Hoe herstel je de geleegde prullenbak op je Mac zonder veel moeite

Avatar photo
Geschreven door
Goedgekeurd door
107

Bestanden herstellen uit een geleegde prullenbak op Mac

De beste manier om je Mac netjes en georganiseerd te houden is door regelmatig onnodige bestanden op te ruimen. Dit gezegd hebbende, is het zo gemakkelijk om tijdens dit proces per ongeluk een belangrijk bestand te verwijderen. Gelukkig is het terugvinden van een bestand in dit geval een fluitje van een cent. Maar als je een bestand verwijdert en daarna de Prullenbak leegt, en je vervolgens pas realiseert dat je dat bestand daadwerkelijk nodig hebt, wordt de situatie iets lastiger.

Zelfs als je nu in die situatie zit, verlies de moed nog niet. Lees verder om de beste oplossing voor dit probleem te vinden.

Hoe vind je de Prullenbak op een Mac

Standaard is de Prullenbak te vinden aan het einde van het Dock op alle Macs. Het icoon van de map ziet eruit als een prullenmand en kan er wat verschillend uitzien, afhankelijk van welke versie van macOS jouw computer gebruikt.

prullenbak icoon op dock

De Prullenbak kan niet van het Dock worden verwijderd, maar in sommige gevallen, bijvoorbeeld als er problemen zijn met je Mac, kan het tijdelijk verdwijnen. Als je de Prullenbak niet kunt vinden op het Dock, probeer dan de volgende opties.

Optie #1: Finder

Zo vind je de Prullenbak op je Mac via Finder:

 1. Start Finder.
 2. Gebruik het menu bovenaan, klik op “Ga > Ga naar map” (of druk op Command + Shift + G).ga naar map
 3. Typ ~/.Trash in het zoekveld en klik op “Ga”.

Optie #2: Terminal

Als je comfortabel bent met het gebruik van applicaties met een tekstgebaseerde interface, dan kun je toegang krijgen tot de Prullenbak op je Mac via Terminal. Zo doe je dat:

 1. Open Terminal (ga naar Launchpad en typ Terminal in het zoekveld).
 2. Kopieer-plak de volgende opdracht in het Terminal-venster en druk op de Return-toets: cd .Trashprullenbak terminal mac
 3. Kopieer dan deze opdracht en druk op Return: ls -al ~/.Trashprullenbak bestanden in terminal

Je ziet een lijst van de bestanden die op dit moment in de Prullenbak bevinden.

Optie #3: Desktop Pictogram

Een andere manier om toegang te krijgen tot de Prullenbak op je Mac is door een Prullenbak-map toe te voegen aan het bureaublad. Zo doe je dat:

 1. Open Terminal (ga naar Launchpad en typ Terminal in het zoekveld).
 2. Kopieer en plak het volgende commando in het Terminal-venster en druk op de Return-toets: ln -s ~/.Trash ~/Desktop/Trashterminal create trash folder
 3. Ga naar het bureaublad van je Mac en zoek een map genaamd “Trash” (het ziet eruit als een gewone map).trash folder desktop

Is het mogelijk om de Prullenbak die geleegd is te herstellen?

Kort gezegd – ja, het is mogelijk om een geleegde Prullenbak op je Mac te herstellen. Maar natuurlijk zullen de resultaten van gegevensherstel variëren afhankelijk van je specifieke situatie. Veel factoren kunnen dit proces beïnvloeden: tijd, grootte van het verwijderde bestand, schijffouten (zoals corruptie en storingen), beschikbare back-ups, etc.

Wanneer je de Prullenbak op je Mac leegt, worden de bestanden daar niet onmiddellijk verwijderd. Hoewel je ze visueel niet kunt zien, zijn ze fysiek nog steeds aanwezig op je schijf totdat de Mac ze overschrijft met nieuwe gegevens. Om je kansen op herstel van die bestanden te vergroten, moet je stoppen met het gebruik van je Mac zodra je merkt dat de bestanden ontbreken. Bovendien moet je snel handelen, want hoe eerder je het herstelproces start, hoe groter de kans dat je ze kunt herstellen.

Als je niet zeker weet of de Prullenbak daadwerkelijk geleegd is na het verwijderen van die bestanden, is het een goed idee om de map te lokaliseren en te controleren of de bestanden verdwenen zijn voordat je verder gaat met het gegevensherstel.

Hoe geleegde Prullenbak op Mac te herstellen

Klaar om die verwijderde bestanden uit je geleegde Prullenbak op de Mac terug te halen? Er zijn in principe drie opties die optimale resultaten bieden: gebruik gespecialiseerde gegevensherstelsoftware, Time Machine-back-up of iCloud-back-up.

Als je je Mac regelmatig hebt geback-upt met Time Machine of iCloud, bestaat de kans dat die verwijderde bestanden op een van die back-ups staan en dat je ze daaruit kunt terughalen. Maar als je geen back-ups beschikbaar hebt of niet zeker weet of de benodigde bestanden zich daar bevinden, kun je het beste een gegevenshersteltool gebruiken voor dat doel. Deze methode is veilig en dankzij de geavanceerde scanfunctie kun je snel de bestanden uit de geleegde Prullenbakmap herstellen.

Methode 1: Geleegde Prullenbak op Mac herstellen met Software

Er zijn heel wat tools beschikbaar op de markt die gebruikt kunnen worden voor gegevenshersteldoeleinden op een Mac. Echter, niet al deze tools kunnen worden toegepast bij het herstellen van bestanden uit een geleegde Prullenbak.Disk Drill is een van de beste software voor gegevensherstel voor Mac die er is, en dankzij het gebruiksvriendelijke ontwerp en eenvoudige navigatiesysteem door iedereen gebruikt kan worden, ongeacht hun kennisniveau. En het heeft een hoge succesgraad voor het herstellen van verwijderde bestanden uit een lege Prullenbak, wat het de perfecte optie maakt. Bovendien ondersteunt het bijna elk bestandstype en -formaat (video, audio, archief, afbeeldingen, documenten, etc.), dus je kunt er zeker van zijn dat welk bestand je ook probeert te herstellen, je bent gedekt met dit hulpmiddel.

 1. Download Disk Drill voor Mac en volg de instructies op het scherm om het te installeren.
 2. Start de applicatie.
 3. Kies de harde schijf waarop de verwijderde bestanden stonden uit de lijst met beschikbare apparaten. Klik dan op de knop Zoek naar verloren data om de scan te starten.
 4. kies de harde schijf met de verwijderde bestandenWacht tot de scan is voltooid en klik op Bekijk gevonden items.bekijk gevonden items
 5. Gebruik het menu bovenaan de scanresultaten om je zoekopdracht te verfijnen volgens het type bestand, bestandsgrootte of datum. Als je je de naam van het verwijderde bestand of het formaat ervan herinnert, gebruik dan het zoekveld rechtsboven.filter gevonden bestanden
 6. Klik op een bestand om een voorbeeld ervan te bekijken om te zien of dat het gezochte is.voorbeeld van gevonden bestanden
 7. Kies de bestanden die je wilt herstellen en klik op de knop Herstellen.selecteer bestanden voor herstel
 8. Selecteer een gewenste locatie voor de herstelde gegevens (om overschrijving van gegevens te voorkomen kies je een map op een schijf anders dan waar ze voorheen opgeslagen waren) en klik op Volgende om te bevestigen.selecteer herstellocatie

Methode 2: Herstel leeggemaakte Prullenbak met een Time Machine Backup

Als je Time Machine geactiveerd hebt op je Mac, zou je in staat moeten zijn om de verwijderde bestanden terug te halen van een van de back-ups of systeemmomentopnames die door het hulpmiddel zijn aangemaakt. Dit proces is vrij eenvoudig en heel veilig. Alles wat je nodig hebt is de externe harde schijf met de Time Machine back-ups (als je een gebruikt om je Mac te back-uppen) en je computer.

  1. Sluit het station waarop je Time Machine-reservekopieën staan aan op je Mac (als je een interne schijf voor de back-ups hebt gebruikt, sla je deze stap over).
  2. Gebruik de menubalk bovenaan, klik op het Time Machine-pictogram en kies “Blader door Time Machine-reservekopieën” uit het vervolgkeuzemenu.Blader door Time Machine-reservekopieën
  3. Ga naar de map waar de benodigde bestanden zich bevonden voor ze werden verwijderd.
  4. Gebruik de pijlen of de tijdlijn aan de rechterkant om naar de back-upversie te gaan die de bestanden bevat waarnaar je zoekt.restore time machine
  5. Om een specifiek bestand te voorvertonen, klik erop en druk op de spatiebalk op je toetsenbord.
  6. Kies de bestanden die je wilt herstellen en klik op de knop “Herstel”.

  Methode 3:  Verwijderde bestanden herstellen uit een iCloud-back-up

  Een andere optie die je kunt proberen, is het herstellen van de bestanden uit de geleegde Prullenbak op je Mac vanuit je iCloud-account. Als je iCloud hebt gebruikt om bestanden van je Mac te synchroniseren, is deze methode geschikt voor een snelle en veilige herstel van je verwijderde bestanden. Maar houd er rekening mee dat iCloud bestandsversies in zijn eigen prullenbak tot 30 dagen bewaart. Dus, als er meer tijd is verstreken nadat je de Prullenbak direct op je Mac hebt geleegd, is deze methode mogelijk niet meer bruikbaar voor jou.

  1. Open een voorkeursbrowser en ga naar icloud.com.
  2. Log in op je iCloud-account met je Apple ID-gebruikersnaam en wachtwoord.
  3. Klik op iCloud Drive.icloud drive log in
  4. Kies de bestanden die je wilt herstellen.
  5. Klik op de knop Download bovenaan.herstel bestanden van icloud

  De Belangrijkste Punt

  Per ongeluk belangrijke bestanden verwijderen en je realiseren dat je de Prullenmand op je Mac al geleegd hebt, is een stressvolle situatie. Hoewel het misschien onmogelijk lijkt om die gegevens terug te halen, zijn er een paar eenvoudige oplossingen om te proberen: dataherstelsoftware, Time Machine-back-ups, of iCloud. Met de juiste aanpak heb je de verwijderde bestanden zo weer terug.

  FAQ:

  Ja! Je kunt naar je Finder Voorkeuren gaan en dan op het tabblad Geavanceerd klikken. Van daaruit kun je een optie inschakelen die een waarschuwing weergeeft elke keer voordat je de prullenmand op je Mac leegt. Het wordt pas geleegd als je het goedkeurt.
  Het wordt alleen geleegd als je dit handmatig doet, tenzij je de Finder Voorkeuren hebt ingesteld om het automatisch om de 30 dagen voor je te doen.
  Enkele van de meest populaire en succesvolle manieren zijn het gebruik van Disk Drill en Time Machine.
  Je kunt een Time Machine-back-up gebruiken om je geleegde prullenmand te vinden zonder software zoals Disk Drill te gebruiken.
Avatar photo
Romana Levko is een professionele content schrijver met een sterke interesse in technologiegerelateerde onderwerpen. Haar voornaamste focus ligt op dataherstel, Apple producten en cybersecurity. In haar vrije tijd knutselt ze graag aan haar Mac en verslijt ze haar favoriete muziekalbums.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.