Slik gjenoppretter du permanent slettede filer i Windows 10

Godkjent av
85

gjenopprette slettede filer i windows 10 via Disk Drill

Tap av viktige data kan sende deg inn i en emosjonell spiral. På bare sekunder kan resultatet av års arbeid gå tapt. Hva forventes det at du skal gjøre i en slik situasjon?

Vel, du har kanskje flere alternativer enn du tror. Men, tiden er av essensen. Hvis du ikke handler raskt nok, kan dataene dine ende opp med å bli permanent uopprettelige. Vi skal dekke flere metoder du kan bruke for å få tilbake dataene dine, på en trygg og effektiv måte.

Ditt første tiltak ved oppdagelse av datatap bør være å stoppe bruken av lagringsenheten som er påvirket så snart som mulig. Dette vil minimere sjansen for at Windows overkjører filene før gjenoppretting kan utføres.

Er det mulig å gjenopprette permanent slettede filer

Ja, selv om en fil er permanent slettet, er det en sjanse for gjenoppretting. Dog avhenger dette virkelig av noen faktorer.

Logisk slettede filer kan fortsatt være til stede på harddisken i en lengre periode, basert på datamaskinbruken din. Windows sletter logisk filer og markerer deres tidligere lagringsplass som tilgjengelig for gjenbruk. Filen er fortsatt fysisk tilgjengelig til det tidspunktet Windows faktisk overskriver den med nye data, selv om du ikke lenger kan nå den via Windows Utforsker. Dette gjør det mulig å gjenopprette permanent slettede filer på Windows 10-datamaskiner.

Når det gjelder gjenopprettbarhet, er det viktig å forstå hvordan data gikk tapt. For eksempel er data som gikk tapt på grunn av en rask formattering gjenopprettbare, men data er ikke gjenopprettbare etter en fullstendig formattering som nullstiller disken.

Sørg for at filene er permanent slettet

Før vi går inn på gjenopprettingsmetoder, er det god praksis å gjøre et grundig søk etter filene først, ettersom de kanskje ikke er permanent slettet. Gjør dette ved å bruke en av følgende metoder:

Metode 1:Sjekk papirkurven

Denne metoden bør være den første du benytter deg av når du trenger å gjenopprette slettede filer på Windows 10-datamaskiner. Hvis filen det gjelder nylig ble slettet, kan den være i Papirkurven hvor den enkelt kan hentes tilbake.

For å gjenopprette slettede filer, følg disse trinnene:

 1. Dobbeltklikk på Papirkurven for å åpne den.
 2. Finn og se filene som skal gjenopprettes. Du kan bruke Ctrl- og Shift-tasterne for å velge flere elementer samtidig.
 3. Høyreklikk på utvalget og velg Gjenopprett. Dette vil gjenopprette filen til dens opprinnelige plassering. Du kan også dra filen ut av Papirkurven og slippe den på en ny plassering der den vil bli lagret.
 4. Verifiser at filene faktisk har blitt gjenopprettet til deres opprinnelige eller nye plassering.gjenopprette slettede filer i windows 10 via Papirkurven

Filer som overgår kapasiteten til kurven, vil bli permanent slettet i stedet for lagret for potensiell gjenoppretting. Disse filene vil du ikke finne i Papirkurven. Du kan justere størrelsen på Papirkurven og hvor lenge den beholder filer ved å modifisere innstillingene. Hvis de tapte filene dine ikke er i Papirkurven, må du bruke en annen metode for gjenoppretting. Les videre for å se hvilke andre alternativer du har for å gjenopprette tapt eller slettede filer.

Metode 2: Bruk den innebygde søkefunksjonen

Selvfølgelig kommer Windows også med en pålitelig søkefunksjon. Du kan bruke denne til å søke gjennom hele disken for å finne filen ved navn (eller filtype hvis du ikke husker navnet).Slik bruker du søkefunksjonen i Filutforsker til å finne de tapte filene dine:

 1. Åpne Filutforsker.
 2. Naviger til toppnivået av C:-disken din (eller hvilken som helst disk filen ble lagret på). Dette sikrer at Windows vil søke gjennom hver undermappe på partisjonen eller disken.naviger til toppnivåmappen
 3. Skriv inn filnavnet i søkeboksen. Hvis du ikke kjenner filnavnet, skriv inn filtypen i stedet. For eksempel, vil *.jpg hente alle JPG-filer.bruk søkeboksen i utforsker
 4. Kopier filen til en ny plassering.

7 måter å gjenopprette permanent slettede filer på

Hvis filene dine virkelig er borte, er gjenoppretting ditt neste skritt. Vi har inkludert noen beviste metoder du kan bruke til å gjenopprette filene dine før de blir overskrevet og tapt for godt.

Metode 1:Bruk programvare for datagjenoppretting

Bruk av programvare for filgjenoppretting kan være nødvendig for å omgjøre effektene av en datatapshendelse. Vi anbefaler CleverFiles’ Disk Drill for Windows som ditt valgte verktøy for datagjenoppretting. Det er en omfattende applikasjon for datagjenoppretting som bruker avanserte algoritmer for å skanne ethvert lagringsmedium for slettede filer som kan gjenopprettes. Dens dype skannemodus vil lete gjennom disken din etter fragmenter av filer som kan gjenoppbygges lenge etter at de har blitt slettet fra lagringsenheten.

Disk Drill kan bli lastet ned gratis og kan brukes til å gjenopprette opptil 500MB data samt se alle filene som er tilgjengelige for gjenoppretting uten noen økonomisk investering. Større gjenopprettinger vil kreve kjøp av Pro-versjonen av verktøyet.

Her er trinnene for å gjenopprette tapt data med Disk Drill.

 1. Last ned og installer Disk Drill. Det anbefales på det sterkeste at du ikke bruker disken som skal brukes til gjenopprettingen. Installasjon på den disken kan føre til korrupsjon eller overskrevne filer før du får sjansen til å gjenopprette dem.installer disk drill
 2. Start applikasjonen. Velg disken eller partisjonen der filene var plassert fra listen presentert i applikasjonens vindu.
 3. Klikk på Search for lost data-knappen for å initiere Disk Drills skannealgoritmer. Mens den prosesserer, vil du bli presentert med en liste over filene som kan gjenopprettes.søk etter tapt data på disken
 4. Velg filene du ønsker å gjenopprette og en ny plassering hvor du vil lagre dem. Ikke bruk filenes opprinnelige plassering da dette kan føre til filkorrupsjon under gjenopprettingen. Klikk Next for å utføre datagjenopprettingen.gjenopprett permanent slettet fil i windows 10
 5. Naviger til den nye plasseringen og bekreft at filene er fullstendig gjenopprettet og brukbare av applikasjonene dine.

Metode 2:Gjenopprett fra en Filhistorikk-sikkerhetskopi

En av de viktigste oppgavene for alle datamaskinbrukere er beskyttelsen av dataene som befinner seg på maskinen. Den beste måten å oppnå dette på er å utføre en regelmessig systembackup ved hjelp av backupverktøyet du foretrekker. Windows 10 tilbyr et innebygget backup- og gjenopprettingsverktøy kalt Filhistorikk som kan være avgjørende i å tillate deg å gjenopprette slettede elementer. Windows-brukere bør ta seg tid til å sette det opp for å beskytte dataene på deres bærbare datamaskin eller PC.

Her er trinnene for å gjenopprette slettede filer fra en Filhistorikk-sikkerhetskopi.

 1. Klikk på ikonet for Filutforsker og åpne mappen som inneholdt elementene du vil gjenopprette.
 2. Klikk på Hjem-fanen og deretter Historikk-knappen.
  1. Velg filene eller mappen du ønsker å gjenopprette.
  2. Naviger gjennom tid med pilene for å søke etter versjonen du ønsker å ta tilbake.
  3. Klikk på Gjenopprett-knappen for å gjenopprette filen til sin opprinnelige plassering.
  4. Løs eventuelle navnekonflikter ved å erstatte den originale filen med den gjenopprettede versjonen, hoppe over filen, eller beholde begge for din gjennomgang.gjenopprett slettede filer i windows 10 via file history

  Metode 3:Gjenopprett tidligere versjoner av filer i Windows 10

  Funksjonen for å gjenopprette tidligere versjoner av operativsystemet kan være svært nyttig hvis du ved et uhell har slettet en fil du har arbeidet med. Ved å bruke denne funksjonen kan du raskt og enkelt gå tilbake til en tidligere lagret versjon. Disse versjonene lagres når Windows oppretter gjenopprettingspunkter. Du kan få tilgang til denne funksjonen ved å følge disse trinnene.

  1. Åpne Filutforsker og naviger til mappen som inneholdt de tapte filene før de ble sendt til Papirkurven.
  2. Høyreklikk på elementet du ønsker å gjenopprette og velg Gjenopprett tidligere versjoner.Velge 'Gjenopprett tidligere versjoner' alternativet.
  3. Velg den versjonen av filen du ønsker å gjenopprette og klikk på Gjenopprett-knappen.

  Metode 4:Gjenopprett tapte filer med Windows File Recovery-appen

  Windows File Recovery-appen er et kommandolinjebasert gjenopprettingsverktøy som er gratis tilgjengelig fra Microsoft-appbutikken. Den gjør det mulig å gjenopprette flere typer filer, inkludert bilder, dokumenter og videoer, som ved et uhell har blitt slettet fra din Windows 10-datamaskin.

  1. Last ned Windows File Recovery.
  2. Skriv kommandoen slik: winfr D: F:RECOVERED_FILES. Erstatt D: med bokstaven for stasjonen du ønsker å gjenopprette data fra, og F:RECOVERED_FILES med målplasseringen. Trykk Enter.gjenopprett tapte filer med windows file recovery-appen
  3. Trykk Y for å bekrefte gjenopprettingen.

  Hvis du ønsker å lære mer om dette programmet, sjekk ut vår guide til Windows File Recovery.

  Metode 5:Bruk Kommandoprompten

  Kommandoprompten kan benyttes til å gjenopprette tapte data med følgende prosedyre:

  1. Åpne en Kommandoprompt på din Windows-maskin.
  2. Skriv chkdsk X: /f (erstatt X med bokstaven for stasjonen) og trykk Enter.Kjører CHKDSK i Kommandoprompten
  3. Trykk Y til kommandolinjen vises på nytt.
  4. Skriv inn denne kommandoen: attrib –h –r –s /s /d D: *.* (erstatt D: med stasjonsbokstaven din).skriv inn attrib-kommando

  Disse kommandoene viser skjulte mapper som kan inneholde dataene du har mistet. Filnavnene vil bli vist i generisk form, og det kan være vanskelig å verifisere at du har gjenopprettet de ønskede dataene.

  Metode 6:Gjenopprett ved hjelp av sikkerhetskopi og gjenoppretting

  Sikkerhetskopi og gjenoppretting er en sikkerhetskopifunksjon som ble introdusert med Windows Vista og Windows 7. Den har overlevd gjennom flere utgaver av Windows på grunn av sin pålitelighet, siden mange fremdeles stoler på den som en primær sikkerhetskopiløsning for å gjenopprette permanent slettede filer i Windows 10. I tillegg til evnen til å hente tilbake permanent slettede filer, kan du opprette systembilder for sikkerhetskopiering i tilfelle operativsystemet ditt ikke starter opp.

  Den eneste betingelsen er at du må ha satt den opp før du mistet filene dine. Hvis ikke, vil det ikke være noen registrering av filene å gjenopprette fra. Hvis du konfigurerte Sikkerhetskopi og gjenoppretting før dataene dine gikk tapt, kan du gjenopprette dem direkte fra en sikkerhetskopi ved å følge disse trinnene:

  1. Trykk Windows-tasten + S og søk Sikkerhetskopieringsinnstillinger. Velg det første alternativet.Åpne Sikkerhetskopieringsinnstillinger.
  2. Klikk Gå til Sikkerhetskopi og gjenoppretting (Windows 7).Tilgang til Sikkerhetskopi og gjenoppretting-funksjonen.
  3. Klikk Gjenopprett mine filer.Velge å gjenopprette filene.
  4. Klikk Bla gjennom filer. Finn filene dine og merk dem for gjenoppretting.Bla gjennom filkopier i sikkerhetskopien.
  5. Klikk Neste.Gå videre til neste trinn i gjenopprettingen.
  6. Velg om du vil gjenopprette filene til deres opprinnelige plassering eller en ny. Når du er klar, klikk Gjenopprett.Fullfør gjenopprettingen fra Sikkerhetskopi og gjenoppretting.
  7. Klikk Fullfør.

  Når du klikker Gjenopprett, vil filene enten bli returnert til deres opprinnelige plassering eller en ny, avhengig av hvilket alternativ du valgte.

  Metode 7:Sjekk nettskybasert sikkerhetskopiering

  Nettskybaserte lagringsapplikasjoner som OneDrive og Google Drive inneholder søppelkurver som ligner på papirkurven som finnes i Windows. Når en fil slettes, er det en sjanse for at filen blir sendt til søppelkurven i stedet for å slettes for godt. Dette fungerer som en sikkerhetsmekanisme mot utilsiktet sletting.

  Det er viktig å merke seg at Google Drive automatisk vil slette filer i søppelkurven etter 30 dager. Andre nettskybaserte løsninger har lignende retningslinjer. Selvfølgelig vil dette være avhengig av hvilken type plan du har. Inntil dataene slettes fra søppelkurven, fungerer den som en pålitelig metode for å gjenopprette permanent slettede filer fra en PC enkelt og trygt.

  I denne metoden vil jeg demonstrere hvordan det er å gjenopprette en fil fra søppelkurven i Google Drive:

  1. Gå til lagringen din på Google Drive og logg inn med legitimasjonen din.Innloggingsskjerm for Google Drive.
  2. I venstre panel klikker du på Søppelkurven.Søppelkurven i Google Drive.
  3. Høyreklikk på filen du ønsker å gjenopprette og klikk Gjenopprett.Gjenopprette en fil fra søppelkurven i Google Drive.

  Når du gjenoppretter filene, vil de bli gjenopprettet til deres opprinnelige plassering i nettsky lagringen din. Dette kan være forskjellig hvis du bruker en annen nettsky løsning. Når gjenopprettet, bør du vurdere å holde en lokal sikkerhetskopi av filene hvis de er viktige for å unngå 30-dagers begrensningen i søppelkurvmappen.

  Hvordan forhindre utilsiktet sletting av data på Windows 10

  Å forhindre utilsiktet sletting av data fra datamaskinen er helt klart å foretrekke fremfor å bruke tid på å komme seg etter datatapshendelser. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å beskytte dine verdifulle opplysninger og gjøre det mulig for deg å få tilgang til dem når som helst.

  Tip Beskrivelse
  🧍 Minimer menneskelig samhandling Menneskelige feil er den primære årsaken til datatap. Å kontrollere tilgang til en datamaskin og dens data kan bidra stort i å beskytte den mot uventet datatap. Opplæring i korrekte prosedyrer kan hjelpe med å minimere feil, men så lenge mennesker samhandler med datamaskiner vil sjansen for en ulykke som sletter noe data fortsatt eksistere.
  💾 Ta jevnlige sikkerhetskopier Det å ta sikkerhetskopi av datamaskinen din er kritisk viktig hvis du verdsetter dataen den inneholder. Minimum er at du bør bruke den interne File History-metoden for å sikkerhetskopiere en Windows 10-maskin til en ekstern lagringsenhet. Du bør også vurdere sky-sikkerhetskopier for å opprettholde kopier av viktig data på en alternativ plassering for å beskytte mot fysiske katastrofer som brann eller oversvømmelse.
  💻 Hold systemprogramvaren oppdatert Å installere de siste systemoppdateringene kan bidra til å forhindre datatap. Disse oppdateringene tar ofte for seg feil og sikkerhetsbrister som kan øke sjansen for å miste data.

  Det er umulig å fullstendig forhindre datatap. De fleste erfarne Windows-brukere har måttet gjenopprette tapt filer og mapper på et eller annet tidspunkt. Å bruke metodene beskrevet ovenfor vil gi deg en stor sjanse til å gjenopprette all din tapte data. Husk å få satt opp disse sikkerhetskopiene, og lykke til med gjenopprettingsarbeidet.

  Konklusjon

  Sletting av filene dine betyr ikke alltid at det er slutten. Det finnes mange ulike triks du kan prøve for å få tilbake dataene.

  Vi anbefaler at du sjekker Papirkurven først, samt å skanne disken for filene etter filnavn eller filtype.

  Hvis det ikke fungerer, er din beste mulighet å gjenopprette data med et datarekonstruksjonsverktøy som Disk Drill. Eller, hvis du har en sikkerhetskopi, kan du enkelt gjenopprette en kopi av dataene derfra. Som en siste utvei, kan det også lønne seg å sjekke eventuelle skylagringsleverandører som kan ha vært vert for filen, slik som OneDrive.

  FAQ

  Det er flere metoder for å gjenopprette slettede filer på en Windows 10-datamaskin gratis. Ved å bruke innebygde operativsystemfunksjoner som Papirkurven, kommandoprompt eller å gjenopprette tidligere versjoner, kan du kanskje få tilbake tapte data uten kostnad. Hvis disse tiltakene ikke fungerer, kan du laste ned Windows File Recovery-verktøyet fra Microsoft Store for å prøve å hente dataene dine. Disk Drill for Windows er en annen mulighet og gir brukerne muligheten til å bruke et profesjonelt datagjenopprettingsverktøy for å gjenopprette opptil 500 MB data gratis.
  Ja. Her er metodene som gjør det mulig å enkelt gjenopprette en komplett mappe.
  • Du kan velge å gjenopprette en mappe som befinner seg i Papirkurven. Høyreklikk på mappen og velg Gjenopprett for å hente tilbake elementet.
  • Gjenoppretting fra en sikkerhetskopi lar deg gjenopprette komplette mapper. Når du velger elementer for gjenoppretting i sikkerhetskopierings-/gjenopprettingsverktøyet ditt, velg hele mappen.
  • Datarekonstruksjonsprogrammer kan brukes til å gjenopprette hele mapper og innholdet i dem. Når du gjør valgene dine for gjenoppretting, sørg for å angi at mappen og innholdet skal gjenopprettes.
  Ja, ved bruk av sikkerhetskopier eller datagjenopprettingsprogramvare.
  Hvis du prøver å gjenopprette slettede filer fra en bærbar datamaskin som kjører Windows 10, bør du først sjekke Papirkurven. Når filer slettes, går de dit først. Hvis ikke det fungerer, søk i eventuelle tilgjengelige sikkerhetskopier du har for tidligere versjoner av filene du leter etter, nemlig File History og Backup and Restore. Hvis du ikke har noen sikkerhetskopier, bør du vurdere å bruke datagjenopprettingsprogramvare for å søke etter og gjenopprette de slettede filene. Løsninger som Disk Drill, Windows File Recovery, og PhotoRec er kraftige og effektive til å skanne disken din og gjenopprette funnet data.
  For å gjenopprette permanent slettede filer i Windows 10, spesielt bilder, bør du først slutte å bruke disken. Kontinuerlig bruk setter dataene i fare for å bli overskrevet. Hvis du ikke har en sikkerhetskopi å gjenopprette fra, kan du enten bruke et datagjenopprettingsverktøy for å gjenopprette bildene eller stole på tjenestene til en datarekonstruksjonsprofesjonell for å gjøre det for deg.
  Når en fil er permanent slettet fra Papirkurven, forblir den på harddisken til den skrives over med nye data. Dermed kan et datagjenopprettingsverktøy brukes til å gjenopprette noe eller alle dataene. For å gjenopprette permanent slettede filer fra Papirkurven, trenger du en sikkerhetskopi av filene for å gjenopprette fra. Hvis du ikke har det, må du bruke en effektiv datagjenopprettingsløsning eller få dataene profesjonelt gjenvunnet ved hjelp av en datagjenopprettingstjeneste.
Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane er en innholdsforfatter med en lidenskapelig interesse for teknologi, og produserer ofte innhold relatert til maskinvare, datagjenoppretting og forbrukerelektronikk. Når han ikke skriver, oppdager han musikk og jobber med sine egne nettsider.
Godkjent av
12 års erfaring innen programvareutvikling, databaseadministrasjon og maskinvare-reparasjon.