Kuinka palauttaa poistetut tiedot kovalevyltä: 6 menetelmää

manuviraj
Kirjoittanut
Hyväksymä.
31

kiintolevyn tietojen palautusTärkeiden tiedostojen menetys kiintolevyltä on jotain, mitä lähes kaikki käyttäjät kohtaavat ennemmin tai myöhemmin. Jos olet joutunut tietojen katoamisen uhriksi, älä huoli, sillä on lukuisia tapoja, joilla voit palauttaa tietoja kiintolevyltäsi. Tutustumme kaikkiin näihin menetelmiin alla.

Yleiset syyt tietojen häviämiseen kovalevyiltä

On olennaista tietää, mikä aiheutti tietojen menetyksen kovalevylläsi, sillä käyttämäsi tietojen palautusmenetelmä riippuu siitä. Myös tietojen palautumisen todelliset mahdollisuudet vaihtelevat merkittävästi.

Tässä ovat yleisimmät syyt tietojen katoamiseen kiintolevyiltä, niiden kuvaus ja suositellut ratkaisut:

Tietojen katoamisen syy

Kuvaus

Ratkaisu

🚨 Vahingossa tapahtunut poistaminen Saatat vahingossa poistaa tärkeitä tiedostoja kovalevyltä. Tämäntyyppinen tietojen katoaminen on yleensä helposti peruutettavissa. Etsi tiedostoja Roskakorista tai Windowsin tiedostohistoriasta. Jos et löydä niitä, käytä tietojen palautusohjelmaa tiedostojen palauttamiseksi kovalevyltä.
🦠 Haittaohjelma Tietokonevirukset voivat poistaa, varastaa tai lukita tiedostosi. Virukset pääsevät yleensä tietokoneellesi epäluotettavilta sivustoilta ladattujen tiedostojen tai huijausviestien kautta. Suorita virustarkistus käyttäen antivirus-ohjelmaa. Windows Defender on useimmissa tilanteissa riittävän hyvä. Löydettyäsi ja poistettuasi haittaohjelman, käytä tietojen palautusohjelmistoa skannataksesi kovalevysi ja palauttaaksesi poistetut tiedot.
🗃️ Alustaminen Kovalevyn alustaminen pyyhkii siitä kaikki tiedot. Windowsissa voit suorittaa Pikamuotoilun tai Täyden muotoilun. Alustetulta levyltä tietojen palautuksen mahdollisuudet riippuvat suoritetusta alustuksesta. Pikamuotoilun aikana poistetut tiedot voidaan palauttaa käyttämällä hyvää tietojen palautustyökalua. Täydellinen alustus on peruuttamaton, ja vain ammattimainen tietojen palautuspalvelu voi auttaa sinua.
🔨 Fyysinen vaurio Fyysiset vauriot kovalevysi komponenteille voivat olla kohtalokkaita tiedoillesi. Oireita ovat esimerkiksi kovalevyn naksuminen, jauhaminen tai piippaaminen. Fyysinen vaurio johtuu yleensä levyn putoamisesta, vedestä, sähköpiikeistä ja ylikuumenemisesta. On parasta ottaa yhteyttä tietojen palautusammattilaiseen saadaksesi tietoja kovalevyltä, joka on fyysisesti vaurioitunut. Itse tehty palautusyritys voi pahentaa tilannetta.

Onko mahdollista palauttaa tietoja kovalevyltä

Kyllä. Sekä tietojen palautusohjelmat että ammattimaiset tietojen palautustekniikat ovat kehittyneet eksponentiaalisesti vuosien varrella. On olemassa hyvin harvoja tilanteita, joissa tietojen palautus ei ole mahdollista, kuten varastettu kovalevy tai erittäin vahingoittunut kovalevyn levy.

Kuitenkin tietojen palautusmenettelyn onnistuminen riippuu useista tekijöistä:

 • ❌ Tietojen menetyksen syy: On suhteellisen helpompaa saada tietoja ulos loogisesti vahingoittuneelta kovalevyltä kuin fyysisesti vaurioituneelta. Siitä huolimatta ammattimainen tietojen palautuspalvelu kykenee vaihtamaan asemasi vahingoittuneet osat ja palauttamaan jotkin, ellei kaikki, tietosi.
 • ⌛ Aika tietojen menetyksestä: Yleensä mitä tuoreempi tietojen menetys, sitä helpompaa on saada tietoja kovalevyltä. Tämä johtuu siitä, että vanhemmilla, poistetuilla tiedostoilla on suurempi mahdollisuus tulla uusien luotujen tietojen ylikirjoittamiksi. Tietysti tämä ei päde jos et ole käyttänyt asemaa lainkaan huomatessasi tietojen menetyksen.
 • 🕒 Aseman käyttö: Jatkuvasti uusien tiedostojen käyttö ja luominen asemalla tuhoaa kaikki mahdollisuudet tietojen uuttamiseen, koska uusi tieto ylikirjoittaa aiemmin poistetut tiedostot. Näin ollen on parasta lopettaa asemasi käyttö huomatessasi tietojen menetyksen ja käyttää sitä vain varsinaisen tietojen palautusmenettelyn aikana.
 • ✅ Tietojen palautusohjelmiston valinta: En voi liikaa korostaa hyvän tietojen palautusohjelman valintaa levysi skannaukseen. Ensimmäinen tietojen palautusskannaus on yleensä menestyksekkäin, ja toistuvat skannaukset voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Suosittelemme myös, että luot levystäsi levykuvan ja skannaat menetetyt tiedot levykuvasta, sen sijaan että skannaat fyysistä asemaa.

Tärkein toimenpide, jonka avulla voit lisätä mahdollisuuksiasi palauttaa tietoja kovalevyltä, joka on kokenut loogisia tai fyysisiä ongelmia, on lopettaa laitteen käyttö välittömästi. Palautuksen valmistumiseen asti kovalevyn käyttäminen riskeeraa sen, että potentiaalisesti palautettavissa olevat tiedot ylikirjoitetaan. Tämän neuvon laiminlyöminen vähentää onnistuneen palautuksen mahdollisuuksia.

Kuinka palauttaa tietoja kovalevyltä

Sinulla on runsaasti vaihtoehtoja, kun kyse on tietojen noutamisesta kovalevyltäsi. Useimmat menetelmät ovat tarpeeksi yksinkertaisia noudatettaviksi, mutta suosittelemme silti, että tarkistat jokaisen vaiheen huolellisesti.

Ennen kuin siirryt käyttämään monimutkaisempia menetelmiä, voit painaa CTRL + Z peruuttaaksesi viimeksi suorittamasi toiminnon Windowsissa. Tämä toimii, jos olet poistanut tiedoston äskettäin etkä ole suorittanut sen jälkeen mitään leikepöytään liittyviä toimintoja.

Menetelmä 1: Palauta tiedostosi Roskakorista

Jos poistit tiedostosi napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla Poista-vaihtoehdon, tai käyttämällä Poista-näppäintä, tiedostosi löytyvät Roskakorista. Tämä menetelmä ei päde, jos käytit Shift + Delete-pikanäppäintä tiedoston poistamiseen tai jos Roskakori on poistettu käytöstä.

Näin voit palauttaa tietosi kovalevyltä käyttäen Roskakoria:

 1. Kaksoisnapsauta Roskakori-kuvaketta työpöydälläsi.
 2. Valitse tiedostosi, napsauta oikealla hiiren painikkeella ja napsauta Palauta-vaihtoehtoa kuten kuvakaappauksessa näkyy.Palauta-vaihtoehto Roskakorissa.

Menetelmä 2: Käytä tiedonpalautusohjelmistoa

Kun on kyse poistettujen tiedostojen palauttamisesta kiintolevyltä, kolmannen osapuolen tietojen palautussovellukset ovat parhaita ystäviäsi. Hyvä kiintolevyn tietojen palautusohjelmisto pystyy palauttamaan tiedostosi, vaikka ne olisi pysyvästi poistettu, suoritit pikamuotoilun, tai asemasi kärsi loogisesta korruptiosta mutta tietokoneesi tunnistaa sen edelleen.

Tätä opasta varten päätin käyttää Disk Drilliä tietojen palauttamiseen kovalevyltä. Se on erinomainen valinta niin aloitteleville kuin kokeneillekin PC-käyttäjille, sillä sen käyttöliittymä on yksinkertainen, mutta se ei tingi kehittyneistä ominaisuuksista. Se tunnistaa ja palauttaa yli 400 tiedostomuotoa kaikilta tiedostojärjestelmiltä kuten FAT32, NTFS, exFAT, APFS ja HFS+.

Palauttaaksesi poistetut tiedostot kovalevyltäsi käyttäen Disk Drill -ohjelmaa, noudata näitä vaiheita:

 1. Lataa Disk Drill ja asenna se. Suosittelemme ohjelman lataamista ja asentamista asemalle, joka ei ole kärsinyt tietojen menetyksestä.
 2. Avaa Disk Drill, valitse kovalevy ja napsauta Etsi kadonneita tietoja.Disk Drill etusivu.
 3. Napsauta Tarkastele löydettyjä kohteita nähdäksesi palautettavissa olevat tiedostot. Voit myös suoraan napsauttaa haluamasi tiedostotyypin palauttamiseksi suodattaaksesi tulokset (Kuvat, Video, Audio, Asiakirjat, Arkistot, ja Muut).Tarkastele löydettyjä kohteita näkymä Disk Drillissä.
 4. Laajenna Poistetut tai kadonneet ja Rakennetut osiot nähdäksesi tiedostot, jotka on poistettu asemalta. Laajenna Olemassa olevat -välilehteä nähdäksesi tiedostot, jotka ovat tällä hetkellä HDD:ssä.Data recovery välilehdet Disk Drillissä.
 5. Käytä valintaruutuja valitaksesi tiedostot, jotka haluat palauttaa. Napsauta silmäkuvaketta tiedoston vieressä nähdäksesi esikatselun siitä. Napsauta Palauta, kun olet tehnyt valinnan.Palautettavien tiedostojen luettelo Disk Drillissä.
 6. Valitse palautettaville tiedostoille kohde. Älä palauta tiedostoja samalle kovalevylle. Napsauta Seuraava. Windows-käyttäjänä voit palauttaa jopa 500 MB tietoja ilmaiseksi. Lisäpalautus vaatii lisenssin ostamisen.Palautuskohdekehotus Disk Drillissä.
 7. Disk Drill palauttaa kovalevysi tiedostot.

Menetelmä 3: Käytä Windows-tiedostonpalautustyökalua

Jos olet valmis uhraamaan hieman käyttömukavuutta, Windows File Recovery -työkalu on ilmainen keino suorittaa kovalevytietojen palautusta. Sen toiminnallisuus ei ole yhtä hyvä kuin kolmansien osapuolten tietojen palautusohjelmilla, mutta jos haluat palauttaa äskettäin poistettuja tietoja FAT- tai NTFS-asemalta, se hoitaa tehtävän.

Ohjelma on saatavilla vain tietokoneille, joissa on käytössä Windows 10 2004 tai sitä uudempi versio.

Tässä on ohjeet, miten käyttää Windows File Recovery -työkalua poistettujen tiedostojen etsimiseen kovalevyltä ja niiden palauttamiseen:

 1. Lataa Windows File Recovery Microsoft Kaupan kautta.
 2. Kirjoita konsolissa winfr X: Y:\RecoveryFolder /regular ja paina Enter-näppäintä. Korvaa X aseman kirjaimella, josta haluat palauttaa tiedostoja, ja Y aseman kirjaimella, johon haluaisit tallentaa palautetut tiedostot. Microsoft suosittelee /n parametrin käyttöä, jonka jälkeen tulee tiedostotyyppi tai kansion polku, kun palautat tietoja järjestelmäasemalta (yleensä C:). Esimerkiksi winfr C: E: /regular /n \Users\<käyttäjänimi>\Documents\, ja winfr C: E: /regular /n *.pdf /n *.docx. Windows File Recovery syntax.
 3. Paina Y vahvistuspromptissa.
 4. Voit nyt valita, haluatko tarkastella palautettuja tiedostoja vai et.

Voit käyttää useita parametreja tarkentaaksesi tiedonpalautusprosessia, sekä suodattaaksesi tuloksia. Täydelliset tiedot näistä parametreista löytyvät Windows Tiedostonpalautuksen ohjesivulta.

Menetelmä 4: Palauta tiedostoja Windowsin tiedostohistoriasta

Windowsin tiedostohistoria on Windowsin automaattinen varmuuskopiointiominaisuus. Jos olisit määrittänyt sen ennen tietojen menettämistä, voit helposti palauttaa poistetut tiedostosi käyttämällä yhtä Windowsin tiedostohistorian varmuuskopioista. Jotta tämä menetelmä toimisi, tietojen menettämisen kokenut asema olisi pitänyt olla valittuna Windowsin tiedostohistoriassa sen määrittämisen aikana.

Ohjeet tiedostojen palauttamiseen kiintolevyltä Windowsin tiedostohistorian avulla:

 1. Varmista, että asema, jossa Windowsin tiedostohistoriavarmuuskopiot sijaitsevat, on yhdistetty tietokoneeseesi.
 2. Windowsin haussa kirjoita “tiedostohistoria”. Valitse hakutuloksista Palauta tiedostosi tiedostohistorian avulla -vaihtoehto.
 3. Käytä navigointipainikkeita selataksesi saatavilla olevia varmuuskopioita, kunnes löydät yhden, joka sisältää tarvittavat tiedostot. Valitse palautettavat tiedostot ja napsauta vihreää palautuspainiketta.Windowsin tiedostohistorian näyttö.
 4. Tiedostohistoria palauttaa tiedostot niiden alkuperäiseen sijaintiin.

Menetelmä 5: Palauta tietoja OneDrive-pilvivarasikopiosta

Jos käytössä, Windows varmuuskopioi käyttäjäkansiosi sisäiseltä kovalevyltä, kuten Työpöytä, Dokumentit, Musiikki, Kuvat, ja Videot, säännöllisin väliajoin OneDriveen. Näitä tiedostoja voi käyttää millä tahansa laitteella ja palauttaa tarvittaessa tietokoneellesi. OneDriven varmuuskopionti on oletusarvoisesti käytössä Windowsissa.

Jos kadonneet tiedostot asemallasi sijaitsivat yhdessä käyttäjän kansioista, kannattaa etsiä niitä PC:si OneDrive-kansiosta. Avaa vain Tiedostojen Hallinta ja avaa OneDrive – Henkilökohtainen kansio päästäksesi käsiksi kaikkiin varmuuskopioiduihin tiedostoihin. Tämän tekeminen edellyttää aktiivista internet-yhteyttä.

Menetelmä 6: Hae ammattilaisten tietojen palautuspalvelua

Jos kovalevysi on fyysisesti vaurioitunut tai tietokoneesi ei havaitse sitä lainkaan, on parasta ottaa yhteyttä ammattimaiseen tietojen palautuspalveluun. Vaikka se ei olekaan yhtä edullista kuin kolmannen osapuolen tietojen palautussovelluksen lataaminen, sinulla on suurempi mahdollisuus saada tietosi takaisin, jos otat yhteyttä ammattimaiseen tietojen palautusyritykseen.

Tässä on joitakin arvostettuja tietojen palautuspalveluita, jotka käsittelevät vaurioitunutta kovalevyäsi ja yrittävät palauttaa laitteesta mahdollisimman paljon tietoa. Kaikki yritykset yrittävät palauttaa tietosi eivätkä veloita sinua, jos palautusyritys ei onnistu.

 • CleverFiles Data Recovery Center – CleverFiles tarjoaa vakiopalautuksen kolmessa seitsemään päivässä sekä nopeutetun vaihtoehdon, jolla saat tietosi takaisin kahdessa päivässä. Heillä on 98 %:n onnistumisaste, eikä korjaus mitätöi aseman alkuperäistä takuuta.
 • DataTech Labs – DataTechillä on palautuskeskuksia yli 40:ssä Yhdysvaltain kaupungissa ja he erikoistuvat poistettujen tiedostojen palauttamiseen kaatuneilta kovalevyiltä ja epäonnistuneilta RAID-taulukoilta. Kaikki tietojen palautukset suoritetaan ISO 5 -sertifioidussa luokan 100 puhdastilassa.
 • Gillware Data Recovery Services – Gillware on ratkaissut asiakkaiden tietojen palautuksen ongelmia vuodesta 2003. He tarjoavat ilmaisen laboratoriotarkastuksen ja kiinteän hinta-arvion. Kaikki palautukset tehdään talon sisällä eikä niitä ulkoisteta muihin laboratorioihin.

Kun käytät ammattimaista tietojen palautuspalvelua, voit odottaa seuraavaa menettelyä:

 1. Lähetä tietojen palautuspyyntö yrityksen verkkosivuston tai puhelinnumeron kautta. Useimmilla yrityksillä on 24*7-päivystysnumero.
 2. Kerro yritykselle tarkka tietojen katoamistapaus, milloin se tapahtui, oletko käyttänyt asemaa, tietojen määrä menetyksessä jne.
 3. Lähetä asema tietojen palautuspalvelulle tai jätä se pudotuspisteeseen.
 4. Tietojen palautuspalvelu arvioi aseman ja palaa sinulle kustannusten sekä palautettavan tietomäärän kanssa.
 5. Tämän jälkeen voit valita, haluatko jatkaa tietojen palauttamista vai et.
 6. Yritys palauttaa tietosi ja lähettää ne takaisin sinulle.

Mikä on keskimääräinen hinta kiintolevyn tietojen palautukselle?

Kiintolevyn palautuksen hinta vaihtelee vahingon laajuuden ja palautettavan tietomäärän mukaan. Asiantuntemuksesta perittävä hinta voi vaihdella 100 dollarista 300 dollariin tunnissa palautustyön suorittamiseksi. Jos tarvitaan osia, voi olla lisämaksu.

Luotettava tietojen palautuspalvelu antaa arvion, mutta ei anna lopullista hintaa palautukselle ennen aseman tarkastamista. Ole varovainen palveluiden kanssa, jotka mainostavat hintaa per palautettu gigatavu -tyyppistä kustannusrakennetta. On käytännössä mahdotonta tehdä tällaista väitettä tutkimatta vahingoittunutta laitetta.

Kuinka suojata tiedostot kovalevyllä vahingossa tapahtuvalta poistamiselta

On olemassa useita taktiikoita, joita voit käyttää suojautuaksesi tiedostojen vahingossa tapahtuvalta poistamiselta kovalevyltäsi. Niihin kuuluvat:

🖨️ Varmuuskopioi kovalevysi – Kovalevyn varmuuskopiointi on yksi parhaista tavoista suojata arvokkaat tietosi. Varmuuskopiota voidaan käyttää menetettyjen tietojen palauttamiseen riippumatta syystä. Ainoa edellytys on, että varmuuskopio sisältää haluamasi palautettavat tiedot. Tästä syystä usein ja säännöllisesti aikataulutetut varmuuskopiot ovat paras puolustuksesi tietojen menetyksen varalle.

💧 Vältä kuumuutta ja kosteutta – Liialliset lämpötilat tai liika kosteus voivat aiheuttaa fyysisiä vaurioita kovalevyillesi. Vältä altistamasta tietokonettasi tai ulkoisia tallennuslaitteitasi näille olosuhteille.

🦠 Vältä haittaohjelmia ja viruksia – Haittaohjelmat ja virukset voivat aiheuttaa loogisia vaurioita, kuten tiedostojen korruptoitumista. Jotta kovalevysi pysyisi turvassa tämän ongelman varalta, käytä aina luotettavaa ja päivitettyä virustorjuntaohjelmistoa.

🏥 Ole varovainen – Tärkeiden tietojen sisältävän aseman vahingossa alustaminen tai Roskakorin tai roskiksen tyhjentäminen on sinun hallinnassasi. Ota muutama sekunti ja varmista toimintosi ennen kuin teet mitään, mikä liittyy tietojen poistamiseen kovalevyltäsi.

Johtopäätökset

Voit löytää ja palauttaa poistetut tiedostot kovalevyltäsi monilla eri tavoilla, mutta mikään ei korvaa säännöllisten varmuuskopioiden luomista. On parasta säilyttää tärkeät tiedot kahdessa fyysisessä sijainnissa ja yhdessä pilvipalvelussa suojautuaksesi tietojen menetykseltä tehokkaasti.

UKK

Ei. Voit palauttaa kadonneet tietosi tietojen palautusohjelmiston tai järjestelmän varmuuskopioiden avulla. Jos kovalevy rikkoutuu mekaanisesti, saatat joutua kääntymään erikoistuneen tietojen palautuspalvelun puoleen tämän tehtävän suorittamiseksi.
Voit palauttaa tietoja kovalevyltäsi ilmaiseksi käyttämällä ilmaisia tietojen palautusohjelmia, tai palauttaa tiedostosi käyttämällä varmuuskopiota.
Paras tapa palauttaa tietoja kiintolevyltä on kopioida tiedostosi varmuuskopiosta. Jos se ei ole mahdollista, tietojen palautusohjelmisto on taskukokoinen ja helppo tapa palauttaa tiedostosi. Lopuksi, jos asemasi on fyysisesti vioittunut tai sitä ei tunnisteta tietokoneellasi, on parasta ottaa yhteyttä ammattimaiseen tietojen palautuspalveluun.
Palauttaaksesi pysyvästi poistettuja tiedostoja kovalevyltäsi, skannaa se hyvällä tiedonpalautusohjelmalla tai palauta tiedostosi varmuuskopiosta.
manuviraj
Manuviraj Godara on ammattitaitoinen sisällöntuottaja, jolla on yli 4 vuoden kokemus alalta. Hänen jatkuvasti kasvava kiinnostuksensa ja kokemuksensa teknologiaan innostaa häntä tuottamaan sisältöä tietojen palautukseen ja kuluttajateknologiaan liittyen. Voit myös löytää hänen töitään sivustoilta MakeUseOf.com ja HandyRecovery.
Hyväksymä.
12 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä, tietokannan hallinnasta ja laitteistokorjauksesta.