Hoe verwijderde bestanden van een SD-kaart op een Mac te herstellen

Avatar photo
Geschreven door
Goedgekeurd door
81

sd-kaart herstel mac

Je bent bestanden aan het overzetten van je SD-kaart naar je computer wanneer je per ongeluk wat waardevolle opnames verwijdert. Of het nu om een simpele foto of een professionele videoclip gaat, we kunnen verwijderde bestanden van je SD-kaart herstellen via je Mac.

Voordat je iets doet, moet je direct stoppen met het gebruik van de SD-kaart om de kansen op het herstellen van je verwijderde bestanden te vergroten. In dit artikel zullen we stap voor stap door een handleiding gaan om de verwijderde bestanden te herstellen en we zullen het hebben over de meest voorkomende redenen voor gegevensverlies en hoe je deze kunt voorkomen.

Uitleg van de verschillende soorten SD-kaarten

SD- of Secure Digital-kaarten zijn draagbare geheugenkaarten die worden gebruikt om gegevens op te slaan in elektronische apparaten.

Hier zijn de verschillende soorten SD-kaarten die je tegenkomt.

 • SDHC – Dit zijn de meest voorkomende typen, met een grote opslagcapaciteit die tot 32GB aan gegevens kan bevatten, dus ze worden meestal gebruikt voor digitale camera’s.
 • Micro SD – Deze kaarten zijn kleiner van formaat en zijn ontworpen voor mobiele telefoons.
 • CF-kaarten – Compact Flash-kaarten staan bekend als sneller en duurzamer dan SDHC, en worden vooral gebruikt in high-end camera’s.
 • xD Pictures – Extreme Digital fotokaarten werden vaak gebruikt bij Fujifilm en Olympus camera’s, hoewel ze in 2009 uit productie zijn genomen.

Ook al zijn er verschillende typen, de manieren om verwijderde bestanden te herstellen van SD-kaarten zijn vergelijkbaar, zo niet exact hetzelfde. Dus zonder verdere omhaal, hier is hoe!

Hoe verwijderde bestanden van een SD-kaart op een Mac te herstellen

Hier zijn de meest effectieve methoden voor gegevensherstel om verwijderde bestanden van een SD-kaart op een Mac te herstellen. Voor de beste resultaten kiest u één methode die het best bij uw situatie past of probeert u deze methoden voor gegevensherstel na elkaar uit.

Methode 1:Gegevens Herstellen van Prullenbak op SD-kaart

De bestanden die je van de SD-kaart verwijdert op je Mac worden niet meteen permanent verwijderd — ze worden eerst naar de Prullenmand verplaatst. Dus als je de Prullenmand op je Mac niet hebt geleegd nadat je het bestand van de SD-kaart hebt verwijderd, zou je het daar nog steeds moeten kunnen vinden.

Opmerking: De verwijderde bestanden van de SD-kaart zijn alleen zichtbaar in de Prullenbak-map op je Mac wanneer de SD-kaart ermee verbonden is. Wanneer je de geheugenkaart van je computer loskoppelt, worden de verwijderde bestanden onzichtbaar.

Volg deze stappen om de verwijderde bestanden van uw SD-kaart in de Prullenbak op uw Mac te herstellen:

 1. Sluit de SD-kaart aan op je Mac.
 2. Start Prullenmand (klik op het laatste icoon in je Dock).hoe prullenmand te vinden op dock Mac
 3. Scroll door de bestanden die daar staan om het bestand te vinden dat je nodig hebt.
 4. Sleep het bestand naar een andere map, of klik er met de rechtermuisknop op en kies Zet Terug uit het dropdownmenu om het terug te plaatsen naar de oorspronkelijke locatie.mac sd kaart prullenmand

Je kunt ook toegang krijgen tot de verwijderde bestanden op de SD-kaart met behulp van een speciale toetsenbordsnelkoppeling. Hier is hoe je dat doet:

 1. Sluit de kaart aan op je Mac.
 2. Start Finder.
 3. Klik op de SD-kaartnaam in de zijbalk aan de linkerkant.finder sd card mac
 4. Druk op Shift + Command + . om verborgen bestanden te bekijken.hidden folders sd card mac
 5. Ga naar .Trashes > Prullenbak (de verwijderde bestanden zouden in deze map moeten staan).

Methode 2:Gebruik gespecialiseerde dataherstelsoftware

Disk Drill is een gegevensherstelsoftware voor Mac die meer dan 400 bestandstypen kan terughalen op verschillende opslagapparaten zoals iPhones en iPads, Android-apparaten, USB-flashstations en SD-kaarten.

U kunt de app downloaden, scannen en een voorvertoning van verwijderde bestanden op uw SD-kaart gratis bekijken. Als u echter uw verloren bestanden hebt gevonden en ze wilt herstellen, dan moet u de PRO-versie aanschaffen voor onbeperkt gegevensherstel voor slechts $89.

Om je gegevens te herstellen van een SD-kaart met behulp van Disk Drill, volg de onderstaande stappen:

 1. Allereerst, download Disk Drill voor Mac van de officiële website.
 2. Open vervolgens diskdrill.dmg uit je Downloads map.open disk drill
 3. Sleep daarna het Disk Drill-icoon naar de Programma’s map.sleep disk drill naar programma's
 4. Open Disk Drill vanuit de Programma’s map. Als je de app voor het eerst opent, verschijnt er een melding waarin je wordt gevraagd of je zeker weet dat je Disk Drill wilt openen. Klik op Openen.open disk drill applicatie
 5. Disk Drill wordt nu gestart. Alle beschikbare schijven om te scannen worden op de startpagina van Disk Drill getoond, dus zorg dat je SD-kaart is aangesloten op je Mac zodat deze wordt gedetecteerd.disk drill hoofdpagina
 6. Klik op de SD-kaart die je wilt scannen op zoek naar verloren gegevens, en klik op Zoek naar verloren gegevens aan de rechterkant van het scherm.
 7. Wacht tot de scan is voltooid. Dit kan afhankelijk van de grootte van de te scannen schijf een tijdje duren. Wanneer de scan is voltooid, zal Disk Drill de items tonen die je kunt terughalen. Ze worden gesorteerd op bestandstype.toon items om terug te halen
 8. Stel dat je foto’s wilt herstellen van je SD-kaart, klik dan op de categorie Afbeeldingen. Er zullen submappen zijn. Filter ze op bestandsgrootte, wijzigingsdatum, of zoek direct op de bestandsnaam.filters voor bestanden
 9. Zodra je het bestand hebt gevonden, klik je erop om een voorbeeld van de afbeelding te zien.voorbeeld van de afbeelding
 10. Klik ten slotte op de knop Herstellen die zich in de onderste rechterhoek van het scherm bevindt en kies een nieuwe bestemming voor het bestand dat je wilt herstellen.selecteer de map voor herstel
 11. Er verschijnt een bericht op je scherm om te bevestigen dat het bestand is hersteld.gegevensherstel voltooid

Methode 3:Gegevens Herstellen van Je SD-kaart met PhotoRec

Een andere tool die je kan helpen om verwijderde bestanden van een SD-kaart te herstellen, is PhotoRec. Het is volledig gratis, open-source dataherstelsoftware die uitstekend werk levert bij het herstellen van verwijderde afbeeldingen, video’s en andere bestanden van verschillende groottes.

Hoewel PhotoRec een effectieve oplossing is voor gegevensherstel, zijn niet alle gebruikers er comfortabel mee, omdat het geen opdrachtgestuurde interface heeft, wat het ingewikkelder maakt in gebruik vergeleken met toepassingen die een grafische gebruikersinterface hebben.

Volg deze stappen om de verwijderde bestanden van uw SD-kaart terug te halen met PhotoRec:

 1. Download PhotoRec op je Mac (je zult zowel TestDisk als PhotoRec moeten downloaden aangezien deze hulpprogramma’s samen worden geleverd).
 2. Om het hulpprogramma te installeren, start Terminal (ga naar Launchpad > Terminal) en kopieer-plak het volgende commando: sudo photorec.
  sudo photorec
 3. Druk op Return en voer je beheerderswachtwoord in indien nodig.
 4. Kies je SD-kaart uit de lijst van apparaten met de pijltoetsen en druk op Return om je keuze te bevestigen.photorec sd card list mac
 5. Selecteer de SD-kaartpartitie met je gegevens en druk op Return om het zoeken te starten. Zorg ervoor dat je Anders hebt geselecteerd en druk op de Return-toets.sd card photorec other
 6. Kies Vrij om naar verwijderde bestanden te zoeken of Heel voor een uitgebreidere zoekactie die de hele SD-kaart zou herstellen en druk op Return.free whole scan photorec mac
 7. Selecteer de bestemming voor de teruggevonden gegevens en druk op C op je toetsenbord om te bevestigen.photorec choose destination folder

Nadat de hulpprogramma het herstelproces heeft voltooid, sluit je Terminal en ga je naar de eerder gekozen bestemming om de map met herstelde gegevens te vinden.

Redenen voor gegevensverlies van SD-kaarten

Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom u bestanden van uw SD-kaart bent kwijtgeraakt. De meest voorkomende redenen zijn:

 • 🛠 Corruptie. Onjuiste fysieke omgang met een SD-kaart kan leiden tot een corrupte kaart. Wanneer je SD-kaart niet meer herkend wordt of de opgeslagen bestanden niet meer toont, dan kan deze beschadigd zijn. Naast onjuiste behandeling of blootstelling aan hitte en ongeschikte omgevingen, kan ook ouderdom een SD-kaart langzaam degraderen en beschadigen. Een SD-kaart heeft typisch een levensduur van 10 jaar, maar het is een goede vuistregel om back-ups te maken en na 5 tot 7 jaar gebruik te denken aan de aanschaf van een nieuwe.
 • 🦠 Virus of Malware. Als je apparaat per ongeluk malware of een virus heeft gedownload, zal dat ook de geïnstalleerde geheugenkaart beïnvloeden. De opgeslagen gegevens kunnen onleesbaar of ontoegankelijk worden.
 • 💿 Formatteren. Het formatteren van een geheugenkaart op een Mac, of dit nu opzettelijk of per ongeluk gebeurt, verwijdert alle data die erop was opgeslagen. Tenzij je zeker weet dat je de bestanden op je SD-kaart niet meer nodig hebt of je hebt ze allemaal geback-upt, formatteer je geheugenkaart dan niet.

Hoe data verlies op een SD-kaart te voorkomen

Met dat alles in gedachten, volgen hier een paar tips om gegevensverlies te voorkomen:

Tip Beschrijving
⏏ Verwijder de SD-kaart op de juiste manier Verwijder je SD-kaart nooit uit je Mac door hem er gewoon uit te trekken. Elke keer dat je dat doet, neemt het risico op het verliezen van wat of zelfs alle gegevens op de geheugenkaart toe. Om het op de juiste manier te doen, open je Finder, klik je met de rechtermuisknop op de SD-kaart in de zijbalk en kies je Uitwerpen uit het drop-downmenu.
♨ Vermijd Hoge Temperaturen Als je je SD-kaart vaak blootstelt aan hoge temperaturen, is er een kans dat deze fysiek beschadigd raakt. Eenmaal dat gebeurt, wordt het terughalen van gegevens van zo’n kaart ongelooflijk moeilijk en in sommige gevallen zelfs onmogelijk.
💽 Gebruik Meerdere Geheugenkaarten Het is het beste om een paar SD-kaarten te gebruiken in plaats van slechts één. Dit zal hun levensduur verlengen, en daardoor zullen de kansen op onverwacht gegevensverlies afnemen.
✍ Onderbreek Lees-/Schrijfbewerkingen Niet Zorg ervoor dat alle lees- of schrijfprocessen voltooid zijn voordat je de SD-kaart uit je Mac verwijdert. Als je bijvoorbeeld gegevens naar je SD-kaart aan het uploaden bent, koppel hem dan niet los van je computer totdat de operatie voltooid is.
💻 Maak Regelmatig Back-ups van Gegevens Better safe than sorry. Het is een goed idee om er een gewoonte van te maken om regelmatig back-ups te maken van je SD-kaart zodat je, in het geval dat je belangrijke gegevens verliest, een simpele en effectieve manier hebt om ze terug te halen.

Veelgestelde vragen

Ja, dat is mogelijk. Er zijn verschillende gratis SD-datatherstelprogramma's beschikbaar om te downloaden, zoals TestDisk, die je kunt proberen. Hier is hoe je dat kunt gebruiken om bestanden van je SD-kaart te herstellen:
 1. Download eerst TestDisk.
 2. Na het downloaden, klik op het bestand testdisk-7.1-WIP om het uit te pakken.
 3. Voer het testdisk uitvoerbare bestand uit en voer uw beheerderswachtwoord in indien daarom gevraagd wordt.
 4. Kies de SD-kaart die u wilt herstellen. Typisch hebben SD-kaarten geen partities, dus selecteer gewoon Geen wanneer gevraagd wordt naar het partitietype.
 5. Selecteer vervolgens Analyseer om te beginnen met zoeken naar uw verloren bestanden.
 6. U kunt beginnen met een Snelle Zoekactie en als die uw bestanden niet vindt, vervolg dan met een Diepere Zoekactie.
 7. Wanneer u uw verloren partitie heeft gevonden, selecteer dan die partitie en druk op Schrijf om het herstelproces te starten.
Om bestanden van een SD-kaart op Mac te verwijderen, klik je met de rechtermuisknop op het bestand dat je wilt verwijderen en klik je op “Verplaats naar Prullenmand”. Je kunt bestanden ook direct naar de Prullenmand slepen, of het item selecteren en op Command + Delete drukken.
Je kunt geen geheugenkaart opnieuw formatteren op een Mac zonder dataverlies. Als je al je bestanden wilt behouden, zorg er dan voor dat je ze eerst kopieert of een back-up maakt en bewaar ze op een veilige plek.
Ja, het is mogelijk om bestanden te herstellen vanaf een SD-kaart op Linux. Je hoeft alleen maar een data recovery software te downloaden die compatibel is met Linux zoals PhotoRec, R-Studio en TestDisk.
De meest effectieve manier om verwijderde foto's van een SD-kaart op een Mac te herstellen is met behulp van gespecialiseerde gegevensherstelsoftware zoals Disk Drill. Dit is wat u moet doen:
 1. Sluit de SD-kaart aan op je Mac.
 2. Download en installeer Disk Drill voor Mac.
 3. Start de applicatie en selecteer de SD-kaart uit de lijst van beschikbare apparaten.
 4. Start de scan door op de knop Zoeken naar verloren gegevens te klikken.
 5. Wacht tot de scan is voltooid en klik op Gevonden items bekijken.
 6. Klik op Foto's in de zijbalk links om je zoekopdracht te verfijnen.
 7. Klik op het oogicoon naast een foto om een voorvertoning te bekijken en selecteer de foto's die je wilt herstellen.
 8. Klik op de knop Herstellen en selecteer een gewenste bestemming voor de herstelde gegevens.
Avatar photo
Romana Levko is een professionele content schrijver met een sterke interesse in technologiegerelateerde onderwerpen. Haar voornaamste focus ligt op dataherstel, Apple producten en cybersecurity. In haar vrije tijd knutselt ze graag aan haar Mac en verslijt ze haar favoriete muziekalbums.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.