Hur du återställer permanent raderade filer i Windows 10

Godkänd av
114

återställ raderade filer i Windows 10 via Disk Drill

Förlusten av viktiga data kan få dig att hamna i en emotionell spiral. På bara några sekunder kan resultatet av års arbete gå förlorat. Vad förväntas du göra i en sådan situation?

Tja, du kan ha fler alternativ än du tror. Men, tiden är av yttersta vikt. Om du inte agerar tillräckligt snabbt kan dina data bli permanent förlorade och omöjliga att återhämta. Vi kommer att gå igenom flera metoder du kan använda för att få tillbaka dina data, säkert och effektivt.

Din första åtgärd när en förlust av data upptäcks bör vara att omedelbart sluta använda den påverkade lagringsenheten. Detta kommer att minimera risken att Windows skriver över filerna innan återställning kan utföras.

Är det möjligt att återställa permanent borttagna filer

Ja, även om en fil har tagits bort permanent finns det en chans att återställa den. Men det beror verkligen på några faktorer.

Logiskt borttagna filer kan finnas kvar på deras hårddisk under en förlängd tid, baserat på din datoranvändning. Windows tar bort filer logiskt och markerar deras tidigare lagring som tillgänglig för återanvändning. Filer är fortfarande fysiskt tillgängliga tills Windows faktiskt skriver över dem med nya data, även om du inte längre kan komma åt dem via Utforskaren. Detta gör det möjligt att återställa permanent borttagna filer på Windows 10-datorer.

När det gäller återställbarhet är det viktigt att förstå hur datan gick förlorad. Till exempel är data som förlorades på grund av en snabbformatering återställbar, men datan är inte återställbar efter en fullständig formatering som nollställer disken.

Se till att filerna är permanent borttagna

Innan vi ger oss in på återställningsmetoder, är det en bra praxis att först genomföra en grundlig sökning efter filerna, då de kanske inte är permanent borttagna. Gör detta genom en av följande metoder:

Metod 1: Kontrollera Papperskorgen

Denna metod bör vara den första du använder när du behöver återställa raderade filer på Windows 10-datorer. Om den aktuella filen togs bort nyligen kan den finnas i Papperskorgen där den enkelt kan återfås.

För att återställa borttagna filer följ dessa steg:

 1. Dubbelklicka på Papperskorgen för att öppna den.
 2. Hitta och visa filerna som ska återställas. Du kan använda Ctrl- och Shift-tangenterna för att välja flera objekt samtidigt.
 3. Högerklicka på urvalet och välj Återställ. Detta kommer att återställa filen till dess ursprungliga plats. Du kan också dra filen ut ur Papperskorgen och släppa den på en ny plats där den kommer att lagras.
 4. Verifiera att filerna verkligen har återställts till sin ursprungliga eller nya plats.återställ raderade filer i Windows 10 via Papperskorgen

Filer som överstiger kapaciteten hos Papperskorgen kommer att raderas permanent istället för att lagras för potentiell återställning. Du kommer inte att hitta dessa filer i Papperskorgen. Du kan justera storleken på Papperskorgen och hur länge den behåller filer genom att ändra dess inställningar. Om dina förlorade filer inte finns i Papperskorgen måste du använda en annan metod för återställning. Läs vidare för att se vilka andra alternativ du har för att återställa förlorade eller raderade filer.

Metod 2: Använd den inbyggda sökfunktionen

Självklart kommer Windows också med en tillförlitlig sökfunktion. Du kan använda denna för att söka igenom hela din enhet för att hitta filen med namn (eller filändelse om du inte minns namnet).Så här kan du använda sökfunktionen i Utforskaren för att hitta dina förlorade filer:

 1. Öppna Utforskaren.
 2. Navigera till högsta nivån på din C:-enhet (eller den enhet där filen var sparad). Detta säkerställer att Windows söker igenom alla undermappar på partitionen eller enheten.navigera till mappen på högsta nivån
 3. Skriv in filnamnet i sökrutan. Om du inte vet filnamnet, skriv in filtillägget istället. Till exempel kommer *.jpg att dra fram alla JPG-filer.använd sökrutan i Utforskaren
 4. Kopiera filen till en ny plats.

7 sätt att återställa permanent raderade filer

Om dina filer verkligen är borta är återhämtning ditt nästa steg. Vi har inkluderat några beprövade metoder du kan använda för att återställa dina filer innan de skrivs över och förloras för gott.

Metod 1:Använd programvara för dataåterställning

Det kan vara nödvändigt att använda programvara för återställning av filer för att kunna ångra effekterna av en datalförlusthändelse. Vi rekommenderar CleverFiles’ Disk Drill för Windows som ditt verktyg för dataåterställning. Det är en heltäckande dataåterställningsapplikation som använder avancerade algoritmer för att skanna alla lagringsmedier efter raderade filer som kan återställas. Dess djupa skanningsläge kommer att leta på din disk efter fragment av filer som kan återskapas långt efter att de har tagits bort från lagringsenheten.

Disk Drill kan laddas ner gratis och kan användas för att återställa upp till 500 MB data och visa alla filer som är tillgängliga för återställning utan någon ekonomisk investering. Större återställningar kommer att kräva köp av Pro-versionen av verktyget.

Här är stegen för att återställa förlorad data med Disk Drill.

 1. Ladda ner och installera Disk Drill. Det rekommenderas starkt att du inte använder disken som ska användas för återställningen. Installation på den disken kan leda till korruption eller överskrivna filer innan du får chansen att återställa dem.installera disk drill
 2. Starta applikationen. Välj disken eller partitionen där filerna fanns från listan som presenteras i applikationsfönstret.
 3. Klicka på Sök efter förlorad data-knappen för att starta Disk Drills skanningsalgoritmer. Under bearbetningen kommer du att presenteras med en lista över de filer som kan återställas.sök efter förlorad data på enheten
 4. Välj de filer du vill återställa och en ny plats där du kommer att spara dem. Använd inte filernas ursprungliga plats eftersom detta kan leda till filkorruption under återställningen. Klicka Nästa för att utföra dataåterställningen.återställ permanent raderad fil i windows 10
 5. Navigera till den nya platsen och verifiera att filerna är fullständigt återställda och användbara av dina applikationer.

Metod 2:Återställ från en säkerhetskopia med File History

En av de viktigaste uppgifterna för alla datoranvändare är skyddet av de data som finns på maskinen. Det bästa sättet att uppnå detta är att utföra en regelbunden systembackup med hjälp av det säkerhetskopieringsverktyg du föredrar. Windows 10 erbjuder ett inbyggt säkerhetskopierings- och återställningsverktyg som kallas File History som kan vara avgörande för att du ska kunna återställa raderade objekt. Windows-användare bör ta sig tid att ställa in det för att skydda data på sin bärbara dator eller PC.
Här är stegen för att återställa raderade filer från en säkerhetskopia med File History.

 1. Klicka på Utforskarens ikon och öppna mappen som innehöll de objekt du vill återställa.
 2. Klicka på fliken Hem och sedan på Historik-knappen.
  1. Välj de filer eller den mapp som du vill återställa.
  2. Navigera i tiden med pilarna för att söka efter den version du vill återställa.
  3. Klicka på Återställ-knappen för att återställa filen till dess ursprungliga plats.
  4. Lös eventuella namnkonflikter genom att ersätta den ursprungliga filen med den återställda versionen, hoppa över filen, eller behålla båda för granskning.återställ raderade filer i windows 10 via filhistorik

  Metod 3:Återställ tidigare versioner av filer i Windows 10

  Funktionen för att återställa tidigare versioner av operativsystemet kan vara mycket användbar om du av misstag har raderat en fil som du har arbetat med. Genom att använda denna funktion kan du snabbt och enkelt återgå till en tidigare sparad version. Dessa versioner sparas när Windows skapar återställningspunkter. Du kan komma åt denna funktion genom att följa dessa steg.

  1. Öppna Utforskaren och navigera till den mapp som innehöll de förlorade filerna innan de skickades till Papperskorgen.
  2. Högerklicka på det objekt du vill återställa och välj Återställ tidigare versioner.Väljer alternativet 'Återställ tidigare versioner'.
  3. Välj den version av filen du vill återställa och klicka på Återställ-knappen.

  Metod 4:Återställ förlorade filer med Windows File Recovery-appen

  Windows File Recovery-appen är ett kommandoradsverktyg för återställning som är gratis tillgängligt från Microsofts appbutik. Den gör det möjligt för dig att återställa flera typer av filer, inklusive fotografier, dokument och videor, som av misstag har raderats från din Windows 10-dator.

  1. Ladda ner Windows File Recovery.
  2. Skriv kommandot så här: winfr D: F:RECOVERED_FILES. Byt ut D: med den bokstav du vill återställa data från, och F:RECOVERED_FILES med den plats du vill spara de återställda filerna på. Tryck på Enter.återställ förlorade filer med windows file recovery-appen
  3. Tryck på Y för att bekräfta återställningen.

  Om du vill veta mer om detta program, kolla in vår guide för Windows File Recovery.

  Metod 5:Använd Kommandotolken

  Kommandotolken kan användas för att återställa förlorad data enligt följande procedur:

  1. Öppna en Kommandotolk på din Windows-maskin.
  2. Skriv in chkdsk X: /f (byt ut X mot den bokstäver som representerar enheten) och tryck Enter.Kör CHKDSK i Kommandotolken
  3. Tryck Y tills kommandoraden visas igen.
  4. Ange följande kommando: attrib –h –r –s /s /d D: *.* (byt ut D: mot din enhetsbokstav).ange attrib-kommando

  Dessa kommandon visar dolda mappar som kan innehålla dina förlorade data. Filnamnen visas i generisk form, och det kan vara svårt att verifiera att du har återställt önskad data.

  Metod 6:Återställ med hjälp av säkerhetskopiering och återställning

  Säkerhetskopiering och återställning är en backupfunktion som introducerades med Windows Vista och Windows 7. Den har överlevt genom flera versioner av Windows tack vare sin tillförlitlighet, eftersom många fortfarande förlitar sig på den som en primär backuplösning för att återställa permanent raderade filer i Windows 10. Utöver möjligheten att hämta tillbaka permanent raderade filer kan du skapa systemavbildningsbackuper i händelse av att ditt operativsystem inte startar.

  Det enda kravet är att du behöver ha konfigurerat det innan dina filer försvann. I annat fall kommer det inte att finnas någon registrering av filerna att återställa från. Om du konfigurerade Säkerhetskopiering och återställning innan dina data förlorades, kan du återställa det direkt från en backup genom att följa dessa steg:

  1. Tryck Windows-tangenten + S och sök Backup-inställningar. Välj det första alternativet.Öppna Backup-inställningar.
  2. Klicka på Gå till Backup och återställning (Windows 7).Går till funktionen Backup och återställning.
  3. Klicka på Återställ mina filer.Välja att återställa filerna.
  4. Klicka på Bläddra efter filer. Hitta dina filer och markera dem för återställning.Bläddrar efter filkopior i backupen.
  5. Klicka på Nästa.Går vidare till nästa steg i återställningen.
  6. Välj om du vill återställa filerna till deras ursprungliga plats eller en ny. När du är redo, klicka på Återställ.Slutför återställningen från Backup och Restore.
  7. Klicka på Avsluta.

  När du klickar på Återställ kommer filerna antingen att återföras till deras ursprungliga plats eller en ny, beroende på vilket alternativ du valde.

  Metod 7:Kontrollera molnbackup

  Molnbaserade lagringsapplikationer som OneDrive och Google Drive inkluderar papperskorgssystem liknande Papperskorgen som finns i Windows. När en fil raderas finns det en chans att filen skickas till papperskorgen istället för att raderas på riktigt. Detta fungerar som ett skydd mot oavsiktlig radering.

  Något att överväga är att Google Drive automatiskt raderar filer i Papperskorgen efter 30 dagar. Andra molnbaserade lösningar har liknande policyer. Detta beror naturligtvis på vilken typ av abonnemang du har. Innan data raderas från papperskorgen fungerar det som en tillförlitlig metod för att återställa permanent raderade filer från en PC enkelt och säkert.

  I denna metod, kommer jag att demonstrera hur återställning av en fil från Papperskorgen i Google Drive ser ut:

  1. Gå till din Google Drive lagring och logga in med dina uppgifter.Google Drive inloggningsskärm.
  2. Klicka på Papperskorgen i det vänstra panelen.Google Drive Papperskorgen.
  3. Högerklicka på filen du vill återställa och klicka på Återställ.Återställer en fil från Google Drives Papperskorg.

  När du återställer filerna kommer de att återställas till deras ursprungliga plats i ditt molnutrymme. Detta kan skilja sig om du använder en annan molnlösning. När återställd, överväg att hålla en lokal backup av filerna om de är viktiga för att undvika 30-dagarsgränsen för Papperskorgs-mappen.

  Hur man förhindrar oavsiktligt radering av data på Windows 10

  Att förebygga oavsiktlig radering av data från din dator är definitivt att föredra framför att ägna tid åt att återhämta sig från dataförlusthändelser. Här är några tips som kan hjälpa dig att skydda din värdefulla information och möjliggöra att du kan komma åt den när som helst.

  Tips Beskrivning
  🧍 Minimera mänsklig interaktion Mänskligt fel är den främsta orsaken till dataförlust. Att kontrollera tillgången till en dator och dess data kan bidra avsevärt till att skydda den från oväntad dataförlust. Utbildning i korrekta procedurer kan hjälpa till att minimera misstag, men så länge människor interagerar med datorer kommer risken för en olycka som raderar data att fortsätta existera.
  💾 Ta regelbundna säkerhetskopior Att säkerhetskopiera din dator är extremt viktigt om du värderar data som den innehåller. Som ett minimum bör du använda den interna metod för säkerhetskopiering File History på en Windows 10-maskin till en extern lagringsenhet. Du bör även överväga molnsäkerhetskopieringar för att bibehålla kopior av viktig data på en alternativ plats som skydd mot fysiska katastrofer som brand eller översvämningar.
  💻 Håll systemmjukvaran uppdaterad Att installera de senaste systemuppdateringarna kan hjälpa till att förebygga dataförlust. Dessa uppdateringar adresserar ofta buggar och säkerhetsbrister som kan öka dina chanser att förlora data.

  Det är omöjligt att helt gardera sig mot dataförlust. De flesta erfarna Windows-användare har någon gång behövt återställa förlorade filer och mappar. Att använda metoderna som beskrivs ovan ger dig en stor chans att återställa all din förlorade data. Kom ihåg att sätta upp dina säkerhetskopieringar och lycka till med dina återställningsförsök.

  Slutsats

  Raderingen av dina filer betyder inte alltid att det är slutet. Det finns många olika knep du kan prova för att få tillbaka data.

  Vi rekommenderar att du först kontrollerar Papperskorgen, samt skannar din enhet efter filerna med deras filnamn eller filändelse.

  Om det inte fungerar är ditt bästa alternativ att återställa datan med ett dataåterställningsverktyg som Disk Drill. Eller, om du har en säkerhetskopia, kan du enkelt återställa en kopia av datan därifrån. Som en ytterligare möjlighet, kan det även vara värt att kontrollera eventuella molnlagringstjänster som kan ha varit värd för filen, till exempel OneDrive.

  Vanliga frågor

  Det finns flera metoder för att återställa raderade filer på en Windows 10-dator gratis. Genom att använda inbyggda funktioner i operativsystemet, såsom Papperskorgen, kommandotolk eller att återställa tidigare versioner, kan du få tillbaka din förlorade data utan kostnad. Om dessa åtgärder misslyckas kan du ladda ner verktyget Windows File Recovery från Microsoft Store för att försöka hämta tillbaka din data. Disk Drill för Windows är ett annat alternativ som erbjuder användare möjligheten att använda ett professionellt dataåterställningsverktyg för att återställa upp till 500 MB data gratis.
  Ja. Här är metoder som gör det möjligt att enkelt återställa en komplett mapp.
  • Du kan välja att återställa en mapp som finns i Papperskorgen. Högerklicka på mappen och välj Återställ för att hämta tillbaka objektet.
  • Att återställa från en säkerhetskopia gör det möjligt för dig att återställa kompletta mappar. När du väljer vilka objekt du ska återställa i ditt backup-/återställningsverktyg, se till att välja hela mappen.
  • Dataåterställningsprogram kan användas för att återställa hela mappar och deras innehåll. När du gör dina val för återställning, se till att ange att mappen och dess innehåll ska återställas.
  Ja, genom användning av säkerhetskopior eller dataåterställningsprogram.
  Om du försöker återställa raderade filer från en bärbar dator som kör Windows 10, bör du först kontrollera din Papperskorg. När filer raderas hamnar de där först. Om det misslyckas, sök i alla tillgängliga säkerhetskopior du har efter tidigare versioner av filerna du letar efter, nämligen Filhistorik och Säkerhetskopiering och återställning. Om du inte har några säkerhetskopior, överväg att använda dataåterställningsprogram för att söka efter och återställa dina raderade filer. Lösningar som Disk Drill, Windows File Recovery, och PhotoRec är kraftfulla och effektiva för att skanna din enhet och återställa eventuell data som hittas.
  För att återställa permanent raderade filer i Windows 10, nämligen bilder, bör du först sluta använda enheten. Fortsatt användning utsätter datan för risk att bli överskriven. Om du inte har en säkerhetskopia att återställa från kan du antingen använda ett dataåterställningsverktyg för att återställa bilderna eller förlita dig på tjänsterna hos en dataåterställningsprofessionell för att göra det åt dig.
  När en fil permanent raderas från Papperskorgen, finns den fortfarande på hårddisken tills den skrivs över med ny data. Därför kan ett dataåterställningsverktyg användas för att återställa helt eller delvis av datan. För att återställa permanent raderade filer från Papperskorgen behöver du ha en säkerhetskopia av filerna för att återställa från. Om du inte har det, kommer du att behöva använda en effektiv dataåterställningslösning eller få datan professionellt återställd med hjälp av en dataåterställningstjänst.
Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane är en innehållsskribent med ett brinnande intresse för teknik och producerar ofta innehåll relaterat till hårdvara, dataåterställning och konsumentelektronik. När han inte skriver upptäcker han musik och arbetar med sina egna webbplatser.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och reparation av hårdvara.