Windows’ta Shift ile Silinen Dosyaları Kurtarma: En İyi Yöntemler

Onaylayan
90

Shift ile silinen dosyaları kurtar

Veri kaybıyla karşılaşmak sizi çaresiz bırakabilir. Kazayla veya bilinçli olarak verilerinizi kalıcı olarak kaybetseniz bile, Windows’ta shift ile silinen dosyaları kurtarmanın birkaç yolu vardır.

Vardiyalı Silinen Dosyalar Kurtarılabilir mi?

Windows PC’nizde bir dosyayı seçip silme tuşuna bastığınızda, dosyalarınız geçici olarak Recycle Bin’e taşınır. Buna karşılık, shift+delete kombinasyonunu kullanarak bir dosyayı sildiğinizde, dosyalarınız geri dönüşüm kutusunu atlar ve kalıcı olarak silinir.

Ancak hala shift-delete ile silinen dosyaları kurtarabilirsiniz. Windows basitçe dosyanın kapladığı depolama alanını dosya tablosunu değiştirerek kullanıma uygun olarak işaretler. Dosyalarınız hala sürücüde orada, sadece Windows işletim sistemi tarafından geleneksel yöntemlerle erişilebilir değiller.

Ancak, dosyalarınızın bu durumda sonsuza dek kalacağının farkında olmalısınız. Dosyalarınızın bulunduğu yer işletim sistemine kullanılabilir olarak işaretlendiğinde, o konuma yeni veriler yazılabilir ve bu da üzerine yazılmasına neden olur. Bir kere üzerine yazıldığında, dosyalar bozulabilir veya sonsuza dek kaybolabilir.

Bu nedenle, kaybolmaları kalıcı hale gelmeden önce shift-delete ile silinen dosyalarınızı geri yüklemek için acele etmelisiniz.

Shift ile Silinen Dosyaları Kurtarmanın 5 Yöntemi

Shift tuşu ile silinen dosyaları kurtarmanın birçok yolu olduğunu muhtemelen zaten biliyorsunuzdur. Shift tuşu ile silinen dosyaları kurtarmaya karar verirken, veri kurtarma çabalarınızı boşa çıkarabilecek potansiyel değişiklikler yapmaktan kaçınmanız önerilir.

Yöntem 1:Profesyonel Veri Kurtarma Yazılımı ile Dosyaları Kurtarın

Hız esastır – dosyaları ne kadar hızlı kurtarmaya çalışırsak, tüm dosyaları başarıyla kurtarma şansımız o kadar artar.

Bu durumda, Disk Drill Data Kurtarma Yazılımını kullanıyoruz çünkü desteklenen dosya türleri ve dosya sistemleri konusunda etkileyici bir listeye sahip, bunun yanı sıra kolay anlaşılır bir kullanıcı arayüzü ve Windows’ta 500MB ücretsiz kurtarma kapasitesi ile bizim durumumuz için mükemmel.

  1. Windows için İndir Disk Drill.
  2. İndirilen dosyayı açın ve Disk Drill’i yükleyin.disk drill kurulumu
  3. Disk Drill’i başlatın, üzerinden shift ile silinen dosyaları geri getirmek istediğiniz depolama aygıtını seçin ve uygulamanın sağ tarafındaki Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.disk drill ile shift silmeyle silinmiş dosyaları kurtar
  4. Disk Drill’in depolama aygıtını tam taramasını bitirmesi için birkaç dakika bekleyin.
  5. Disk Drill’in ön izleme özelliğini kullanarak, hangi dosyaları kurtarmak istediğinizi seçin ve tercih ettiğiniz kurtarma konumunu belirleyin.disk drill ile shift delete kurtarma
  6. Son olarak, Kurtar‘a tıklayarak kaybolmuş dosyalarınıza erişin. Kurtarma Hedefini seçtikten sonra, İleri‘ye tıklayın.disk drill'da shift ile silinmiş dosyaları geri yükle

Diğer birçok veri kurtarma uygulamasının aksine, birçok şey vaat edip asıl amacında kısa düşerken, Disk Drill dimdik ayakta duruyor. Disk Drill ile sadece shift tuşuyla silinen dosyaları geri getirmekle kalmaz, aynı zamanda sürücü arızası ve bozulması gibi çok karmaşık durumlardan da veri kurtarabilirsiniz. Disk Drill ve eşlik eden özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Yöntem 2:Dosya Geçmişini Kullanarak Verileri Geri Yükle

Dosya Geçmişi, Windows 8 ile birlikte tanıtılan bir yedekleme aracıdır. Yedekleme ve Geri Yükleme’nin yerini almak üzere oluşturulmuş olup, kullanıcıların verilerini kolayca yedekleyebilmeleri için kullanıcı dostu bir şekilde tasarlanmıştır. Eğer dosyalar silinmeden önce Dosya Geçmişi’ni yapılandırmışsanız, bir kopyalarını hızlı ve kolay bir şekilde geri yükleyebilirsiniz.

Dosya Geçmişi, hem Windows 10 hem de Windows 11 için tercih edilen yedekleme yöntemidir. Ancak, dosyaları geri yükleme süreci, her Windows sürümünde biraz farklı görünmektedir. Bu nedenle, Dosya Geçmişi’ni her birinde nasıl kullanacağınızı göstereceğiz.

Windows 10’da Dosya Geçmişini Kullanarak Geri Yükleme

  1. Kalıcı olarak silinen dosyaların daha önce bulunduğu klasöre gidin.
  2. Geçmiş‘e tıklayın (en üstteki Ana Sayfa sekmesinde yer alır).Windows 10'da Dosya Geçmişi açılıyor.
  3. Geri yüklemek istediğiniz dosyaları seçin ve yeşil Geri Yükle butonuna tıklayın.Dosya Geçmişinden bir belge geri yükleniyor.

Geri Yükle‘ye tıkladığınızda, dosyalar orijinal konumlarına geri dönecektir. Dosyaları yeni bir konuma kaydetmek istiyorsanız, Geri Yükle butonuna sağ tıklayın ve Şuraya Geri Yükle‘yi tıklayın.

Windows 11’de Dosya Geçmişi Kullanarak Geri Yükleme

  1. Başlat‘ı açın ve Denetim Masası‘nı arayın. İlk sonucu açın.Windows 11'de Denetim Masası'nı açma.
  2. Sistem ve Güvenlik‘e tıklayın.Denetim Masası'nda Sistem ve Güvenlik'i açma.
  3. Dosya Geçmişi ile dosyalarınızı geri yükleyin‘e tıklayın.Windows 11'de Dosya Geçmişi ile veri geri yükleme seçeneği.
  4. Geri yüklemek istediğiniz dosyaları seçin, ardından yeşil Geri Yükle butonuna tıklayın.Dosya Geçmişi'nden bir klasörü geri yükleme.

Tekrar, dosyaları farklı bir konuma geri yüklemek istiyorsanız, Geri Yükle düğmesine sağ tıklayarak Şuraya Geri Yükle‘yi tıkladığınızdan emin olun.

Yöntem 3:Yedekleme ve Geri Yükleme Kullanarak Dosyaları Geri Yükle

Backup and Restore, Windows 7 ile tanıtıldı. Windows 10’daki yedekleme çözümü Dosya Geçmişi olsa da, Backup and Restore hala birçok kişi tarafından güvenilir bir dosya yedekleme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Windows ile birlikte gelen Backup and Restore özelliğini kullanarak bir yedekleme yaptıysanız, shift tuşu ile silinmiş her dosyanın bir kopyasını yedekten doğrudan geri yükleyebilirsiniz.

  1. Yedeklemeleri saklamak için harici sabit disk kullanıyorsanız – bağlayın.
  2. Windows Tuşu + S‘ye basın ve Yedekleme ayarları arayın. İlk sonucu açın.
    (Windows 11’de bunları aramada bulamayabilirsiniz. Bu durumda Denetim Masası‘nı açın ve bunun yerine gezginin arama penceresini kullanın)
    Yedekleme ayarları ara
  3. Yedekleme ve Geri Yükleme‘ye git üzerine tıklayın (Windows 7).Yedekleme ve Geri Yükleme'ye git üzerine tıkla
  4. Dosyalarımı geri yükle üzerine tıklayın.Dosyalarımı geri yükle üzerine tıkla
  5. Dosya için göz at üzerine tıklayın. Geri yüklemek istediğiniz kaybolan dosyaları arayın ve seçin.Dosya için göz at üzerine tıkla
  6. İleri üzerine tıklayın.dosyasını seç ve ileri'ye tıkla
  7. Dosyaları orijinal konumlarına mı yoksa belirli bir klasöre mi geri yüklemek istediğinizi seçin. Tamamladığınızda, Geri Yükle üzerine tıklayın.konumu seç ve geri yükle

Yöntem 4:Windows Dosya Kurtarma Aracını Kullanın

Windows Dosya Kurtarma, Windows 10 ve 11’de kullanılabilen Microsoft’un resmi veri kurtarma aracıdır. Tamamen ücretsizdir. CMD kullanarak, kurtarmak istediğiniz ögeleri özelleştirmek için çeşitli komutları kullanabilirsiniz. Kaybolan dosyaları kurtarmak için başka bir fiziksel bölüme ihtiyacınız olacak, çünkü Windows Dosya Kurtarma, verilerinizi bozma riskiyle aynı bölüme kurtarma yapmaz. Eğer yoksa, bir USB veya harici sürücü kullanın.

  1. Microsoft Store üzerinden Windows Dosya Kurtarma’yı Getir‘e tıklayarak yükleyin.Windows Dosya Kurtarma Yükle
  2. Windows Tuşu + S‘ye basın ve Windows Dosya Kurtarma yazarak arayın. İlk sonucu açın. İzin istenirse, Evet‘e tıklayın.Windows Dosya Kurtarma arayın ve çalıştırın
  3. winfr C: E:\DataRecovery /regular

    C: yerine kurtarmak istediğiniz sürücüyü, ve E:\DataRecovery yerine verilerin kurtarılmasını istediğiniz yeri girin. Enter‘a basın. Devam etmek için istenirse, onaylamak için Y basın. Bu komut Windows Kurtarma Aracı’nın taramasında bulduğu her şeyi, shift ile silinen dosyalar dahil kurtaracaktır.

    windows dosya kurtarma ile dosyaları kurtar

  4. Tarama bitince, kurtarılan dosyaları görmek için Y‘ye basın.kurtarılan dosyaları gör

Yöntem 5:Profesyonel Yardıma Başvurun

Veri kurtarma yazılımı işe yarar, fakat shift tuşuyla silinen dosyalarınızı kurtarmak için yeterli olmayan durumlar da vardır. Bu, onların kurtarılamaz anlamına gelmez, sadece kendinizin onları kurtaramayacağınız anlamına gelir. Dosyalarınızın kaybedilmesi çok önemli olduğu durumlarda, bir veri kurtarma uzmanının hizmetlerine başvurmanız gerekmektedir.

Profesyonel bir hizmetin maliyeti olmakla birlikte, diğer tüm seçenekleri deneyip tükettiyseniz bu, geriye kalan tek uygulanabilir seçenektir. Bir veri kurtarma uzmanı, sürücünüzü incelemek ve içeriğini kurtarmak için endüstri standardı ekipmanlar kullanabilir. Böyle bir hizmetten biri, Clever Files tarafından sunulan Veri Kurtarma Merkezi‘dir. Temelde, gerekli tüm bilgiler ile bir iş emri oluşturursunuz, cihazınızı gönderirsiniz, ardından kurtarmanın yapılmasını ve dosyalarınızın geri gönderilmesini beklersiniz. Süreci inceleyelim:

  1. Veri Kurtarma Merkezi‘ne gidin ve Kurtarmayı Başlat‘a tıklayın.Veri Kurtarma Merkezi'ne gidin ve Kurtarmayı Başlat'a tıklayın
  2. Gerekli tüm bilgilerle iş emrini tamamlayın. Buna bilgileriniz, hizmet seviyesi ve cihazla ilgili bilgiler ile karşılaştığınız sorunlar dahildir.
  3. Formu tamamladığınızda ve Kullanım Koşulları’nı gözden geçirdiğinizde, İş emrimi tamamla‘ya tıklayın.İş emrimi tamamla'ya tıklayın

Sonuç

Dosyalara erişiminizi kaybetmek bir birey olarak yaşayabileceğiniz en sinir bozucu deneyimlerden biri olabilir. Kaybolan verilerinizi geri almak için farklı seçenekleri denemenin zahmetini önlemek adına, dosyalarınızı ayrı ve güvenli bir yerde yedeklemeniz, gelecekte erişimi kolaylaştırmak için sizin en iyi çıkarınızdır.

SSS:

Shift + Delete ile silinen dosyalar Geri Dönüşüm Kutusu'nu atladığı için oradan geri yüklenemez. Bunun yerine, silinen bu dosyaları bir yedekten geri yüklemeniz gerekecektir. Eğer kullanılabilir bir yedeğiniz yoksa, verilerinizi tarayıp silinen verileri geri getiren bir veri kurtarma yazılımı kullanmak en iyi sonraki seçeneğinizdir. Bunun işe yarayacağına dair bir garanti olmadığını unutmayın, çünkü bu, dosyanın ne zaman silindiğine ve verilerin üzerine yazılıp yazılmadığına bağlı olacaktır. Eğer veri kurtarma yazılımı size işe yaramadıysa, bir veri kurtarma uzmanını kullanmak son çarenizdir. Bunlar, bu tür veri kurtarma konusunda uzmanlaşmış bilgi ve endüstri standardı ekipmanlarla donatılmıştır.
Aslında değil. Dosyalar shift tuşu ile silindiğinde sadece Geri Dönüşüm Kutusunu atlarlar. Geri Dönüşüm Kutusu üzerinden doğrudan kurtarılamasalar da veriler yeni verilerle üzerine yazılana kadar sürücünüzde kalmaya devam eder. Bu fırsat penceresinde, özel kurtarma yazılımları silinen dosyaları geri getirmek için kullanılabilir.
Windows 10 masaüstü bilgisayarından kaybolan dosyaları hızlı ve kolay bir şekilde geri getirmek için Disk Drill, kayıp dosyaları tarayabilen ve onları seçtiğiniz bir konuma geri yükleyebilen bir veri kurtarma aracını kullanabilirsiniz.
  1. İndirin ve Disk Drill'i ayrı bir sürücüye kurun.
  2. Kayıp dosyaları içeren sabit diski seçin ve Kayıp verileri ara butonuna tıklayın.
  3. Tarama tamamlandığında Bulunan öğeleri incele butonuna tıklayın.
  4. Shift ile silinen dosyaları kurtarmak için işaretleyin ve Kurtar butonuna tıklayın.
  5. Ayrı bir sürücüde bir kurtarma konumu seçin ve İleri butonuna tıklayın.
Windows 10'da kaydırma silmeyle silinen dosyaları ücretsiz olarak kurtarmanın en iyi yolu veri kurtarma yazılımını kullanmaktır. Dosyalarınız 500 MB'tan az ise, ücretsiz olarak 500 MB'a kadar kurtarabileceğiniz için görev için Disk Drill'i öneririz. Aksi takdirde, Microsoft tarafından tamamen ücretsiz olarak yayınlanan bir komut satırı veri kurtarma aracı olan Windows Dosya Kurtarma programını öneririz.
Yazılım kullanmadan shift tuşuyla silinen dosyaları kurtarmanın en iyi yolu, onları bir yedekten geri yüklemektir. Dosyaların silinmesinden önce Dosya Geçmişi veya Yedekleme ve Geri Yükleme ayarlamışsanız, bu yedeklerden dosyaların bir kopyasını geri yükleyebilirsiniz. Aksi takdirde, yapmadıysanız, dosyaları sizin için kurtarmaları için bir veri kurtarma servisine başvurmanızı öneririz.
Avatar photo
Michael, yaklaşık on yıldır Teknoloji odaklı makaleler yazan bir İçerik Yazarıdır. Yapay Zeka, IoT, RegTech, Geleceğin Teknolojisi, Siber Güvenlik gibi alanlarda 6 yıldan fazla tecrübeye sahiptir. Teknolojiye olan tutkusu, çeşitli yazılım geliştirme organizasyonları için serbest içerik yazımı rolleri üstlenmesini sağlamıştır.
Onaylayan
Andrey, veri kurtarma, bilgisayar adli bilişimi ve veri davaları konusunda geniş uzmanlığa sahip bir yazılım mühendisi uzmanıdır.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required