Bozuk USB Flash Sürücüden Veri Nasıl Kurtarılır

221

Bozuk flash sürücüden veri kurtarma

Bu tür yaygın kullanılan taşınabilir depolama cihazları için, USB flash sürücüler neredeyse çok kolay bozulabilir, bu da onlara önemli veri saklamak için güvendiğinizde özellikle rahatsız edici olabilir.

Ancak birçok durumda, bozuk bir flash sürücüden veri kurtarma yazılımı kullanarak dosyaları kurtarmak mümkündür ve bu makalenin amacı, sizi süreçle ilgili olarak yönlendirmek ve istediğiniz sonuçlara ulaşmanız için gerekli bilgilerle donatmaktır.

USB Bellekler Neden Çalışmayı Durdurur?

Bir çalışan USB sürücünün nasıl ölü bir USB sürücüye dönüşebileceğinin birkaç nedeni vardır. Sorunu anlamak, mücadelenin yarısıdır ve bu bilgiyle, sevdiğiniz verileri kurtarma şansınız olabilir. Tümü, USB sürücünün neden çalışmayı durdurduğuna bağlıdır.

Sorun Açıklama Tavsiye
🔨Fiziksel Hasar USB flash sürücüler göründüğü kadar dayanıklı olmayabilir. Basit şeylerden bir USB konektörünün bükülmesinden, daha büyük düşmanlar olan suya ve güç dalgalanmalarına kadar hasar oluşabilir. Yazılım çözümleri ihtiyacınız olan kahraman olmayabilir. Sürücünüz tanınmıyorsa, bir veri kurtarma servisine başvurmanın zamanı gelmiş olabilir. Sıklıkla, flash bellek çipini çalışan başka bir sürücüye taşır.
Kurtarma zorluğu: Yüksek
🖋Aşırı Okuma ve Yazma Döngüleri Bütün flash depolama aygıtlarının bir ömür boyu kullanım süresi vardır. Zamanla, iç işleyiş (örn.: yüzer kapı transistörleri) bozulur, bu da veri bozulmasına, okuma/yazma hatalarına ve hatta benzer diğer sorunlara yol açabilir. İyi haber şu ki, flash bellek hücre arızası hemen veri kaybına ve sürücü arızasına yol açmaz çünkü modern flash sürücüler kötü hafıza hücrelerini saptayıp onlardan kaçınmak için yeterince akıllıdır, bu da size veriyi yedeklemek ve/veya kurtarmak için yeterli zaman verir.
Kurtarma zorluğu: Orta
🦠Virüsler ve Zararlı Yazılımlar Zararlı yazılım tasarımcıları, bir USB flash sürücünün genellikle birçok bilgisayar ve kullanıcı arasında paylaşıldığını çok iyi bildikleri için, flash sürücülere yönelik pek çok virüs ve farklı türde zararlı yazılım vardır. Zararlı yazılımlar oldukça belirsiz davranabileceği için, zararlı yazılımla enfekte olmuş bir flash sürücüden dosyaların nasıl kurtarılacağına dair tek ve evrensel olarak uygulanabilir bir yöntem önermek zordur, ancak genellikle iyi bir başlangıç, tam bir bayt bayt yedeği oluşturmaktır.
Kurtarma zorluğu: Orta

Zarar Görmüş Flash Sürücüden Veri Kurtarmak Mümkün mü?

Yanan soruyu ele alalım: Hasar görmüş bir flash sürücüden gerçekten veri kurtarabilir misiniz? Cevap büyük ölçüde USB sürücünüzün tanınıp tanınmadığına bağlıdır. Her iki senaryoyu da daha ayrıntılı inceleyelim:

Senaryo 1: USB sürücüsü tanındı

Bilgisayarınıza flash sürücünüzü taktığınızda, USB sürücünüzü başarıyla tanıdığını gösteren hoş bir ses çalar (veya ayarlarınıza bağlı olarak bazen hoş olmayan bir ses).

Eğer şu anda karşılaştığınız senaryo buysa, şanslısınız çünkü PC’niz sürücünüzü tanıdığında, eğer “sürücünüzü biçimlendirin” uyarısıyla harekete geçmenizi isteyen bir pop-up pencere ile karşılaşıyorsanız bile, neredeyse her zaman veri kurtarma yazılımını kullanarak verilerinizi geri alabilirsiniz. Yalnızca önce biçimlendirme istemini iptal ettiğinizden emin olun.

Senaryo 2: USB sürücüsü TANINMIYOR

Şimdi, eğer PC’niz sürücüyü hiç tanımıyorsa, durum çok daha karmaşık ve çok daha az iyimser hale gelir. Bunun nedeni, bunun sadece yüzeysel hasardan daha fazlası olabileceğidir. Altta yatan sorunlar, hasarlı bir USB bağlantı noktasından, arızalı bir devre kartına veya daha kötüsü, flash bellek çipine kadar zarar görmüş olabilir.

Genel yazılım çözümleri genellikle burada işe yaramaz çünkü öncelikle sürücünün bilgisayar tarafından tanınmasını gerektirirler. Neyse ki, altta yatan sorun çözülmedikçe yardım etmeyecekler, ve bu genellikle sadece uzmanlaşmış veri kurtarma hizmetlerinin yapabileceği bir şeydir.

Kırık Bir USB Bellekten Veri Nasıl Kurtarılır?

Doğru veri kurtarma yazılımıyla, bozuk flash sürücü veri kurtarılması sadece mümkün olmakla kalmaz, aynı zamanda nispeten basittir. İşte bunu Windows ve Mac’te nasıl gerçekleştireceğiniz.

Veri Kurtarma Yazılımı Kullanarak Dosyalarınızı Geri Alın

Veri kurtarma yazılımının işi, silinen ve kaybolan tüm dosyaları bulmak ve kurtarmak için flash belleği sektör bazında analiz etmektir. Bu tür yazılımlar hem Windows hem de Mac için mevcuttur, ancak tüm veri kurtarma uygulamaları aynı performansı göstermez.

USB bellek sürücüsünden dosya kurtarırken, FAT ailesindeki tüm dosya sistemlerini (exFAT, FAT32, FAT16, FAT12) mükemmel şekilde destekleyen bir veri kurtarma yazılımı seçmelisiniz. Yazılım ayrıca yaygın olarak kullanılan tüm dosya formatlarını desteklemeli ve sezgisel ve uygun fiyatlı olmalıdır.

Disk Drill, tüm bu kriterleri karşıladığı için, bozuk USB bellek veri kurtarma konusunda ne kadar deneyime sahip olursa olsunlar tüm Windows ve Mac kullanıcılarına öneriyoruz.

Bilmenizde fayda var: Disk Drill for Windows ve Disk Drill for Mac neredeyse aynıdır, bu yüzden aşağıdaki adımları hangi versiyonu indirirseniz indirin takip edebilirsiniz.

Adım 1. Disk Drill’i İndir ve Kur

Öncelikle, Disk Drill’i Windows veya Mac için indirin ve bilgisayarınıza yükleyin. Temel sürümü ücretsiz olarak indirebilir ve 500 MB’a kadar veriyi kurtarmak için kullanabilirsiniz (sadece Windows).

Adım 2. USB Flash Sürücünüzü Bağlayın ve Disk Drill’i Başlatın

Daha sonra USB belleği bilgisayarınıza takın ve tanınmasını bekleyin. Ardından Disk Drill’i başlatın ve tüm mevcut depolama aygıtlarını algılaması için birkaç saniye verin.

Adım 3. USB Flash Sürücünüzün Byte-by-Byte Yedeğini Oluşturun

byte to byte yedekleme disk matkabı

Gerçek kurtarma işlemine başlamadan önce, bozuk USB belleğiniz aniden ölürse diye bir geri dönüş seçeneğinizin olduğundan emin olmak için flash sürücünüzün bayt bayt yedeğini oluşturmak çok önemlidir. Bunu yapmak için, Sürücü Yedeği ek aracını seçin, sürücünüzü seçin ve Bayt Bayt Yedekle butonuna tıklayın. Sonra, yedek dosyanızı nereye saklamak istediğinizi seçin.

Adım 4. USB Flash Sürücüyü Tara ve Verilerini Seç

bozuk flash sürücüyü seç

Depolama aygıtları sekmesine geri dönün, USB flash sürücüyü seçin ve Kayıp verileri ara düğmesine tıklayın. Disk Drill taramayı bitirene kadar bekleyin. Ardından bulunan dosyaları gözden geçirebilir ve kurtarmak istediğiniz her dosyayı seçebilirsiniz.

Adım 5. Verilerinizi Farklı Bir Sürücüye Kurtarın

bozuk usb sürücüsünden dosyaları kurtar

Son olarak, Kurtar düğmesine tıklayın ve kurtarma konumunu USB belleğinizden farklı bir depolama cihazı üzerinde seçin. İleri‘ye tıklayın ve dosyalarınızın belirtilen konuma güvenli bir şekilde kurtarıldığını doğrulayın.

Veri Kurtarma Hizmetlerini Kullanın

Tüm DIY yöntemlerini ve yazılım çözümlerini denediyseniz ve şansınız yoksa, ya da flash sürücünüz bilgisayarınız tarafından tanınmasını engelleyen fiziksel hasar gördüyse, üzülmeyin! Veri kurtarma hizmetleri bu zor durumlar için uzmanlaşmıştır ve verilerinizi kurtarmak için gerekli araçlara ve uzmanlığa sahiptir.

İşte profesyonel veri kurtarmanın işleyişi:

  1. İlk İletişim: Servisle telefon, e-posta veya çevrimiçi portal üzerinden iletişime geçin. Sorununuzu, herhangi bir fiziksel hasar veya sorunun ortaya çıkmasına yol açan özel olayları da içerecek şekilde açıklayın.
  2. Teşhis: Saygın servisler genellikle ilk olarak bir ön değerlendirme veya teşhis sunarlar. Hasarın boyutunu değerlendirip başarılı kurtarmanın olasılığını tahmin ederler. Bazı servisler bu teşhisi ücretsiz veya sembolik bir ücret karşılığında sunabilirler.
  3. Sürücünüzü Gönderin: Devam etmeye karar verirseniz, hasarlı USB flash sürücünüzü göndermeniz veya bırakmanız gerekecektir. Birçok servis, sürücünüzü nakliye için güvenle paketleme konusunda yönergeler sağlar.
  4. Kurtarma Süreci: Bir kez teslim alındığında, uzmanlar veri kurtarmaya çalışmak için özel araçlar ve yöntemler kullanacaklar. Bu süreç, sorunun karmaşıklığına bağlı olarak birkaç saat ila birkaç gün arasında değişebilir.
  5. Veri İadesi: Başarılı bir kurtarma işleminden sonra, servis genellikle verilerinizi yeni bir USB sürücü veya tercih ettiğiniz başka bir depolama ortamına aktaracaktır. Bazıları bulut tabanlı transferler veya fiziksel depolama cihazı iadeleri sunabilir.

Bazı veri kurtarma hizmetleri müşterilerden önceden ödeme yapmalarını talep eder, ancak en iyileri “veri yoksa ücret yok” prensibiyle çalışır, bu da verilerinizi başarıyla kurtarırlarsa sadece o zaman ücretlendirileceğiniz anlamına gelir.

USB Bellek Bozuluyor İse Ne Gibi Belirtiler Görülür?

İzlemeniz gereken arızalanmakta olan bir USB sürücüsünün üç yaygın belirtisi:

İşaret Açıklama
🐌 Yavaş veri aktarım hızları Eğer USB belleğiniz aniden beklenen veri aktarım hızlarını gerçekleştiremez hale geliyorsa, bir sorun olabilir. Bunu doğrulamak için belleği farklı bir USB portuna bağlayın ve herhangi bir değişiklik olup olmadığını görün.
⛔ Hata mesajları “USB aygıtı tanınmadı” hata mesajı, bağlamaya çalıştığınız arızalanmış bir USB bellek ile karşılaşabileceğiniz pek çok mümkün hata mesajından sadece biridir. Bir hata mesajını ilk gördüğünüzde panik yapmanıza gerek yoktur, ancak tekrar eden hata mesajlarını görmezden gelmek kesinlikle iyi bir fikir değildir.
📦 Yanlış depolama kapasitesi Bozulmaya başlayan USB bellekler bazen yanlış depolama kapasitesi gösterebilir, örneğin 32 GB yerine 27 GB olarak. Depolama kapasitesi, biçimlendirmeden sonra bile hala yanlışsa, belleğin düzgün çalışmadığı çok olasıdır.

Yukarıda açıklanan USB sürücünün arızalanma belirtilerinden herhangi biriyle karşılaşırsanız, sürücünün tamamen çalışmayı ne zaman durduracağını asla bilemeyeceğiniz için verilerinizi mümkün olan en kısa sürede yedeklemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Sonuç

USB bellekler, kompakt ve kullanışlı olmalarına rağmen sorunlardan muaf değillerdir. Fiziksel hasarlar, okuma ve yazma çevrimlerinden kaynaklanan aşınma ve yıpranma ya da kötü amaçlı yazılım bulaşmaları nedeniyle, bu cihazlar bazen arızalanabilir. Neyse ki, doğru bilgiye sahipseniz veri kurtarma çoğu zaman mümkündür.

SSS

Evet, bozuk bir USB sürücüsü çoğu zaman onarılabilir, ancak başarı, hasarın boyutuna ve türüne bağlıdır. Yazılım sorunları genellikle fiziksel hasarlardan daha kolay giderilir.
Bu onun neyin yanlış olduğuna bağlıdır. Örneğin, bükülmüş bir konektör genellikle, yanlışlıkla daha fazla zarara yol açma riski taşısa da, pense kullanarak dikkatlice düzeltilir. İç problemler veya ciddi hasarlar için, olası veri kaybını önlemek amacıyla profesyonel bir veri kurtarma servisinden yardım almak tavsiye edilir.
Bozuk bir flash sürücüyü tamir ettirmenin maliyeti, hasarın boyutuna ve servis sağlayıcısına bağlı olarak değişir. Basit tamiratlar 50 dolar gibi düşük bir maliyete mal olabilirken, ciddi şekilde hasar görmüş bir sürücüden karmaşık veri kurtarma işlemleri kolayca 1,000 doların üzerine çıkabilir.
Flash sürücünüz çalışmamaya başladıysa, aşağıdaki çözümleri deneyebilirsiniz:
  • Farklı bir USB portuna veya başka bir bilgisayara bağlamayı deneyin.
  • USB konektörünü ve USB portunu nazikçe temizleyin.
  • USB flash sürücüsünün bir sürücü harfi atandığından emin olun.
  • Komut İstemcisinde chkdsk komutunu kullanın.
  • Veri kurtarma yazılımını kullanarak veri kurtarmayı deneyin.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required