Hur man enkelt återställer raderade filer från Papperskorgen

Skriven av
119

hur man återställer raderade filer från återvinningskorgen via disk drill

Windows Återvinningskorgen har varit en del av operativsystemet sedan dess början. Korgen är en speciell mapp som tillfälligt håller raderade filer och mappar. Den har hjälpt miljontals användare genom åren genom att göra det möjligt att snabbt återställa en fil som råkat raderas.

Men vad händer om filen du behöver inte finns där? Varför händer det? I den här artikeln förklarar vi varför filer kanske inte visas i Återvinningskorgen och vad du kan göra åt det.

Hur man återställer Raderade Filer Från Återvinningskorgen

Återvinningskorgen är det första stället att leta på när du söker efter raderade filer. Det är en speciell mapp som operativsystemet använder för att tillfälligt lagra nyligen raderade filer och mappar. Här är enkla steg att följa:

 1. Öppna Återvinningskorgen i Windows 11 genom att dubbelklicka på dess skrivbordsikon.
 2. Välj de filer du vill återställa. Du kan hålla CTRL-knappen på tangentbordet och klicka på enskilda filer för att lägga till dem i ditt urval. Om du vill välja alla filer kan du trycka på tangentkombinationen CTRL + A.
 3. Högerklicka på någon av de markerade filerna och klicka Återställ. Filerna kommer att återgå till sina ursprungliga platser. Alternativt kan du dra och släppa de valda filerna till valfri plats du önskar.

Är Det Möjligt att Återställa Filer från en Tömd Återvinningskorg?

Ja, det är möjligt att återställa filer från Återvinningskorgen även efter att den har tömts. Här är varför: När en fil eller mapp raderas från din dator flyttas den logiskt från sin ursprungliga plats till Återvinningskorgen. När korgen töms, antingen automatiskt eller manuellt, raderas de logiska länkarna till datan av operativsystemet.

Denna åtgärd gör data otillgänglig för applikationer men tar inte omedelbart bort den fysiskt från lagringsenheten. Utrymmet som tidigare var upptaget av objekten i den tömda Återvinningskorgen är nu tillgängligt för operativsystemet att förvara ny information. Tills operativsystemet använder detta utrymme och skriver över den tidigare datan kan filer återhämtas med hjälp av dataåterställningsprogramvara.

Hur man Återställer Raderade Filer från en Tömd Återvinningskorg

Windows Återvinningskorgen fungerar som en tillfällig lagring för raderade filer till dess att du väljer att tömma dess innehåll, medvetet eller oavsiktligt. Detta betyder dock inte att dina filer är permanent förlorade. Det finns flera tillförlitliga alternativ tillgängliga för att återställa dina data, inklusive Windows inbyggda verktyg, inbyggda säkerhetskopior och tredjepartsappar.

I denna guide kommer vi att ge dig steg-för-steg-instruktioner för att återställa dina filer från Återvinningskorgen, även efter att mappen tömts.

Metod 1: Återställ Filer Användande Dataåterställningsprogramvara

Dataåterställningsprogramvara är ett genomförbart alternativ för att återställa filer som har raderats genom att tömma Återvinningskorgen. I det här exemplet har vi valt att använda Disk Drill på grund av dess förmåga att effektivt skanna stora mängder filer.

Disk Drill stödjer olika filtyper, inklusive dokument, foton, videor, ljud och mer. Den kan skanna och återställa filer från större filsystem som NTFS, FAT32, exFAT och andra.

Med Disk Drill kan du se en förhandsvisning av alla filer du kan återställa från en tömd Återvinningskorg. Det visar även chansen att lyckas med återställningen per fil. Den kostnadsfria provversionen för Windows låter dig återställa upp till 500 MB data.

Det är viktigt att notera att det rekommenderas att utföra dataåterställning så snart som möjligt. Detta beror på att ju tidigare du försöker återställa datan, desto mindre tid har ditt operativsystem att skriva över de raderade filerna.

Följ dessa steg för att använda Disk Drill för att återställa raderade filer efter att ha tömt Återvinningskorgen:

  1. Ladda ner och installera Disk Drill för Windows. Vi föreslår att du använder ett USB-minne eller en extern USB-disk för nedladdning och installation för att bevara dina förlorade data. Du kan behöva tillhandahålla systemnivåbehörigheter under installationen. Du kommer att guidas genom installationsprocessen av popup-fönster.disk drill setup
  2. Starta Disk Drill och välj antingen enheten där filerna fanns före raderingen eller disken som innehåller Papperskorgen (detta kommer vanligtvis att vara din C:-enhet) från programmets disklista.Launch Disk Drill
  3. Klicka på Sök efter förlorad data-knappen för att starta skanningen av raderad data. Under skanningens gång visar en statusfält dess framsteg. Du kan pausa skanningen när som helst och visa filer som redan hittats medan skanningen fortsätter.välj enheten att återställa från
  4. Välj de specifika filer som ska återställas. Du kan förhandsgranska dem i mapparna Bilder, Video, Ljud, Dokument eller Arkiv för att se till att det är de filer du vill hämta. Du kan också välja att återställa alla filer som hittats av verktyget.förhandsgranska filer för återställning
  5. Klicka på Återställ-knappen efter att du har gjort ditt val och Disk Drill kommer att utföra återställningen. Du kommer att uppmanas att ange en säker lagringsplats där de återställda data kan sparas. Spara de återställda filerna till en extern disk eller USB-enhet för att bevara de data du vill återställa.återhämta valda filer

  Metod 2: Återställ filer med gratisverktyg

  Windows tillhandahåller även en dedikerad återställningsapp som kallas Windows File Recovery (WFR), som du kan använda för att återställa dina filer. Detta gratis kommandoradsverktyg är kompatibelt med Windows 10 version 19041.0 och högre.

  Windows rekommenderar att använda detta verktyg för dataräddning, men den har vissa begränsningar. Verktyget fungerar till exempel bara genom ett kommandoradsgränssnitt, och det har ett begränsat antal signaturer som det kan känna igen. Det är dock fortfarande ett praktiskt verktyg som du kan använda gratis.

  Här är en snabb steg-för-steg-guide om hur du återställer dina data med WFR-verktyget:

  1. Ladda ner och installera Windows File Recovery-verktyget från Microsoft Store. Klicka på Hämta och låt appen installeras.ladda ner windows file recovery
  2. När det är installerat, tryck Win + X och välj Windows Terminal (Admin) från listan som poppar upp. Alternativt kan du också starta Kommandotolken som administratör genom att trycka Ctrl + R, skriva cmd och trycka Ctrl + Shift + Enter.
  3. För att säkerställa att verktyget har installerats korrekt, skriv winfr i verktyget. Detta kommer också ge dig en lista över växlar du kan använda.skriv winfr kommando
  4. Skriv sedan följande kommando i terminalen:
   winfr C: D: /regular /n $Recycle.Bin%SID%

   Detta kommando skannar papperskorgen och återställer filen till D-enheten. Du kan ändra kommandot baserat på sökvägen du vill skanna och enheten där du vill återställa. Notera att SID är olika för alla användare. Om du är osäker på vad din SID är, kan du använda följande kommando för att ta reda på en användares SID.

   wmic useraccount get name,sid

   sid kommando

  Metod 3: Återställ filer med hjälp av säkerhetskopiering och återställning

  Om du har aktiverat File History på din PC kan du återställa filer som du har raderat från Papperskorgen med hjälp av File History-funktionen i Kontrollpanelen.

  För att kontrollera om File History är aktiverat, följ stegen nedan:

  1. Gå till Kontrollpanelen från Start-menyn.
  2. I listan över objekt i Kontrollpanelen, välj Filkonfigurationshistorik.
  3. Filkonfigurationshistorik kommer visa status för din säkerhetskopia. Om Filkonfigurationshistorik är av, klicka på ”Slå på” för att börja säkerhetskopiera dina filer.

  filhistorik är aktivOm Filhistorik är aktiverat, följ dessa steg för att återställa dina filer:

  1. Öppna Filhistorikfönstret och klicka på ”Återställ dina filer med Filhistorik”. Ett fönster kommer att visas där alla filer du kan återställa.
  2. Navigera till Papperskorgen.
  3. Välj vilka filer du vill återställa.
  4. Klicka på Återställ-knappen (den gröna knappen) längst ner i mitten av fönstret för att börja återställa dina filer.återställ din filhistorik

  Om du inte kan hitta Papperskorgen bland mapparna för att återställa kan det bero på att mappen inte är säkerhetskopierad av Filhistorik.

  Metod 4: Återställ filer med verktyget Tidigare versioner i Windows

  Du kan också försöka återställa filer med Windows verktyg för Tidigare versioner. Detta verktyg låter dig se tidigare versioner eller tillstånd av en fil eller mapp och återställa dem till en specifik version.

  Men du kan bara använda detta inbyggda verktyg om du har aktiverat Systemskydd och tidigare säkerhetskopierat din fil, eller aktiverat och konfigurerat funktionen Filhistorik.

  För att söka efter tidigare versioner av din borttagna fil, här är vad du kan göra:

  1. Högerklicka på den mapp eller fil du vill kontrollera.filen har en tidigare version
  2. Välj ”Återställ tidigare versioner” från rullgardinsmenyn.
  3. Du kommer att se alla tillgängliga tidigare sparpunkter för filen. Välj den version du vill återställa och klicka på Återställ.återställ tidigare version

  Varför borttagna filer kanske inte är i Papperskorgen

  Papperskorgen kan vara extremt användbar för att återställa nyligen borttagna filer. Det finns dock flera förhållanden som kan resultera i att ett borttaget objekt inte visas i Papperskorgen. Här är de faktorer du behöver ha i åtanke när det gäller Windows Papperskorg och varför din borttagna fil inte kan hittas.


  Faktor Beskrivning
  📏 Utrymmesbegränsningar Utrymme hålls tillgängligt i Papperskorgarna genom att de äldsta filerna tar bort för att göra plats för nyligen raderade objekt. Detta kan resultera i att filer tas bort mycket tidigare än förväntat om utrymmestilldelningen är för låg. På samma sätt kommer en fil inte att skickas till Papperskorgen om den överstiger Papperskorgens storlek. Detta kan också leda till att filer som inte finns tillgängliga i Papperskorgen när det är där du förväntar dig att de ska vara placerade.
  ⌛ Tidsbegränsning Windows tar automatiskt bort objekt från Papperskorgen efter ett visst antal dagar. Som standard behålls data i Papperskorgen i 30 dagar. Detta antal kan ändras som du önskar och du kan välja att filer aldrig ska tas bort automatiskt från Papperskorgen. I detta fall måste du manuellt tömma Papperskorgen då och då för att inte riskera att det blir fullt för nyligen raderade objekt.
  ✂ Permanent Filradering Att använda tangentkombinationen Shift-Delete kringgår Papperskorgen och raderar i princip objektet permanent. Dataåterställningsprogramvara kan eventuellt återställa filer och mappar som har tagits bort på detta sätt.
  🚯 Inaktiverad Papperskorg Papperskorgen kan också inaktiveras genom att gå in på Inställningar för vald plats i Papperskorgens Egenskaper. Om Papperskorgen är avstängd av någon anledning kommer alla filer som raderas från ditt system inte att lagras i mappen och kommer att raderas permanent omedelbart.

  Vanliga problem med Papperskorgen


  Olika problem med Papperskorgen kan orsaka förlust av data eller någon typ av fel som kan påverka din övergripande upplevelse när du använder din enhet. Att fixa dessa problem kommer att möjliggöra för mappen att effektivt lagra dina raderade filer igen.

  Här är några av de vanliga problemen med Papperskorgen och de enkla lösningarna du kan använda för att åtgärda dem på egen hand:

  Saknad Papperskorgsikon  Lösning: Du kan få Papperskorgsikonen på ditt skrivbord genom att följa dessa steg.

  1. Högerklicka på skrivbordet och välj Anpassa.

  2. Byt till fliken Teman.

  3. Klicka på länken Inställningar för skrivbordsikoner.

  4. Kryssa i rutan för Papperskorgsikonen.

  5. Klicka på OK. hur man åtgärdar saknad ikon för papperskorgen

  Fel – Papperskorgen är skadad

  Lösning: Åtgärda ett felmeddelande om att Papperskorgen är skadad genom att följa denna procedur.

  1. Öppna ett Kommandotolksfönster som administratör.

  2. Klistra in följande kommando och tryck Enter:
  rd /s /q C:$Recycle.bin

  3. Stäng Kommandotolksfönstret och starta om datorn.

  Om din Papperskorg inte finns på enhet C, modifiera kommandot med rätt bokstav.

  hur man åtgärdar fel med skadad papperskorg

  Fel med filassociation för Papperskorgen

  Lösning: Det bästa sättet att hantera detta fel är att manuellt ta bort alla objekt från Papperskorgen. Öppna Papperskorgen och verifiera att du verkligen vill radera filerna permanent innan du utför operationen.

  FAQ:

  Du kan återställa raderade filer från Papperskorgen utan mjukvara med användning av File History. Så här gör du det:
  1. Öppna fönstret för Filhistorik.
  2. Klicka på "Återställ dina filer med Filhistorik."
  3. Navigera till mappen Papperskorgen.
  4. Välj de filer du vill återställa.
  5. Klicka på Återställ-knappen.
  Kom ihåg att Filhistorik måste ha ställts in innan filen raderades för att den här metoden ska fungera.


  Du kan återställa raderade filer från Papperskorgen i Windows 10 gratis med inbyggda verktyg som Windows Filåterställning och Filhistorik, eller till och med genom att använda dataåterställningsprogram som erbjuder tillförlitliga och gratis alternativ för dataövervakning och återställning.


  Datan kommer att finnas kvar på disken, även om den blir osynlig för operativsystemet. Det fysiska utrymmet som innehöll datan kommer att markeras som tillgängligt och ny data kommer så småningom att skriva över det. Vid den här tidpunkten kan raderade filer endast återställas från en säkerhetskopia eller genom att använda dataåterställningsprogram.


  Om din Papperskorg har försvunnit från ditt skrivbord i Windows 7, kan du återställa den med hjälp av nedanstående instruktioner:
  1. Högerklicka på ditt skrivbord och klicka Anpassa.
  2. Välj Ändra skrivbordsikoner.
  3. Markera kryssrutan för Papperskorgen. Klicka på OK.
  När fönstret har stängts kommer ikonen för din Papperskorg att finnas på skrivbordet.


  Nej. Medan tömningen av Papperskorgen signalerar att dina raderade filer nu kan bli permanent överskrivna av nya filer, kan du fortfarande återställa dina data så länge du agerar snabbt och undviker att göra något på ditt system som kan skriva över data (t.ex. ladda ned nya filer, köra andra program etc.). Processen är dock inte enkel eller garanterad.


  Tyvärr har Android ingen Papperskorg som Windows där raderade filer tillfälligt lagras. Det finns dock andra sätt att återställa raderade filer på Android, beroende på omständigheterna. Du kan kontrollera en kopia av filerna i Google Drive eller försöka med återställning med hjälp av dataåterställningsprogram.Emma Collins är en innehållsskribent som har skrivit teknikhandböcker och instruktionsguider relaterade till hennes breda intressen inom teknik. Hon har skrivit artiklar om Windows, Android, iOS, sociala medier, spel med mera som teknikskribent i över 5 år.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och hårdvarureparation.