SSD visas inte på en Windows-dator: Så här åtgärdar du

Godkänd av
129

ssd visas inteMed ökningen av solid state-diskar (SSD) och deras prestandafördelar jämfört med traditionella hårddiskar (HDD) finns det få anledningar för den genomsnittlige användaren att oroa sig för att byta till SSD. Men, även solid state-diskar kan ha sina problem, och det kan tyvärr hända att enheten inte längre visas alls.

Denna fråga kan drabba vilken SSD som helst, oavsett om den är splitterny eller nära slutet av sin livslängd. Lyckligtvis finns det sätt att åtgärda problemet. Läs vidare för att lära dig vad du bör göra om din SSD inte visas.

Varför visas inte min SSD i Windows?

Det finns många anledningar till att din SSD-enhet kanske inte visas, och att avgöra vad som orsakar problemet kan hjälpa till att hitta en lösning. Här är de vanligaste orsakerna till att en SSD slutar visas.


Problem Beskrivning
💥 Fysisk korruption Om din SSD slutade visas efter en fysisk händelse, kan det bero på fysisk korruption som förhindrar att den visas. Vanligtvis, om enheten inte längre kan läsas, är det enda sättet att återhämta sig från detta genom att använda en professionell dataåterställningstjänst.
🔻 Oinitierad enhet Om disken inte är initierad, kommer det att resultera i att Windows inte upptäcker SSD:n. Att initiera den förbereder den med en partitionstabell så att du kan skapa partitioner och formatera dem med filsystem för att lagra data.
🔠 Ingen enhetsbokstav Windows tilldelar en bokstav till varje ansluten lagringsenhet. Därför finns det en chans att SSD:n inte visas om en enhetsbokstav inte är tilldelad.
🔧 Föråldrade eller korrupta drivrutiner Drivrutiner möjliggör kommunikation mellan hårdvaran och operativsystemet. Om din SSD inte visas kan det bero på föråldrade eller korrupta drivrutiner som inte längre är funktionella.
🖥 Felaktiga BIOS-inställningar För nyligen anslutna enheter kanske Windows inte hittar den nya SSD:n på din dator eftersom BIOS inte har korrekta inställningar. Till exempel kanske SATA-porten du ansluter till inte är aktiverad.
🗄 Oförenligt filsystem Filsystemet du använder är viktigt. Även om din SSD kan stödja Windows, macOS och Linux filsystem, gör ditt operativsystem inte det. Till exempel kommer en Sandisk SSD Plus som är formaterad med APFS inte att kunna läsas av en Windows-maskin.

Är det möjligt att återställa data från en SSD som inte visas?


I vissa fall kan det vara möjligt att återställa data om din PC inte känner igen SSD:n. För att detta ska vara möjligt måste din SSD synas i Diskhanteringen och visa rätt storlek. Om dessa villkor är uppfyllda kan du återställa datan själv med hjälp av Disk Drill Data Recovery, ett verktyg som snabbt och enkelt kan återställa dina SSD-data.

Om din SSD har TRIM aktiverat, måste du agera snabbt innan TRIM har en möjlighet att radera dina data.

 1. Ladda ner och installera Disk Drill på en frisk enhet.
 2. Välj din SSD och klicka på Sök efter förlorad data.Söker efter förlorad data på SSD.
 3. Klicka på Granska hittade objekt. Eller, klicka på Återställ alla för att omedelbart återställa allt Disk Drill hittat.Granska förlorade SSD-objekt i Disk Drill.
 4. Markera de filer du vill återställa från SSD:n. Använd filteralternativen för att organisera resultaten och använd förhandsvisningspanelen för att se vad du återställer. Klicka på Återställ när du är redo att återställa filerna.Återställer SSD-filer med Disk Drill.
 5. Välj en lämplig återställningsplats och klicka på Nästa för att slutföra återställningen med Disk Drill.Slutför återställning från SSD:n.


Disk Drill fungerar med i stort sett alla märken, inkluderat stöd för SanDisk, Crucial, Western Digital och Samsung SSD-återställning, för att nämna några. Nu när dina data är återställda, låt oss titta på hur du fixar SSD:n.

Hur du åtgärdar en SSD som inte visas i Utforskaren

Vi har gått igenom olika metoder som du kan använda för att återställa funktionaliteten i din SSD. Se till att gå igenom varje metod metodiskt så att inget missas.

Metod 1:Initiera

En vanlig anledning till att din SSD inte visas i Windows är att den inte har blivit initierad. Detta är ofta fallet när man försöker få Windows att känna igen en ny SSD. Innan en disk kan partitioneras och ställas in med ett filsystem, måste den initieras så att en partitionstabell kan skapas. Så här initierar du en SSD.

 1. Högerklicka på Start och klicka på Diskhantering.Öppna Diskhantering i Windows 10.
 2. Högerklicka på den oinitierade disken och klicka på Initiera disk.Initierar disken i Diskhantering.

Metod 2:Tilldela enhetsbokstav

Enhetsbokstäver var ett sätt att navigera mellan volymer i början av MS-DOS. Även om de inte är nödvändiga nu, behåller Windows dem av kompatibilitetsskäl. Det är alltid bra att kontrollera att en enhetsbokstav är tilldelad till dina anslutna solid-state-drives (SSD). I vissa fall kan en SSD som inte syns i Utforskaren bero på att den saknar en enhetsbokstav.

Så här tilldelar du en enhetsbokstav till en SSD:

 1. Högerklicka på Start och klicka på Diskhantering.Öppna Diskhantering i Windows 10.
 2. Högerklicka på volymen på din SSD och klicka på Ändra enhetsbokstav och sökvägar.Välja att ändra enhetsbokstaven för SSD-volymen.
 3. Klicka på Lägg till. Om du vill ändra din befintliga enhetsbokstav klickar du på Ändra.Ändra den befintliga enhetsbokstaven.
 4. Välj en enhetsbokstav och klicka på OK. Klicka på OK igen om det behövs.Välja en enhetsbokstav från listan.

Metod 3:Uppdatera eller installera om drivrutinerna

Drivrutiner spelar en nyckelroll i kommunikationen mellan din SSD och resten av datorn. När en solid-state drive inte känns igen kan det bero på föråldrade eller skadade drivrutiner. Att hålla dina drivrutiner uppdaterade är viktigt så din SSD har de senaste korrigeringarna för kända problem.

Så här uppdaterar eller installerar du om dina drivrutiner om en intern eller extern SSD inte syns:

 1. Högerklicka på Start och klicka på Enhetshanteraren.Öppna Enhetshanteraren i Windows 10.
 2. Expandera Diskenheter och gå till Egenskaper för din SSD.Kontrollera egenskaperna för solid-state-enheten i Enhetshanteraren.
 3. Gå till fliken Drivrutin och klicka på Uppdatera drivrutin.Uppdatera drivrutinerna.
 4. Klicka på Sök automatiskt efter drivrutiner. Om du har drivrutiner att installera manuellt klickar du på Bläddra på min dator efter drivrutiner istället. Om inga uppdaterade drivrutiner hittas, gå vidare till nästa steg.Söker efter uppdaterade drivrutiner online.
 5. Klicka på Avinstallera enhet.Avinstallerar drivrutinerna.
 6. Koppla från och anslut din SSD på nytt för att tvinga drivrutinerna att installeras på nytt. Om det är en intern SSD, starta bara om din dator.

Metod 4:CheckDisk

Om din inkopplade SSD inte visas kan du köra CheckDisk för att reparera alla enhetsrelaterade problem den kan ha. Den vanliga skanningen av CheckDisk söker helt enkelt efter fel på din SSD och rapporterar dem till dig. Du kan dock inkludera parametrar för att även försöka åtgärda eventuella problem den hittar, inklusive dåliga sektorer.

Så här kör du CheckDisk för att åtgärda problem med din SSD:

 1. Högerklicka på Start och klicka på Windows PowerShell (Admin). På Windows 11, kommer detta att vara Terminal (Admin).Öppnar Windows PowerShell.
 2. Skriv in chkdsk *: /r. Ersätt * med bokstaven som är tilldelad din SSD. Tryck på Enter och CheckDisk börjar skanna och åtgärda eventuella fel den hittar.Kör CheckDisk i PowerShell.

Metod 5:Windows Felsökare

Det finns en hel svit av felsökare som ingår i Windows. Även om de ofta är förbisedda till förmån för mer skräddarsydda lösningar, är det klokt att åtminstone försöka använda en felsökare om din SSD inte upptäcks, eftersom de är ett bra sätt att snabbt åtgärda en mängd olika problem utan mycket ansträngning. Idag ska vi använda felsökaren för Hårdvara och enheter.

 1. Högerklicka på Start och klicka på Windows PowerShell (Admin). På Windows 11, kommer detta att vara Terminal (Admin).Öppnar Windows PowerShell.
 2. Skriv in msdt.exe -id DeviceDiagnostic och tryck på Enter.Öppnar felsökaren med PowerShell.
 3. Klicka på Nästa för att starta skanningen och följ de instruktioner som visas på skärmen för att tillämpa eventuella åtgärder den hittar.Startar felsökaren.

Metod 6:Formatera SSD

Att formatera din SSD är en gammal men pålitlig lösning för olika problem som hindrar den från att visas på din dator. När du formaterar en SSD (mer precist, dess volymer) raderar du alla data som för närvarande finns på den och ger den ett nytt filsystem, redo att återigen lagra data.

Även om du inte har utfört dataåterställning än kan du fortfarande återställa data från enheter efter ett snabbformat.

 1. Högerklicka på Start och klicka på Diskhantering.Öppnar Diskhanteringen i Windows 10.
 2. Högerklicka på volymen för din felfunktionerande SSD och klicka på Formatera.Formaterar solid state-enhetens volym.
 3. Se till att Utför en snabbformatering är ikryssad och klicka på OK.Väljer att formatera solid state-enhetens volym.
 4. Klicka på OK igen.

Hur man fixar en SSD som inte visas i Diskhanteringen

När en SSD inte visas i Diskhanteringen krävs det lite mer arbete för att felsöka varför. I det här fallet finns det några ytterligare metoder du kan prova.

Innan vi börjar, om din SSD visas i Enhetschefen men inte i Diskhanteringen, kontrollera om din SSD är en del av ett Lagringsutrymme i Windows. Om den är det förhindrar det troligen att den visas i Diskhanteringen.

Metod 1:Uppdatera kontrollerdrivrutiner

Liksom enhetsdrivrutiner behöver drivrutinerna för dina IDE ATA/ATAPI och lagringskontroller hållas uppdaterade för att de ska fungera korrekt. Utan dem kommer det att bli ett avbrott i kommunikationen mellan din SSD och resten av din dator. Detta är en viktig övervägning om din installerade SSD inte visas och kan åtgärdas relativt lätt.

 1. Högerklicka på Start och klicka på Enhetschefen.Öppnar Enhetschefen i Windows 10.
 2. Expandera Lagringskontroller och uppdatera drivrutinerna för din lagringskontroller.Uppdaterar datorns kontrollerdrivrutiner.
 3. För stationära datorer behöver du också uppdatera dina IDE ATA/ATAPI-kontroller drivrutiner.Uppdaterar IDE ATA/ATAPI-kontrollerdrivrutinerna.

Metod 2:Ändra inställningar för SATA-kontroller

Det här problemet är ganska vanligt med solid state-enheter anslutna till portar som aldrig använts. Om du har möjlighet att titta på ditt moderkort, kommer du mest troligt att hitta att SATA-portarna är numrerade. Din dator kommer inte att upptäcka en ny SSD om SATA-porten den är ansluten till är inaktiverad i BIOS, vilket ofta är fallet om en ny SSD inte visas i Diskhanteringen. Därför, om din andra SSD inte visas, se till att SATA-porten är aktiverad så att enheten kan läsas..

Dessa steg är generaliserade, eftersom varje tillverkare har sitt eget BIOS. För mer precisa steg, hänvisa till dokumentationen för ditt moderkort för att hitta exakt var du behöver gå.

 1. Gå in i ditt BIOS.
 2. Gå till avsnittet Enheter.
 3. Se till att lämplig SATA-port är aktiverad och klicka på Tillämpa.
 4. Spara ändringarna och avsluta.

Metod 3:Formatera med startbar enhet


Universal Disk Format (UDF) är filsystemet som används för optiska medier. Din Windows installationsdisk kan vara formaterad med det. Det kan dock vara så att den använder en version av UDF som inte stöds av ditt operativsystem.

Därför kan du för att kringgå detta använda en startbar enhet istället. Skapa ett startbart USB-minne, använd det för att starta Windows, formatera SSD-enheten och installera om en ny version av operativsystemet.

Hur man åtgärdar en SSD som inte visas i BIOS


Det finns tillfällen när din SSD inte ens visas i BIOS. Även om dina alternativ är begränsade finns det ändå några lösningar du kan prova. Kolla in dem nedan.

Metod 1:Byt SATA-styrningsläge till IDE


De flesta nya moderkort kommer förkonfigurerade att köra i AHCI-läge eftersom det erbjuder bästa prestanda och funktioner för SATA SSD-enheter. Däremot kan din SSD inte visas när detta läge är aktivt. För att testa detta, kan du byta SATA-styrningsläget till IDE. Det är äldre än AHCI men det erbjuder bättre kompatibilitet.

 1. Gå in i ditt BIOS.
 2. Välj Serial ATA och tryck Enter.
 3. Ställ in SATA-styrningsläge till IDE.

Metod 2:Undersök SSD


En SSD som inte visas i BIOS, även i IDE-läge, lider troligen av någon form av fysisk korruption. Fysisk korruption hänvisar till fysiska skador, inklusive mekaniskt eller elektriskt fel. Kontrollera kabeln och porten för skadetecken. Du kan också prova att byta ut kabeln för att se om det fungerar, eller ansluta enheten till en annan USB/SATA-port på enheten.

Om inget fungerar är det bästa alternativet att konsultera en dataräddningstjänst för att återställa dina data. De är specialiserade på den här typen av fall och är utrustade med kunskap och verktyg för att säkert diagnostisera problemet och återställa dina data.

Slutsats


Att upptäcka att din SSD inte läses av datorn är oroande. Lyckligtvis finns det sätt att åtgärda det, oavsett om du försöker få Windows att känna igen din nya SSD eller felsöker en SSD som har fungerat fint fram tills nu. Först bör du utföra SSD-dataåterställning om det finns data du vill behålla. Du kan göra det så länge SSD:n är närvarande i Diskhantering och läser korrekt storlek.

När dina data är säkra, se till att SSD:n är initierad. Om den är det, prova att tilldela en enhetsbokstav till den och kolla efter uppdaterade drivrutiner. Nästa steg, försök reparera den med CheckDisk eller den inbyggda felsökaren för Maskinvara och enheter. Om alla dessa misslyckas, formatera SSD:n.

I fall där SSD:n inte visas i Diskhantering, se till att dina drivrutiner för lagringskontrollanten är uppdaterade och fungerar. Se sedan till att SATA-porten du ansluter till är aktiverad i BIOS. Om enheten inte visas i BIOS, försök byta SATA-styrningsläge till IDE. Om det fortfarande inte fungerar, överväg att kontakta en dataräddningstjänst.

Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane är en innehållsskribent med ett brinnande intresse för teknik och producerar ofta innehåll relaterat till hårdvara, dataåterställning och konsumentelektronik. När han inte skriver upptäcker han musik och arbetar med sina egna webbplatser.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och reparation av hårdvara.