Hur man återställer permanent raderade filer på en Mac: Fungerande metoder

Avatar photo
Skriven av
130

återställ permanent raderade filer på macHar du av misstag raderat en fil från din Mac och är nästan säker på att den är borta för alltid? Då kan du ha fel. Även om du tror att du har raderat data permanent på din dator kan det fortfarande vara möjligt att återställa den.

I den här artikeln kommer du att få reda på hur du kan återställa permanent raderade filer på en Mac samt lära dig om olika sätt att öka dina chanser till en lyckad dataåterställning.

Kontrollera att filerna verkligen är permanent raderade

Innan du försöker återställa är det bäst att se till att du faktiskt har raderat filerna du letar efter permanent och inte bara flyttat eller gömt dem av misstag eller på grund av ett fel. För bästa resultat, prova alla alternativen nedan, en efter en.

Alternativ 1:Sök i Finder

Eftersom Finder är det inbyggda sökverktyget på Macar, kan du använda det för att försöka hitta den saknade filen. Så här använder du Finder för att söka efter en förlorad fil på din Mac:

 1. Starta Finder på din MacBook (klicka på den första ikonen från vänster i Dock).
 2. Om du minns exakt i vilken mapp filen fanns, klicka på i den övre menyn och välj Gå till mappen. Skriv sedan in mappens namn och klicka .
 3. För att söka efter filen med dess namn, klicka på sökikonen längst upp till höger och skriv in namnet. Om du inte är säker på filnamnet kan du skriva in datumet (t.ex. januari 2022) eller filtillägget (t.ex. .pages) i sökfältet för att förfina alternativen.finder sökfält

Alternativ 2:Kontrollera papperskorgen

Det är möjligt att en fil försvann på din Mac eftersom du av misstag raderade den. Men det positiva är att om inte mycket tid har gått sedan dess, borde filen fortfarande vara på din dator men bara i en speciell mapp som heter Papperskorgen.

Det finns två sätt att komma åt Papperskorgen på din MacBook: via GUI (du kan öppna Papperskorgen från Dock genom att klicka på soptunneikonen) eller genom att använda Terminal.

Notera: Medan du inte kan återställa permanent raderade filer med något av dessa alternativ, är Terminal fortfarande ett utmärkt verktyg för att flytta raderade filer från Papperskorgen när du har vant dig vid det.

Eftersom det andra alternativet är mer komplicerat är här en förklaring av hur du öppnar Papperskorgen med Terminal och överför en fil tillbaka till dess tidigare plats:

 1. Starta Terminal (gå till Launchpad och skriv Terminal i sökfältet högst upp).
 2. Skriv cd .Trash för att navigera till Papperskorgen.
 3. Skriv in ls -al ~/.Trash för att visa innehållet i Papperskorgen.
 4. Skriv in mv filename ../ för att flytta en specifik fil till din hemmapp (ersätt filename med namnet på filen du vill återställa).

Alternativ 3:Kontrollera dolda filer

Det är möjligt att du själv har dolt en fil på din MacBook och därför har svårt att hitta den. Om så är fallet finns det två sätt att visa dolda filer på en Mac:

 • Genom att använda en speciell tangentkombination (öppna bara mappen där den saknade filen var placerad och tryck på Kommando+Skift+. (punkt))
 • Med hjälp av ett speciellt Terminal-kommando

Om du vill visa de dolda filerna permanent på din Mac bör du använda Terminal. Så här visar du dolda filer på din dator med Terminal-appen:

 1. Öppna Terminal-programmet (gå till Launchpad och skriv Terminal i sökfältet längst upp).
 2. Kopiera och klistra in följande kommando:
  defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles true
 3. Tryck på Retur-tangenten.
 4. Skriv in killall Finder och tryck på Retur-tangenten igen.

Observera: För att dölja filerna på din Mac igen kan du använda samma kommando som du använde för att visa dem, bara byt ut true i kommandot mot false.

Hur man återställer permanent raderade filer på Mac

Om du har insett att du av misstag har raderat fel mapp eller fil permanent, bör metoderna som beskrivs nedan hjälpa dig att återställa de raderade filerna på din Mac.

Metod 1:Använd Dataåterställningsprogram

Förmodligen det enklaste och snabbaste sättet att återställa permanent raderade filer på en MacBook är med hjälp av ett specialiserat dataåterställningsverktyg. Även om det inte finns så många alternativ att välja mellan, är det fortfarande möjligt att hitta några effektiva dataåterställningsapplikationer på marknaden, en av dem är Disk Drill.

Detta verktyg är ganska mångsidigt eftersom det är kompatibelt med macOS och Windows-baserade datorer, stöder olika enheter och lagringsmedium (digitalkameror, externa HDD, USB-minnen, SD-kort etc.), och kan återställa nästan alla filformat. Dessutom finns både en gratis testversion och en betald version av Disk Drill.

Så här återställer du permanent raderade filer på en Mac via Disk Drill:

 1. Ladda ner Disk Drill och följ instruktionerna på skärmen för att installera det.
 2. Starta applikationen.
 3. Välj fliken Lagringsenheter från sidofältet till vänster, och klicka sedan på enheten som du vill återställa data från.disk drill storage devices mac
 4. Starta en skanning genom att klicka på knappen Sök efter förlorad data nere till höger på skärmen.
 5. När appen har slutfört skanningen av din enhet klickar du på Granska hittade objekt.förhandsgranska hittade objekt disk drill
 6. För att snabbare navigera till de data du behöver, välj en flik som motsvarar filtypen från sidopanelen till vänster. Eller om du känner till den exakta filtillägget eller namnet på den raderade filen, skriv in det i sökfältet uppe till höger på skärmen.
 7. Klicka på ögonikonen bredvid en fil för att förhandsgranska den och försäkra dig om att det är den du sökte efter.återställ skärmdump på mac via disk drill
 8. Klicka i rutan till vänster om filen du vill återställa för att markera den, och klicka sedan på knappen Återställ.
 9. Välj en målmapp för den återskapade filen och klicka på Nästa för att bekräfta.

Ett popup-fönster kommer att visas som säger att du har återställt din fil framgångsrikt. När det händer, avsluta Disk Drill-appen. Sedan är allt du behöver göra för att komma åt de återställda datan att gå till den tidigare valda platsen.

Metod 2:Återställ från en Time Machine-säkerhetskopia

En annan effektiv lösning är att återställa den permanent raderade filen från en Time Machine-säkerhetskopia. Det är enkelt att använda denna app, och det tar inte mycket tid att återställa filer med den.

Dock har den här metoden en stor begränsning: du kan endast återställa en av misstag borttagen fil på din Mac med Time Machine om du har använt detta verktyg för att säkerhetskopiera din dator innan filerna försvann.

Så här återställer du permanent borttagna filer på din Mac med Time Machine:

 1. Anslut enheten som innehåller dina Time Machine-säkerhetskopior till din dator. Hoppa över det här steget om du använde en intern enhet för att skapa säkerhetskopior.
 2. Starta Time Machine (gå till Startrampen > Time Machine eller öppna appen från menyraden högst upp på din skärm).hur man startar Time Machine från toppmenyn på Mac
 3. Navigera till mappen där den borttagna filen tidigare var placerad eller om du kommer ihåg filens namn, skriv in det i sökfältet.time machine återställer foto mac
 4. Använd tidsaxeln till höger för att välja den nödvändiga säkerhetskopian.
 5. Välj filen eller filerna du vill återställa och klicka på knappen Återställ.

Filen kommer att återgå till sin ursprungliga plats. För att öppna den återställda filen, navigera till mappen där filen förvarades innan den raderades.

Metod 3:Sök hjälp från en dataräddningstjänst

Om de tidigare metoderna inte fungerade i din situation och du letar efter ett sätt att återställa raderade filer på en Mac utan mjukvara, är ditt enda återstående alternativ att låta professionella inom dataräddning ta hand om problemet. Ett dataräddningscenter som CleverFiles kan återställa enskilda filer eller data i bulk och hämta data från skadade enheter.

Även om resultaten beror på om den raderade filen redan har skrivits över med nya data eller inte, erbjuder denna metod fortfarande en stor chans till framgångsrik dataräddning.
Så här återställer du en permanent raderad fil med hjälp av en dataräddningstjänst:

 1. Hitta ett pålitligt dataräddningscenter och kontakta dem för att gå igenom detaljerna kring ditt problem.
 2. Skicka enheten som innehåller de raderade datan till centret.
 3. Vänta på att experterna undersöker din enhet och ger dig en prisuppgift.
 4. Om återställningspriset är acceptabelt för dig, kommer den professionella att börja arbeta med att återställa de förlorade datan.

Så snart dataräddningscentret slutför jobbet kommer de återvunna datan och din enhet att returneras till dig.

Hur man ökar chanserna för framgångsrik dataräddning

Tyvärr kan ingen dataräddningsmetod garantera en 100 procents framgångsrik utgång. Men den goda nyheten är att det finns sätt att maximera chanserna för att effektivt återvinna förlorade data:

Metod Beskrivning
✍ Låt inte din dator skriva över datan Du kan aldrig veta säkert hur länge det kan ta för din Mac att skriva över den raderade filen med nya data. Så för att förhindra att det händer är det bäst att sluta använda din enhet så snart du märker att en fil saknas.
📁 Använd en ny destination för den återställda filen Återställ aldrig en raderad fil till samma enhet där den ursprungligen befann sig innan raderingen. Detta kommer också att förhindra att den blir överskriven.
💾 Säkerhetskopiera din Mac regelbundet Det går inte att betona nog hur viktigt det är att säkerhetskopiera dina filer. Ju oftare du skapar säkerhetskopior, desto större chanser har du för snabb och effektiv dataräddning.

Sammanfattning

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att hitta eller återställa borttappade filer på din Mac eftersom det kan vara mycket pressande för vem som helst att hantera en sådan fråga. Tänk på att det bästa sättet att skydda dig mot att detta händer igen är genom att regelbundet säkerhetskopiera din dator. På så sätt, även om du förlorar eller raderar en fil från din Mac igen, kommer du att ha en enkel och effektiv lösning.

Vanliga frågor och svar:

Det bästa sättet att återställa en permanent raderad bild på din Mac är med hjälp av en säkerhetskopia. Men om du inte har säkerhetskopierat din Mac innan du raderade bilden bör du försöka använda ett specialiserat verktyg för dataåterställning för att återställa den permanent raderade filen:
 1. Ladda ner och installera Disk Drill på din Mac.
 2. Starta programmet.
 3. Välj Lagringsenheter till vänster och klicka på din Macs enhet i listan över enheter.
 4. Klicka på knappen Sök efter förlorade data för att starta skanningen.
 5. Vänta tills skanningen är färdig och klicka på Bilder för att se de upptäckta fotona.
 6. Klicka på ögonikonen bredvid en fil för att förhandsgranska den.
 7. Välj de bilder du vill återställa och klicka på Återställ.
Om det inte har gått mycket tid sedan du raderade en fil på din Mac bör du kunna återställa den enkelt utan hjälp av specialiserad programvara. Här är vad du bör göra:
 1. Klicka på ikonen för Papperskorgen i Dock för att öppna mappen.
 2. Hitta den raderade filen och högerklicka på den.
 3. Välj Återställ från rullgardinsmenyn för att flytta tillbaka filen till sin ursprungliga mapp.
Ja, det är möjligt att återställa permanent raderade filer på en Mac. Dock beror återställningsresultatet i stor utsträckning på om den nödvändiga filen redan har skrivits över av macOS.
För att kringgå Papperskorgen när du raderar en fil på din Mac och permanent ta bort den kan du använda en speciell tangentkombination: Option + Kommando + Delete
Om du precis har raderat en mapp, kan du antingen använda kommandot Ångra för att omedelbart återställa den eller återställa den från Papperskorgen. Men om det inte fungerar kan du försöka återställa mappen från en Time Machine-säkerhetskopia eller använda ett specialiserat verktyg för dataåterställning som liknar Disk Drill.
Avatar photo
Romana Levko är en professionell innehållsskapare med ett stort intresse för teknikrelaterade ämnen. Hennes huvudfokus ligger på dataåterställning, Apples produkter och cybersäkerhet. Hon ägnar sin fritid åt att pilla med sin Mac och lyssna igenom sina favoritmusikalbum.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och hårdvarureparation.