt slettet permanent ved en feil, har vi gode nyheter. Avhengig av flere faktorer som hvor lenge det har gått siden mappen ble slettet og hvor mye du bruker datamaskinen din, er det en god sjanse for at du kan være i stand til å gjenopprette den slettede mappen.
Følgende er metodene du kanskje vil prøve for å gjenopprette en slettet mappe.

Metode 1: Gjenopprett en Slettet Mappe ved Bruk av Datarekonstruksjonsprogramvare

Disk Drill for Windows er et allsidig verktøy for datagjenoppretting som raskt og effektivt kan gjenopprette slettede mapper ved et uhell. Følg disse trinnene for å hente en slettet mappe med Disk Drill.

 1. Last ned og installer Disk Drill på en annen disk enn den som hadde lagret de tapte mappene. Dette beskytter dem mot å utilsiktet bli overskrevet under gjenoppretting.
 2. Start applikasjonen og velg gjenopprettingsdisken fra listen som vises.
 3. Klikk på Søk etter tapte data-knappen.gjenopprett slettet mappe
 4. Forhåndsvis mappene og filene som kan bli gjenopprettet.gjenopprett slettet mappe med disk drill
 5. Klikk på Gjenopprett-knappen.
 6. Få tilgang til dine gjenopprettede data på stedet du velger.hvordan gjenopprette slettede mapper i windows

Metode 2: Sjekk papirkurven

Papirkurven er stedet hvor Windows-operativsystemet midlertidig lagrer filer som har blitt slettet fra datamaskinen eller bærbare datamaskinen din. Data blir ikke slettet permanent før du tømmer Papirkurven, og selv da kan det gjenopprettes med programvare.

For å gjenopprette en slettet mappe fra papirkurven, må du:

 1. Åpne papirkurven ved å dobbeltklikke på ikonet.
 2. Finn og velg mappene eller filene du vil gjenopprette.
 3. Noter den opprinnelige plasseringen av dataene så du kan finne dem etter gjenoppretting.
 4. Høyreklikk på utvalget og velg Gjenopprett.
 5. Vent til prosessen er fullført og verifiser at filene er på forventet plassering.gjenopprett slettet mappe

Metode 3: Prøv å gjenopprette fra en tidligere versjon av mappen

Du kan kanskje gjenopprette en tidligere versjon av en mappe fra et gjenopprettingspunkt i Windows.

For å gjenopprette en tapt mappe fra den forrige versjonen må du:

 1. Åpne Min Datamaskin.
 2. Naviger til mappen som tidligere inneholdt undermappen du vil gjenopprette.
 3. Høyreklikk og velg Gjenopprett tidligere versjoner.
 4. Du vil bli presentert med en liste over tidligere versjoner av mappen som inkluderer de som ble laget med Windows-sikkerhetskopi eller lagret som gjenopprettingspunkter.
 5. Klikk på Gjenopprett-knappen for å gjenopprette mappen din.hvordan hente tilbake en slettet mappe

Metode 4: Bruk en sikkerhetskopi for å gjenopprette en slettet mappe

Du kan gjenopprette mappen fra en sikkerhetskopi, men forbeholdet med denne løsningen er at du bør ha en eksisterende sikkerhetskopi som ble opprettet før mappen ble slettet fra datamaskinen din.

Det finnes mange måter å opprette en sikkerhetskopi på. For eksempel kan du sikkerhetskopiere dataene dine på en ekstern harddisk eller på en skylagringstjeneste som Google Drive.

Hvis du bruker en skylagringstjeneste, er det å gjenopprette mappen og innholdet i den like enkelt som å laste ned mappen fra skyen.

For eksempel, hvis mappen din er sikkerhetskopiert til Google Drive:

 1. Finn mappen på disken.
 2. Høyreklikk på mappen.
 3. Velg Last ned.

nedlasting av en mappe fra Google Drive

Du vil nå se mappen i standard nedlastingsplasseringen din.

Merk: Hvis du bruker OneDrive, husk at OneDrive er et synkroniseringsverktøy og ikke et sikkerhetskopieringsverktøy. Du kan velge mappene du ønsker å automatisk synkronisere til din OneDrive-konto. Men hvis du ved et uhell sletter en mappe fra din PC, vil den også bli automatisk slettet fra OneDrive og vil ikke kunne gjenopprettes.

Metode 5: Angre sletting med Ctrl + Z

Du har sannsynligvis brukt Ctrl + Z for å angre en feil mens du skriver eller bruker bildebehandlingsprogramvare. Men visste du at angre-snarveien også fungerer for utilsiktet sletting? Hvis du nettopp har slettet en mappe, kan du trykke Ctrl + Z for å gjenopprette den til sin opprinnelige plassering fra Papirkurven.

Imidlertid fungerer ikke denne metoden når du har slettet mappen permanent. Hvis du brukte Shift + Del for å slette mappen eller tømte Papirkurven etter et uhell, vil ikke denne metoden fungere.

Metode 6: Bruk Windows File Recovery

Windows File Recovery er et kommandolinjeverktøy utviklet av Microsoft for å hjelpe brukere med å gjenopprette filer. Det har noen begrensninger, som mangel på et grafisk grensesnitt. Det er også bare tilgjengelig på Windows 10 2004 og senere.

Hvis operativsystemet ditt støtter Windows File Recovery, kan du bruke det til å gjenopprette slettede mapper slik:

 1. Gå til Microsoft Store og søk etter Windows File Recovery. Alternativt kan du bruke en direkte Microsoft Store-lenke for Windows File Recovery. Installer appen ved å klikke på Hent-knappen. Hvis den allerede er installert, klikk på Åpne-knappen.nedlasting av windows file recovery
 2. Når den er installert, søk etter windows file recovery i Start-menyen og velg det beste treffet.
 3. Kjør følgende kommando:
  winfr D: E: /n ViktigeDokumenter

  (hvor D er kjeldeområdet og E er gjenopprettingsplasseringen, og ViktigeDokumenter er en undermappe du vil søke i)bruk av winfr-kommandoen

 4. Trykk Y når du blir spurt om bekreftelse.

Når skanningen er fullført, vil du finne de gjenopprettede filene på E-stasjonen i en mappe med navnet «Recovery_[date]_[time]».

Hva som forårsaker utilsiktet sletting av mapper

Uforsett tap av data skjer vanligvis av en av tre årsaker.

Årsak Beskrivelse
🧍 Menneskelig feil Det er den primære årsaken til sletting av data. Det er umulig å forhindre det fullstendig så lenge mennesker er involvert i datamaskinoperasjoner. Å ta seg tid til å dobbeltsjekke før du sletter data gir noe forsvar mot denne typen datatap.
🌍 Miljøfaktorer Varme og fuktighet kan ødelegge lagringsenheter og føre til datatap. Hold enhetene dine kjølige og tørre for å bevare bildene og andre data som tar plass på dem.
☣ Virus og skadelig programvare Oppretthold kraftig antivirusforsvar med et kvalitetssoftwareverktøy. Unngå å koble til ikke-verifiserte minnepinner i datamaskinen din, ettersom de ofte kan inneholde skadelig programvare.

Tilfeldig innebærer at noe uforutsett har hendt. Selv om vi ikke kan dekke alle eventualiteter, er de generelle reglene å holde datamaskinen og lagringsmediene beskyttet og å utøve forsiktighet når du utfører enhver type operasjon for sletting av filer eller mapper.

Ofte stilte spørsmål

Du kan søke etter mappen ved å bruke søkealternativet i oppgavelinjen eller ved å bruke Filutforsker. Merk at du bør søke etter en mappe kun hvis du er sikker på at den ble flyttet, og ikke ved et uhell slettet. Hvis den ble slettet, bør du sjekke Papirkurven. Hvis du ikke ser den i Papirkurven, kan du alltid bruke et datagjenopprettingsverktøy for å gjenopprette mappen og innholdet i den.
Ja, du kan enkelt gjøre det ved å flytte dem ut av Papirkurv eller Slettede elementer-mappen fra mappelisten din i Outlook. Dra dem til den nye plasseringen du ønsker.
Slettede mapper vises i Papirkurven i Windows 10. Hvis du har slettet en mappe permanent ved å tømme Papirkurven eller ved å bruke Shift + Del når du sletter mappen, må du hente mappen ved hjelp av datarekonstruksjonsprogramvare fordi du vil ikke finne den ved å bruke operativsystemet.
Du kan gjenopprette en slettet mappe fra skrivebordet ved å bruke en av metodene som er forklart i denne veiledningen. Imidlertid er det å bruke en løsning for datagjenoppretting ditt beste alternativ. Merk at du bør handle raskt fordi risikoen for at den slettede dataen blir overskrevet øker etter hvert som tiden går.
Arjun er en teknologininja som koder HTML og CSS, og har fått en æresbevisning som familiens faste tekniske hjelp under sammenkomster. Han har skrevet veiledninger i omtrent seks år og er for tiden bidragsyter på store teknologinettsider.
Godkjent av
Seniøringeniør for datagjenoppretting. Mastergrad i fysikk, informasjonsteknologi for vitenskapelige eksperimenter.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required