Slik gjenoppretter du permanent slettede filer på en Mac: Arbeidsmetoder

Avatar photo
Skrevet av
135

gjenopprett slettede filer på macSlettet du ved et uhell en fil fra Macen din og er ganske sikker på at den er borte for alltid? Vel, du kan ta feil. Selv om du tror at du har slettet data permanent på datamaskinen din, kan det fortsatt være mulig å få det tilbake.

I denne artikkelen vil du finne ut hvordan du kan gjenopprette permanent slettede filer på en Mac og lære om måtene du kan øke sjansene for vellykket datagjenoppretting.

Sørg for at filene faktisk er slettet permanent

Før du forsøker en gjenoppretting, er det best å sørge for at du faktisk har slettet filene du leter etter permanent, og ikke bare flyttet eller skjult dem ved en feil eller på grunn av en feil. For optimale resultater, prøv alle alternativene nedenfor, én etter én.

Alternativ 1:Søk i Finder

Siden Finder er det innebygde søkeverktøyet på Mac, kan du bruke det for å prøve å lokalisere den manglende filen. Slik bruker du Finder for å søke etter en tapt fil på din Mac:

 1. Åpne Finder på MacBooken din (klikk på det første ikonet fra venstre på Dock).
 2. Hvis du husker nøyaktig hvilken mappe filen var i, klikk på i toppmenyen og velg Gå til mappe. Skriv inn mappens navn og klikk .​
 3. For å søke etter filen ved hjelp av navnet, klikk på søkeikonet øverst til høyre på skjermen og skriv inn navnet. Hvis du ikke er sikker på filnavnet, kan du skrive inn datoen den ble opprettet (f.eks. januar 2022) eller filtypen (f.eks. .pages) i søkefeltet for å avgrense alternativene.finder søkefelt

Alternativ 2:Sjekk Papirkurven

Det er mulig at en fil ble borte på Macen din fordi du ved et uhell har slettet den. Men det gode er at hvis det ikke har gått mye tid siden det, bør filen fortsatt være på datamaskinen din, men bare i en spesiell mappe kalt Papirkurven.

Det er to måter å få tilgang til Papirkurven på MacBooken din: ved hjelp av GUI (du kan åpne Papirkurven fra Dock ved å klikke på papirkurvikonet) eller ved å bruke Terminal.

Merk: Selv om du ikke kan gjenopprette permanent slettede filer ved hjelp av noen av disse alternativene, er Terminal fortsatt et flott verktøy for å flytte slettede filer fra Papirkurven når du blir vant til det.

Siden det andre alternativet er mer komplekst, her er en forklaring på hvordan du åpner Papirkurven ved hjelp av Terminal og overfører en fil tilbake til sin tidligere plassering:

 1. Åpne Terminal (gå til Launchpad og skriv Terminal i søkefeltet på toppen).
 2. Skriv inn cd .Trash for å navigere til Papirkurvmappen.
 3. Skriv inn ls -al ~/.Trash for å vise innholdet i Papirkurven.
 4. Skriv inn mv filnavn ../ for å flytte en bestemt fil til hjemmemappen din (erstatt filnavn med navnet på filen du ønsker å gjenopprette).

Alternativ 3:Sjekk skjulte filer

Det er mulig at du har skjult en fil på MacBook-en selv og derfor har problemer med å finne den. Hvis det er tilfellet, er det to måter å vise en skjult fil på en Mac:

 • Ved å bruke en spesiell tastekombinasjon (åpne rett og slett mappen der den manglende filen var plassert og trykk Command+Shift+. (punktum))
 • Med hjelp av en spesiell Terminal-kommando

Hvis du vil vise skjulte filer permanent på din Mac, bør du bruke Terminal. Slik viser du skjulte filer på datamaskinen med Terminal-appen:

 1. Åpne Terminal-applikasjonen (gå til Launchpad og skriv Terminal i søkefeltet øverst).
 2. Kopier og lim inn følgende kommando:
  defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles true
 3. Trykk på Return-tasten.
 4. Skriv inn killall Finder og trykk Return-tasten igjen.

Merk: For å skjule filene på Mac-en din igjen, kan du bruke samme kommando som du brukte for å vise dem, bare erstatt true i kommandoen med false.

Slik gjenoppretter du permanent slettede filer på en Mac

Hvis du har innsett at du ved et uhell har slettet feil mappe eller fil permanent, bør metodene beskrevet nedenfor hjelpe deg med å få tilbake de slettede filene på din Mac.

Metode 1:Bruk programvare for datagjenoppretting

Sannsynligvis den enkleste og raskeste måten å gjenvinne permanent slettede filer på en MacBook er med hjelp av et spesialisert datagjenopprettingsverktøy. Selv om det ikke er mange alternativer å velge mellom, er det fremdeles mulig å finne noen effektive datagjenopprettingsapplikasjoner på markedet, en av dem er Disk Drill.

Dette verktøyet er ganske allsidig siden det er kompatibelt med macOS- og Windows-baserte datamaskiner, støtter forskjellige stasjoner og enheter (digitalkameraer, ekstern HDD, USB-minnepinner, SD-kort osv.), og kan gjenvinne nesten hvilket som helst filformat. I tillegg finns både en gratis prøveversjon og en betalt versjon av Disk Drill.

Her er hvordan du gjenoppretter permanent slettede filer på en Mac via Disk Drill:

 1. Last ned Disk Drill og følg instruksjonene på skjermen for å installere det.
 2. Start applikasjonen.
 3. Velg fliken Lagringsenheter i sidepanelet til venstre, og klikk deretter på stasjonen du ønsker å gjenopprette fra.disk drill storage devices mac
 4. Start en skanning ved å klikke på Søk etter tapte data-knappen nederst til høyre på skjermen.
 5. Når appen er ferdig med å skanne enheten din, klikker du Gjennomgå funnete elementer.forhåndsvisning av funnete elementer disk drill
 6. For å raskt navigere til de nødvendige dataene, velg en fane som tilsvarer filtypen fra sidefeltet til venstre. Eller hvis du kjenner den eksakte filtypen eller navnet på den slettede filen, skriv det inn i søkefeltet øverst til høyre på skjermen.
 7. Klikk på øyeikonet ved siden av en fil for å forhåndsvise den og forsikre deg om at det er den du lette etter.gjenopprette skjermbilde på mac via disk drill
 8. Klikk på boksen til venstre for filen du ønsker å gjenopprette for å velge den, og deretter klikker du på Gjenopprett-knappen.
 9. Velg en destinasjonsmappe for den gjenopprettede filen og klikk Neste for å bekrefte.

Et popup-vindu vil vises og si at du har gjenopprettet filen din. Når det skjer, avslutter du Disk Drill-appen. Så alt du må gjøre for å få tilgang til de gjenopprettede dataene er å gå til den tidligere valgte plasseringen.

Metode 2:Gjenopprette fra en Time Machine-sikkerhetskopi

En annen effektiv løsning er å gjenopprette den permanent slettede filen fra en Time Machine-sikkerhetskopi. Å bruke denne appen er enkelt, og det å gjenopprette filer med den tar ikke mye av tiden din.

Imidlertid har denne metoden en stor begrensning: du vil kun kunne gjenopprette en ved et uhell slettet fil på din Mac med Time Machine hvis du har brukt dette verktøyet til å sikkerhetskopiere datamaskinen før du mistet filene.

Her er hvordan du henter tilbake permanent slettede filer på din Mac med Time Machine:

 1. Koble til disken som inneholder Time Machine-sikkerhetskopiene dine til datamaskinen. Hopp over dette trinnet hvis du brukte en intern disk for å lage sikkerhetskopiene.
 2. Start Time Machine (gå til Launchpad > Time Machine eller åpne appen fra menylinjen øverst på skjermen din).hvordan starte Time Machine fra topmenyen på en Mac
 3. Naviger til mappen hvor den slettede filen pleide å være, eller hvis du husker navnet på filen, skriv det inn i søkefeltet.time machine gjenopprette bilde mac
 4. Bruk tidslinjen til høyre for å velge den nødvendige sikkerhetskopi-versjonen.
 5. Velg filen eller filene du ønsker å gjenopprette og klikk på Gjenopprett-knappen.

Filen vil bli returnert tilbake til sin opprinnelige plassering. Så for å åpne den gjenopprettede filen, naviger til mappen der filen pleide å være lagret før slettingen.

Metode 3:Be om hjelp fra en datagjenopprettingstjeneste

Hvis de foregående metodene ikke fungerte i din situasjon og du leter etter en måte å gjenopprette slettede filer på en Mac uten programvare, er det eneste andre alternativet du har igjen å la profesjonelle innen datagjenoppretting ta seg av problemet. Et datagjenopprettingssenter som CleverFiles er kapabelt til å gjenopprette enkeltfiler eller data i bulk og hente tilbake data fra skadede disker.

Selv om resultatene avhenger av om den slettede filen allerede var blitt overskrevet med nye data eller ikke, tilbyr denne metoden fortsatt en høy sannsynlighet for vellykket datagjenoppretting.
Slik får du tilbake en permanent slettet fil med hjelp av en tjeneste for datagjenoppretting:

 1. Finn et pålitelig datasenter for gjenoppretting og kontakt dem for å gå gjennom detaljene i problemet ditt.
 2. Send enheten som inneholder de slettede dataene til senteret.
 3. Vent på at ekspertene inspiserer enheten din og gir deg et prisoverslag.
 4. Hvis prisen for gjenopprettingen er akseptabel for deg, vil den profesjonelle starte arbeidet med å gjenopprette de tapte dataene.

Så snart datasenteret har fullført jobben, vil de gjenopprettede dataene og ditt drev bli returnert til deg.

Hvordan øke sjansene for vellykket datagjenoppretting

Dessverre kan ingen metode for datagjenoppretting garantere et 100 prosent vellykket resultat. Men det gode nyheter er at det er måter å maksimere sjansene for effektivt å hente tilbake tapte data:
Metode Beskrivelse
✍ Ikke la datamaskinen overskrive dataene Du kan aldri vite helt sikkert hvor lang tid det kan ta for Macen din å overskrive den slettede filen med nye data. Så for å forhindre at det skjer, er det best å slutte å bruke enheten så snart du merker at en fil mangler.
📁 Bruk et nytt lagringssted for den gjenopprettede filen Gjenopprett aldri en slettet fil til samme stasjon hvor den var plassert før sletting. Dette vil også hindre at den blir overskrevet.
💾 Sikkerhetskopier jevnlig din Mac Det er umulig å understreke nok viktigheten av å ta sikkerhetskopi av filene dine. Jo oftere du lager sikkerhetskopier, desto større sjanser har du for rask og effektiv datagjenoppretting.
⚙ Vær forsiktig når du velger programvare for datagjenoppretting Noen ganger har du bare én sjanse til å lykkes med å gjenopprette en slettet fil, og derfor er det viktig å velge et pålitelig verktøy.

Konklusjon


Vi håper denne artikkelen har hjulpet deg med å finne eller gjenopprette de manglende filene på din Mac, siden det å måtte håndtere et slikt problem kan legge mye press på hvem som helst. Husk at den beste måten å beskytte deg selv mot at dette skjer igjen er ved å jevnlig ta sikkerhetskopi av datamaskinen din. På denne måten vil du ha en enkel og effektiv løsning selv om du mister eller sletter en fil fra Macen igjen.

FAQ:


Den beste måten å gjenopprette et permanent slettet bilde på din Mac er ved hjelp av en sikkerhetskopi. Men hvis du ikke har tatt sikkerhetskopi av din Mac før du slettet bildet, bør du prøve å bruke et spesialisert verktøy for datagjenoppretting for å hente tilbake den permanent slettede filen:
 1. Last ned og installer Disk Drill på din Mac.
 2. Start programmet.
 3. Velg Lagringsenheter fra venstre og klikk på din Macs disk fra listen over enheter.
 4. Klikk på Søk etter tapte data-knappen for å starte skanningen.
 5. Vent på at skanningen blir ferdig og klikk på Bilder for å se de oppdagede bildene.
 6. Klikk på øyeikonet ved siden av en fil for forhåndsvisning.
 7. Velg bildene du ønsker å gjenopprette og klikk Gjenopprett.


Hvis det ikke er lenge siden du slettet en fil på Macen din, bør du kunne gjenopprette den enkelt uten bruk av spesialisert programvare. Dette bør du gjøre:
 1. Klikk på søppelbøtteikonet på Dock for å åpne mappen.
 2. Locate the deleted file and right-click it.
 3. Velg Legg tilbake fra rullegardinmenyen for å flytte filen tilbake til sin opprinnelige mappe.
Ja, det er mulig å gjenopprette permanent slettede filer på en Mac. Imidlertid avhenger resultatene av datagjenoppretting i stor grad av om den nødvendige filen allerede er blitt overskrevet av macOS.
For å omgå søppelkassen når du sletter en fil på Macen din og permanent fjerne den, kan du bruke en spesiell tastekombinasjon: Option + Command + Slett
Hvis du nettopp har slettet en mappe, kan du enten bruke Angre-kommandoen for å umiddelbart gjenopprette den eller gjenopprette den fra søppelkassen. Men hvis det ikke fungerer, kan du prøve å gjenopprette mappen fra en Time Machine-sikkerhetskopi eller bruke et spesialisert datagjenopprettingsverktøy som Disk Drill.
Avatar photo
Romana Levko er en profesjonell innholdsforfatter med stor interesse for teknologirelaterte emner. Hennes hovedfokus er på datagjenoppretting, Apple-produkter og cybersikkerhet. Hun bruker fritiden sin på å fikse på sin Mac og brenne gjennom sine favorittmusikkalbum.
Godkjent av
12 års erfaring innen programvareutvikling, databaseadministrasjon og reparasjon av maskinvare.