Hoe data herstellen van Mac harde schijf naar een PC

manuviraj
Geschreven door
Goedgekeurd door
50

gegevens herstellen van mac naar pcWilt u bestanden herstellen van de harde schijf van een Mac naar een Windows PC? Nou, het is geen raketwetenschap, maar het scheelt niet veel. De onderstaande paragrafen zullen u helpen bij het kiezen van de beste methode om bestanden te verplaatsen tussen uw Mac en uw Windows PC, evenals het herstellen van gegevens van de schijf van uw Mac op een Windows PC.

Is het mogelijk om bestanden van een Mac-schijf te herstellen op een Windows PC?

Ja. In feite is het eigenlijke proces van gegevensherstel vrij eenvoudig, dankzij programma’s van derden voor gegevensherstel.

Maar het aansluiten van de Mac-schijf op je PC kan lastig zijn, zeker als je gegevens wilt terughalen van een Mac SSD. In het geval van oudere Macs (pre-2016) is de SSD of HDD niet vastgesoldeerd op het moederbord, waardoor je de schijf direct kunt aansluiten op een Windows PC. Dit kan op twee manieren – gebruik een schijfbehuizing, of, indien mogelijk, sluit de schijf direct aan via de M.2 of SATA-poorten.

Windows zal u vragen om de Mac-schijf te formatteren zodra u deze op uw pc aansluit. Sluit deze melding en formatteer de schijf niet, omdat dit de kansen op een volledig gegevensherstel drastisch kan verkleinen.

Op Macs waarbij de SSD op het moederbord is gesoldeerd, moet je de macOS-herstelmodus gebruiken, een schijfkopie van de drive maken en die schijfkopie scannen op een Windows-pc. We zullen dit bespreken in de sectie over gegevensherstel van dit artikel.

Een Mac met opstartproblemen start meestal automatisch op in de herstelmodus. Als dit niet gebeurt, vind je hier alles wat je moet weten over handmatig opstarten in de herstelmodus op Apple Silicon en Intel Macs.

Hoe gegevens van een Mac-harde schijf naar een pc te herstellen

Er zijn verschillende manieren om bestanden te herstellen van de schijf van je Mac op een Windows-pc. De methode die je gebruikt, is afhankelijk van of je wilt herstellen van verwijderde gegevens, of dat je de gegevens simpelweg wilt overzetten van de schijf van je Mac naar een Windows-computer.

Methode 1: Gebruik Dataherstelsoftware

Een handige manier om de gegevens van je Mac te herstellen op Windows, is door een gegevensherstelprogramma te gebruiken. Er zijn verschillende gegevensherstelapps op het web, maar je moet er een kiezen die compatibel is met Windows en Mac-specifieke bestandssystemen herkent.

Voor deze tutorial hebben we gekozen voor Disk Drill, omdat het perfect geschikt is voor dit scenario. De app is eenvoudig in gebruik, heeft een bewezen staat van dienst en werkt met APFS en HFS/HFS+ bestandssystemen (naast andere veelvoorkomende Windows en universele bestandssystemen). Disk Drill is beschikbaar voor zowel macOS als Windows.

Opmerking: Voor Macs met vastgesoldeerde SSD’s moet je een schijfkopie van de schijf maken. Hiervoor heb je een externe schijf nodig met voldoende opslagruimte om een schijfkopie van je Mac-schijf op te slaan. Vervolgens start je op in herstelmodus en maak je een schijfkopie van je Mac-schijf met gebruik van Schijfhulpprogramma. Onthoud om het DMG-formaat te kiezen voor de schijfkopie (als je het wilt scannen met Disk Drill). Als alternatief kun je Disk Drill in macOS-herstel gebruiken om direct de schijf te scannen of een schijfkopie te maken met de Byte-to-byte Backup functie van de app. Deze methode werkt niet op modellen met T2, M1 en M2 chips.

Het gegevensherstelproces in Disk Drill is als volgt:

 1. Download Disk Drill en installeer het.
 2. Open Disk Drill. Indien van toepassing, klik op Koppel schijfkopie, zoek naar het schijfkopiebestand van je Mac en dubbelklik erop. Het wordt toegevoegd aan de lijst met opslagapparaten als een gemonteerd station.Optie schijfkopie koppelen in Disk Drill.
 3. Selecteer de Mac-schijf of het schijfkopiebestand en klik op Zoek naar verloren data.Zoeken naar verloren data Disk Drill.
 4. Klik op Bekijk gevonden items. Als je een bepaald bestandstype wilt bekijken, klik dan in plaats daarvan op de desbetreffende optie (Foto’s, Video, Audio, Documenten, Archieven en Overig).Scherm met gevonden items in Disk Drill.
 5. Open het gedeelte Bestaand om bestanden te bekijken die momenteel op de schijf van je Mac zijn opgeslagen. Om verwijderde bestanden die hersteld kunnen worden te bekijken, open je de secties Verwijderd of verloren en Gereconstrueerd.Dataherstelsecties in Disk Drill.
 6. Selecteer de bestanden die je wilt herstellen en klik op Herstellen. Disk Drill toont een voorbeeld van het momenteel geselecteerde bestand, maar je kunt handmatig een voorbeeld van elk bestand bekijken door op het oogicoontje naast een bestandsnaam te klikken.Lijst met herstelbare bestanden in Disk Drill.
 7. Kies een bestemming voor herstel en klik op Volgende.Prompt voor herstelbestemming in Disk Drill.
 8. Disk Drill zal de geselecteerde bestanden herstellen. Je kunt tot 500 MB aan data herstellen op Windows. Voor verder herstel is een Disk Drill Pro licentie vereist.

Methode 2: Bestanden downloaden van een iCloud-reservekopie

Als je iCloud Drive eerder had ingeschakeld op je Mac, werden bestanden in de mappen ‘Bureaublad’ en ‘Documenten’ waarschijnlijk gesynchroniseerd met iCloud. Daarnaast zullen alle bestanden die je naar de iCloud Drive hebt verplaatst in Finder, ook beschikbaar zijn.

Om bestanden te downloaden die zijn geback-upt naar iCloud Drive, volg je deze stappen:

 1. Open de iCloud-website in de webbrowser van je Windows PC.
 2. Klik op de optie Drive.Drive-optie op het iCloud-dashboard.
 3. Klik op Bladeren, navigeer vervolgens naar de bestanden die je wilt herstellen, selecteer ze en klik op de knop Downloaden.Downloadknop iCloud.

Methode 3: Gebruik netwerkfuncties op Mac en Windows

Als uw Mac naar behoren werkt en u alleen gegevens wilt overzetten van de Mac naar een Windows-pc (geen gegevensherstel), dan kunt u gebruikmaken van de functie voor bestandsdeling in macOS, of een gedeelde map op Windows aanmaken.

Voor het delen van bestanden moeten beide apparaten zijn verbonden met hetzelfde netwerk. Je kunt ook direct je pc en de Mac verbinden met een ethernetkabel. Op nieuwere Macs heb je mogelijk een USB-C naar Ethernet adapter nodig om dit te doen.

Bestandsdeling gebruiken op een Mac

 1. Klik op het Apple-menu en kies Systeeminstellingen.Systeeminstellingen in macOS.
 2. Klik in de zijbalk op Algemeen en kies Delen.Optie Delen in Algemene Instellingen macOS.
 3. Zet Bestandsdeling aan en klik daarna op de i-knop naast de Aan/Uit-schuifregelaar.Bestandsdeling aan/uit-schakelaar in macOS.
 4. Schrijf het netwerkadres op dat in dit venster wordt weergegeven. Klik vervolgens op Opties.Opties voor delen.
 5. Vink je gebruikersaccount aan en klik op Gereed.Vink gebruikersaccount aan.
 6. Klik met de rechtermuisknop op de map in de sectie Gedeelde mappen en kies Geavanceerde opties.Geavanceerde opties voor delen.
 7. Vink de optie Gastgebruikers toestaan aan en klik op OK.Vinkje voor gastgebruikers toestaan.
 8. Ga nu in Systeeminstellingen naar Netwerk > Wi-Fi.Netwerk > WiFi in macOS.
 9. Klik op Details naast je actieve verbinding.WiFi-instellingen in macOS.
 10. Klik in de zijbalk op de optie WINS. Voer de naam van je Windows-werkgroep in. Deze is meestal MSHOME of WORKGROUP standaard. Hier is hoe je de naam van je Windows-werkgroep kunt vinden.WINS-optie macOS.
 11. Klik op OK.
 12. Open je Windows PC en typ in de adresbalk van Windows Verkenner, of het zoekveld van het Startmenu, het netwerkadres inclusief de twee backslashes (zonder de smb-voorvoegsel) dat je hebt opgeschreven in stap 4 en druk op Enter.
 13. Je zult toegang hebben tot de bestanden op je Mac en je kunt ze vrij verplaatsen.

Een netwerkmap maken in Windows

 1. Open Verkenner (Windows-toets + E) en maak een nieuwe map aan op een door jou gekozen locatie.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de map en kies Meer opties weergeven > Toegang verlenen aan > Bepaalde personen.Optie Toegang verlenen aan.
 3. Selecteer Iedereen uit het dropdownmenu. Klik vervolgens op Toevoegen > Delen. Klik op Gereed.Instellingen gedeelde map in Windows.
 4. Open nu Finder op je Mac. Zorg dat je Windows-pc en Mac verbonden zijn met hetzelfde netwerk.
 5. Klik in de zijbalk op Netwerk en dubbelklik op je Windows-pc.
 6. Klik in de rechterbovenhoek van het scherm op de optie Verbind als.Optie Verbind als in Finder.
 7. Selecteer de optie Geregistreerde gebruiker. Voer je Windows-gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Verbinden.Gebruikersgegevens macOS Netwerkmap.
 8. Je hebt nu toegang tot de map en je kunt er bestanden naar kopiëren.

Methode 4: Gebruik een Professionele Datahersteldienst

Als de harde schijf van uw Mac fysiek beschadigd is, of als deze helemaal niet door Windows wordt gedetecteerd, kunt u het beste contact opnemen met een professionele datahersteldienst. Hoewel het duur is, zullen dataherstelexperts in staat zijn uw gegevens te herstellen, zelfs in de meest uitzichtloze situaties. U zou ook voor deze methode moeten kiezen als de gegevens van kritiek belang zijn en tegen elke prijs hersteld moeten worden.

Hier is een overzicht van wat u kunt verwachten als u contact opneemt met een professionele dataherstelservice:

 1. Neem contact op met een professioneel bedrijf voor gegevensherstel en beschrijf uw situatie van gegevensverlies.
 2. Breng uw harde schijf naar de goedgekeurde afgifte locatie van het bedrijf, of verstuur deze naar hen.
 3. Zij zullen uw schijf evalueren en met een offerte bij u terugkomen. De evaluatie is gewoonlijk gratis.
 4. Beslis of u al dan niet wilt doorgaan met het gegevensherstel.
 5. Als u doorgaat, zullen de gegevens worden hersteld en naar u verzonden op een nieuwe schijf.

Conclusie

Het overzetten, of herstellen van gegevens van de harde schijf van je Mac naar een pc kan lastig zijn, voornamelijk vanwege het verschil in bestandssystemen. Een goed gegevensherstelprogramma kan je helpen deze hindernis te overwinnen. Toch raden we je aan om regelmatig back-ups te maken van al je belangrijke gegevens, voor maximale bescherming tegen gegevensverlies.

Veelgestelde Vragen

Ja, je kunt een Mac harde schijf formatteren voor gebruik in Windows, met behulp van de Schijfbeheer of Diskpart hulpprogramma.
Om een externe harde schijf zowel op Windows als macOS te gebruiken, formatteer het naar het exFAT bestandssysteem.
Dit zal afhangen van het bestandssysteem waarin de schijf is geformatteerd. Sommige bestandssystemen, zoals FAT en exFAT werken op zowel Windows als macOS, echter, als de schijf het APFS- of HFS/HFS+-bestandssysteem gebruikt, zal deze niet bruikbaar zijn op Windows.
Om uw Mac harde schijf naar Windows te converteren zonder gegevensverlies, moet u eerst een back-up van de schijf maken. Sluit vervolgens de schijf aan op een Windows-pc en formatteer deze naar het NTFS-bestandssysteem.
manuviraj
Manuviraj Godara is een professioneel content schrijver met meer dan 4 jaar ervaring. Zijn steeds groeiende fascinatie en ervaring met technologie drijft hem om content te creëren gerelateerd aan gegevensherstel en consumententechnologie. Je kunt zijn werk ook vinden op MakeUseOf.com en HandyRecovery.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.