Hoe verwijderde gegevens van een harde schijf herstellen: 6 methoden

manuviraj
Geschreven door
Goedgekeurd door
36

dataherstel harde schijfHet verliezen van belangrijke bestanden van een harde schijf is iets wat bijna alle gebruikers vroeg of laat overkomt. Als je het slachtoffer bent geworden van dataverlies, maak je geen zorgen want er zijn talloze manieren waarop je gegevens van je harde schijf kunt herstellen. Hieronder bekijken we al deze methoden.

Veelvoorkomende Oorzaken van Gegevensverlies op Harde Schijven

Het is essentieel om te weten wat data verlies op je harde schijf veroorzaakt heeft, aangezien de te gebruiken dataherstelmethode ervan af zal hangen. De werkelijke kansen op dataherstel zullen ook radicaal variëren.

Hier zijn de meest voorkomende redenen voor gegevensverlies op harde schijven, hun beschrijving en de aanbevolen oplossingen:

Reden voor gegevensverlies

Omschrijving

Oplossing

🚨 Per ongeluk verwijderd Je zou per ongeluk belangrijke bestanden van je harde schijf kunnen verwijderen. Dit soort gegevensverlies is gemakkelijk omkeerbaar. Zoek je bestanden in de Prullenbak of Windows Bestandsgeschiedenis. Als je ze niet kunt vinden, gebruik dan een programma voor gegevensherstel om gegevens van de harde schijf te herstellen.
🦠 Malware Computervirussen kunnen je bestanden verwijderen, stelen of vergrendelen. Virussen komen meestal je computer binnen via downloads van onbetrouwbare sites of phishingaanvallen. Scan je pc met een antivirusprogramma. Windows Defender is in de meeste gevallen voldoende. Nadat de malware gevonden en verwijderd is, gebruik je dataherstelsoftware om je harde schijf te scannen en eventuele verwijderde gegevens terug te halen.
🗃️ Formatteren Door je harde schijf te formatteren, wis je alle gegevens daarop. Op Windows kun je een Snelle Formattering of Volledige Formattering uitvoeren. De kansen om gegevens te herstellen van een geformatteerde schijf hangen af van het type formattering dat is uitgevoerd. Gegevens die tijdens een Snelle Formattering zijn verwijderd, kunnen hersteld worden met behulp van een goede datahersteltool. Een Volledige Formattering is onomkeerbaar; alleen een professionele gegevenshersteldienst kan je dan nog helpen.
🔨 Fysieke schade Iedere schade aan de fysieke componenten van je harde schijf kan verwoestend zijn voor je gegevens. Symptomen zijn onder meer klikkende, schurende of piepende geluiden van de schijf. Fysieke schade wordt doorgaans veroorzaakt door het laten vallen van de schijf, water, stroomstoten en oververhitting. Het is het beste om contact op te nemen met een professioneel op gegevensherstel voor het terughalen van gegevens van een fysiek beschadigde harde schijf. Een poging tot doe-het-zelf herstel kan de zaken verergeren.

Is het mogelijk om gegevens te herstellen van een harde schijf

Ja. Zowel dataherstelprogramma’s als professionele datahersteltechnieken zijn in de loop der jaren exponentieel verbeterd. Er zijn zeer weinig scenario’s waarin dataherstel niet mogelijk zal zijn, zoals een gestolen harde schijf of een ernstig beschadigde harde schijfplatter.

Echter, het succes van een gegevensherstelprocedure is afhankelijk van verschillende factoren:

 • ❌ Reden voor dataverlies: Het is relatief gemakkelijker om gegevens van een logisch beschadigde harde schijf te halen dan van een fysiek beschadigde schijf. Zelfs dan zal een professionele dataherstelservice in staat zijn om de beschadigde onderdelen op uw schijf te vervangen en een deel, zo niet al uw gegevens, te herstellen.
 • ⌛ Verstreken tijd sinds dataverlies: Over het algemeen is het hoe recenter het dataverlies, des te eenvoudiger het is om gegevens van de harde schijf te halen. Dit komt omdat oude, verwijderde bestanden een grotere kans hebben om overschreven te worden door nieuwe gegevens die u mogelijk hebt gecreëerd. Natuurlijk is dit niet van toepassing als u de schijf helemaal niet hebt gebruikt sinds u het dataverlies opmerkte.
 • 🕒 Schijfgebruik: Doorgaand gebruik en het creëren van nieuwe bestanden op de schijf zal elke kans op gegevensextractie vernietigen, omdat de nieuwe informatie uw eerder verwijderde bestanden overschrijft. Het is daarom het beste om uw schijf niet meer te gebruiken wanneer u dataverlies opmerkt en deze alleen te gebruiken bij het uitvoeren van de feitelijke dataherstelprocedure.
 • ✅ Keuze van dataherstelsoftware: Ik kan het belang van het kiezen van een goed dataherstelprogramma om uw schijf te scannen niet genoeg benadrukken. De eerste dataherstelscan is meestal de meest succesvolle en herhaalde scans kunnen meer schade aanrichten dan goed doen. We raden ook aan om een schijfkopie van uw schijf te maken en de kopie te scannen op verloren gegevens, in plaats van de fysieke schijf.

De belangrijkste actie die u kunt ondernemen om de kans te vergroten dat u gegevens kunt herstellen van een harde schijf met logische of fysieke problemen, is om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van het apparaat. Totdat het herstel voltooid is, brengt het gebruik van de harde schijf het risico met zich mee dat gegevens die mogelijk hersteld kunnen worden, worden overschreven. Als u dit advies niet opvolgt, zal de kans op een succesvolle herstelling verminderen.

Hoe gegevens te herstellen van een harde schijf

U heeft voldoende opties als het gaat om het ophalen van gegevens van uw harde schijf. De meeste methoden zijn eenvoudig genoeg om te volgen, maar we raden u toch aan elke stap zorgvuldig te controleren.

Voordat u verder gaat met meer uitgebreide methoden, kunt u op CTRL + Z drukken om de laatste handeling die u op Windows heeft uitgevoerd ongedaan te maken. Dit werkt als u het bestand recentelijk heeft verwijderd en daarna geen klembord-gerelateerde handelingen heeft uitgevoerd.

Methode 1: Herstel uw bestanden uit de Prullenbak

Als je je bestanden hebt verwijderd door met de rechtermuisknop te klikken en de optie Verwijderen te selecteren, of door middel van de Verwijderen toets, zullen je bestanden beschikbaar zijn in de Prullenbak. Deze methode is niet van toepassing als je de sneltoets Shift + Delete hebt gebruikt om je bestand te verwijderen, of als de Prullenbak is uitgeschakeld.

Zo kunt u uw gegevens herstellen van een harde schijf, met behulp van de Prullenbak:

 1. Dubbelklik op het pictogram van de Prullenbak op uw bureaublad.
 2. Selecteer uw bestanden, klik met de rechtermuisknop, en klik op de Herstellen optie zoals getoond in de schermafbeelding.Hersteloptie in de Prullenbak.

Methode 2: Gebruik Dataherstelsoftware

Wanneer het gaat over het herstellen van verwijderde bestanden van een harde schijf, zijn dataherstelapps van derden je beste vrienden. Een goede harde schijf dataherstelsoftware zal in staat zijn om je bestanden terug te halen als ze permanent verwijderd zijn, je een snelle format hebt uitgevoerd, of je schijf logische corruptie heeft geleden maar nog steeds door je pc wordt gedetecteerd.

Voor deze handleiding heb ik besloten om Disk Drill te gebruiken om gegevens te herstellen van een harde schijf. Het is een uitstekende keuze voor zowel nieuwe als ervaren PC-gebruikers, omdat het over een eenvoudige gebruikersinterface beschikt zonder in te boeten aan geavanceerde functies. Het detecteert en herstelt meer dan 400 bestandsformaten over alle bestandssystemen zoals FAT32, NTFS, exFAT, APFS en HFS+.

Om verwijderde bestanden van uw harde schijf te herstellen met Disk Drill, volgt u deze stappen:

 1. Download Disk Drill en installeer het. Wij raden aan om het programma te downloaden en te installeren op een schijf die niet is aangedaan door het verlies van gegevens.
 2. Open Disk Drill, selecteer uw harde schijf en klik op Zoek naar verloren data.Startscherm van Disk Drill.
 3. Klik op Bekijk gevonden items om de herstelbare bestanden te bekijken. U kunt ook direct op het bestandstype klikken dat u wilt herstellen om de resultaten te filteren (Afbeeldingen, Video, Audio, Documenten, Archieven, en Overig).Scherm met gevonden items in Disk Drill.
 4. Ontvouw de secties Verwijderd of verloren en Gereconstrueerd om bestanden te bekijken die van de schijf zijn verwijderd. Ontvouw het tabblad Bestaand om bestanden te bekijken die momenteel op de HDD aanwezig zijn.Datahersteltabbladen in Disk Drill.
 5. Gebruik de selectievakjes om de bestanden te kiezen die u wilt herstellen. Klik op het oogicoon naast een bestand om een voorvertoning te zien. Klik op Herstellen als u klaar bent met de selectie.Lijst van herstelbare bestanden in Disk Drill.
 6. Kies een herstelbestemming voor de bestanden. Herstel de bestanden niet naar dezelfde harde schijf. Klik op Volgende. Als Windows-gebruiker kunt u tot 500 MB aan gegevens kosteloos herstellen. Voor verder herstel moet u een licentie aanschaffen.Prompt voor herstelbestemming in Disk Drill.
 7. Disk Drill zal de bestanden van uw harde schijf herstellen.

Methode 3: Gebruik het Windows Bestandsherstelprogramma

Als je bereid bent om wat gebruiksgemak op te offeren, is de Windows Bestandsherstel hulpprogramma een gratis methode om gegevensherstel van harde schijven uit te voeren. De functionaliteit is niet zo goed als bij programma’s voor gegevensherstel van derden, maar als je onlangs verwijderde gegevens van een FAT of NTFS schijf wilt herstellen, klaart het de klus.

Het programma is alleen beschikbaar voor computers met Windows 10 2004 en hoger.

Zo gebruik je de tool voor bestandsherstel van Windows om verwijderde bestanden op je harde schijf te vinden en terug te halen:

 1. Download Windows Bestandsherstel via de Microsoft Store.
 2. In de console, typ winfr X: Y:\Herstelmap /regular en druk op Enter. Vervang X door de letter van de schijf waarvan je gegevens wilt herstellen, en Y door de schijf waarnaar je de herstelde bestanden wilt opslaan. Microsoft raadt aan om de /n parameter gevolgd door het bestandstype of het map pad te gebruiken bij het herstellen van gegevens van de systeemschijf (doorgaans C:). Bijvoorbeeld, winfr C: E: /regular /n \Gebruikers\<gebruikersnaam>\Documenten\, en winfr C: E: /regular /n *.pdf /n *.docx. Windows Bestandsherstel syntax.
 3. Druk op Y op de bevestigingsprompt.
 4. Je kunt nu kiezen of je de herstelde bestanden wilt bekijken of niet.

Er zijn talloze parameters die u kunt gebruiken om het proces van gegevensherstel te verfijnen, evenals om de resultaten te filteren. De volledige informatie over deze parameters staat op de Windows Bestandsherstel hulppagina.

Methode 4: Bestanden herstellen uit Windows Bestandsgeschiedenis

Windows Bestandsgeschiedenis is de automatische back-upfunctie van Windows. Als je dit had ingesteld voordat je gegevensverlies leed, kun je gemakkelijk je verwijderde bestanden terugkrijgen met behulp van een van de back-ups van Windows Bestandsgeschiedenis. Voor deze methode om te werken, moet de schijf waarop de gegevens verloren zijn gegaan, geselecteerd zijn geweest in Windows Bestandsgeschiedenis tijdens het instellen ervan.

Instructies voor het herstellen van uw bestanden vanaf een harde schijf met behulp van Windows Bestandsgeschiedenis:

 1. Zorg ervoor dat het station waarop de back-ups van Windows Bestandsgeschiedenis worden opgeslagen, verbonden is met uw pc.
 2. Type in het zoekvak van Windows “bestandsgeschiedenis”. Selecteer uit de zoekresultaten de optie Herstel uw bestanden met Bestandsgeschiedenis.
 3. Gebruik de navigatieknoppen om door de beschikbare back-ups te bladeren totdat u er een vindt die de benodigde bestanden bevat. Selecteer de bestanden die u wilt herstellen en klik op de groene herstelknop.Scherm van Windows Bestandsgeschiedenis.
 4. Bestandsgeschiedenis zal de bestanden naar hun oorspronkelijke locatie herstellen.

Methode 5: Gegevens herstellen van OneDrive Cloud-back-up

Als dit is ingeschakeld, maakt Windows back-ups van uw gebruikersmappen van uw interne harde schijf, zoals Bureaublad, Documenten, Muziek, Afbeeldingen, en Video’s naar OneDrive op regelmatige tijdstippen. Deze bestanden kunnen worden benaderd via elk apparaat en indien nodig hersteld naar uw computer. OneDrive back-up is standaard ingeschakeld op Windows.

Als de ontbrekende bestanden in uw schijf zich in een van de gebruikersmappen bevonden, is het de moeite waard om ze te zoeken in de OneDrive-map op uw pc. Open gewoon Verkenner en open de map OneDrive – Persoonlijk om toegang te krijgen tot alle geback-upte bestanden. U heeft hiervoor een actieve internetverbinding nodig.

Methode 6: Doe een beroep op professionele gegevensherstelservice

Als uw harde schijf fysiek beschadigd is, of uw pc deze helemaal niet detecteert, kunt u het beste contact opnemen met een professionele gegevenshersteldienst. Hoewel het niet zo goedkoop is als het downloaden van een data recovery-app van derden, heeft u een grotere kans om uw gegevens te herstellen als u contact opneemt met een professioneel data recovery bedrijf.

Hier zijn enkele gerenommeerde gegevenshersteldiensten die uw beschadigde harde schijf zullen behandelen en zoveel mogelijk gegevens van het apparaat zullen herstellen. Ze zullen allemaal proberen uw gegevens te herstellen en zullen u niet in rekening brengen als ze niet succesvol zijn.

 • CleverFiles Data Recovery Center – CleverFiles biedt standaard herstel binnen drie tot zeven dagen en een versnelde optie waarmee je je gegevens binnen twee dagen terugkrijgt. Ze hebben een succespercentage van 98% en de reparaties maken de oorspronkelijke garantie van de schijf niet ongeldig.
 • DataTech Labs – DataTech heeft herstelcentra in meer dan 40 Amerikaanse steden en is gespecialiseerd in het herstellen van verwijderde bestanden van gecrashte harde schijven en mislukte RAID-configuraties. Alle gegevensherstel wordt uitgevoerd in een ISO 5 gecertificeerde klasse 100 cleanroom.
 • Gillware Data Recovery Services – GIllware lost sinds 2003 dataherstelproblemen voor klanten op. Ze bieden een gratis onderzoek in het laboratorium en een vaste prijsopgave. Alle herstelwerkzaamheden worden intern uitgevoerd zonder uitbesteding aan andere labs.

Bij het gebruik van een professionele gegevenshersteldienst kunt u de volgende procedure verwachten:

 1. Dien een verzoek voor gegevensherstel in via de website van het bedrijf of via het telefoonnummer. De meeste bedrijven hebben een 24*7 hotline.
 2. Vertel het bedrijf over uw specifieke scenario van gegevensverlies, wanneer het gebeurde, of u de schijf heeft gebruikt, de omvang van het gegevensverlies, enz.
 3. Verstuur de schijf naar de dienst voor gegevensherstel of lever deze af bij een afgiftepunt.
 4. De dienst voor gegevensherstel zal de schijf evalueren en daarna contact met u opnemen over de kosten en in hoeverre gegevensherstel mogelijk is.
 5. U kunt vervolgens kiezen of u wel of niet wilt doorgaan met het gegevensherstel.
 6. Het bedrijf zal uw gegevens herstellen en terug naar u verzenden.

Wat is de gemiddelde prijs voor dataherstel van een harde schijf?

De prijs van het herstellen van een harde schijf varieert op basis van de omvang van de schade en de hoeveelheid gegevens die hersteld worden. U kunt verwachten tussen de $100 en $300 per uur te betalen voor de expertise die nodig is om de herstelwerkzaamheden uit te voeren. Als er onderdelen nodig zijn, kan er een extra toeslag zijn.

Een betrouwbare hersteldienst zal een schatting geven, maar geeft geen definitieve prijs voor het herstel tot ze de schijf hebben onderzocht. Wees voorzichtig met diensten die een prijs per terughalen gigabyte soort kostenstructuur adverteren. Het is in wezen onmogelijk om dit soort beweringen te doen zonder het beschadigde apparaat te onderzoeken.

Hoe bestanden op uw harde schijf te beschermen tegen per ongeluk verwijderen

Er zijn verschillende tactieken die je kunt gebruiken om te voorkomen dat bestanden per ongeluk worden verwijderd van je harde schijf. Ze omvatten:

🖨️ Maak een back-up van uw harde schijf – Het maken van back-ups van uw harde schijf is een van de beste manieren om uw waardevolle gegevens te beschermen. Een back-up kan worden gebruikt om verloren gegevens te herstellen, ongeacht de oorzaak. De enige voorwaarde is dat de back-up de gegevens bevat die u wilt terugkrijgen. Om deze reden zijn frequente en regelmatig geplande back-ups uw beste verdediging tegen gegevensverlies.

💧 Vermijd hitte en vochtigheid – Overmatige temperaturen of te veel vochtigheid kunnen fysieke schade toebrengen aan uw harde schijf. Vermijd het blootstellen van uw computer of externe opslagapparaten aan deze omstandigheden.

🦠 Blijf weg van malware en virussen – Malware en virussen kunnen de oorzaak zijn van logische schade zoals bestandscorruptie. Om de kans op dit probleem met uw harde schijf te minimaliseren, gebruikt u altijd een betrouwbaar en up-to-date antivirusprogramma.

🏥 Wees voorzichtig – Het per ongeluk formatteren van een schijf of het legen van een Prullenbak of Vuilnisbak die belangrijke data bevat, ligt binnen uw controle. Neem een paar seconden de tijd om uw acties te verifiëren voordat u iets doet dat het verwijderen van gegevens van uw harde schijf inhoudt.

Conclusie

Er zijn veel manieren om verwijderde bestanden van uw harde schijf te vinden en te herstellen, maar niets kan het maken van regelmatige back-ups vervangen. Het is het beste om belangrijke gegevens op twee fysieke locaties en één cloudlocatie op te slaan om jezelf adequaat te beschermen tegen gegevensverlies.

Veelgestelde vragen

Nee. Je kunt je verloren gegevens terugkrijgen met dataherstelsoftware of systeemback-ups. In geval van mechanische harde schijf falen, moet je mogelijk een gespecialiseerde datahersteldienst inschakelen om deze taak uit te voeren.
Om gegevens van uw harde schijf gratis te herstellen, kunt u gebruikmaken van gratis dataherstelprogramma's, of uw bestanden herstellen met behulp van een back-up.
De beste manier om gegevens van een harde schijf te herstellen, is door uw bestanden te kopiëren vanaf een back-up. Als dat geen optie is, is dataherstelsoftware een voordelige en eenvoudige manier om uw bestanden terug te krijgen. Ten slotte, als uw schijf fysiek beschadigd is of niet wordt herkend door uw pc, kunt u het beste contact opnemen met een professionele dataherstelservice.
Om definitief verwijderde bestanden van uw harde schijf te herstellen, scan deze dan met een goed gegevensherstelprogramma of zet uw bestanden terug vanaf een back-up.
manuviraj
Manuviraj Godara is een professioneel content schrijver met meer dan 4 jaar ervaring. Zijn steeds groeiende fascinatie en ervaring met technologie drijft hem om content te creëren gerelateerd aan gegevensherstel en consumententechnologie. Je kunt zijn werk ook vinden op MakeUseOf.com en HandyRecovery.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.