Hur man återställer den tömda papperskorgen på din Mac utan mycket ansträngning

Avatar photo
Skriven av
85

Återställ filer från tömd papperskorg på Mac

Det bästa sättet att hålla din Mac organiserad är genom att regelbundet rensa bort onödiga filer. Det är dock så lätt att av misstag radera en viktig fil under denna process. Lyckligtvis är det enkelt att återställa en fil i detta fall. Men om du raderar en fil och tömmer Papperskorgen efter det, och först då inser att du faktiskt behöver filen, blir situationen lite mer komplicerad.

Även om det är det du går igenom just nu, förlora inte hoppet riktigt än. Läs vidare för att ta reda på den bästa lösningen för detta problem.

Hur man hittar Papperskorgen på en Mac

Som standard finns Papperskorgen längst ned på Dock på alla Mac-datorer. Mappens ikon ser ut som en soptunna och kan se lite olika ut beroende på vilken macOS-version din dator använder.

soptunneikon på dock

Papperskorgen kan inte tas bort från Dock, men i vissa fall, när det är problem med din Mac, kan den tillfälligt försvinna. Om du inte hittar Papperskorgen på Dock, prova följande alternativ.

Alternativ #1: Finder

Så här hittar du Papperskorgen på din Mac via Finder:

 1. Starta Finder.
 2. Använd menyn längst upp och klicka på ”Gå > Gå till mapp” (eller tryck Kommando + Skift + G).gå till mapp
 3. Skriv in ~/.Trash i sökfältet och klicka på ”Gå”.

Alternativ #2: Terminalen

Om du är bekväm med att använda applikationer med textbaserat gränssnitt kan du även komma åt Papperskorgen på din Mac via Terminalen. Så här gör du:

 1. Öppna Terminalen (gå till Launchpad och skriv Terminal i sökfältet).
 2. Kopiera och klistra in följande kommando i Terminalfönstret och tryck på Retur-tangenten: cd .Trashpapperskorg terminal mac
 3. Kopiera sedan och klistra in detta kommando och tryck på Retur: ls -al ~/.Trashpapperskorgens filer i terminalen

Du kommer att se en lista över filer som för närvarande finns i Papperskorgen.

Alternativ #3: Skrivbordsikonen

Ett annat sätt att komma åt Papperskorgen på din Mac är att lägga till en Papperskorgsmapp på skrivbordet. Så här gör du:

 1. Öppna Terminalen (gå till Launchpad och skriv Terminal i sökfältet).
 2. Kopiera-följande kommando till terminalfönstret och tryck på Retur-tangenten: ln -s ~/.Trash ~/Desktop/Trashterminal skapa papperskorgsmapp
 3. Gå till ditt Macs skrivbord och leta efter en mapp som heter ”Papperskorgen” (den ser ut som en vanlig mapp).papperskorg skrivbord

Är det möjligt att återställa tömd papperskorg?


Kort sagt – ja, det är möjligt att återställa en tömd papperskorg på din Mac. Men givetvis kommer resultaten av dataåterställningen att variera beroende på din specifika situation. Många faktorer kan påverka denna process: tid, storleken på den raderade filen, enhetsfel (såsom korruption och funktionsfel), tillgängliga säkerhetskopior, etc.

När du tömmer papperskorgen på din Mac tas inte filerna därifrån bort omedelbart. Även om du inte kan se dem visuellt, fysiskt finns de fortfarande kvar på din enhet tills Macen skriver över dem med nya data. Så för att öka dina chanser att återställa dessa filer, bör du sluta använda din Mac så fort du märker att filerna saknas. Dessutom bör du agera snabbt eftersom ju tidigare du påbörjar återställningsprocessen, desto högre är chanserna att du kommer att kunna återställa dem.

Om du inte är säker på om papperskorgen faktiskt blev tömd efter att filerna raderats, är det en bra idé att lokalisera mappen och kontrollera om filerna är borta innan du går vidare med dataåterställningen.

Hur man återställer tömd papperskorg på Mac


Redo att ta tillbaka de raderade filerna från din tömda papperskorg på Mac? I grunden finns det tre alternativ som erbjuder optimala resultat: använd specialiserad programvara för dataåterställning, Time Machine-säkerhetskopia eller iCloud-säkerhetskopia.

Om du har säkerhetskopierat din Mac regelbundet med antingen Time Machine eller iCloud är det troligt att de raderade filerna finns på en av dessa säkerhetskopior, och du kommer att kunna hämta dem därifrån. Men om du inte har några säkerhetskopior tillgängliga eller inte är säker på om de nödvändiga filerna finns där, är ditt bästa alternativ att använda ett verktyg för dataåterställning för detta. Denna metod är säker och tack vare den avancerade skanningsfunktionen kommer du att kunna snabbt återställa filerna från den tömda papperskorgsmappen.

Metod 1: Återställ tömd papperskorg på Mac med programvara


Det finns ganska många verktyg tillgängliga på marknaden som kan användas för dataåterställning på en Mac. Dock kan inte alla av dem tillämpas när man återställer filer från en tömd papperskorg.

Disk Drill är en av de bästa programvarorna för dataåterställning på Mac som tack vare sin användarvänliga design och lättnavigerade system kan användas av vem som helst oavsett kunskapsnivå. Och den har en hög framgångsgrad när det gäller att återställa raderade filer från en tom Papperskorg, vilket gör den till ett perfekt alternativ. Dessutom stödjer den nästan alla filtyper och format (video, ljud, arkiv, bilder, dokument, etc.), så du kan vara säker på att oavsett vilken fil du försöker återställa, kommer du att täckas med detta verktyg.

 1. Ladda ner Disk Drill för Mac och följ instruktionerna på skärmen för att installera det.
 2. Starta applikationen.
 3. Välj den hårddisk som innehöll de raderade filerna från listan över tillgängliga enheter. Klicka sedan på Sök efter förlorade data-knappen för att starta skanningen.
 4. välj den hårddisk som innehöll de raderade filernaVänta på att skanningen ska bli klar och klicka Granska hittade objekt.granska hittade objekt
 5. Använd menyn överst på sökresultaten för att smalna av din sökning efter filtyp, filstorlek eller datum. Om du minns namnet på den raderade filen eller dess format, använd sökfältet uppe i högra hörnet.filtrera hittade filer
 6. Klicka på en fil för att förhandsgranska den och se om det är den filen du behöver.förhandsgranska hittade filer
 7. Välj de filer du vill återställa och klicka på Återställ-knappen.välj filer för återställning
 8. Välj en önskad plats för de återställda datan (för att undvika överskrivning av data välj en mapp som är belägen på en enhet annorlunda från där de tidigare var sparade) och klicka på Nästa för att bekräfta.välj plats för återställning

Metod 2: Återställ Tömd Papperskorg Från en Time Machine-säkerhetskopia

Om du har Time Machine aktiverat på din Mac borde du kunna återställa de raderade filerna från en av säkerhetskopior eller systemögonblicksbilder som gjorts av verktyget. Denna process är ganska enkel och mycket säker. Allt du behöver är den externa hårddisken med Time Machine-säkerhetskopior (om du använde en för att säkerhetskopiera din Mac) och din dator.

 1. Anslut enheten som innehåller dina Time Machine-säkerhetskopior till din Mac (om du använde en intern enhet för säkerhetskopieringen, hoppa över detta steg).
 2. Använd menyraden längst upp, klicka på Time Machine-ikonen och välj ”Bläddra i Time Machine-säkerhetskopior” från rullgardinsmenyn.Bläddra i Time Machine-säkerhetskopior
 3. Gå till mappen där de filer du behöver fanns innan de raderades.
 4. Använd pilarna eller tidslinjen till höger för att gå till den backupversion som innehåller de filer du letar efter.Återställ Time Machine
 5. För att förhandsgranska en specifik fil, klicka på den och tryck på mellanslag på ditt tangentbord.
 6. Välj de filer du vill återskapa och klicka på ”Återställ”-knappen.

Metod 3: Återställ Tom Papperskorg från en iCloud-säkerhetskopia


En annan möjlighet du kan prova är att återställa filer från den tömda papperskorgen på din Mac från ditt iCloud-konto. Om du har använt iCloud för att synkronisera filer från din Mac, passar denna metod bra för en snabb och säker återställning av dina raderade filer. Men kom ihåg att iCloud behåller filversioner i sin egen papperskorg upp till 30 dagar. Så om det har gått mer tid sedan du tömde Papperskorg-mappen direkt på din Mac, kanske den här metoden inte är till någon nytta för dig.

 1. Öppna en föredragen webbläsare och gå till icloud.com.
 2. Logga in på ditt iCloud-konto med ditt Apple ID-användarnamn och lösenord.
 3. Klicka på iCloud Drive.icloud drive logga in
 4. Välj de filer du vill återställa.
 5. Klicka på nedladdningsknappen längst upp.återställ filer från icloud

Slutresultatet


Att av misstag radera viktiga filer och inse det först efter att du har tömt Papperskorgen på din Mac är en stressande situation. Även om det kan verka omöjligt att få tillbaka dessa data finns det några enkla lösningar att prova: dataåterställningsprogram, Time Machine-backuper eller iCloud. Med rätt tillvägagångssätt kommer du att återställa de raderade filerna på nolltid.

FAQ:


Ja! Du kan gå in i dina Finder-inställningar och sedan klicka på fliken Avancerat. Därifrån kommer du att kunna aktivera ett alternativ som visar en varning varje gång innan du tömmer papperskorgen på din Mac. Den kommer inte att tömmas om du inte godkänner det.


Den töms bara när du manuellt gör det, såvida du inte har aktiverat inställningarna i Finder för att göra det automatiskt var 30:e dag.


Några av de mest populära och framgångsrika metoderna är att använda Disk Drill och Time Machine.


Du kan använda en Time Machine-backup för att hitta din tömda papperskorg utan att använda programvaror som Disk Drill.Avatar photo
Romana Levko är en professionell innehållsskapare med ett stort intresse för teknikrelaterade ämnen. Hennes huvudfokus ligger på dataåterställning, Apples produkter och cybersäkerhet. Hon ägnar sin fritid åt att pilla med sin Mac och lyssna igenom sina favoritmusikalbum.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och hårdvarureparation.