USB Flash Sürücüsü Tanınmıyorsa Hızlı Bir Şekilde Nasıl Düzeltilir

Onaylayan
223

USB sürücüler, ne kadar kullanışlı olsalar da hala birçok baş ağrısına neden olabilirler. Mantıksal hasarlar ve bozulmalar gibi sorunlardan muzdarip olabilirler, böylece USB sürücünüzün Boş Alan olarak gözükmesine neden olabilir. Bu yanıltıcı bir okumadır, çünkü verileriniz hâlâ orada, sadece erişilemez haldedir. Bu nedenle, USB’nizdeki içeriği kurtarmak için hızlı bir şekilde harekete geçmeniz gerekir.

Bu yazıda, bilgisayarda algılanmayan bir flash sürücüden veri nasıl kurtarılır ve nasıl düzeltilir üzerine neler yapabileceğinize dair bilgiler vermekteyiz.

Bilgisayar Tarafından Tanınmayan USB’den Veri Nasıl Kurtarılır

USB sürücünüz Windows Gezgininde gözükmesin diye, bilgisayarınız yine de onu kaydediyor olabilir. Aslında, Disk Yönetiminde görülüyor ve doğru boyutta gösteriyorsa, tanınmayan bir flash sürücüden veriyi kurtarmak mümkün olacaktır. Eğer Disk Yönetiminde görünmüyorsa, önce onu okunabilir hale getirmeyi deneyin.

Verileri kurtarmak için, neredeyse her türlü cihazdan, algılanmayan bir baş parmak sürücüsünden bile veri kurtarabilmek için tasarlanmış Disk Drill adlı veri kurtarma aracını kullanacağız. Ücretsiz sürümü ile 500MB’a kadar veri kurtarabilirsiniz. Başarılı bir kurtarma için hızlı hareket etmek ve veriler kurtarılana kadar USB’yi kullanmamak anahtardır.

Tanınmayan bir baş parmak sürücüsünden veriyi kurtarmak için aşağıdaki talimatları izleyin.

  1. Disk Drill’i bilgisayarınıza indirip yükleyin. Açın.pc'ye disk drill yükle
  2. USB’nizi seçin, sonra Kayıp verileri ara‘ya tıklayın.usb seç ve kayıp verileri ara
  3. Tarama tamamlandığında Bulunan ögeleri incele‘ye tıklayın.usb üzerinde bulunan dosyaları incele
  4. Kurtarmak istediğiniz dosyaları işaretleyin. Kurtarma şansları sütunu her dosyayı başarıyla kurtarma şansınızı gösterir. Ve dosyayı önizlemek için üzerine çift tıklayabilirsiniz. Hazır olduğunuzda, Kurtar‘a tıklayın.usb'den kurtarılacak dosyaları önizle ve seç
  5. Çıkış konumunu seçin. Verileri aynı USB’ye kurtarmadığınızdan emin olun, çünkü bu onu bozabilir.konumu seç ve usb'den dosyaları kurtar

Tamamlandığında, kurtarma sürecinin detaylarını açıklayan bir genel bakış ekranı ile karşılaşacaksınız. Daha sonra kurtarma için seçtiğiniz klasöre gidip dosyalarınızı görüntüleyebilirsiniz.

Sorun Gidermeye Başlamadan Önce: Sorunu İzole Edin

Sorun gidermeye başlamadan önce, öncelikle sorunun ne olduğunu belirlemeniz gerekir. Sorunun kaynağını belirlemek, ilgili olmayan alanları sorun gidermek için harcayacağınız çok zamanı kurtarabilir.

Bunu yapmak için, kullanmakta olduğunuz portun arızalı olup olmadığını görmek için USB’yi farklı bir porta takarak test etmelisiniz. Başka bir port da işe yaramazsa, USB’nin bağlı olduğunuz cihazla ilgili bir problem olmadığından emin olmak için USB’yi başka bir cihaza bağlamalısınız.

USB, başka bir USB portuna veya cihaza bağlandığında sorunsuz çalışıyorsa, sorun USB’nizde değildir. USB hâlâ okunmuyorsa, bir sonraki bölüme geçin.

Tanınmayan USB Flash Sürücü Nasıl Düzeltilir

USB’niz doğru boyutta Disk Yönetiminde görünmüyorsa, kurtarma mümkün olmayacak. Ancak, onu okunabilir hale getirmek için deneyebileceğiniz birkaç çözüm vardır. Aşağıdaki yöntemler, tanınmayan bir USB flash sürücüyü nasıl düzelteceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Yöntem 1: Doğrudan Anakarta Bağlayın

Bilgisayarınızın kasasındaki USB portları, genellikle ön veya üst tarafta bulunur ve anakartınıza dahili kablolar aracılığıyla bağlanır. Bu kablolar, bir noktada hasar görmüş olabilir, sonuç olarak bilgisayar kasasındaki USB portlarına bağlı herhangi bir cihaz okunamaz hale gelebilir.

Bunu önlemek için, USB belleğiniz tanınmıyorsa bilgisayarınızın arkasındaki plakasında yer alan anakartınızın USB portlarına doğrudan bağlanmayı deneyin. Bu şekilde doğrudan bir bağlantı sağladığınızdan ve bilgisayar kasasının iç kablolarıyla ilgili herhangi bir komplikasyonu ortadan kaldırdığınızdan emin olabilirsiniz.

Yöntem 2: USB Temas Noktalarını Temizleyin

Zamanla fiziksel maddeler gibi toz ve kir birikebilir. Bu, USB’niz ile USB portu arasındaki bağlantıyı engelleyen fiziksel bir bariyer oluşturabilir. USB’nizi ve USB portlarınızı düzenli olarak temizlemek bunu önleyebilir.

Tozu temizlemek için hava tabancası veya sıkıştırılmış hava kutusu kullanarak tozu üfleyebilirsiniz. Daha kalıcı tıkanıklıklar için, bir pamuk çubuğunu izopropil alkol ile hafifçe ıslatın ve USB’yi veya portu nazikçe temizleyin. İşlem tamamlandığında, kullanmadan önce tamamen kurumasını bekleyin. USB bağlantılarının ne kadar hassas olduğunu aklınızda tutun ve cihaz kapalıyken sadece USB portlarını temizleyin.

Yöntem 3: Donanım Sorun Giderici

Windows, belirli sorunları hedeflemek için tasarlanmış birçok güçlü sorun giderici ile gelir. Donanım ve Aygıtlar sorun gidericisi, USB’niz ile ilgili sorunları tarayabilir ve tanınmayan bir USB sürücüsüne erişmenizi sağlayacak şekilde düzeltebilir.

Donanım ve Aygıtlar sorun gidericisini başlatmak ve çalıştırmak için bu adımları kullanın.

  1. Sağ tıklayın Başlat ve seçin Windows PowerShell (Yönetici). Eğer Kullanıcı Hesabı Denetimi istemini alırsanız Evet‘e tıklayın.Yükseltilmiş bir PowerShell penceresi açılıyor.
  2. msdt.exe -id DeviceDiagnostic yazın ve Enter‘a basın.Donanım ve Aygıtlar sorun giderici başlatılıyor.
  3. İleri‘ye tıklayın. Windows’un bulduğu sorunlara göre ekrandaki talimatları takip edin.Donanım ve Aygıtlar'da onarım süreci başlıyor.

Yöntem 4: Tanınmayan USB’yi Biçimlendirme

USB’yi biçimlendirmek, mevcut dosya sistemini yenileyerek veya yeni bir dosya sistemi ekleyerek gerçekleşir. Bu işlem USB’deki herhangi bir veriyi siler. Biçimlendirme, algılanmayan USB belleklerdeki sorunları düzeltmek için her zaman hızlı ve etkili bir yöntem olmuştur, çünkü bu işlem esasında cihazı fabrika ayarlarına geri döndürür.

USB’nizden dosyaları güvenli bir yere kurtardıktan sonra, normal gibi okunmasını engelleyen sorunları çözmek için belki de onu biçimlendirmek isteyebilirsiniz. Tanınmayan USB’yi biçimlendirmek için aşağıdaki adımları takip edin.

  1. Sağ tıklayın Başlat ve seçin Disk Yönetimi.Disk Yönetimi açılıyor.
  2. USB biriminizin üzerinde sağ tıklayın ve Biçimlendir‘e tıklayın.USB'nin biçimlendirilmesi seçiliyor.
  3. Hızlı biçimlendirme yap‘ın seçili olduğundan emin olun. Gerekirse Birim etiketi, Dosya sistemi ve Birim büyüklüğü değiştirin. Tamam‘a basın.Hızlı Biçimlendirme yapılıyor.
  4. İşlemi onaylamanız istendiğinde Tamam‘a tıklayın.Biçimlendirme tamamlanıyor.

Yöntem 5: USB Sürücülerini Güncelleyin veya Yeniden Yükleyin

Bilgisayarınıza bağladığınız herhangi bir donanım bir sürücü gerektirir. Sürücüler, cihazlarınız arasındaki iletişimi kurar ve sürdürür, böylece onları gerçekten kullanabilirsiniz. USB’nizin sürücüleri bozulmuş veya güncelliğini yitirmişse, bu USB’nizin düzensiz çalışmasına veya Windows 10’da hiç gözükmemesine neden olabilir.USB belleğinizin tanınmamasını düzeltmek için sürücülerinizi güncellemek veya yeniden yüklemek için bu kolay adımları izleyin.

  1. Başlat‘a sağ tıklayın ve Aygıt Yöneticisi‘ni seçin.Aygıt Yöneticisi'ni açma.
  2. Disk sürücüleri açılır menüsünü genişletin. USB’nize sağ tıklayın ve Özellikler‘e tıklayın.USB özelliklerine erişim.
  3. Sürücü sekmesine tıklayın, ardından Sürücüyü Güncelle‘ye tıklayın.Sürücüyü güncelleme.
  4. Sürücüleri otomatik olarak ara‘ya tıklayın. Windows internet üzerinde güncel sürücüleri arayacak ve bunları indirip yükleyecektir. Hiçbiri bulunamazsa, bir sonraki adıma geçin.İnternette güncel sürücülerin aranması.
  5. Kapat‘a tıklayın.Arama penceresinin kapatılması.
  6. Cihazı Kaldır‘a tıklayın.
    Var olan sürücünün kaldırılması.
  7. Kaldır‘a tıklayın.
    USB sürücüsünün kaldırılması.

Sürücü kaldırıldığında, USB’nizi çıkarıp tekrar takarak sürücülerin yeniden yüklenmesini sağlayın.

Yöntem 6: USB Denetleyicilerini Yeniden Yükleyin

Bir USB denetleyicisi, klavyeniz, fareniz ve USB flash sürücünüz gibi tüm USB’ye bağlı cihazları yönetmekten sorumludur. Cihazınızın sürücüsüyle birlikte çalışır ve sisteminizin nasıl kullanılacağını anlamasına yardımcı olur. Olmadan, kendi sürücülerine sahip olmalarına rağmen hiçbir USB cihazı çalışmaz.

USB denetleyicinizi yeniden yüklemek, sisteminizle USB arasındaki iletişimi yeniden kurmanıza da yardımcı olabilir. USB denetleyicinizi yeniden yüklemek için bu talimatları izleyin.

  1. Başlat‘a sağ tıklayın ve Aygıt Yöneticisi‘ni tıklayın.Aygıt Yöneticisi'ni açma.
  2. Evrensel Seri Otobüs denetleyicileri‘ni genişletin. USB denetleyicinize sağ tıklayın ve Cihazı Kaldır‘a tıklayın. İstenirse, Kaldır‘a tekrar tıklayın.USB denetleyicisinin kaldırılması.
  3. Evrensel Seri Otobüs denetleyicileri altında gördüğünüz tüm USB denetleyicileri için 2. adımı tekrarlayın. Bittiğinde, sürücülerin tekrar kurulmasını sağlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Yöntem 7: USB Seçici Askıya Alma Ayarını Devre Dışı Bırakın

Windows, özellikle dizüstü bilgisayarlar gibi pil gücüyle çalışan cihazlarda güç tasarrufu yapmaya çalışır. USB Select Suspend, güç tüketimini azaltmak için kullanılmayan USB portlarını devre dışı bırakmasına izin veren bir ayardır. Ancak, bu ayar genellikle problemlere yol açabilir, çünkü Windows bazen kullanmak istediğiniz portları devre dışı bırakabilir.

Bunu düzeltmek için, bağlandığınız portun kullanılabilir olduğundan emin olmak için güç planınızda USB Seçici Askıya Alma ayarını devre dışı bırakmanız gerekecektir.USB Seçici Askıya Almayı Güç Seçenekleri aracılığıyla devre dışı bırakmak için bu adımları takip edin:

  1. Başlat‘a tıklayın. “Denetim Masası”nı arayın ve açın.control panel aç
  2. Donanım ve Ses‘e tıklayın.Donanım ve Ses'e tıklayın
  3. Güç Seçenekleri‘ne tıklayın.Güç Seçeneklerine tıklayın.
  4. Plan ayarlarını değiştir‘e tıklayın.Plan ayarlarını değiştir'e tıklayın.
  5. Gelişmiş güç ayarlarını değiştir‘e tıklayın.Gelişmiş güç ayarlarını değiştir'e tıklayın
  6. USB ayarları ve sonrasında USB seçici askıya alma ayarı açılır menülerine tıklayın. Değerleri Devre Dışı olarak değiştirin.USB ayarlarına ve sonrasında USB seçici askıya alma ayarına tıklayın
  7. Uygula‘ya, sonra Tamam‘a tıklayın.

Başka bir güç planına geçerseniz, bu ayarın o plan için de güncellenmesi gerekecek.

Yöntem 8: USB Kök Hub İçin Enerji Tasarrufu Seçeneğini Devre Dışı Bırakın

USB Kök Hub’larınızın da enerji tasarrufu yapmaları gerektiğinde ve gerektiğinde etkinleştirilmelerini yönlendiren kendi ayarları vardır. Enerji tasarrufu seçeneği etkinleştirildiğinde, Windows enerji tasarrufu yapmak için USB portunu kapatma yeteneğine sahip olacaktır.

Yine de, Windows bazen kullanımda olan USB portlarını da devre dışı bırakabilir. Sonuç olarak, devre dışı bırakılan bir USB portuna bağladığınızda USB sürücünüz tanınmayabilir. Windows’un bunu yapmasını manuel olarak her USB Kök Hub için enerji tasarrufu seçeneğini devre dışı bırakarak engelleyebilirsiniz, hemen anlatacağımız gibi.

  1. Başlat‘a sağ tıklayın ve Aygıt Yöneticisi‘ne tıklayın.aygıt yöneticisini başlat
  2. Evrensel Seri Otobüs denetleyicileri‘ni genişletin ve USB Kök Hub‘a sağ tıklayın. Özellikler‘e tıklayın.usb kök hub ayarlarını aç
  3. Güç Yönetimi‘ne tıklayın, ardından Bu cihazın gücünü kapatmaya izin ver‘i işaretlemeden çıkarın. Tamam‘a tıklayın.Windows'un USB portunu devre dışı bırakmasını önleyin

Yöntem 9: Önceki Bir Geri Yükleme Noktasına Dönün

Önceki yöntemlerden hiçbiri işe yaramadıysa, sisteminizi daha önceki bir zaman noktasına geri alarak sorunu düzeltmek için son çare olarak bir girişimde bulunabilirsiniz.

Geri yükleme noktaları, oluşturulduğu anda sisteminizin ayarlarını, sürücülerini ve yazılımlarını içeren anlık görüntülerdir. Eğer bu sorun yanlış ayarlar nedeniyle oluşuyorsa, USB’nin düzgün çalıştığı bir zamana sisteminizi geri yükleyebilirsiniz.

Not: Sisteminizi bir geri yükleme noktası ile geri yüklemek, oluşturulduğu zamandan bu yana yüklediğiniz herhangi bir yazılımı veya donanım sürücüsünü silecektir. Bu nedenle, saklamak istediğiniz her şeyin yedeğini alın.

Sistemi Sistem Geri Yükleme kullanarak geri yüklemek için bu adımları takip edin:

  1. Başlat‘a tıklayın. “Denetim Masası”nı arayın ve açın.denetim masasını aç
  2. Görünüm modunu Küçük simgeler veya Büyük simgeler olarak değiştirin, ardından Kurtarma‘ya tıklayın.kurtarma seç
  3. Sistem Geri Yükleme‘yi açın.sistem geri yükleme aç
  4. İleri‘ye tıklayın.sistem geri yükleme başla
  5. Bir geri yükleme noktası seçin ve İleri‘ye tıklayın.geri yükleme noktası seç
  6. Bitir‘e tıklayın.sistem geri yüklemeyi onayla

Sonuç

USB aygıtınız tanınmayacak bir problemle karşılaştığında, neyin yanlış gittiğini anlamak zor olabilir. Sebebi ne olursa olsun, sorunu çözmek için birçok yöntem deneyebilirsiniz.

Öncelikle, basit başlayın. Sorunu izole ederek USB aygıtını direkt olarak ana kartınızdaki bir porta bağlayın. Bu sorunu çözmezse, Windows’ta donanım sorun gidericisini çalıştırın ve USB aygıtınızın sürücülerini güncelleyin ya da yeniden yükleyin. Sonra, kullandığınız USB portları ile ilişkili güç tasarrufu ayarlarını devre dışı bırakmayı deneyin.

Yukarıdakiler hiçbiri işe yaramazsa, sistem geri yükleme noktası kullanarak sisteminizi eski bir durumuna geri döndürmeyi her zaman deneyebilirsiniz. Ancak, bu işlem yüklediğiniz uygulamaları ve yaptığınız ayarları da geri alacağını unutmayın.

Sıkça Sorulan Sorular:

Fiziksel olarak bir USB flaş sürücüsünü açmak, iç bileşenlere zarar verme riski taşıdığı için dikkatli bir süreç gerektirir. Tipik bir USB'nin arkasında ve önünde, kasa tasarımındaki bir kapağı tutan bir yapısı vardır. Kasayı açmak için düz bir alet, örneğin bir düz uçlu tornavida kullanarak dikkatlice ayırmalısınız. USB'nin etrafında dikkatlice ilerleyip her bir tarafı yavaşça çıkararak kasayı açın.
Öncelikle, USB'yi bilgisayar kasası yerine ana kartınızdaki bir porta bağlayın. Aygıtınız hala görünmüyorsa, Windows'un sorunu sizin için çözmesini sağlamak için Donanım ve Aygıtlar sorun gidericiyi çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
  1. Başlat'a sağ tıklayın ve Windows PowerShell (Yönetici)'i seçin.
  2. msdt.exe -id DeviceDiagnostic yazın ve Enter'a basın.
  3. İleri'ye tıklayın ve bilgisayarınızı taramak ve ilgili sorunları çözmek için yönlendirmeleri izleyin.
USB aygıtınızın bilgisayarda görünmemesinin birçok nedeni olabilir. Bunun nedeni basitçe arızalı bir USB portu olabilir. USB'nizin sisteminiz tarafından okunabilir olduğundan emin olmak için sürücüleri kontrol etmek ve güncellendiğinden ve bozulmadığından emin olmak iyi bir fikirdir. Sürücülerinizi güncellemek veya yeniden yüklemek ve tanınmayan USB sürücüsünü kurtarmak için bu adımları izleyin.
  1. Başlat'a sağ tıklayın ve Aygıt Yöneticisi'ni seçin.
  2. Disk sürücüleri açılır menüsünde, USB'nize sağ tıklayın ve Özellikler'i tıklayın.
  3. Sürücü sekmesine tıklayın, sonra Sürücüyü Güncelle'ye tıklayın.
  4. Sürücüleri otomatik olarak ara'ya tıklayın. Eğer hiçbiri bulunamazsa, bir sonraki adıma geçin.
  5. Kapat'a tıklayın.
  6. Cihazı Kaldır'a tıklayın.
  7. Kaldır'a tıklayın. USB'nizi bağlantıdan kesin ve yeniden bağlayın.
USB flash sürücünün arızalanmasına neden olabilecek birçok şey bulunmaktadır, bunlar arasında (ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere):
  • Yanlış çıkartma
  • Fiziksel hasar
  • Dosya sistemi bozulması
  • Malware bulaşması
  • Bozuk veya güncel olmayan sürücüler
USB sürücüsündeki verileri bir veri kurtarma aracı kullanarak kurtarın, ardından USB sürücüsünü hızlı biçimlendirerek bu hata mesajının görünmesine neden olan sorunu düzeltin.
Arızalanmış bir USB sürücüsü, zamanla kötüleşen altta yatan bir hasara işaret edebilir. En iyi eylem, USB sürücüsündeki verileri kurtarmak ve ardından herhangi bir mantıksal hasarı gidermek için biçimlendirmektir.
Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane, teknolojiye büyük bir ilgi duyan bir içerik yazarıdır ve sıklıkla donanım, veri kurtarma ve tüketici elektroniği ile ilgili içerikler üretir. Yazı yazmadığı zamanlarda müzik keşfeder ve kendi web siteleri üzerinde çalışır.
Onaylayan
Yazılım geliştirme, veritabanı yönetimi ve donanım onarımında 12 yıllık deneyim.