Sådan gendannes slettede data fra en harddisk: 6 metoder

manuviraj
Skrevet af
Godkendt af
34

harddisk datagendannelseAt miste vigtige filer fra en harddisk er noget, som næsten alle brugere står over for på et eller andet tidspunkt. Hvis du har været offer for datatab, skal du ikke fortvivle, fordi der er mange måder, du kan gendanne data fra din harddisk på. Vi ser nærmere på alle disse metoder nedenfor.

Almindelige årsager til datatab på harddiske

Det er afgørende at vide, hvad der forårsagede datatab på din harddisk, da den dataoprettelsesmetode du anvender, vil afhænge af det. De faktiske chancer for datagendannelse vil også radikalt variere.

Her er de mest almindelige årsager til datatab på harddiske, deres beskrivelse og de anbefalede løsninger:

Årsag til datatab

Beskrivelse

Løsning

🚨 Uheldig sletning Du kunne ved et uheld slette vigtige filer fra din harddisk. Denne type datatab kan normalt nemt gendannes. Ledes efter dine filer i Papirkurven eller Windows Filhistorik. Hvis du ikke kan finde dem, brug et data gendannelsesprogram til at gendanne data fra harddisken.
🦠 Malware Computervirusser kan slette, stjæle eller låse dine filer. Virusser kommer typisk ind på din computer via downloads fra upålidelige hjemmesider eller phishing-svindel. Scan din PC med et antivirusprogram. Windows Defender er tilstrækkelig i de fleste tilfælde. Efter at have fundet og fjernet malware, brug data gendannelsessoftware til at scanne din harddisk og gendanne slettede data.
🗃️ Formatering At formatere din harddisk sletter alle data på den. På Windows kan du udføre en Hurtig Formatering eller en Fuldstændig Formatering. Chancerne for at gendanne data fra en formateret drev afhænger af den type formatering, der er udført. Data slettet under en Hurtig Formatering kan ofte gendannes ved hjælp af et godt data gendannelsesværktøj. En Fuldstændig Formatering er uigenkaldelig, og kun en professionel data gendannelsestjeneste kan hjælpe dig.
🔨 Fysiske skader Enhver skade på de fysiske komponenter i din harddisk kan være ødelæggende for dine data. Symptomer inkluderer klikkende, knirkende, eller bippende lyde fra drevet. Fysiske skader er typisk forårsaget af at tabe drevet, vand, strømspændinger og overophedning. Det er bedst at kontakte en data gendannelsesprofessionel for dataudtrækning fra en harddisk, der er fysisk beskadiget. At forsøge sig med gør-det-selv gendannelse kan forværre situationen.

Er det muligt at gendanne data fra en harddisk

Ja. Både data recovery-programmer og professionelle data recovery-teknikker er forbedret eksponentielt over årene. Der er meget få scenarier, hvor data recovery ikke vil være mulig, såsom en stjålet harddisk eller en alvorligt beskadiget harddiskplade.

Succesen af en data recovery-procedure vil dog afhænge af forskellige faktorer:

 • ❌ Årsag til tab af data: Det er forholdsvis nemmere at genskabe data fra en harddisk, der er logisk beskadiget, end fra en, der er fysisk beskadiget. Selv da vil en professionel data genoprettelsesservice være i stand til at udskifte de beskadigede dele på dit drev og gendanne noget, hvis ikke alt, af dine data.
 • ⌛ Tid der er gået siden data tab: Generelt er det jo mere nyligt data tabet er sket, desto nemmere er det at genskabe data fra harddisken. Dette skyldes, at gamle, slettede filer har større chance for at blive overskrevet af nye data, du måske har oprettet. Selvfølgelig gælder dette ikke, hvis du ikke har brugt drevet overhovedet siden du bemærkede data tabet.
 • 🕒 Brug af drevet: Fortsat brug og oprettelse af nye filer på drevet vil ødelægge enhver chance for data udtrækning, fordi de nye oplysninger overskriver dine tidligere slettede filer. Derfor er det bedst at stoppe med at bruge dit drev, når du lægger mærke til tab af data og kun bruge det, når du udfører selve data genoprettelsesproceduren.
 • ✅ Valg af data genoprettelsessoftware: Jeg kan ikke understrege vigtigheden af at vælge et godt data genoprettelsesprogram for at scanne din disk nok. Den første scanning af data genoprettelse er normalt den mest succesfulde, og gentagne scans kan gøre mere skade end gavn. Vi anbefaler også, at du opretter et diskbillede af dit drev og scanner billedet for tabte data, i stedet for det fysiske drev.

Den vigtigste handling, du kan foretage for at øge chancerne for at kunne gendanne data fra en harddisk, der har oplevet logiske eller fysiske problemer, er at stoppe med at bruge enheden med det samme. Indtil gendannelsen er fuldført, risikerer brug af harddisken at overskrive data, der potentielt kunne gendannes. Hvis du ikke følger dette råd, vil det mindske chancerne for en succesfuld gendannelse.

Sådan gendannes data fra en harddisk

Du har masser af muligheder, når det kommer til at hente data fra din harddisk. De fleste metoder er simple nok til at følge, men vi anbefaler stadig, at du tjekker hvert trin omhyggeligt.

Før du går videre til mere avancerede metoder, kan du trykke på CTRL + Z for at fortryde den sidste handling, du udførte på Windows. Dette vil virke, hvis du nyligt har slettet filen og ikke har udført nogen udklipsholder-relaterede operationer efter det.

Metode 1: Gendan dine filer fra papirkurven

Hvis du har slettet dine filer ved at højreklikke og vælge Slet-muligheden, eller ved hjælp af Slet-tasten, vil dine filer være tilgængelige i Papirkurven. Denne metode er ikke gældende, hvis du har brugt genvejen Shift + Slet til at slette din fil, eller hvis Papirkurven er deaktiveret.

Sådan kan du gendanne dine data fra en harddisk ved hjælp af Papirkurven:

 1. Dobbeltklik på Papirkurvsikonet på dit skrivebord.
 2. Vælg dine filer, højreklik og klik på Gendan-muligheden som vist i skærmbilledet.Gendan-muligheden i Papirkurven.

Metode 2: Brug datahentningssoftware

Når det kommer til gendannelse af slettede filer fra en harddisk, er tredjeparts data recovery apps dine bedste venner. Et godt data recovery software til harddiske vil være i stand til at få dine filer tilbage, hvis de er blevet permanent slettet, du har udført en hurtig formatering, eller dit drev har lidt logisk korruption, men stadig registreres af din PC.

Til denne vejledning har jeg besluttet at bruge Disk Drill til at gendanne data fra en harddisk. Det er et fremragende valg for både nye og erfarne PC-brugere, da det har et enkelt brugerinterface uden at gå på kompromis med nogen avancerede funktioner. Det registrerer og gendanner over 400 filformater på tværs af alle filsystemer som FAT32, NTFS, exFAT, APFS og HFS+.

For at gendanne slettede filer fra din harddisk ved hjælp af Disk Drill, følg disse trin:

 1. Download Disk Drill og installer det. Vi anbefaler, at du downloader og installerer programmet på et drev, der er adskilt fra det, der har lidt datatab.
 2. Åbn Disk Drill, vælg din harddisk og klik på Søg efter tabte data.Disk Drill startskærm.
 3. Klik på Gennemgå fundne emner for at se de genskabelige filer. Alternativt kan du direkte klikke på den filtype, du ønsker at gendanne, for at filtrere resultaterne (Billeder, Video, Lyd, Dokumenter, Arkiver, og Andre).Skærmen med gennemgang af fundne emner i Disk Drill.
 4. Udvid afsnittene Slettede eller mistede og Genopbyggede for at se filer, der er blevet slettet fra drevet. Udvid fanen Eksisterende for at se filer, der i øjeblikket findes på HDD’en.Faner til datagendannelse i Disk Drill.
 5. Brug afkrydsningsfeltene til at vælge de filer, du ønsker at gendanne. Klik på øjeikonet ved siden af en fil for at se en forhåndsvisning af den. Klik på Gendan, når du er færdig med at vælge.Liste over genskabelige filer i Disk Drill.
 6. Vælg en gendannelsesdestination for filerne. Gendan ikke filerne til den samme harddisk. Klik på Næste. Som Windows-bruger kan du gendanne op til 500 MB data uden omkostninger. Yderligere gendannelse kræver, at du køber en licens.Prompt til gendannelsesdestination i Disk Drill.
 7. Disk Drill vil gendanne din harddisks filer.

Metode 3: Brug Windows File Recovery-værktøj

Hvis du er villig til at opgive noget brugervenlighed, er Windows File Recovery-værktøjet en gratis metode til at udføre gendannelse af data fra en harddisk. Dets funktionalitet er ikke så god som tredjeparts data recovery-programmer, men hvis du ser på at gendanne for nylig slettede data fra et FAT- eller NTFS-drev, så klarer den opgaven.

Programmet er kun tilgængeligt for computere, der kører Windows 10 2004 og nyere.

Sådan bruger du Windows File Recovery-værktøjet til at finde slettede filer på din harddisk og få dem tilbage:

 1. Download Windows File Recovery ved hjælp af Microsoft Store.
 2. I konsollen skal du taste winfr X: Y:\RecoveryFolder /regular og trykke Enter. Erstat X med bogstavet for det drev, hvorfra du vil gendanne data, og Y med drevet, hvortil du ønsker at gemme de gendannede filer. Microsoft anbefaler, at du bruger /n-parameteren efterfulgt af filtypen eller sti til mappen, når du gendanner data fra systemdrevet (typisk C:). For eksempel, winfr C: E: /regular /n \Users\<brugernavn>\Documents\, og winfr C: E: /regular /n *.pdf /n *.docx. Windows File Recovery syntaks.
 3. Tryk på Y ved bekræftelsesprompten.
 4. Nu kan du vælge, om du ønsker at se de gendannede filer eller ej.

Der er mange parametre, du kan bruge til at finjustere datarekonstruktionsprocessen og til at filtrere resultaterne. Komplette oplysninger om disse parametre er tilgængelige på hjælpesiden for Windows File Recovery.

Metode 4: Gendan filer fra Windows Filhistorik

Windows File History er Windows’ automatiske backupfunktion. Hvis du havde indstillet den, før du oplevede datatab, vil du nemt kunne gendanne dine slettede filer ved hjælp af en af Windows File Historys sikkerhedskopier. For at denne metode skal virke, skal det drev, som oplevede datatab, have været valgt i Windows File History, mens du satte det op.

Vejledning i, hvordan du gendanner dine filer fra en harddisk ved hjælp af Windows Filhistorik:

 1. Sørg for, at drevet, som gemmer sikkerhedskopier af Windows File History, er tilsluttet din PC.
 2. I Windows Søgning, skriv “file history.” Fra søgeresultaterne, vælg Gendan dine filer med File History muligheden.
 3. Brug navigationsknapperne til at gennemse de tilgængelige sikkerhedskopier, indtil du finder en, som indeholder de nødvendige filer. Vælg de filer, du ønsker at gendanne, og klik på den grønne gendannelsesknappen.Windows File History skærmbillede.
 4. File History vil gendanne filerne til deres oprindelige placering.

Metode 5: Gendan data fra OneDrive Cloud Backup

Hvis aktiveret, tager Windows sikkerhedskopier af dine brugermapper fra din interne harddisk, som for eksempel Skrivebord, Dokumenter, Musik, Billeder, og Videoer til OneDrive i faste intervaller. Disse filer kan tilgås på enhver enhed og gendannes til din computer efter behov. OneDrive sikkerhedskopi er aktiveret som standard på Windows.

Hvis de manglende filer på dit drev var placeret i en af brugermapperne, er det værd at lede efter dem i OneDrive-mappen på din PC. Åbn ganske enkelt Stifinder og åbn mappen OneDrive – Personlig for at få adgang til alle sikkerhedskopierede filer. Du skal bruge en aktiv internetforbindelse for at gøre dette.

Metode 6: Ansøg om professionel datagendannelsesservice

Hvis din harddisk er fysisk beskadiget, eller din pc slet ikke registrerer den, er det bedst at kontakte en professionel datagendannelsestjeneste. Selvom det ikke er lige så billigt som at downloade en tredjeparts datagendannelsesapp, har du en højere chance for at gendanne dine data, hvis du kontakter et professionelt datagendannelsesfirma.

Her er nogle velansete datagendannelsesservices, der vil håndtere din beskadigede harddisk og genvinde så meget data som muligt fra enheden. De vil alle forsøge at gendanne dine data og vil ikke opkræve dig, hvis de er mislykkedes.

 • CleverFiles Data Recovery Center – CleverFiles tilbyder standardgendannelse på tre til syv dage samt en ekspresmulighed, der giver dig dine data tilbage på to dage. De har en succesrate på 98 %, og reparationer annullerer ikke drevets oprindelige garanti.
 • DataTech Labs – DataTech har gendannelsescentre i over 40 amerikanske byer og specialiserer sig i at gendanne slettede filer fra nedbrudte harddiske og fejlede RAID-arrays. Alle datarecoveries udføres i et ISO 5-certificeret Klasse 100-renrum.
 • Gillware Data Recovery Services – Gillware har løst data recovery-problemer for kunder siden 2003. De vil give dig en gratis undersøgelse i laboratoriet og et fast prisoverslag. Alle gendannelser gøres internt uden outsourcing til andre laboratorier.

Når du bruger en professionel data recovery-service, kan du forvente følgende procedure:

 1. Indsend en anmodning om datagendannelse via firmaets hjemmeside eller dets telefonnummer. De fleste firmaer har en 24*7 hotline.
 2. Fortæl firmaet om dit præcise datatab-scenario, hvornår det skete, om du har brugt drevet, omfanget af datatabet osv.
 3. Send drevet til datagendannelsesservicen eller aflever det ved et afleveringspunkt.
 4. Datagendannelsesservicen vil vurdere drevet og vende tilbage til dig med omkostningerne og omfanget af datagendannelsen.
 5. Du kan derefter vælge, om du ønsker at fortsætte med datagendannelsen eller ej.
 6. Firmaet vil gendanne dine data og sende dem tilbage til dig.

Hvad er den gennemsnitlige pris for harddiskgendannelse?

Prisen på gendannelse af en harddisk varierer baseret på omfanget af skaden og mængden af data, der skal gendannes. Du kan forvente at betale mellem $100 og $300 i timen for den ekspertise, der kræves til at udføre gendannelsen. Hvis der er brug for dele, kan der være en ekstra omkostning.

En pålidelig gendannelsestjeneste vil give et overslag, men vil ikke give dig en endelig pris på gendannelsen, før de har undersøgt drevet. Vær forsigtig med tjenester, der reklamerer med en pris per gendannet gigabyte type prisstruktur. Det er i bund og grund umuligt at fremsætte denne slags påstand uden at have undersøgt den beskadigede enhed.

Sådan beskytter du filer på din harddisk mod utilsigtet sletning

Der er flere taktikker, som du kan bruge til at beskytte mod, at filer ved et uheld bliver slettet fra din harddisk. De inkluderer:

🖨️ Sikkerhedskopier din harddisk – At skabe sikkerhedskopier af din harddisk er en af de bedste måder at beskytte dine værdifulde data på. En sikkerhedskopi kan bruges til at gendanne mistede data uanset årsagen. Den eneste forudsætning er, at sikkerhedskopien indeholder de data, du ønsker at gendanne. Af denne grund er hyppige og regelmæssige planlagte sikkerhedskopier dit bedste forsvar mod datatab.

💧 Undgå varme og fugt – Ekstreme temperaturer eller for meget fugtighed kan forårsage fysisk skade på din harddisk. Undgå at udsætte din computer eller eksterne lagringsenheder for disse forhold.

🦠 Hold dig fra malware og virus – Malware og virus kan være årsagen til logisk skade såsom filkorruption. For at minimere dine chancer for, at dette problem påvirker din harddisk, bør du altid bruge et pålideligt og opdateret antivirusprogram.

🏥 Vær forsigtig – At formatere et drev ved en fejl eller tømme en papirkurv, der indeholder vigtige data, er noget du kan kontrollere. Tag et par sekunder og verificér dine handlinger, før du foretager noget som helst, der involverer at slette data fra din harddisk.

Konklusion

Der er mange måder at finde og gendanne slettede filer fra din harddisk på, men ingen kan erstatte det at oprette regelmæssige sikkerhedskopier. Det er bedst at opbevare vigtige data på to fysiske steder og et cloud-sted for tilstrækkeligt at beskytte dig mod datatab.

Ofte stillede spørgsmål

Nej. Du kan gendanne dine mistede data med data recovery software eller systembackups. I tilfælde af mekanisk harddiskfejl kan det være nødvendigt at kontakte en specialiseret data recovery service for at udføre denne opgave.
For at gendanne data fra din harddisk gratis, kan du bruge gratis data recovery programmer, eller gendan dine filer ved hjælp af en backup.
Den bedste måde at gendanne data fra en harddisk på er at kopiere dine filer fra en backup. Hvis det ikke er en mulighed, er data recovery software en lommevenlig og nem måde at gendanne dine filer på. Til sidst, hvis din harddisk er fysisk beskadiget eller ikke registreres af din pc, er det bedst at kontakte en professionel data recovery service.
For at gendanne permanent slettede filer fra din harddisk, scan den med et godt data recovery program eller gendan dine filer fra en backup.
manuviraj
Manuviraj Godara er en professionel indholdsforfatter med mere end 4 års erfaring. Hans stadigt voksende fascination og erfaring med teknologi driver ham til at skabe indhold relateret til datagendannelse og forbrugerteknologi. Du kan også finde hans arbejde på MakeUseOf.com og HandyRecovery.
Godkendt af
12 års erfaring inden for softwareudvikling, databaseadministration og reparation af hardware.