Kuinka helposti palauttaa poistetut tiedostot Roskakorista

Kirjoittanut
111

kuinka palauttaa poistetut tiedostot roskakorista disk drillin avulla

Windowsin Roskakori on ollut osa käyttöjärjestelmää sen alkupäivistä lähtien. Roskakori on erityinen kansio, joka väliaikaisesti säilyttää poistettuja tiedostoja ja kansioita. Se on auttanut miljoonia käyttäjiä vuosien varrella mahdollistamalla virheellisesti poistetun tiedoston nopean palauttamisen.

Entä jos tarvitsemaasi tiedostoa ei olekaan siellä? Miksi näin käy? Tässä artikkelissa selitämme, miksi tiedostot eivät ehkä näy Roskakorissa ja mitä voit tehdä asialle.

Kuinka palauttaa poistetut tiedostot Roskakorista

Roskakori on ensimmäinen paikka, josta etsiä poistettuja tiedostoja. Se on erityinen kansio, jota käyttöjärjestelmä käyttää väliaikaisesti säilyttämään äskettäin poistettuja tiedostoja ja kansioita. Tässä ovat helpot vaiheet seurattavaksi:

 1. Avaa Windows 11 Roskakori kaksoisnapsauttamalla sen työpöydän kuvaketta.
 2. Valitse palautettavat tiedostot. Voit pitää CTRL -näppäintä pohjassa näppäimistöllä ja napsauttaa yksittäisiä tiedostoja lisätäksesi ne valintaasi. Jos haluat valita kaikki tiedostot, voit painaa CTRL + A näppäinyhdistelmää.
 3. Oikea-napsauta mitä tahansa valittuja tiedostoja ja napsauta Palauta. Tiedostot palautuvat alkuperäisiin sijainteihinsa. Vaihtoehtoisesti, voit raahata ja pudottaa valitut tiedostot haluamaasi sijaintiin.

Onko mahdollista palauttaa tiedostoja tyhjennetystä Roskakorista?

Kyllä, tiedostojen palauttaminen Roskakorista on mahdollista sen tyhjentämisen jälkeenkin. Tässä syy: Kun tiedosto tai kansio poistetaan tietokoneeltasi, se siirretään loogisesti alkuperäisestä sijainnista Roskakoriin. Kun Roskakori tyhjennetään joko automaattisesti tai manuaalisesti, käyttöjärjestelmä poistaa loogiset linkit dataan.

Tämä toiminto tekee datasta käyttämättömän sovelluksille, mutta ei välittömästi fyysisesti poista sitä tallennuslaitteelta. Se tila, joka oli aikaisemmin tyhjennetyssä Roskakorissa olevien kohteiden käytössä, on nyt käyttöjärjestelmän käytettävissä uuden tiedon tallentamiseen. Kunnes käyttöjärjestelmä käyttää tätä tilaa ja korvaa edelliset tiedot, tiedostoja voidaan hakea käyttäen datan palautusohjelmistoa.

Kuinka palauttaa poistetut tiedostot tyhjennetystä Roskakorista

Windowsin Roskakori toimii väliaikaisena varastona poistetuille tiedostoille, kunnes päätät tyhjentää sen sisällön, tahallisesti tai vahingossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tiedostosi olisivat menetetty lopullisesti. On olemassa useita luotettavia vaihtoehtoja tietojesi palauttamiseen, mukaan lukien Windowsin omat työkalut, sisäänrakennetut varmuuskopiot ja kolmannen osapuolen sovellukset.

Tässä oppaassa tarjoamme sinulle vaiheittaiset ohjeet siitä, kuinka voit palauttaa tiedostosi Roskakorista, myös sen tyhjentämisen jälkeen.

Menetelmä 1: Tiedostojen palauttaminen datan palautusohjelmiston avulla

Datan palautusohjelmisto on toteuttamiskelpoinen vaihtoehto poistettujen tiedostojen palauttamiselle Roskakorin tyhjentämisen jälkeen. Tässä esimerkkinä olemme valinneet käyttää Disk Drill sen kyvyn vuoksi skannata suuren määrän tiedostoja tehokkaasti.

Disk Drill tukee erilaisia tiedostotyyppejä, mukaan lukien dokumentit, valokuvat, videot, äänet ja paljon muuta. Se voi skannata ja palauttaa tiedostoja tärkeimmistä tiedostojärjestelmistä, kuten NTFS, FAT32, exFAT ja muista.

Disk Drillin avulla voit nähdä esikatselun kaikista tiedostoista, jotka voit palauttaa tyhjennetystä Roskakorista. Se näyttää myös onnistuneen palautuksen todennäköisyyden per tiedosto. Windowsin ilmainen kokeiluversio mahdollistaa jopa 500 MB datan palauttamisen.

On tärkeää huomata, että datan palauttaminen mahdollisimman pian on suositeltavaa. Tämä johtuu siitä, että mitä aikaisemmin yrität datan palautusta, sitä vähemmän aikaa käyttöjärjestelmällä on ylikirjoittaa poistetut tiedostot.

Noudattaaksesi näitä vaiheita Disk Drillin avulla poistettujen tiedostojen palauttamiseen Roskakorin tyhjentämisen jälkeen:

  1. Lataa ja asenna Disk Drill Windowsille. Suosittelemme käyttämään lataukseen ja asentamiseen USB-muistitikkua tai ulkoista USB-asemaa, jotta menetettyjä tietoja ei kirjoiteta yli. Asennuksen aikana saatat joutua antamaan järjestelmätason käyttäjätunnuksia. Asennusvaiheet opastetaan ponnahdusikkunoiden avulla.disk drill setup
  2. Käynnistä Disk Drill ja valitse joko asema, jossa tiedostot olivat ennen poistamista, tai levy, jossa roskakori sijaitsee (yleensä C:-asema) sovelluksen levylistasta.Launch Disk Drill
  3. Napsauta Etsi kadonneita tietoja -painiketta aloittaaksesi poistettujen tietojen skannauksen. Skannauksen edetessä tilapalkki näyttää etenemisen. Voit keskeyttää skannauksen milloin tahansa ja tarkastella jo löytyneitä tiedostoja, kun skannaus jatkuu.select the drive to recover from
  4. Valitse yksittäiset tiedostot, jotka palautetaan. Voit esikatsella niitä Kuvat-, Video-, Audio-, Dokumentit- tai Arkistot-kansioissa varmistaaksesi, että ne ovat tiedostoja, jotka haluat palauttaa. Voit myös valita kaikkien työkalun löytämien tiedostojen palauttamisen.preview files for recovery
  5. Napsauta Palauta -painiketta valintojesi jälkeen, ja Disk Drill suorittaa palautuksen. Sinua pyydetään valitsemaan turvallinen tallennuspaikka, johon palautetut tiedot voidaan tallentaa. Tallenna palautetut tiedostot ulkoiselle kovalevylle tai USB-asemalle säilyttääksesi palautettavat tiedot.recover selected files

  Menetelmä 2: Tiedostojen palauttaminen ilmaisella työkalulla

  Windows tarjoaa myös omistetun palautussovelluksen nimeltä Windows File Recovery (WFR) -työkalu, jota voit käyttää tiedostojen palauttamiseen. Tämä ilmainen komentorivin työkalu on yhteensopiva Windows 10 version 19041.0 ja sitä uudempien kanssa.

  Windows suosittelee tämän työkalun käyttämistä tietojen palauttamiseen, mutta sillä on joitakin rajoituksia. Esimerkiksi työkalu toimii vain komentorivin kautta, ja se tunnistaa rajoitetun joukon tiedostopäätteitä. Se on kuitenkin edelleen hyödyllinen työkalu, jota voit käyttää ilmaiseksi.

  Tässä on nopea askel-askeleelta ohje tietojesi palauttamiseksi WFR-työkalulla:

  1. Lataa ja asenna Windows File Recovery -työkalu Microsoft Storesta. Klikkaa Hanki ja anna sovelluksen asentua.download windows file recovery
  2. Kun se on asennettu, paina Win + X ja valitse ilmestyvästä listasta Windows Terminal (Admin). Vaihtoehtoisesti voit myös käynnistää komentokehotteen järjestelmänvalvojana painamalla Ctrl + R, kirjoittamalla cmd ja painamalla Ctrl + Shift + Enter.
  3. Varmistaaksesi, että työkalu on asennettu oikein, kirjoita winfr komentokehotteeseen. Tämä antaa sinulle myös listan kytkimistä, joita voit käyttää.type winfr command
  4. Seuraavaksi kirjoita seuraava komento terminaaliin:
   winfr C: D: /regular /n $Recycle.Bin%SID%

   Tämän komennon tehtävä on skannata roskakori ja palauttaa tiedosto D-asemalle. Voit muokata komentoa skannauspolun ja palautusaseman perusteella. Huomaa, että SID eroaa kaikilla käyttäjillä. Jos et ole varma omasta SID:stäsi, voit käyttää seuraavaa komentoa käyttäjän SID:n selvittämiseen.

   wmic useraccount get name,sid

   sid command

  Menetelmä 3: Tiedostojen palauttaminen varmuuskopion avulla

  Jos olet ottanut käyttöön Tiedostohistorian PC:lläsi, voit palauttaa tiedostoja, jotka olet poistanut Roskakorista käyttämällä Tiedostohistoria-ominaisuutta Ohjauspaneelissa.

  Voit tarkistaa, onko Tiedostohistoria käytössä, seuraamalla alla olevia vaiheita:

  1. Siirry Ohjauspaneeliin Käynnistä-valikosta.
  2. Valitse Ohjauspaneelin kohteiden luettelosta Tiedostohistoria.
  3. Tiedostohistoria näyttää varmuuskopiosi tilan. Jos Tiedostohistoria on pois päältä, klikkaa ”Ota käyttöön” aloittaaksesi tiedostojen varmuuskopioinnin.

  file history is activeJos Tiedostohistoria on käytössä, seuraa näitä ohjeita tiedostojen palauttamiseksi:

  1. Avaa Tiedostohistoria-ikkuna ja napsauta ”Palauta tiedostot Tiedostohistorian avulla”. Ikkuna avautuu näyttäen kaikki palautettavat tiedostot.
  2. Siirry Roskakori-kansioon.
  3. Valitse palautettavat tiedostot.
  4. Napsauta Palauta-painiketta (vihreä painike) ikkunan alakeskiosassa aloittaaksesi tiedostojen palauttamisen.palauta tiedostohistoriasi

  Jos et löydä Roskakoria palautettavien kansioiden joukosta, se saattaa johtua siitä, että kansiota ei ole varmuuskopioitu Tiedostohistorialla.

  Menetelmä 4: Tiedostojen palautus Windowsin aiempien versioiden työkalulla

  Voit myös yrittää palauttaa tiedostoja käyttämällä Windowsin aiempien versioiden työkalua. Tämä työkalu mahdollistaa tiedoston tai kansion aiempien versioiden tai tilojen tarkastelun ja niiden palauttamisen tiettyyn versioon.

  Voit kuitenkin käyttää tätä sisäänrakennettua työkalua vain, jos olet ottanut käyttöön järjestelmänsuojauksen ja varmuuskopioinut tiedostosi aiemmin, tai ottanut käyttöön ja asettanut Tiedostohistoria-ominaisuuden.

  Etsiäksesi aiempia versioita poistetusta tiedostostasi, tee näin:

  1. Napsauta kansioita tai tiedostoa, jota haluat tarkistaa, hiiren kakkospainikkeella.tiedostolla on aiempi versio
  2. Valitse pudotusvalikosta ”Palauta aiemmat versiot”.
  3. Näet kaikki saatavilla olevat aiemmat tallennuspisteet tiedostolle. Valitse palautettava versio ja napsauta Palauta.palauta aiempi versio

  Miksi poistetut tiedostot eivät ehkä ole Roskakorissa

  Roskakori voi olla erittäin hyödyllinen äskettäin poistettujen tiedostojen palauttamiseksi. On kuitenkin useita olosuhteita, jotka voivat johtaa siihen, ettei poistettu kohde näy Roskakorissa. Tässä ovat tekijät, jotka sinun on pidettävä mielessä koskien Windowsin Roskakoria ja syytä siihen, miksi poistettua tiedostoa ei löydy.

  Tekijä Kuvaus
  📏 Tila rajoitukset Tilaa vapautetaan Roskakoreissa poistamalla vanhimpia tiedostoja tehdäkseen tilaa uusille poistetuille kohteille. Tämä voi johtaa siihen, että tiedostot poistuvat paljon aikaisemmin kuin odotettiin, jos tilan jakaminen on liian pieni. Samoin tiedosto ei siirry Roskakoriin, jos se ylittää Korin koon. Tämä voi johtaa siihen, että tiedostoja ei ole saatavilla Korissa, kun odotat niiden olevan siellä.
  ⌛ Aikarajoitus Windows poistaa automaattisesti kohteita Roskakorista määritetyn päivämäärän jälkeen. Oletusarvoisesti, tietoja säilytetään Roskakorissa 30 päivän ajan. Tätä lukumäärää voidaan muokata toiveidesi mukaiseksi ja voit valita, ettei tiedostoja poisteta automaattisesti Roskakorista ollenkaan. Tässä tapauksessa sinun täytyy tyhjentää Roskakori säännöllisesti itse tai riskeerata tilan loppuminen uusille poistetuille kohteille.
  ✂ Pysyvä tiedoston poisto Shift-Delete-näppäinkyhdistelmän käyttäminen ohittaa Roskakorin ja poistaa olennaisesti kohteen pysyvästi. Tiedostojen palautusohjelmisto voi mahdollisesti palauttaa tällä tavoin poistetut tiedostot ja kansiot.
  🚯 Poistettu Roskakori Roskakori voidaan myös poistaa käytöstä pääsemällä asetuksiin valitulle sijainnille Roskakorin ominaisuudet-sivun kautta. Jos Roskakori on poistettu käytöstä mistä tahansa syystä, järjestelmästäsi poistettu tiedosto ei säilytetä kansiossa ja se poistetaan pysyvästi välittömästi.

  Yleiset Roskakorin ongelmat

  Erilaiset Roskakorin ongelmat saattavat aiheuttaa tietojen menetyksen tai minkä tahansa virheen, joka voi vaikuttaa kokemuksesi laitteesi käytöstä. Nämä ongelmat ratkaisemalla kansio kykenee jälleen tehokkaasti varastoimaan poistettuja tiedostojasi.

  Tässä joitakin yleisiä Roskakorin ongelmia ja yksinkertaisia ratkaisuja, joita voit käyttää korjatakseen ne itse:

  Puuttuva Roskakorin kuvake

  Ratkaisu: Voit saada Roskakorin kuvakkeen työpöydällesi seuraamalla näitä vaiheita.
  1. Napsauta työpöytää hiiren kakkospainikkeella ja valitse Henkilökohtaiseksi tekeminen.

  2. Siirry Teemat-välilehteen.

  3. Klikkaa Työpöydän kuvakkeiden asetukset-linkkiä.

  4. Rastita ruutu Roskakorin kuvakkeelle.

  5. Klikkaa OK.miten korjata puuttuva roskakori -kuvake

  Roskakorin korruptoitumisvirhe

  Ratkaisu: Korjaa ”Roskakori on vioittunut” -viesti suorittamalla tämä menettely.

  1. Avaa komentokehoteikkuna ylläpitäjänä.

  2. Liitä seuraava komento ja paina Enter:
  rd /s /q C:$Recycle.bin

  3. Sulje komentokehoteikkuna ja käynnistä tietokoneesi uudelleen.

  Jos Roskakorisi ei ole C-asemalla, muokkaa komentoa oikealla kirjaimella.

  miten korjata roskakorin korruptoitumisvirhe

  Roskakorin tiedostoassosiaatiovirhe

  Ratkaisu: Paras tapa käsitellä tätä virhettä on poistaa kaikki kohteet Roskakorista manuaalisesti. Avaa Roskakori ja varmista, että haluat todella poistaa pysyvästi sen sisältämät tiedostot ennen toimenpiteen suorittamista.

  UKK

  Voit palauttaa poistettuja tiedostoja Roskakorista ilman ohjelmistoa käyttämällä Tiedostohistoriaa. Näin se tehdään:
  1. Avaa Tiedostohistoria-ikkuna.
  2. Napsauta "Palauta tiedostoja Tiedostohistorian avulla."
  3. Siirry Roskakori-kansioon.
  4. Valitse palautettavat tiedostot.
  5. Napsauta Palauta-painiketta.
  Muista, että Tiedostohistorian on oltava otettu käyttöön ennen tiedoston poistamista, jotta tämä menetelmä toimisi.
  Voit palauttaa poistetut tiedostot Windows 10:n Roskakorista ilmaiseksi käyttämällä sisäänrakennettuja työkaluja kuten Windows File Recovery ja Tiedostohistoria, tai jopa käyttämällä tiedonpalautusohjelmia, jotka tarjoavat luotettavia ja ilmaisia tietojen skannaus- ja palautusvaihtoehtoja.
  Tiedot säilyvät levyllä, mutta ne eivät ole näkyvissä käyttöjärjestelmälle. Fyysinen tila, jossa tiedot sijaitsivat, merkitään vapaaksi, ja uusi tieto ylikirjoittaa sen jossain vaiheessa. Tässä vaiheessa poistetut tiedostot voi palauttaa vain varmuuskopiosta tai käyttämällä tiedonpalautusohjelmia.
  Jos Roskakori on kadonnut Windows 7 -työpöydältäsi, voit palauttaa sen seuraavilla ohjeilla:
  1. Napsauta työpöydän näyttöä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Mukauta.
  2. Valitse Muuta työpöydän kuvakkeita.
  3. Ruksaa valintaruutu kohtaan Roskakori. Napsauta OK.
  Kun ikkuna sulkeutuu, Roskakorin kuvake on työpöydälläsi.
  Ei. Vaikka Roskakorin tyhjentäminen osoittaa, että poistetut tiedostosi voidaan nyt ylikirjoittaa pysyvästi uusilla tiedostoilla, voit silti palauttaa tietosi, kunhan toimit nopeasti ja vältät kaikkia toimia järjestelmässäsi, jotka voisivat ylikirjoittaa tiedot (esim. uusien tiedostojen lataaminen, muiden ohjelmien ajamisen jne.). Palautusprosessi ei kuitenkaan ole helppoa tai takuuvarmaa.
  Valitettavasti Androidilla ei ole Windowsin kaltaista Roskakoria, jonne poistetut tiedostot väliaikaisesti tallentuvat. Kuitenkin on muita tapoja palauttaa poistetut tiedostot Androidissa tilanteesta riippuen. Voit tarkistaa tiedostoiden kopion Google Drivessa tai yrittää palautusta käyttämällä tiedonpalautusohjelmistoa.
Emma Collins on sisällöntuottaja, joka on kirjoittanut teknologiaan liittyviä ohjeita ja oppaita laajoihin kiinnostuksen kohteisiinsa. Hän on kirjoittanut artikkeleita Windowsista, Androidista, iOS:stä, sosiaalisesta mediasta, pelaamisesta ja muista aiheista teknisenä kirjoittajana yli 5 vuoden ajan.
Hyväksymä.
12 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä, tietokannan hallinnasta ja laitteistokorjauksesta.