Hoe permanent verwijderde bestanden op een Mac te herstellen: Werkende methoden

Avatar photo
Geschreven door
Goedgekeurd door
149

herstel permanent verwijderde bestanden op macHeeft u per ongeluk een bestand van uw Mac verwijderd en bent u er vrij zeker van dat het voorgoed weg is? Nou, u zou het mis kunnen hebben. Zelfs als u denkt dat u gegevens permanent van uw computer hebt verwijderd, kan het nog steeds mogelijk zijn om deze terug te halen.

In dit artikel ontdekt u hoe u permanent verwijderde bestanden op een Mac kunt herstellen en leert u over de manieren om uw kansen op succesvolle gegevensherstel te vergroten.

Zorg ervoor dat bestanden permanent zijn verwijderd

Voordat u een herstelpoging onderneemt, is het het beste om zeker te weten dat u de bestanden waar u naar op zoek bent daadwerkelijk permanent heeft verwijderd en ze niet per ongeluk heeft verplaatst of verborgen door een fout. Voor optimale resultaten, probeer alle onderstaande opties, achtereenvolgens.

Optie 1:Zoeken in Finder

Aangezien Finder de ingebouwde zoekfunctie op Macs is, kunt u het gebruiken om een poging te doen om het vermiste bestand te lokaliseren. Hier leest u hoe u Finder gebruikt om te zoeken naar een verloren bestand op uw Mac:

 1. Start Finder op uw MacBook (klik op het eerste icoon van links op het Dock).
 2. Als u zich herinnert in welke map het bestand precies stond, klik dan op Ga in het bovenste menu en kies Ga naar map. Typ daarna de naam van de map in en klik op Ga.​
 3. Om naar het bestand te zoeken op basis van de naam, klik op het zoekicoon in de rechterbovenhoek van het scherm en typ de naam in. Als u het niet zeker weet over de bestandsnaam, kunt u de datum (bijv. januari 2022) of de bestandsextensie (bijv. .pages) in het zoekveld typen om de opties te verfijnen.finder zoekbalk

Optie 2:Controleer Prullenbak

Het is mogelijk dat een bestand vermist is geraakt op uw Mac omdat u het per ongeluk heeft verwijderd. Maar het goede nieuws is dat als er niet veel tijd is verstreken, dat bestand nog steeds op uw computer zou moeten zijn, maar dan in een speciale map genaamd de Prullenbak.

Er zijn twee manieren om toegang te krijgen tot de Prullenbak-map op uw MacBook: via de GUI (u kunt Prullenbak openen vanuit het Dock door op het prullenbakicoon te klikken) of door het gebruik van Terminal.

Let op: Hoewel u permanent verwijderde bestanden niet kunt herstellen met een van deze opties, is Terminal nog steeds een geweldig hulpmiddel voor het verplaatsen van verwijderde bestanden uit de Prullenbak-map, zodra u eraan gewend bent.

Omdat de tweede optie complexer is, volgt hier een uitleg over hoe de Prullenbak-map te openen met Terminal en een bestand terug te plaatsen naar de vorige locatie:

 1. Start Terminal (ga naar Launchpad en typ Terminal in het zoekveld bovenaan).
 2. Voer cd .Trash in om naar de Prullenbak-map te navigeren.
 3. Typ ls -al ~/.Trash in om de inhoud van de Prullenbak-map te bekijken.
 4. Typ mv bestandsnaam ../ om een specifiek bestand naar uw thuismap te verplaatsen (vervang bestandsnaam door de naam van het bestand dat u wilt herstellen).

Optie 3:Controleer Verborgen Bestanden

Het is mogelijk dat je zelf een bestand op je MacBook hebt verborgen en daardoor moeite hebt het terug te vinden. Als dat zo is, zijn er twee manieren om een bestand op een Mac zichtbaar te maken:

 • Door het gebruik van een speciale toetscombinatie (open simpelweg de map waar het ontbrekende bestand gelegen was en druk Command+Shift+. (punt))
 • Met de hulp van een speciaal Terminal-commando

Als je de verborgen bestanden permanent wilt tonen op je Mac, dan zou je Terminal moeten gebruiken. Hier is hoe je bestanden zichtbaar maakt op je computer met behulp van de Terminal-app:

 1. Open de Terminal-applicatie (ga naar Launchpad en type Terminal in het zoekveld bovenaan).
 2. Kopieer-plak het volgende commando:
  defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles true
 3. Druk op de Return toets.
 4. Typ killall Finder in en druk nogmaals op de Return toets.

Let op: Om de bestanden weer te verbergen op je Mac, kun je hetzelfde commando gebruiken als je gebruikt hebt om ze zichtbaar te maken, vervang alleen true in het commando met false.

Hoe Permanent Verwijderde Bestanden op Mac te Herstellen

Als je hebt gerealiseerd dat je per ongeluk de verkeerde map of bestand permanent hebt verwijderd, moeten de onderstaande methoden je helpen de verwijderde bestanden terug te krijgen op je Mac.

Methode 1:Gebruik Dataherstelsoftware

Waarschijnlijk de eenvoudigste en snelste manier om permanent verwijderde bestanden op een MacBook te herstellen is met de hulp van een gespecialiseerd dataherstelgereedschap. Hoewel er niet veel opties zijn om uit te kiezen, is het nog steeds mogelijk om een paar effectieve dataherstel-applicaties op de markt te vinden, een daarvan is Disk Drill.

Dit gereedschap is vrij veelzijdig aangezien het compatibel is met zowel macOS- als Windows-gebaseerde computers, ondersteunt verschillende schijven en apparaten (digitale camera’s, externe HDD, USB-sticks, SD-kaarten, enz.), en kan bijna elk bestandsformaat herstellen. Bovendien is er zowel een gratis proefversie van Disk Drill als een betaalde versie.

Hier is hoe je permanent verwijderde bestanden op een Mac kunt herstellen via Disk Drill:

 1. Download Disk Drill en volg de instructies op het scherm om het te installeren.
 2. Start de applicatie.
 3. Selecteer het tabblad Opslagapparaten in het zijpaneel aan de linkerkant, en klik vervolgens op de schijf waarvan je wilt herstellen.disk drill storage devices mac
 4. Start een scan door op de Zoek naar verloren gegevens knop rechtsonder op het scherm te klikken.
 5. Nadat de app het scannen van je apparaat heeft voltooid, klik je op Bekijk gevonden items.voorbeeld gevonden items disk drill
 6. Om sneller naar de benodigde gegevens te navigeren, kies je een tabblad overeenkomend met het bestandstype uit de zijbalk aan de linkerkant. Of als je de exacte bestandsextensie of de naam van het verwijderde bestand weet, typ je deze in het zoekveld rechtsboven op het scherm.
 7. Klik op het oog icoon naast een bestand om een voorbeeld ervan te bekijken en zeker te zijn dat het het bestand is dat je zocht.herstel screenshot op mac via disk drill
 8. Klik op het vakje aan de linkerkant van het bestand dat je wilt herstellen om het te selecteren, en klik vervolgens op de Herstel knop.
 9. Kies een bestemmingsmap voor het herstelde bestand en klik op Volgende om te bevestigen.

Er verschijnt een pop-upvenster met de melding dat je je bestand succesvol hebt hersteld. Wanneer dat gebeurt, sluit je de Disk Drill-app. Dan hoef je alleen nog maar naar de eerder gekozen locatie te gaan om toegang te krijgen tot de herstelde gegevens.

Methode 2:Herstellen vanuit een Time Machine-backup

Een andere effectieve oplossing is het herstellen van het permanent verwijderde bestand vanuit een Time Machine-backup. Deze app is makkelijk te gebruiken, en het herstellen van bestanden ermee neemt niet veel tijd in beslag.

Echter, deze methode heeft één grote beperking: je kunt een per ongeluk verwijderd bestand op je Mac met Time Machine alleen herstellen als je deze tool hebt gebruikt om je computer te back-uppen voordat de bestanden verloren gingen.

Zo kun je permanent verwijderde bestanden op je Mac met Time Machine terughalen:

 1. Sluit de schijf met je Time Machine-backups aan op je computer. Sla deze stap over als je een interne schijf hebt gebruikt om de backups te maken.
 2. Start Time Machine (ga naar Launchpad > Time Machine of open de app vanuit de menubalk bovenaan je scherm).hoe Time Machine te starten vanuit het bovenmenu op Mac
 3. Navigeer naar de map waar het verwijderde bestand zich bevond of als je de naam van het bestand weet, type deze dan in het zoekveld.time machine herstel foto mac
 4. Gebruik de tijdlijn aan de rechterkant om de benodigde backupversie te kiezen.
 5. Kies het bestand of de bestanden die je wilt herstellen en klik op de Herstel knop.

Het bestand zal teruggezet worden naar de oorspronkelijke locatie. Om het herstelde bestand te openen, navigeer je naar de map waar het bestand eerder opgeslagen was voor het werd verwijderd.

Methode 3:Zoek hulp bij een datahersteldienst

Als de vorige methoden niet werkten in jouw situatie en je zoekt een manier om verwijderde bestanden op een Mac te herstellen zonder software, dan is de enige andere optie die je hebt om dataherstelprofessionals het probleem te laten oplossen. Een dataherstelcentrum zoals CleverFiles is in staat om individuele bestanden of gegevens in bulk te herstellen en gegevens van beschadigde schijven terug te halen.

Hoewel de resultaten afhankelijk zijn van of het verwijderde bestand al dan niet werd overschreven met nieuwe gegevens, biedt deze methode nog steeds een hoge kans op succesvolle gegevensherstel.
Zo herstel je een permanent verwijderd bestand met behulp van een gegevensherstelservice:

 1. Zoek een betrouwbaar gegevensherstelbedrijf en neem contact met hen op om uw probleem te bespreken.
 2. Verzend het apparaat met de verwijderde gegevens naar het centrum.
 3. Wacht totdat de experts uw apparaat hebben geïnspecteerd en u een prijsindicatie geven.
 4. Als de herstelprijs voor u acceptabel is, zal de professional beginnen met het terugzetten van de verloren gegevens.

Zodra het gegevensherstelcentrum het werk heeft voltooid, worden de teruggevonden gegevens en uw schijf aan u teruggestuurd.

Hoe de kans op succesvolle gegevensherstel te verhogen

Helaas kan geen enkele gegevensherstelmethode een 100 procent succesvolle uitkomst garanderen. Maar het goede nieuws is dat er manieren zijn om de kans op het effectief terughalen van verloren gegevens te maximaliseren:

Methode Beschrijving
✍ Laat uw computer de gegevens niet overschrijven Je kunt nooit zeker weten hoe lang het kan duren voordat je Mac het verwijderde bestand overschrijft met nieuwe gegevens. Om dat te voorkomen is het het beste om te stoppen met het gebruik van uw apparaat zodra u merkt dat er een bestand mist.
📁 Gebruik een nieuwe bestemming voor het herstelde bestand Zet nooit een verwijderd bestand terug op dezelfde schijf waar het zich bevond voor verwijdering. Dit voorkomt ook dat het overschreven wordt.
💾 Maak regelmatig een back-up van uw Mac Het kan niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk het is om uw bestanden te back-uppen. Hoe vaker u back-ups maakt, hoe groter de kans is op een snelle en effectieve gegevensherstel.
⚙ Wees voorzichtig bij het kiezen van gegevensherstelsoftware Soms heb je maar één kans om een verwijderd bestand succesvol te herstellen, daarom is het belangrijk om een betrouwbaar hulpmiddel te kiezen.

Conclusie

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen om de vermiste bestanden op uw Mac te lokaliseren of te herstellen, aangezien het omgaan met dit soort problemen veel druk op iemand kan leggen. Onthoud goed dat de beste manier om jezelf tegen dit voorval te beschermen is door regelmatig je computer te back-uppen. Op deze manier, zelfs als je opnieuw een bestand verliest of verwijdert van je Mac, heb je een eenvoudige en effectieve oplossing.

FAQ:

De beste manier om een permanent verwijderde foto op je Mac te herstellen, is met behulp van een back-up. Maar als je geen back-up van je Mac hebt gemaakt voordat je de foto hebt verwijderd, moet je proberen een gespecialiseerd gegevensherstelhulpmiddel te gebruiken om het permanent verwijderde bestand te herstellen:
 1. Download en installeer Disk Drill op je Mac.
 2. Start de applicatie.
 3. Kies Opslagapparaten aan de linkerkant en klik op de schijf van je Mac in de lijst met apparaten.
 4. Klik op de knop Zoeken naar verloren gegevens om de scan te starten.
 5. Wacht tot de scan is voltooid en klik op Foto's om de ontdekte foto's te bekijken.
 6. Klik op het oogicoon nabij een bestand om een voorbeeld te bekijken.
 7. Kies de foto's die je wilt herstellen en klik op Herstellen.

Als het nog niet lang geleden is dat je een bestand hebt verwijderd op je Mac, moet je in staat zijn om het gemakkelijk te herstellen zonder de hulp van gespecialiseerde software. Dit is wat je moet doen:

 1. Klik op het Prullenbak-icoon op het Dock om de map te openen.
 2. Zoek het verwijderde bestand en klik er met de rechtermuisknop op.
 3. Kies Zet Terug in het dropdown-menu om het bestand terug te plaatsen in de oorspronkelijke map.

[/sc]

Ja, het is mogelijk om permanent verwijderde bestanden te herstellen op een Mac. Echter, de resultaten van gegevensherstel hangen grotendeels af van of het benodigde bestand al overschreven is door de macOS.
Om de Prullenbak te omzeilen bij het verwijderen van een bestand op je Mac en het permanent te verwijderen, kun je een speciale toetscombinatie gebruiken: Option + Command + Delete
Als je net een map hebt verwijderd, kun je het commando Ongedaan maken gebruiken om het onmiddellijk te herstellen of je kunt het herstellen uit de Prullenbak-map. Maar als dat niet werkt, kun je proberen de map te herstellen vanuit een Time Machine-back-up of een gespecialiseerd gegevensherstelhulpmiddel gebruiken zoals Disk Drill.
Avatar photo
Romana Levko is een professionele content schrijver met een sterke interesse in technologiegerelateerde onderwerpen. Haar voornaamste focus ligt op dataherstel, Apple producten en cybersecurity. In haar vrije tijd knutselt ze graag aan haar Mac en verslijt ze haar favoriete muziekalbums.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.