SSD wordt niet weergegeven op een Windows-computer: hoe te repareren

Avatar photo
Geschreven door
Goedgekeurd door
132

ssd wordt niet weergegevenMet de opkomst van solid-state drives (SSD’s) en hun prestatievoordelen ten opzichte van traditionele harde schijven (HDD’s), is er weinig reden voor de gemiddelde consument om zich zorgen te maken over de overstap. Maar SSD’s hebben ook hun tekortkomingen, en helaas kun je het probleem tegenkomen dat de schijf helemaal niet meer verschijnt.

Dit probleem kan elke solid-state drive treffen, of het nu gloednieuw is of op zijn laatste benen loopt. Gelukkig zijn er manieren om dit te verhelpen. Lees verder om te leren wat je moet doen als je SSD niet wordt gedetecteerd.

Waarom wordt mijn SSD niet weergegeven op Windows?

Er zijn veel redenen waarom je SSD-schijf mogelijk niet wordt weergegeven, en het vaststellen van de oorzaak van je probleem kan helpen bij het vinden van een oplossing. Hier zijn de meest voorkomende redenen waarom een SSD niet meer wordt weergegeven.

Probleem Beschrijving
💥 Fysieke corruptie Als je SSD na een fysiek incident niet meer wordt weergegeven, kan het zijn dat fysieke corruptie verhindert dat deze verschijnt. Typisch, als de schijf niet meer wordt gelezen, is de enige manier om hiervan te herstellen het gebruik van een professionele datahersteldienst.
🔻 Niet-geïnitialiseerde schijf Als de schijf niet is geïnitialiseerd, resulteert dit in Windows die de SSD niet detecteert. Door het te initialiseren bereid je het voor met een partitietabel zodat je partities kunt creëren en deze kunt formatteren met bestandssystemen om gegevens op te slaan.
🔠 Geen schijfletter Windows wijst aan elk aangesloten opslagapparaat een schijfletter toe. Daarom is er een kans dat het de SSD niet weergeeft als er geen schijfletter is toegewezen.
🔧 Verouderde of corrupte stuurprogramma’s Drivers stellen communicatie mogelijk tussen uw hardware en besturingssysteem. Als uw SSD niet verschijnt, kan dit te wijten zijn aan verouderde of beschadigde stuurprogramma’s die niet langer functioneren.
🖥 Onjuiste BIOS-instellingen Voor recent aangesloten schijven kan Windows de nieuwe SSD op uw pc mogelijk niet vinden omdat uw BIOS niet de juiste instellingen heeft. Zo kan het zijn dat de SATA-poort waarmee u verbinding maakt, niet is ingeschakeld.
🗄 Incompatibel bestandssysteem Het bestandssysteem dat u gebruikt is belangrijk. Hoewel uw SSD bestandssystemen voor Windows, macOS en Linux kan ondersteunen, doet uw besturingssysteem dat niet. Een Sandisk SSD Plus, geformatteerd met APFS, zal bijvoorbeeld niet leesbaar zijn door een Windows-machine.

Is het mogelijk om gegevens te herstellen van een SSD die niet wordt weergegeven?

In sommige gevallen is het mogelijk om gegevens te herstellen als uw pc de SSD niet herkent. Om dit te doen, moet uw SSD zichtbaar zijn in Schijfbeheer en de juiste grootte weergeven. Als aan deze voorwaarden is voldaan, kunt u zelf de gegevens herstellen met behulp van Disk Drill Data Recovery, een hulpmiddel dat snel en gemakkelijk uw SSD-gegevens kan herstellen.

Als uw SSD TRIM heeft ingeschakeld, moet u snel handelen voordat TRIM de kans krijgt om uw gegevens te wissen.

 1. Download en installeer Disk Drill op een gezonde schijf.
 2. Selecteer uw SSD en klik Zoek naar verloren data.De SSD scannen op verloren gegevens.
 3. Klik op Bekijk gevonden items. Of klik op Herstel alles om direct te herstellen wat Disk Drill heeft gevonden.Verloren SSD-items bekijken in Disk Drill.
 4. Markeer de bestanden die u wilt herstellen van de SSD. Gebruik de filteropties om de resultaten te ordenen en het voorbeeldpaneel om te zien wat u herstelt. Klik op Herstellen wanneer u klaar bent om de bestanden te herstellen.SSD-bestanden herstellen met Disk Drill.
 5. Kies een geschikte herstellocatie en klik op Volgende om het herstel te voltooien met Disk Drill.Herstel van de SSD voltooien.

Disk Drill werkt met vrijwel elk merk, ondersteunt SanDisk, Crucial, Western Digital en Samsung SSD-herstel, om er maar een paar te noemen. Nu uw gegevens zijn hersteld, laten we eens kijken hoe we de SSD kunnen repareren.

Hoe een SSD te repareren die niet wordt weergegeven in Verkenner

We hebben verschillende methodes besproken die je kunt gebruiken om de functionaliteit van je SSD te herstellen. Zorg ervoor dat je elke methode methodisch doorloopt om te garanderen dat je niets mist.

Methode 1:Initialiseren

Een veelvoorkomende reden waarom je SSD niet wordt weergegeven in Windows, is omdat deze nog niet is geïnitialiseerd. Dit is vaak het geval bij het proberen om Windows een nieuwe SSD te laten herkennen. Voordat een schijf kan worden gepartitioneerd en ingericht met een bestandssysteem, moet deze worden geïnitialiseerd zodat een partitietabel kan worden aangemaakt. Dit is hoe je een SSD initialiseert.

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Schijfbeheer.Schijfbeheer openen in Windows 10.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de niet-geïnitialiseerde schijf en klik op Schijf initialiseren.De schijf initialiseren in Schijfbeheer.

Methode 2:Stationsletter toewijzen

Stationsletters waren een middel om volumes te navigeren in de vroege dagen van MS-DOS. Hoewel ze nu niet meer noodzakelijk zijn, behoudt Windows ze voor achterwaartse compatibiliteit. Desondanks is het altijd goed om ervoor te zorgen dat er een stationsletter is toegewezen aan je aangesloten solid-state drives. In sommige gevallen kan een SSD die niet in Verkenner verschijnt, het gevolg zijn van het ontbreken van een stationsletter.

Zo wijs je een stationsletter toe aan een SSD:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Schijfbeheer.Schijfbeheer openen in Windows 10.
 2. Klik met de rechtermuisknop op het volume van je SSD en klik op Stationsletter en paden wijzigen.Kiezen om de stationsletter van het volume van de SSD te wijzigen.
 3. Klik op Toevoegen. Als je de bestaande stationsletter wilt wijzigen, klik dan op Wijzigen.De bestaande stationsletter wijzigen.
 4. Kies een stationsletter en klik op OK. Klik indien nodig nogmaals op OK.Een stationsletter uit de lijst kiezen.

Methode 3:Update of herinstalleer de stuurprogramma’s

Stuurprogramma’s spelen een sleutelrol in de communicatie tussen je SSD en de rest van je computer. Wanneer een solid-state drive niet wordt herkend, kan dit te wijten zijn aan verouderde of beschadigde stuurprogramma’s. Het is belangrijk om je stuurprogramma’s bijgewerkt te houden zodat je SSD de meest recente oplossingen voor bekende problemen heeft.

Zo update of herinstalleer je je stuurprogramma’s als een interne of externe SSD niet wordt weergegeven:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Apparaatbeheer.Apparaatbeheer openen in Windows 10.
 2. Vouw Schijfstations uit en open van je SSD de Eigenschappen.De eigenschappen van de solid-state drive controleren in Apparaatbeheer.
 3. Ga naar het tabblad Stuurprogramma en klik Stuurprogramma bijwerken.De stuurprogramma's bijwerken.
 4. Klik op Automatisch zoeken naar stuurprogramma’s. Als u stuurprogramma’s handmatig wilt installeren, klik dan in plaats daarvan op Browse my computer for drivers. Als er geen bijgewerkte stuurprogramma’s worden gevonden, ga dan verder met de volgende stap.Zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma's online.
 5. Klik op Uninstall Device.De stuurprogramma's verwijderen.
 6. Verbreek en sluit uw SSD opnieuw aan om de stuurprogramma’s opnieuw te installeren. Als het een interne SSD betreft, herstart u gewoon uw computer.

Methode 4:CheckDisk

Als uw aangesloten SSD niet wordt weergegeven, kunt u CheckDisk uitvoeren om eventuele schijfgerelateerde problemen op te lossen. De standaardscan van CheckDisk scant alleen uw SSD op fouten en rapporteert deze aan u. Echter, u kunt parameters toevoegen, zodat het ook probeert eventuele problemen op te lossen, inclusief slechte sectoren.

Zo voert u CheckDisk uit om problemen met uw SSD op te lossen:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Windows PowerShell (Admin). Op Windows 11 zal dit Terminal (Admin) zijn.Windows PowerShell openen.
 2. Typ chkdsk *: /r. Vervang * door de schijfletter toegewezen aan uw SSD. Druk op Enter en CheckDisk begint met het scannen en oplossen van eventuele gevonden fouten.CheckDisk uitvoeren in PowerShell.

Methode 5:Windows Probleemoplosser

Er is een hele reeks probleemoplossers inbegrepen bij Windows. Hoewel ze vaak worden overgeslagen ten gunste van meer op maat gemaakte oplossingen, is het verstandig om ten minste een probleemoplosser te proberen als uw SSD niet wordt gedetecteerd, omdat dit een goede manier is om snel een breed scala aan problemen te verhelpen zonder veel moeite. Vandaag gebruiken we de Hardware en Apparaten probleemoplosser.

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Windows PowerShell (Admin). Op Windows 11 zal dit Terminal (Admin) zijn.Windows PowerShell openen.
 2. Typ msdt.exe -id DeviceDiagnostic en druk op Enter.De probleemoplosser openen met PowerShell.
 3. Klik Next om de scan te starten en volg de instructies op het scherm om eventuele gevonden oplossingen toe te passen.De probleemoplosser starten.

Methode 6:SSD Formatteren

Uw SSD formatteren is een oude maar betrouwbare oplossing voor diverse problemen die voorkomen dat deze op uw computer wordt weergegeven. Wanneer u een SSD formatteert (preciezer gezegd, de volumes ervan) worden alle gegevens die er momenteel op staan verwijderd en wordt er een nieuw bestandssysteem op aangemaakt, klaar om opnieuw gegevens op te slaan.

Zelfs als u nog geen gegevensherstel heeft uitgevoerd, kunt u nog steeds gegevens van schijven herstellen na een snelle format.

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Disk Management.Schijfbeheer openen in Windows 10.
 2. Klik met de rechtermuisknop op het volume van uw defecte SSD en klik op Formatteren.Formatteren van het volume van de solid-state drive.
 3. Zorg ervoor dat Snel formatteren uitvoeren is aangevinkt en klik op OK.Kiezen om het volume van de solid-state drive te formatteren.
 4. Klik nogmaals op OK.

Hoe een SSD die niet zichtbaar is in Schijfbeheer te repareren

Wanneer een SSD niet zichtbaar is in Schijfbeheer, zal het wat meer werk vergen om uit te zoeken waarom. In dit geval zijn hier enkele aanvullende methoden die u kunt proberen.

Voordat we beginnen, als uw SSD zichtbaar is in Apparaatbeheer maar niet in Schijfbeheer, controleer dan of uw SSD deel uitmaakt van een Opslagruimte in Windows. Als dat zo is, voorkomt dit waarschijnlijk dat het zichtbaar wordt in Schijfbeheer.

Methode 1:Controllerstuurprogramma’s bijwerken

Net zoals bij apparaatstuurprogramma’s moeten de stuurprogramma’s voor uw IDE ATA/ATAPI en opslagcontrollers up-to-date blijven om goed te kunnen functioneren. Zonder deze programma’s zal er een onderbreking zijn in de communicatie tussen uw SSD en de rest van uw computer. Dit is een belangrijke overweging als uw geïnstalleerde SSD niet zichtbaar is en kan relatief eenvoudig worden opgelost.

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Apparaatbeheer.Apparaatbeheer openen in Windows 10.
 2. Breid Opslagcontrollers uit en werk de stuurprogramma’s van uw opslagcontroller bij.De controllerstuurprogramma's van de computer bijwerken.
 3. Voor desktops moet u ook uw IDE ATA/ATAPI-controller stuurprogramma’s bijwerken.De IDE ATA/ATAPI-controllerstuurprogramma's bijwerken.

Methode 2:SATA-Controllerinstellingen wijzigen

Dit probleem komt vrij vaak voor bij solid-state drives die zijn aangesloten op poorten die nooit zijn gebruikt. Als u een kans heeft om naar uw moederbord te kijken, zult u hoogstwaarschijnlijk de SATA-poorten genummerd vinden. Uw computer zal een nieuwe SSD niet detecteren als de SATA-poort waarmee deze is verbonden, is uitgeschakeld in de BIOS, wat vaak het geval is als een nieuwe SSD niet zichtbaar is in Schijfbeheer. Zorg er dus voor, als uw tweede SSD niet opduikt, dat de SATA-poort is ingeschakeld, zodat de schijf kan worden gelezen.

Deze stappen zijn gegeneraliseerd, aangezien elke fabrikant zijn eigen BIOS heeft. Raadpleeg voor meer precieze stappen de documentatie van uw moederbord om precies te vinden waar u heen moet.

 1. Ga uw BIOS binnen.
 2. Ga naar de Drives-sectie.
 3. Zorg ervoor dat de juiste SATA-poort is ingeschakeld en klik op Toepassen.
 4. Sla wijzigingen op en verlaat.

Methode 3:Formatteren met een opstartbare schijf

Het Universal Disk Format (UDF) is het bestandssysteem dat wordt gebruikt voor optische media. Uw Windows-installatieschijf kan hiermee geformatteerd zijn. Het kan echter een versie van UDF gebruiken die niet ondersteund wordt door uw besturingssysteem.

Om dit te omzeilen, kunt u in plaats daarvan formatteren met een opstartbare schijf. Maak een opstartbare USB flash drive en gebruik deze om Windows op te starten, de SSD te formatteren en een nieuwe versie van het besturingssysteem opnieuw te installeren.

Hoe een SSD die niet verschijnt in BIOS te repareren

Er zijn momenten waarop uw SSD niet eens in uw BIOS verschijnt. Hoewel uw opties beperkt zijn, zijn er nog steeds enkele oplossingen die u kunt proberen. Bekijk ze hieronder.

Methode 1:Verander SATA Controller Modus naar IDE

De meeste nieuwe moederborden zijn voorgeconfigureerd om in AHCI-modus te draaien, omdat dit de beste prestaties en functies biedt voor SATA SSD-apparaten. Echter, uw SSD verschijnt mogelijk niet wanneer deze modus actief is. Om dit te testen, kunt u de SATA Controller Modus naar IDE overschakelen. Het is ouder dan AHCI, maar het biedt betere compatibiliteit.

 1. Ga uw BIOS binnen.
 2. Selecteer Serial ATA en druk op Enter.
 3. Zet SATA Controller Modus op IDE.

Methode 2:Inspecteer SSD

Een SSD die niet verschijnt in de BIOS, zelfs niet in IDE-modus, heeft waarschijnlijk te maken met een vorm van fysieke corruptie. Fysieke corruptie verwijst naar fysieke schade, inclusief mechanische of elektrische storingen. Controleer de kabel en poort op tekenen van schade. U kunt ook proberen de kabel te vervangen om te zien of dat werkt, of verbind de schijf met een andere USB/SATA-poort van het apparaat.

Mocht niets werken, dan is uw beste optie om een datahersteldienst te raadplegen om uw gegevens te herstellen. Zij zijn gespecialiseerd in dergelijke gevallen en beschikken over de kennis en gereedschappen om het probleem veilig te diagnosticeren en uw gegevens te herstellen.

Conclusie

Het is verontrustend om te ontdekken dat uw SSD niet wordt herkend door uw computer. Gelukkig zijn er manieren om dit te repareren, of u nu probeert Windows uw nieuwe SSD te laten herkennen of een SSD aan het troubleshooten bent die tot nu toe goed werkte. Allereerst moet u SSD dataherstel uitvoeren als er gegevens zijn die u wilt behouden. Dit is mogelijk zolang de SSD aanwezig is in Schijfbeheer en de juiste grootte aangeeft.

Zodra uw gegevens veilig zijn, zorg er dan voor dat de SSD geïnitialiseerd is. Als dat zo is, probeer dan een stationsletter eraan toe te wijzen en controleer op bijgewerkte drivers. Probeer vervolgens de SSD te repareren met CheckDisk of de ingebouwde Hardware en Apparaten probleemoplosser. Als dit allemaal niet lukt, formatteer de SSD.

In gevallen waar de SSD niet wordt weergegeven in Schijfbeheer, zorg ervoor dat uw opslagcontroller drivers up-to-date en werkend zijn. Zorg er vervolgens voor dat de SATA-poort waarmee u verbindt ingeschakeld is in de BIOS. Als de schijf niet verschijnt in de BIOS, probeer dan de SATA Controller Modus te veranderen in IDE. Als dat nog steeds niet werkt, overweeg dan om contact op te nemen met een datahersteldienst.

Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane is een content schrijver met een gepassioneerde interesse in technologie, vaak creëert hij content over hardware, dataherstel en consumentenelektronica. Wanneer hij niet aan het schrijven is, ontdekt hij muziek en werkt hij aan zijn eigen websites.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.