Hoe een verwijderde map op Windows te herstellen: Alle beschikbare methoden

Geschreven door
Goedgekeurd door
170

herstel verwijderde map via disk drill

U kunt verwijderde mappen op meerdere manieren herstellen. In de meeste gevallen zijn de kansen om een recent verwijderde map te herstellen uitstekend, zelfs als u de Prullenbak heeft geleegd.

Het is belangrijk om snel te handelen omdat je computer, terwijl je deze gebruikt, data zal blijven wegschrijven naar je harde schijf. Dit betekent dat als de verwijderde map wordt overschreven met nieuwe gegevens, je deze niet meer kunt herstellen.

In deze gids leggen we uit wat er precies gebeurt wanneer je een map verwijdert en hoe je verwijderde mappen kunt herstellen op Windows.

Methode Beschrijving
Dataherstelsoftware De eenvoudigste methode omdat u geen extra voorbereidende stappen nodig hebt
Prullenbak U kunt deze methode toepassen voordat er 30 dagen zijn verstreken.
Vorige versie De functie moet geactiveerd zijn voordat de map werd verwijderd
Herstellen vanuit back-up U moet een back-up hebben die gemaakt is voordat de map werd verwijderd
Ctrl + Z commando Staat alleen het herstellen van een verwijdering toe als dat de laatste handeling was
Windows Bestandsherstel Het gereedschap heeft een command-line interface dus u moet behoorlijk technisch onderlegd zijn om het te gebruiken

Wat gebeurt er wanneer je een map verwijdert?

Het permanent verwijderen van een map of bestand verwijdert simpelweg de verwijzing ervan op de harde schijf. Ze worden ontoegankelijk voor je besturingssysteem nadat de verwijzing is verwijderd.

De map en de bestanden bestaan echter nog steeds fysiek op de harde schijf. Al die gegevens blijven op je harde schijf staan totdat je op een gegeven moment genoeg nieuwe gegevens hebt geschreven en je harde schijf de ruimte van de verwijderde map nodig heeft om meer gegevens te schrijven. Op dat moment zal de harde schijf oude gegevens overschrijven.

Zodra de map overschreven is, kunt u deze niet meer herstellen. Maar u kunt deze herstellen zolang deze fysiek op de harde schijf bestaat.

Probeer een Verwijderde Map te Vinden op Windows

Soms, als je naar een map zoekt die je niet kunt vinden, kan het zijn dat je de locatie bent vergeten en deze niet hebt verwijderd. Er zijn twee snelle manieren om een map te vinden in Windows:

 • Zoeken via de taakbalk: Windows 11 heeft een zoekoptie in de taakbalk geplaatst. Zoek op de naam van de map en je ziet in real-time zoekresultaten verschijnen. Als je alleen mappen wilt zien (en niet andere soorten resultaten), klik dan bovenaan op Meer en selecteer Mappen.zoekende taakbalk voor een verwijderde map
 • Zoeken met de Verkenner: Je kunt ook zoeken naar een map met de Verkenner. Druk op Win + E om de Verkenner te starten en selecteer Deze pc vanuit de linkerkolom. Voer vervolgens de naam van de map in de zoekbalk rechtsboven in. Je kunt de resultaten ook filteren om alleen mappen te tonen door Zoekopties > Soort > Mappen te selecteren.gebruikmakend van Verkenner om verwijderde mappen te zoeken

6 Manieren om Verwijderde Mappen te Herstellen op Windows

Als u een map niet kunt vinden en denkt dat deze per ongeluk definitief is verwijderd, hebben we goed nieuws. Afhankelijk van verschillende factoren zoals hoe lang het geleden is dat de map verwijderd werd en hoe vaak u uw computer gebruikt, is er een goede kans dat u de verwijderde map kunt herstellen.
Hier volgen de methoden die u kunt proberen om een verwijderde map te herstellen.

Methode 1: Herstel een Verwijderde Map met Dataherstelsoftware

Disk Drill voor Windows is een veelzijdige tool voor gegevensherstel die per ongeluk verwijderde mappen snel en effectief kan herstellen. Volg deze stappen om een verwijderde map terug te halen met Disk Drill.

 1. Download en installeer Disk Drill op een andere schijf dan de schijf waar de verloren mappen op stonden. Dit voorkomt dat ze per ongeluk worden overschreven tijdens het herstel.
 2. Start de applicatie en selecteer de herstelschijf uit de weergegeven lijst.
 3. Klik op de Zoek naar verloren gegevens knop.herstel verwijderde map
 4. Bekijk de voorvertoning van de mappen en bestanden die hersteld kunnen worden.verwijderde map herstellen door disk drill
 5. Klik op de Herstellen knop.
 6. Toegang tot uw herstelde gegevens op de locatie die u kiest.hoe verwijderde mappen herstellen in windows

Methode 2: Controleer de Prullenbak

De Prullenbak is waar het Windows-besturingssysteem tijdelijk bestanden opslaat die van uw computer of laptop zijn verwijderd. Gegevens worden pas permanent verwijderd wanneer u de Prullenbak leegt, en zelfs dan kunnen ze met software worden hersteld.

Om een verwijderde map uit de Prullenbak te herstellen, moet u:

 1. Open de Prullenbak door te dubbelklikken op het pictogram.
 2. Zoek en selecteer de mappen of bestanden die je wilt herstellen.
 3. Let op de oorspronkelijke locatie van de gegevens zodat je ze na herstel kunt terugvinden.
 4. Klik met de rechtermuisknop op de selectie en kies Herstellen.
 5. Wacht tot het proces is voltooid en controleer of de bestanden op de verwachte locatie staan.verwijderde map herstellen

Methode 3: Probeer te herstellen vanuit een eerdere versie van de map

U kunt mogelijk een eerdere versie van een map herstellen vanaf een Windows herstelpunt.

Om een verloren map te herstellen vanuit de vorige versie moet je:

 1. Open Deze Computer.
 2. Navigeer naar de map die voorheen de submap bevatte die je wilt herstellen.
 3. Klik met de rechtermuisknop en selecteer Vorige versies herstellen.
 4. Je krijgt een lijst te zien met eerdere versies van de map, inclusief de versies gemaakt met Windows-backup of opgeslagen als herstelpunten.
 5. Klik op de Herstellen-knop om je map te herstellen.hoe een verwijderde map terug te halen

Methode 4: Gebruik een Backup om een Verwijderde Map Terug te Halen

Je kunt de map herstellen vanuit een back-up, maar de kanttekening bij deze oplossing is dat je een bestaande back-up moet hebben die is gemaakt voordat de map van je computer werd verwijderd.

Er zijn genoeg manieren om een back-up te maken. Je kunt bijvoorbeeld je gegevens back-uppen op een externe harde schijf of op een cloudopslagdienst zoals Google Drive.

Als je een cloudopslagservice gebruikt, is het herstellen van de map en de inhoud ervan zo eenvoudig als het downloaden van de map vanuit de cloud.

Bijvoorbeeld, als uw map is geback-upt op Google Drive:

 1. Zoek de map op de schijf.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de map.
 3. Selecteer Downloaden.

een map downloaden van google drive

U zult nu de map zien op uw standaard downloadlocatie.

Opmerking: Als u OneDrive gebruikt, onthoud dan dat OneDrive een synchronisatietool is en geen back-uptool. U kunt de mappen selecteren die u automatisch wilt synchroniseren met uw OneDrive-account. Echter, wanneer u per ongeluk een map van uw PC verwijdert, zal deze ook automatisch van OneDrive worden verwijderd en niet meer te herstellen zijn.

Methode 5: Verwijdering ongedaan maken met Ctrl + Z

Je hebt waarschijnlijk wel eens Ctrl + Z gebruikt om een fout ongedaan te maken tijdens het typen of het gebruiken van fotobewerkingssoftware. Maar wist je dat de sneltoets om iets ongedaan te maken ook werkt voor per ongeluk verwijderen? Als je net een map hebt verwijderd, kan het indrukken van Ctrl + Z deze terugbrengen naar de oorspronkelijke locatie vanuit de Prullenbak.

Echter, deze methode werkt niet wanneer je de map permanent hebt verwijderd. Als je Shift + Del hebt gebruikt om de map te verwijderen of de Prullenbak hebt geleegd na een per ongeluk verwijdering, zal deze methode niet werken.

Methode 6: Gebruik Windows Bestandsherstel

Windows File Recovery is een command-line hulpprogramma ontwikkeld door Microsoft om gebruikers te helpen bij het herstellen van bestanden. Het heeft een aantal beperkingen, zoals het ontbreken van een grafische interface. Het is ook alleen beschikbaar op Windows 10 2004 en later.

Als je OS Windows-bestandsherstel ondersteunt, kun je het als volgt gebruiken om verwijderde mappen te herstellen:

 1. Ga naar de Microsoft Store en zoek naar Windows Bestandsherstel. Gebruik alternatief een directe Microsoft Store-link voor Windows Bestandsherstel. Installeer de app door op de Ophalen knop te klikken. Als het al geïnstalleerd is, klik op de Openen knop.windows bestandsherstel downloaden
 2. Zodra het is geïnstalleerd, zoek je naar windows bestandsherstel in het Startmenu en selecteer je de beste overeenkomst.
 3. Voer het volgende commando uit:
  winfr D: E: /n BelangrijkeDocumenten

  (waarbij D de bronschijf is en E de herstellocatie, en BelangrijkeDocumenten een submap is die je wilt doorzoeken)het winfr commando gebruiken

 4. Druk op Y wanneer om bevestiging wordt gevraagd.

Wanneer de scan is voltooid, vindt u de herstelde bestanden op de E-schijf in een map genaamd “Recovery_[date]_[time]”.

Wat veroorzaakt per ongeluk verwijderen van mappen

Onbedoeld dataverlies doet zich meestal voor om een van de drie redenen.

Reden Omschrijving
🧍 Menselijke fout Het is de primaire oorzaak van gegevensverwijdering. Het is onmogelijk om dit volledig te voorkomen zolang mensen betrokken zijn bij computeroperaties. Neem de tijd om gegevens te controleren voordat je ze verwijdert, om enige verdediging te bieden tegen dit type gegevensverlies.
🌍 Milieufactoren Warmte en vocht kunnen je opslagapparaten beschadigen en leiden tot gegevensverlies. Houd je apparaten koel en droog om de foto’s en andere gegevens die erop staan te behouden.
☣ Virussen en malware Onderhoud een krachtige antivirusverdediging met een kwaliteitssoftwaretool. Vermijd het aansluiten van ongeverifieerde USB-sticks op je computer, deze kunnen vaak malware bevatten.

Accidental betekent dat er iets onverwachts is gebeurd. Hoewel we niet elke eventualiteit kunnen dekken, zijn de algemene regels om je computer en opslagmedia beschermd te houden en voorzichtig te zijn bij het uitvoeren van welke soort verwijderingsoperatie van bestanden of mappen dan ook.

Veelgestelde vragen

U kunt zoeken naar de map met behulp van de zoekoptie in de taakbalk of met behulp van de Verkenner. Let op dat u alleen moet zoeken naar een map als u zeker weet dat deze is verplaatst en niet per ongeluk is verwijderd. Als deze is verwijderd, moet u de Prullenbak controleren. Als u het niet ziet in de Prullenbak, kunt u altijd een gegevenshersteltool gebruiken om de map en de inhoud ervan te herstellen.
Ja, dat kan door ze gewoon uit de 'Verwijderde Items' of 'Prullenbak' map in uw Outlook mappenlijst te verplaatsen. Sleep ze naar de nieuwe locatie naar keuze.
Verwijderde mappen verschijnen in de Prullenbak in Windows 10. Als je een map definitief hebt verwijderd door de Prullenbak te legen of Shift + Del te gebruiken bij het verwijderen van de map, dan moet je de map terughalen met behulp van dataherstelsoftware omdat je het niet kunt vinden via het besturingssysteem.
U kunt een verwijderde map van uw bureaublad herstellen door gebruik te maken van een van de methoden die in deze gids worden uitgelegd. Het gebruik van een datahersteloplossing is echter uw beste keuze. Let op dat u snel moet handelen, want hoe meer tijd er verstrijkt, des te groter het risico dat de verwijderde gegevens worden overschreven.
Arjun is een tech ninja, schrijft HTML en CSS, en heeft een eervolle vermelding gekregen als de vaste tech-hulp van de familie tijdens bijeenkomsten. Hij schrijft al ongeveer zes jaar handleidingen en is momenteel een bijdrager op grote techwebsites.
Goedgekeurd door
Senior Data Recovery Engineer. Master in Natuurkunde, Informatietechnologie voor Wetenschappelijke Experimenten.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required