SSD ei näy Windows-tietokoneessa: Kuinka korjata

Avatar photo
Kirjoittanut
Hyväksymä.
130

ssd ei näyKiintolevyjen (HDD) sijaan yhä suositummiksi tulleet kiintolevyasemat (SSD) tuovat mukanaan suorituskykyetuja, joten keskivertokuluttajan ei yleensä tarvitse pelätä siirtyä niiden käyttöön. SSD-asemat eivät kuitenkaan ole täysin ongelmattomia, ja saattaa valitettavasti käydä niin, että asema lakkaa yllättäen näkymästä kokonaan.

Ongelma voi ilmetä millä tahansa SSD-asemalla, oli se sitten upouusi tai elinkaarensa lopussa. Onneksi tilanteeseen on olemassa korjauskeinoja. Jatka lukemista saadaksesi tietää, mitä sinun tulisi tehdä, jos SSD-levysi ei näy.

Miksei SSD-asemani näy Windowsissa?

SSD-aseman näkymättömyyteen voi olla monia syitä, ja ongelman syyn selvittäminen voi auttaa ratkaisun löytämisessä. Tässä ovat yleisimmät syyt, miksi SSD-asema ei näy.

Ongelma Kuvaus
💥 Fyysinen vaurio Jos SSD-asemasi lakkasi näkymästä fyysisen tapahtuman jälkeen, ongelmana voi olla fyysinen vaurio, joka estää sen näkymisen. Yleensä jos asemaa ei enää lueta, ainoa tapa saada tietoja talteen on käyttää ammattimaista tietojen palautuspalvelua.
🔻 Alustamaton asema Jos levyä ei ole alustettu, Windows ei tunnista SSD-asemaa. Alustaminen valmistaa sen osiointitaulukolla, jotta voit luoda osioita ja muotoilla ne tiedostojärjestelmiin tietojen tallentamiseksi.
🔠 Ei asemakirjainta Windows määrää jokaiselle kytketylle tallennuslaitteelle asemakirjaimen. Siksi on mahdollista, ettei SSD näy, jos asemakirjainta ei ole määrätty.
🔧 Vanhentuneet tai vioittuneet ajurit Ajurit mahdollistavat laitteistosi ja käyttöjärjestelmäsi välisen kommunikaation. Jos SSD-asemaasi ei näy, se voi johtua vanhentuneista tai vioittuneista ajureista, jotka eivät enää toimi.
🖥 Väärät BIOS-asetukset Äskettäin liitettyjen asemien osalta Windows ei ehkä löydä uutta SSD:tä tietokoneeltasi, jos BIOS:ssa ei ole oikeita asetuksia. Esimerkiksi kyseinen SATA-portti, johon olet yhdistämässä, ei välttämättä ole käytössä.
🗄 Yhteensopimaton tiedostojärjestelmä Käyttämäsi tiedostojärjestelmä on tärkeä. Vaikka SSD-asemasi saattaa tukea Windowsin, macOS:n ja Linuxin tiedostojärjestelmiä, käyttöjärjestelmäsi ei voi. Esimerkiksi APFS-muotoiltu Sandisk SSD Plus ei ole luettavissa Windows-koneessa.

Onko mahdollista palauttaa tietoja SSD-levyltä, joka ei näy?

Joissain tapauksissa, jos tietokoneesi ei tunnista SSD-levyä, voi olla mahdollista palauttaa tietoja. Tämän tekemiseksi SSD-levyn tulee näkyä Levynhallinnassa ja näyttää oikea koko. Jos nämä ehdot täyttyvät, voit palauttaa tiedot itse Disk Drill Data Recovery -työkalun avulla, jolla voit nopeasti ja helposti palauttaa SSD-levysi tiedot.

Jos SSD-levylläsi on TRIM käytössä, sinun on toimittava nopeasti ennen kuin TRIM poistaa tietosi.

 1. Lataa ja asenna Disk Drill terveelle asemalle.
 2. Valitse SSD-levysi ja napsauta Etsi kadonneita tietoja.Etsitään kadonneita tietoja SSD-levyltä.
 3. Napsauta Tarkista löydetyt kohteet. Tai napsauta Palauta kaikki, jos haluat palauttaa välittömästi kaiken, mitä Disk Drill löysi.Tarkistetaan kadonneita SSD-kappaleita Disk Drillissä.
 4. Merkitse tiedostot, jotka haluat palauttaa SSD-levyltä. Käytä suodatinasetuksia tulosten järjestämiseen ja esikatseluruutua nähdäksesi, mitä olet palauttamassa. Napsauta Palauta, kun olet valmis palauttamaan tiedostot.Palautetaan SSD-levyn tiedostoja Disk Drillillä.
 5. Valitse sopiva palautuspaikka ja napsauta Seuraava viimeistelläksesi palautuksen Disk Drillillä.Viimeistellään palautusta SSD-levyltä.

Disk Drill toimii periaatteessa millä tahansa merkillä, ja tukee SanDiskia, Crucialia, Western Digitalia ja Samsungin SSD-palautusta, vain muutaman mainitakseni. Nyt kun tietosi on palautettu, katsotaan miten korjata SSD.

Kuinka korjata SSD-levy, joka ei näy Tiedostonhallinnassa

Olemme käyneet läpi erilaisia menetelmiä, joilla voit palauttaa toiminnallisuuden SSD-asemaasi. Varmista, että käyt läpi jokaisen menetelmän järjestelmällisesti, jotta varmasti mikään ei jää huomioimatta.

Menetelmä 1:Alusta

Yleinen syy siihen, miksi SSD-asema ei näy Windowsissa, on se, että sitä ei ole alustettu. Tämä on usein tilanne, kun yritetään saada Windows tunnistamaan uusi SSD-asema. Ennen kuin levyä voidaan osioida ja sille voidaan luoda tiedostojärjestelmä, sen tulee olla alustettu, jotta osiotaulukko voidaan luoda. Näin alustat SSD-aseman.

 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä ja napsauta Levyhallinta.Levyhallinnan avaaminen Windows 10:ssä.
 2. Napsauta alustamatonta levyä hiiren oikealla painikkeella ja klikkaa Alusta levy.Levyn alustaminen levyhallinnassa.

Menetelmä 2:Määritä aseman kirjain

Aseman kirjaimet olivat keino navigoida osioissa MS-DOS:n alkuaikoina. Vaikka ne eivät ole nyt välttämättömiä, Windows pitää ne yllä taaksepäin yhteensopivuuden vuoksi. Siitä huolimatta on aina hyvä varmistaa, että kiintolevyasemalle on määritetty aseman kirjain. Joskus SSD-asema ei välttämättä näy Tiedostonhallinnassa, koska siltä puuttuu aseman kirjain.

Näin määrität aseman kirjaimen SSD-asemalle:

 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä ja napsauta Levyhallinta.Levyhallinnan avaaminen Windows 10:ssä.
 2. Napsauta oikealla painikkeella SSD:n osiota ja klikkaa Muuta aseman kirjainta ja polkuja.SSD-levyn osion aseman kirjaimen vaihtaminen.
 3. Napsauta Lisää. Jos haluat vaihtaa olemassa olevan aseman kirjaimen, napsauta Muuta.Olemassa olevan aseman kirjaimen muuttaminen.
 4. Valitse aseman kirjain ja napsauta OK. Napsauta OK uudelleen tarvittaessa.Aseman kirjaimen valinta luettelosta.

Menetelmä 3:Päivitä tai asenna uudelleen ajurit

Ajurit ovat keskeisessä roolissa SSD-aseman ja tietokoneen lopun osien välisessä kommunikoinnissa. Kun SSD-asema ei ole tunnistettavissa, se saattaa johtua vanhentuneista tai vioittuneista ajureista. Ajureiden päivittäminen on tärkeää, jotta SSD-asemasi saa viimeisimmät korjauspäivitykset tunnettuihin ongelmiin.

Näin päivität tai asennat uudelleen ajurit, jos sisäinen tai ulkoinen SSD-asema ei näy:

 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä ja napsauta Laitehallinta.Laitehallinnan avaaminen Windows 10:ssä.
 2. Laajenna Levyasemat ja käy SSD-asemasi Ominaisuudet-luetelmassa.SSD-aseman ominaisuuksien tarkistaminen laitehallinnassa.
 3. Siirry Ajuri-välilehteen ja napsauta Päivitä ajuri.Ajurien päivittäminen.
 4. Napsauta Etsi ajureita automaattisesti. Jos sinulla on ajureita, jotka haluat asentaa manuaalisesti, napsauta sen sijaan Selaa tietokonetta ajureiden etsimistä varten. Jos ajuripäivityksiä ei löydy, siirry seuraavaan vaiheeseen.Päivitettyjen ajureiden etsiminen verkosta.
 5. Napsauta Poista laite käytöstä.Ajureiden poistaminen käytöstä.
 6. Katkaise ja yhdistä SSD-asemasi uudelleen, jotta ajurit asentuvat uudelleen. Jos kyseessä on sisäinen SSD, käynnistä tietokoneesi uudelleen.

Menetelmä 4:CheckDisk

Jos liitetyt SSD ei näy, voit suorittaa CheckDisk:n korjataksesi mahdolliset siihen liittyvät asemaongelmat. CheckDiskin oletusarvoinen tarkistus skannaa vain SSD-asemaasi virheiden varalta ja raportoi ne sinulle. Voit kuitenkin lisätä parametreja, joiden avulla se yrittää myös korjata löytämiään ongelmia, mukaan lukien vialliset sektorit.

Näin suoritat CheckDiskin SSD-aseman ongelmien korjaamiseksi:

 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä ja klikkaa Windows PowerShell (järjestelmänvalvoja). Windows 11:ssä tämä on Terminal (järjestelmänvalvoja).Windows PowerShellin avaaminen.
 2. Kirjoita chkdsk *: /r. Korvaa * SSD-asemallesi määritetyllä asemakirjaimella. Paina Enter, niin CheckDisk alkaa skannata ja korjata löytyneitä virheitä.CheckDiskin suorittaminen PowerShellissä.

Menetelmä 5:Windows-vianmääritys

Windowsiin sisältyy kokonainen joukko vianmääritystyökaluja. Vaikka ne usein ohitetaan tarkempien ratkaisujen hyväksi, on viisasta ainakin kokeilla vianmääritystyökalun käyttöä, jos SSD-asemaa ei havaita, sillä ne ovat hyvä tapa nopeasti korjata laaja valikoima ongelmia ilman paljoa vaivaa. Tänään käytämme laitteisto- ja laitevianmääritystyökalua.

 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä ja klikkaa Windows PowerShell (järjestelmänvalvoja). Windows 11:ssä tämä on Terminal (järjestelmänvalvoja).Windows PowerShellin avaaminen.
 2. Kirjoita msdt.exe -id DeviceDiagnostic ja paina Enter.Vianmääritystyökalun avaaminen PowerShellissä.
 3. Napsauta Seuraava aloittaaksesi skannauksen ja noudata näytölle tulevia ohjeita soveltaaksesi löytyneitä korjauksia.Vianmääritystyökalun aloittaminen.

Menetelmä 6:Muotoile SSD

SSD-aseman muotoilu on vanha, mutta luotettava tapa korjata erilaisia ongelmia, jotka estävät sen näkymisen tietokoneella. Kun muotoilet SSD-aseman (tarkemmin ottaen sen osiot), poistat siitä kaikki nykyiset tiedot ja annat sille uuden tiedostojärjestelmän, valmiina tallentamaan tietoja uudestaan.

Voit silti palauttaa tiedot asemilta pikamuotoilun jälkeen, vaikka et olisi vielä suorittanut tietojen palautusta.

 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä ja klikkaa Levyhallinta.Levyhallinnan avaaminen Windows 10:ssä.
 2. Napsauta hiiren kakkospainikkeella viallisen SSD:n levyosiota ja klikkaa Alusta.Kiintolevyn osion alustaminen.
 3. Varmista, että Suorita pikamuotoilu on valittuna ja klikkaa OK.Kiintolevyn osion muotoiluvalinta.
 4. Klikkaa OK uudelleen.

Kuinka korjata SSD, joka ei näy Levyhallinnassa

Kun SSD ei näy Levyhallinnassa, vian selvittäminen vaatii hieman enemmän työtä. Tässä tapauksessa tässä on joitakin ylimääräisiä menetelmiä, joita voit kokeilla.

Ennen kuin aloitamme, jos SSD näkyy Laitehallinnassa, mutta ei Levyhallinnassa, tarkista onko SSD osa Varastotilaa Windowsissa. Jos on, se estää todennäköisesti näkymisen Levyhallinnassa.

Menetelmä 1: Ohjainten päivittäminen

Kuten laiteohjaimet, myös IDE ATA/ATAPI ja tallennusohjainten ohjaimet tulee pitää ajan tasalla, jotta ne toimivat kunnolla. Ilman niitä, SSD:n ja muun tietokoneen välinen kommunikointi katkeaa. Tämä on tärkeä seikka, jos asennettu SSD ei näy ja sen voi korjata suhteellisen helposti.

 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä ja klikkaa Laitehallinta.Laitehallinnan avaaminen Windows 10:ssä.
 2. Laajenna Tallennusohjaimet ja päivitä tallennusohjaimen ohjaimet.Tietokoneen ohjaimien päivittäminen.
 3. Pöytätietokoneilla tulee myös päivittää IDE ATA/ATAPI -ohjaimet.IDE ATA/ATAPI -ohjainten päivittäminen.

Menetelmä 2: SATA-ohjainasetusten muuttaminen

Tämä ongelma on melko yleinen kiintolevyjen kanssa, jotka on kytketty porteihin, joita ei ole aiemmin käytetty. Jos tarkastelet emolevyäsi, löydät todennäköisesti SATA-portit numeroituina. Tietokone ei havaitse uutta SSD:tä, jos siihen kytketty SATA-portti on poistettu käytöstä BIOSissa, mikä on usein tapauksena, jos uusi SSD ei näy Levyhallinnassa. Siksi, jos toinen SSD ei näy, varmista että SATA-portti on käytössä, jotta asema voidaan lukea.

Nämä vaiheet ovat yleistettyjä, koska jokaisella valmistajalla on oma BIOS. Tarkempiin vaiheisiin tutustu emolevysi dokumentaatiossa ja löydä tarkat ohjeet siitä, minne sinun tarvitsee mennä.

 1. Siirry BIOSiisi.
 2. Mene Levyt -kohtaan.
 3. Varmista, että oikea SATA-portti on käytössä ja klikkaa Käytä.
 4. Tallenna muutokset ja poistu.

Menetelmä 3:Alustaminen Käynnistettävällä Asemalla

Universal Disk Format (UDF) on optisille medioille käytetty tiedostojärjestelmä. Windows-asennuslevysi voi olla alustettu sen avulla. Kuitenkin saattaa olla, että sen käyttämä UDF-versio ei ole yhteensopiva käyttöjärjestelmäsi kanssa.

Siksi voit sen sijaan alustaa käyttämällä käynnistettävää asemaa. Luo käynnistettävä USB-muistitikku ja käytä sitä käynnistämään Windows, alusta SSD ja asenna käyttöjärjestelmän uusi versio.

Kuinka Korjata BIOSsissa Näkymätön SSD

Joskus voi käydä niin, että SSD ei näy BIOSissa lainkaan. Vaikka vaihtoehtosi ovat rajalliset, on olemassa joitakin korjauksia, joita voit kokeilla. Tutustu niihin alla.

Menetelmä 1:Vaihda SATA-ohjaintila IDE-tilaan

Suurin osa uusista emolevyistä on esiasetettu toimimaan AHCI-tilassa, sillä se tarjoaa parhaan suorituskyvyn ja ominaisuudet SATA-SSD-laitteille. Kuitenkin SSD ei välttämättä näy, kun tämä tila on aktiivinen. Testataksesi tätä, voit vaihtaa SATA-ohjaimen tilaksi IDE. Se on vanhempi kuin AHCI, mutta tarjoaa paremman yhteensopivuuden.

 1. Siirry BIOSiisi.
 2. Valitse Serial ATA ja paina Enter.
 3. Aseta SATA-ohjaintila IDE:ksi.

Menetelmä 2:Tarkista SSD

SSD-asema, joka ei näy BIOSissa edes IDE-tilassa, kärsii todennäköisesti jonkinlaisesta fyysisestä vioittumisesta. Fyysinen vahinko viittaa fyysiseen vaurioon, mukaan lukien mekaaniset tai sähköiset viat. Tarkista kaapeli ja portti mahdollisten vaurioiden varalta. Voit myös kokeilla kaapelin vaihtamista nähdäksesi, toimiiko se, tai yhdistää aseman eri USB-/SATA-porttiin laitteessa.

Jos mikään ei auta, paras vaihtoehtosi on kääntyä tietojen palautuspalvelun puoleen palauttaaksesi tietosi. He ovat erikoistuneet näihin tapauksiin ja omaavat tarvittavan tiedon ja työkalut turvalliseen ongelman diagnostiikkaan ja tietojesi palauttamiseen.

Yhteenveto

Se, että tietokone ei tunnista SSD:tä voi olla huolestuttavaa. Onneksi on keinoja korjata ongelma, olet sitten yrittämässä saada Windowsin tunnistamaan uuden SSD:si tai vianetsintää SSD-asemalle, joka on toiminut hyvin tähän saakka. Ensin sinun pitäisi suorittaa SSD-tietojen palautus, jos on tietoja, joita haluat säilyttää. Voit tehdä tämän niin kauan kuin SSD näkyy Levyhallinnassa ja näyttää oikean koon.

Kun tietosi ovat turvassa, varmista, että SSD on alustettu. Jos se on, yritä määrittää sille aseman kirjain ja tarkistaa uusimmat ohjaimet. Seuraavaksi yritä korjata sitä CheckDiskin tai sisäänrakennetun Laitteisto ja laitteet -vianmääritystoiminnon avulla. Jos kaikki nämä epäonnistuvat, alusta SSD.

Tilanteissa, joissa SSD ei näy Levyhallinnassa, varmista, että tallennusohjaimen ajurit ovat ajan tasalla ja toimivat. Seuraavaksi, varmista, että SATA-portti, johon olet yhdistämässä, on käytössä BIOSissa. Jos asema ei näy BIOSissa, yritä vaihtaa SATA-ohjaimen tilaksi IDE. Jos sekään ei toimi, harkitse ottamista yhteyttä tietojen palautuspalveluun.

Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane on sisällöntuottaja, joka on intohimoisesti kiinnostunut teknologiasta ja tuottaa usein sisältöä liittyen laitteistoihin, tiedonpalautukseen ja kuluttajaelektroniikkaan. Kun hän ei kirjoita, hän löytää uutta musiikkia ja työstää omia verkkosivujaan.
Hyväksymä.
12 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä, tietokannan hallinnasta ja laitteistokorjauksesta.