Hoe permanent verwijderde bestanden te herstellen in Windows 10

Avatar photo
Geschreven door
Goedgekeurd door
115

verwijderde bestanden herstellen in windows 10 via Disk Drill

Het verlies van belangrijke gegevens kan je in een emotionele spiraal doen belanden. In slechts enkele seconden kan het resultaat van jaren werk verloren gaan. Wat wordt er van je verwacht in een situatie zoals deze?

Nou, je hebt misschien meer opties dan je denkt. Maar, tijd is van essentieel belang. Als je niet snel genoeg handelt, kunnen je gegevens permanent onherstelbaar worden. We gaan verschillende methoden behandelen die je kunt gebruiken om je gegevens veilig en efficiënt terug te krijgen.

Je eerste actie bij het ontdekken van een gegevensverlies zou moeten zijn om zo snel mogelijk te stoppen met het gebruiken van het betreffende opslagapparaat. Dit zal de kans minimaliseren dat Windows de bestanden overschrijft voordat herstel kan worden uitgevoerd.

Is het mogelijk om permanent verwijderde bestanden te herstellen?

Ja, zelfs als een bestand permanent verwijderd is, is er een kans op herstel. Hoewel, dat hangt echt af van een paar factoren.

Logisch verwijderde bestanden kunnen nog een lange tijd aanwezig blijven op hun harde schijf, afhankelijk van je computergebruik. Windows verwijdert logisch bestanden en markeert hun vorige opslagruimte als beschikbaar voor hergebruik. Het bestand is nog steeds fysiek aanwezig totdat Windows het daadwerkelijk overschrijft met nieuwe gegevens, hoewel je er niet meer via Windows Verkenner bij kunt. Dit maakt het mogelijk om permanent verwijderde bestanden op Windows 10-computers te herstellen.

Als het gaat om herstelbaarheid, is het belangrijk om te begrijpen hoe de gegevens verloren zijn gegaan. Bijvoorbeeld, gegevens die verloren zijn gegaan door een snelle format zijn herstelbaar, maar de gegevens zijn niet herstelbaar na een volledige format die de schijf op nul zet.

Zorg dat de bestanden daadwerkelijk permanent verwijderd zijn

Voordat we beginnen met herstelmethoden, is het goed om eerst een grondige zoektocht naar de bestanden te doen, aangezien ze mogelijk niet permanent verwijderd zijn. Doe dat met een van de volgende methoden:

Methode 1: Controleer de Prullenbak

Deze methode moet de eerste zijn die je toepast wanneer je verwijderde bestanden moet herstellen op Windows 10-computers. Als het betreffende bestand onlangs is verwijderd, kan het in de Prullenbak zijn waar het gemakkelijk is terug te halen.

Volg deze stappen om verwijderde bestanden te herstellen:

 1. Dubbelklik op de Prullenbak om deze te openen.
 2. Zoek en bekijk de bestanden die hersteld moeten worden. Je kunt de Ctrl- en Shift-toetsen gebruiken om meerdere items tegelijk te kiezen.
 3. Klik met de rechtermuisknop op de selectie en kies Herstellen. Dit zal het bestand herstellen naar de oorspronkelijke locatie. Je kunt het bestand ook uit de Prullenbak slepen en op een nieuwe locatie neerzetten waar het zal worden opgeslagen.
 4. Controleer of de bestanden inderdaad zijn teruggezet naar hun oorspronkelijke of nieuwe locatie.verwijderde bestanden herstellen in windows 10 via de Prullenbak

Bestanden die de capaciteit van de Prullenbak overschrijden, worden permanent verwijderd in plaats van opgeslagen voor mogelijke herstel. Deze bestanden zul je niet vinden in de Prullenbak. Je kunt de grootte van de Prullenbak en hoe lang het bestanden bewaart aanpassen door de instellingen te wijzigen. Als je verloren bestanden niet in de Prullenbak zijn, moet je een andere methode gebruiken voor herstel. Lees verder om te zien welke andere opties je hebt om verloren of verwijderde bestanden te herstellen.

Methode 2: Gebruik de ingebouwde zoekfunctie

Natuurlijk beschikt Windows ook over een betrouwbare zoekfunctie. Je kunt deze gebruiken om je hele schijf te doorzoeken om het bestand te vinden op naam (of bestandsextensie als je de naam niet meer weet).Hier leest u hoe u de zoekfunctie in Verkenner kunt gebruiken om uw verloren bestanden te vinden:

 1. Open Verkenner.
 2. Navigeer naar het hoogste niveau van uw C: schijf (of welke schijf dan ook waarop het bestand was opgeslagen). Dit zorgt ervoor dat Windows elke submap op de partitie of schijf doorzoekt.navigeer naar de bovenste map
 3. Voer de bestandsnaam in het zoekvak in. Als u de bestandsnaam niet weet, voer dan de bestandsextensie in. Bijvoorbeeld, *.jpg zal alle JPG-bestanden ophalen.gebruik zoekvak in verkenner
 4. Kopieer het bestand naar een nieuwe locatie.

7 Manieren om Permanent Verwijderde Bestanden te Herstellen

Als uw bestanden echt weg zijn, is herstel uw volgende stap. We hebben enkele bewezen methoden opgenomen die u kunt gebruiken om uw bestanden te herstellen voordat ze overschreven worden en voorgoed verloren gaan.

Methode 1:Gebruik Data Herstelsoftware

Het gebruik van bestandsherstelsoftware kan nodig zijn om de effecten van een gegevensverliesgebeurtenis ongedaan te maken. Wij raden CleverFiles’ Disk Drill voor Windows aan als uw data herstel tool bij uitstek. Het is een uitgebreide dataherstelapplicatie die gebruik maakt van geavanceerde algoritmen om elke opslagmedia te scannen op verwijderde bestanden die hersteld kunnen worden. De diepe scanmodus zal uw schijf doorzoeken op fragmenten van bestanden die lang nadat ze zijn verwijderd van het opslagapparaat gereconstrueerd kunnen worden.

Disk Drill kan gratis worden gedownload en kan worden gebruikt om tot 500MB aan gegevens te herstellen en alle bestanden die hersteld kunnen worden te bekijken zonder enige financiële investering. Voor grotere herstelwerkzaamheden zal de aankoop van de Pro-versie van het gereedschap nodig zijn.

Hier zijn de stappen om verloren gegevens te herstellen met Disk Drill.

 1. Download en installeer Disk Drill. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat u de schijf die gebruikt zal worden voor het herstel niet gebruikt. Installatie op die schijf kan leiden tot corruptie of overschreven bestanden voordat u de kans krijgt ze te herstellen.installeer disk drill
 2. Start het programma. Selecteer de schijf of partitie waar de bestanden zich bevonden uit de lijst die in het venster van de applicatie wordt gepresenteerd.
 3. Klik op de Zoek naar verloren gegevens-knop om Disk Drill’s scanalgoritmen te starten. Terwijl het verwerkt, krijgt u een lijst met de bestanden die hersteld kunnen worden.zoek naar verloren gegevens op schijf
 4. Selecteer de bestanden die u wilt herstellen en een nieuwe locatie waar u ze zult opslaan. Gebruik niet de oorspronkelijke locatie van de bestanden aangezien dit kan leiden tot bestandscorruptie tijdens het herstel. Klik op Volgende om het gegevensherstel uit te voeren.herstel permanent verwijderd bestand in windows 10
 5. Navigeer naar de nieuwe locatie en verifieer dat de bestanden volledig hersteld zijn en bruikbaar door uw applicaties.

Methode 2:Herstellen van een Bestandsgeschiedenis Backup

Een van de belangrijkste taken voor alle computergebruikers is de bescherming van de gegevens die zich op de machine bevinden. De beste manier om dit te bereiken is door regelmatig een systeembackup uit te voeren met het back-upgereedschap van uw keuze. Windows 10 biedt een ingebouwd back-up- en herstelgereedschap genaamd Bestandsgeschiedenis dat van essentieel belang kan zijn bij het herstellen van verwijderde items. Windows-gebruikers moeten de tijd nemen om het in te stellen om de gegevens op hun laptop of pc te beschermen.

Hier zijn de stappen om verwijderde bestanden te herstellen vanuit een Bestandsgeschiedenis Backup.

 1. Klik op het icoon van Verkenner en open de map die de items bevatte die u wilt herstellen.
 2. Klik op het tabblad Start en vervolgens op de knop Geschiedenis.
  1. Selecteer de bestanden of map die je wilt herstellen.
  2. Navigeer door de tijd met de pijlen om de versie te zoeken die je wilt herstellen.
  3. Klik op de Herstellen knop om het bestand naar de oorspronkelijke locatie te herstellen.
  4. Los eventuele naamconflicten op door het originele bestand te vervangen met de herstelde versie, het bestand over te slaan, of beide te bewaren voor je beoordeling.verwijderde bestanden herstellen in windows 10 via bestandsgeschiedenis

  Methode 3:Vorige Versies van Bestanden Herstellen op Windows 10

  De functie ‘Vorige Versies Herstellen’ van het besturingssysteem kan erg nuttig zijn als je per ongeluk een bestand hebt verwijderd waarmee je aan het werk was. Met deze functie kun je snel en eenvoudig terugkeren naar een eerder opgeslagen versie. Deze versies worden bewaard wanneer Windows herstelpunten creëert. Je kunt deze functie gebruiken met de volgende stappen.

  1. Open de Verkenner en navigeer naar de map die de verloren bestanden bevatte voordat ze naar de Prullenbak werden verplaatst.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het item dat je wilt herstellen en selecteer Vorige versies herstellen.De optie 'Vorige versies herstellen' kiezen.
  3. Kies de versie van het bestand dat je wilt herstellen en klik op de Herstellen knop.

  Methode 4:Verloren Bestanden Terugvinden met de Windows Bestandsherstel App

  De Windows Bestandsherstel app is een opdrachtregelhersteltool die gratis beschikbaar is in de Microsoft app-winkel. Het stelt je in staat om meerdere soorten bestanden te herstellen, waaronder foto’s, documenten en video’s, die per ongeluk zijn verwijderd van je Windows 10 computer.

  1. Download Windows Bestandsherstel.
  2. Type het commando als volgt: winfr D: F:HERSTELDE_BESTANDEN. Vervang D: met de schijfletter van waar je gegevens wilt herstellen, en F:HERSTELDE_BESTANDEN met de uitvoerlocatie. Druk op Enter.verloren bestanden herstellen met de windows bestandsherstel app
  3. Druk op Y om het herstel te bevestigen.

  Als je meer wilt weten over dit programma, bekijk dan onze Windows Bestandsherstel gids.

  Methode 5:Gebruik de Opdrachtprompt

  De Opdrachtprompt kan gebruikt worden om verloren gegevens terug te vinden met de volgende procedure:

  1. Open een Opdrachtprompt op je Windows-machine.
  2. Type chkdsk X: /f (vervang X met de schijfletter) en druk op Enter.CHKDSK uitvoeren in Opdrachtprompt
  3. Druk op Y totdat de opdrachtregel weer verschijnt.
  4. Voer dit commando in: attrib –h –r –s /s /d D: *.* (vervang D: met je schijfletter).attrib commando invoeren

  Deze commando’s geven verborgen mappen weer die je verloren data kunnen bevatten. Bestandsnamen worden in algemene vorm weergegeven en het kan moeilijk zijn om te verifiëren dat je de gewenste gegevens hebt hersteld.

  Methode 6:Herstellen met behulp van Backup en Restore

  Backup en Restore is een back-upfunctie die geïntroduceerd werd met Windows Vista en Windows 7. Het heeft meerdere versies van Windows overleefd vanwege de betrouwbaarheid, aangezien velen er nog steeds op vertrouwen als een primaire back-upoplossing om definitief verwijderde bestanden in Windows 10 te herstellen. Naast het vermogen om permanent verwijderde bestanden op te halen, kun je systeemimageback-ups maken voor het geval je besturingssysteem niet opstart.

  De enige voorwaarde is dat je het moet hebben ingesteld voordat je bestanden kwijt waren. Als dat niet het geval was, zal er geen record van de bestanden zijn om van te herstellen. Als je Backup en Restore hebt geconfigureerd voordat je gegevens verloren gingen, kun je deze direct vanuit een back-up herstellen door deze stappen te volgen:

  1. Druk op Windows-toets + S en zoek Backup-instellingen. Selecteer de eerste optie.Backup-instellingen openen.
  2. Klik op Ga naar Backup en Restore (Windows 7).Toegang tot de functie Backup en Restore.
  3. Klik op Herstel mijn bestanden.Kies om de bestanden te herstellen.
  4. Klik op Bladeren naar bestanden. Vind je bestanden en markeer ze voor herstel.Bladeren naar bestandskopieën in de back-up.
  5. Klik op Volgende.Naar de volgende fase van het herstel gaan.
  6. Kies of je de bestanden wilt herstellen naar hun oorspronkelijke locatie of een nieuwe. Als je klaar bent, klik op Herstellen.Het herstel van Backup en Restore afronden.
  7. Klik op Voltooien.

  Zodra je klikt op Herstellen, worden de bestanden teruggeplaatst naar hun oorspronkelijke locatie of een nieuwe, afhankelijk van welke optie je hebt gekozen.

  Methode 7:Controleer Cloud Backup

  Cloudgebaseerde opslagtoepassingen zoals OneDrive en Google Drive bevatten prullenbaksystemen vergelijkbaar met de Prullenbak die in Windows wordt gevonden. Wanneer een bestand wordt verwijderd, is er een kans dat het bestand naar de prullenbak wordt gestuurd in plaats van definitief verwijderd te worden. Dit dient als een beveiliging tegen per ongeluk verwijderen.

  Het is belangrijk om te overwegen dat Google Drive automatisch bestanden in de Prullenbak verwijdert na 30 dagen. Andere cloudgebaseerde oplossingen hebben vergelijkbare beleidsregels. Dit hangt natuurlijk af van het soort abonnement dat je hebt. Totdat de gegevens uit de prullenbak verwijderd zijn, fungeert het als een betrouwbare methode om permanent verwijderde bestanden van een PC gemakkelijk en veilig te herstellen.

  In deze methode zal ik demonstreren hoe het herstellen van een bestand uit de Prullenbak in Google Drive werkt:

  1. Ga naar je Google Drive opslag en log in met je gegevens.Inlogscherm van Google Drive.
  2. In het linkerpaneel, klik op Prullenbak.Google Drive Prullenbak map.
  3. Rechtsklik op het bestand dat je wilt herstellen en klik op Herstellen.Een bestand herstellen uit de Prullenbak van Google Drive.

  Wanneer je de bestanden herstelt, zullen ze worden teruggezet naar hun oorspronkelijke locatie in je cloudopslag. Dit kan anders zijn als je een andere cloudoplossing gebruikt. Nadat ze zijn hersteld, overweeg om een lokale back-up van de bestanden te bewaren als ze belangrijk zijn om de 30 dagen beperking van de Prullenbakmap te omzeilen.

  Hoe per ongeluk verwijderen van gegevens op Windows 10 te voorkomen

  Het voorkomen van het per ongeluk verwijderen van gegevens van uw computer wordt zeker verkozen boven het besteden van tijd aan het herstellen van gegevensverlies. Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen om uw waardevolle informatie te beschermen en ervoor te zorgen dat u er op elk moment toegang toe heeft.

  Tip Beschrijving
  🧍 Beperk menselijke interactie Menselijke fouten zijn de voornaamste oorzaak van gegevensverlies. Het beheersen van toegang tot een computer en de gegevens kan een lange weg gaan in het beschermen tegen onverwacht gegevensverlies. Training in correcte procedures kan helpen fouten te minimaliseren, maar zolang mensen interactie hebben met computers blijft het risico bestaan dat een ongeluk een aantal gegevens uitwist.
  💾 Reguliere back-ups maken Back-ups maken van uw computer is van cruciaal belang als u de gegevens die het bevat waardeert. Minimaal zou u gebruik moeten maken van de interne ‘File History’ methode van Windows 10 voor het maken van back-ups naar een extern opslagapparaat. U zou ook cloudback-ups moeten overwegen om kopieën van belangrijke gegevens op een alternatieve locatie te bewaren om te beschermen tegen fysieke rampen zoals brand of overstroming.
  💻 Houd systeemsoftware up-to-date Het installeren van de laatste systeemupdates kan helpen gegevensverlies te voorkomen. Deze updates pakken vaak bugs en veiligheidslekken aan die uw kans op gegevensverlies kunnen vergroten.

  Het is onmogelijk om volledig tegen gegevensverlies te waken. De meeste ervaren Windows-gebruikers hebben op een of ander moment verloren bestanden en mappen moeten herstellen. Gebruikmaken van de hierboven geschetste methoden zal u een grote kans geven om al uw verloren gegevens te herstellen. Vergeet niet die back-ups in te stellen, en goede moed met uw herstelpogingen.

  Conclusie

  Het verwijderen van uw bestanden betekent niet altijd dat het het einde is. Er zijn veel verschillende trucs die u kunt proberen om die gegevens terug te krijgen.

  Wij raden aan eerst de Prullenbak te controleren, evenals het scannen van uw schijf op de bestanden met hun bestandsnaam of extensie.

  Als dat niet werkt, is uw beste optie het herstellen van de gegevens met een gegevenshersteltool zoals Disk Drill. Of, als u een back-up heeft, kunt u eenvoudig een kopie van de gegevens daarvan herstellen. Als laatste redmiddel loont het ook de moeite om eventuele cloudopslagproviders te controleren die mogelijk het bestand hebben gehost, zoals OneDrive.

  FAQ

  Er zijn verschillende methoden om verwijderde bestanden gratis terug te halen op een Windows 10 computer. Door gebruik te maken van functies van het besturingssysteem zoals de Prullenbak, de opdrachtprompt of het herstellen van eerdere versies kun je jouw verloren data mogelijk kosteloos terugkrijgen. Als deze maatregelen falen, kun je de Windows Bestandshersteltool downloaden uit de Microsoft Store om te proberen je gegevens terug te vinden. Disk Drill voor Windows is een andere optie en biedt gebruikers de mogelijkheid om tot 500 MB aan gegevens gratis te herstellen met een professionele datahersteltool.
  Ja. Hier zijn methoden die het mogelijk maken om een complete map eenvoudig te herstellen.
  • Je kunt ervoor kiezen om een map die in de Prullenbak staat te herstellen. Klik met de rechtermuisknop op de map en selecteer Herstellen om het item terug te halen.
  • Door te herstellen vanaf een back-up kun je complete mappen herstellen. Als je de items selecteert om te herstellen in je back-up-/hersteltool, selecteer dan de volledige map.
  • Dataherstelsoftware kan gebruikt worden om volledige mappen en hun inhoud te herstellen. Zorg ervoor dat je bij het selecteren voor herstel aangeeft dat de map en de inhoud ervan moet worden teruggezet.
  Ja, door gebruik te maken van back-ups of dataherstelsoftware.
  Als je probeert verwijderde bestanden terug te halen op een laptop die draait op Windows 10, moet je eerst je Prullenbak controleren. Wanneer bestanden verwijderd worden, gaan ze eerst daarheen. Als dat niet lukt, zoek dan in beschikbare back-ups die je hebt naar eerdere versies van de bestanden die je zoekt, namelijk Bestandsgeschiedenis en Back-up en Herstel. Als je geen back-ups hebt, overweeg dan om dataherstelsoftware te gebruiken om te zoeken naar en het herstellen van je verwijderde bestanden. Oplossingen zoals Disk Drill, Windows Bestandsherstel, en PhotoRec zijn krachtig en effectief in het scannen van je schijf en het terugvinden van alle data.
  Om permanent verwijderde bestanden in Windows 10, zoals foto's, te herstellen, moet je allereerst stoppen met het gebruiken van de schijf. Door verder gebruik loopt de data het risico overschreven te worden. Als je geen back-up hebt om van te herstellen, kun je ofwel een datahersteltool gebruiken om de foto's te herstellen of een beroep doen op de diensten van een dataherstel professional om het voor je te doen.
  Wanneer een bestand permanent verwijderd is uit de Prullenbak, blijft het nog steeds op de harde schijf tot het wordt overschreven met nieuwe data. Daarom kan een datahersteltool worden gebruikt om sommige of alle data te herstellen. Om permanent verwijderde bestanden uit de Prullenbak te herstellen, heb je een back-upkopie van de bestanden nodig om van te herstellen. Als je die niet hebt, moet je een effectieve datahersteloplossing gebruiken of de data professioneel laten herstellen door een dataherstelservice.
Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane is een content schrijver met een gepassioneerde interesse in technologie, vaak creëert hij content over hardware, dataherstel en consumentenelektronica. Wanneer hij niet aan het schrijven is, ontdekt hij muziek en werkt hij aan zijn eigen websites.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.