Slik gjenoppretter du slettede data fra en harddisk: 6 metoder

manuviraj
Skrevet av
Godkjent av
48

harddisk datagjenopprettingÅ miste viktige filer fra en harddisk er noe som nesten alle brukere opplever på et eller annet tidspunkt. Hvis du har vært offer for datatap, ikke fortvil fordi det finnes utallige måter du kan gjenopprette data fra harddisken din på. Vi ser nærmere på alle disse metodene nedenfor.

Vanlige årsaker til datatap i harddisker

Det er avgjørende å vite hva som forårsaket datatapet på harddisken din, siden datagjenopprettingsmetoden du bruker vil avhenge av det. De faktiske sjansene for datagjenoppretting vil også radikalt variere.

Her er de vanligste årsakene til datatap på harddisker, deres beskrivelse og anbefalte løsninger:

Årsak til datatap

Beskrivelse

Løsning

🚨 Ved et uhell slettet Du kan ved et uhell slette viktige filer fra harddisken din. Denne typen datatap er lett å reversere. Se etter filene dine i Papirkurven eller Windows Filhistorikk. Hvis du ikke finner dem, bruk et datagjenopprettingsprogram for å gjenopprette data fra harddisken.
🦠 Skadevare Datavirus kan slette, stjele eller låse filene dine. Virus kommer typisk inn på datamaskinen din via nedlastinger fra upålitelige nettsteder eller phishing-svindel. Skann din PC ved hjelp av et antivirusprogram. Windows Defender er god nok i de fleste scenarioer. Etter å ha funnet og fjernet skadevaren, bruk datagjenopprettingsprogramvare for å skanne harddisken og få tilbake slettede data.
🗃️ Formatering Å formatere harddisken din sletter alle data fra den. På Windows kan du utføre en Hurtigformatering eller en Full formatering. Sjansene for å gjenopprette data fra en formatert disk avhenger av hvilken type formatering som er utført. Data slettet under en Hurtigformatering kan gjenopprettes ved hjelp av et godt datagjenopprettingsverktøy. En Full formatering er uopprettelig, og bare en profesjonell datagjenopprettingstjeneste kan hjelpe deg.
🔨 Fysisk skade Skade på de fysiske komponentene i harddisken kan være ødeleggende for dataene dine. Symptomer inkluderer klikkelyder, slipelyder eller pipete lyder fra disken. Fysisk skade er vanligvis forårsaket av at disken faller, vann, strømstøt og overoppheting. Det er best å kontakte en datagjenopprettingsprofesjonell for datahenting fra en harddisk som er fysisk skadet. Å forsøke DIY gjenoppretting kan forverre situasjonen.

Er det mulig å gjenopprette data fra en harddisk

Ja. Både datagjenopprettingsprogrammer og profesjonelle datagjenopprettingsteknikker har forbedret seg eksponentielt over årene. Det er svært få scenarioer der datagjenoppretting ikke vil være mulig, som en stjålet harddisk eller en alvorlig skadet harddiskplate.

Likevel vil suksessen til en datagjenopprettingsprosedyre avhenge av forskjellige faktorer:

 • ❌ Årsak til datatap: Det er relativt enklere å hente data fra en harddisk som er logisk ødelagt enn fra en som er fysisk skadet. Men selv da vil en profesjonell datasaneringstjeneste kunne bytte ut de skadede delene på disken din og gjenopprette noe, om ikke alle, av dine data.
 • ⌛ Tid siden datatapet: Generelt sett er det enklere å hente data fra harddisken jo ferskere datatapet er. Dette er fordi gamle, slettede filer har høyere sjanser for å bli overskrevet av nye data du kan ha skapt. Selvsagt gjelder ikke dette om du ikke har brukt disken i det hele tatt siden du la merke til datatapet.
 • 🕒 Bruk av disken: Kontinuerlig bruk og opprettelse av nye filer på disken vil utslette alle sjanser for datagjenoppretting fordi den nye informasjonen overskriver dine tidligere slettede filer. Derfor er det best å slutte å bruke disken når du merker datatap og kun bruke den når du utfører selve gjenopprettingsprosedyren.
 • ✅ Valg av programvare for datagjenoppretting: Jeg kan ikke understreke viktigheten av å velge et godt datagjenopprettingsprogram for å skanne disken din nok. Den første skanningen for datagjenoppretting er vanligvis den mest vellykkede, og gjentatte skanninger kan gjøre mer skade enn godt. Vi anbefaler også at du oppretter et diskbilde av disken din og skanner bildet etter tapte data, i stedet for den fysiske disken.

Den viktigste handlingen du kan gjøre for å øke sjansene for at du kan gjenopprette data fra en harddisk som har opplevd logiske eller fysiske problemer, er å stoppe bruken av enheten umiddelbart. Frem til gjenopprettingen er fullført, risikerer bruk av harddisken å overskrive data som potensielt kan bli gjenopprettet. Å ikke følge dette rådet vil redusere sjansene for en vellykket gjenoppretting.

Hvordan gjenopprette data fra en harddisk

Du har mange valgmuligheter når det kommer til å hente data fra harddisken din. De fleste metodene er enkle å følge, men vi anbefaler likevel at du sjekker hver steg nøye.

Før du går videre til mer avanserte metoder, kan du trykke CTRL + Z for å angre den siste operasjonen du utførte i Windows. Dette vil fungere hvis du nylig har slettet filen og ikke har utført noen utklippstavle-relaterte operasjoner etter det.

Metode 1: Gjenopprett filene dine fra papirkurven

Hvis du slettet filene dine ved å høyreklikke og velge Slett-alternativet, eller ved å bruke Slett-tasten, vil filene dine være tilgjengelige i Papirkurven. Denne metoden gjelder ikke hvis du brukte Shift + Delete-snarveien for å slette filen, eller hvis Papirkurven er deaktivert.

Slik kan du gjenopprette dataene dine fra en harddisk ved hjelp av Papirkurven:

 1. Dobbeltklikk på papirkurv-ikonet på skrivebordet ditt.
 2. Velg filene dine, høyreklikk, og klikk på alternativet Gjenopprett som vist i skjermbildet.Gjenopprett-alternativet i Papirkurven.

Metode 2: Bruk programvare for datagjenoppretting

Når det kommer til å gjenopprette slettede filer fra en harddisk, er tredjeparts datarekonstruksjonsapper dine beste venner. Et godt program for gjenoppretting av data fra harddisk vil kunne hente tilbake filene dine hvis de ble slettet permanent, du utførte et hurtigformat, eller om disken din led av logisk korrupsjon, men fortsatt blir detektert av PC-en din.

For denne opplæringen bestemte jeg meg for å bruke Disk Drill for å gjenopprette data fra en harddisk. Det er et utmerket valg for både nye og erfarne PC-brukere, ettersom det har et enkelt brukergrensesnitt samtidig som det ikke går på kompromiss med noen avanserte funksjoner. Det oppdager og gjenoppretter over 400 filformater på tvers av alle filsystemer som FAT32, NTFS, exFAT, APFS og HFS+.

For å gjenopprette slettede filer fra harddisken din ved hjelp av Disk Drill, følg disse trinnene:

 1. Last ned Disk Drill og installer det. Vi anbefaler at du laster ned og installerer programmet på en annen harddisk enn den som har hatt datatap.
 2. Åpne Disk Drill, velg harddisken din, og klikk Søk etter tapte data.Hjemmeskjermen til Disk Drill.
 3. Klikk på Se gjennom funne elementer for å se de gjenopprettbare filene. Alternativt kan du direkte klikke på filtypen du ønsker å gjenopprette for å filtrere resultatene (Bilder, Video, Lyd, Dokumenter, Arkiver, og Annet).Skjermen for gjennomgang av funne elementer i Disk Drill.
 4. Utvid seksjonene for Slettede eller tapte og Rekonstruerte filer for å vise filer som har blitt slettet fra disken. Utvid fanen Eksisterende for å vise filer som for øyeblikket er til stede på harddisken.Datarekonstruksjonsfaner i Disk Drill.
 5. Bruk avmerkingsboksene for å velge filene du ønsker å gjenopprette. Klikk på øyeikonet ved siden av en fil for å se en forhåndsvisning av den. Klikk Gjenopprett når du er ferdig med valget.Liste over gjenopprettbare filer i Disk Drill.
 6. Velg et gjenopprettingsmål for filene. Ikke gjenopprett filene til samme harddisk. Klikk Neste. Som Windows-bruker kan du gjenopprette opptil 500 MB med data uten kostnad. Ytterligere gjenoppretting krever at du kjøper en lisens.Melding om gjenopprettingsdestinasjon i Disk Drill.
 7. Disk Drill vil gjenopprette filene fra harddisken din.

Metode 3: Bruk Windows File Recovery Tool

Hvis du er villig til å ofre noe brukervennlighet, er Windows File Recovery-verktøyet en gratis metode for å utføre datarekonstruksjon fra harddisker. Funksjonaliteten er ikke like god som tredjeparts programvare for datarekonstruksjon, men hvis du ser etter å gjenopprette nylig slettet data fra en FAT- eller NTFS-disk, så løser den oppgaven.

Programmet er kun tilgjengelig for datamaskiner som kjører Windows 10 2004 og nyere.

Slik bruker du Windows File Recovery-verktøyet for å finne slettede filer på harddisken din og få dem tilbake:

 1. Last ned Windows File Recovery via Microsoft Store.
 2. I konsollen, skriv inn winfr X: Y:\RecoveryFolder /regular og trykk Enter. Erstatt X med bokstaven for stasjonen du vil gjenopprette data fra, og Y med stasjonen du ønsker å lagre de gjenopprettede filene til. Microsoft anbefaler at du bruker /n-parameteren etterfulgt av filtypen eller mappen stien når du gjenoppretter data fra systemstasjonen (vanligvis C:). For eksempel, winfr C: E: /regular /n \Users\<brukernavn>\Documents\, og winfr C: E: /regular /n *.pdf /n *.docx. Syntaks for Windows File Recovery.
 3. Trykk Y på bekreftelses prompten.
 4. Du kan nå velge om du ønsker å se de gjenopprettede filene eller ikke.

Det er mange parametere du kan bruke for å finjustere datarekonstruksjonsprosessen, samt filtrere resultatene. Fullstendig informasjon om disse parameterne er tilgjengelig på hjelpesiden for Windows File Recovery.

Metode 4: Gjenopprett filer fra Windows-filhistorikk

Windows File History er Windows’ automatiske sikkerhetskopifunksjon. Hvis du hadde konfigurert det før du opplevde datatap, vil du enkelt kunne gjenopprette de slettede filene dine ved hjelp av en av Windows File Historys sikkerhetskopier. For at denne metoden skal fungere, må disken som hadde datatap ha vært valgt i Windows File History under oppsettet.

Instruksjoner for hvordan du kan gjenopprette filene dine fra en harddisk ved hjelp av Windows Filhistorikk:

 1. Sørg for at disken som lagrer sikkerhetskopier av Windows Filhistorikk, er tilkoblet PC-en din.
 2. I Windows-søk skriver du «filhistorikk». Fra søkeresultatene velger du Gjenopprett filene dine med Filhistorikk alternativet.
 3. Bruk navigeringsknappene for å bla gjennom de tilgjengelige sikkerhetskopiene inntil du finner en som inneholder filene du trenger. Velg filene du ønsker å gjenopprette, og klikk på den grønne gjenopprett-knappen.Skjermbilde av Windows Filhistorikk.
 4. Filhistorikk vil gjenopprette filene til deres opprinnelige plassering.

Metode 5: Gjenopprett data fra OneDrive Cloud Backup

Hvis aktivert, sikkerhetskopierer Windows brukermappene dine fra din interne harddisk, slik som Skrivebordet, Dokumenter, Musikk, Bilder, og Videoer til OneDrive med jevne mellomrom. Disse filene kan nås på enhver enhet og gjenopprettes til datamaskinen din etter behov. OneDrive-sikkerhetskopiering er aktivert som standard på Windows.

Hvis de manglende filene på kjøret ditt var plassert i en av brukermappene, er det verdt å se etter dem i OneDrive-mappen på PCen din. Bare åpne Filutforsker og åpne OneDrive – Personlig-mappen for å få tilgang til alle sikkerhetskopierte filer. Du vil trenge en aktiv internettforbindelse for å gjøre dette.

Metode 6: Søk profesjonell datagjenopprettingstjeneste

Dersom harddisken din er fysisk skadet, eller PC-en ikke oppdager den i det hele tatt, er det best å kontakte en profesjonell tjeneste for datagjenoppretting. Selv om det ikke er like billig som å laste ned en tredjeparts app for datagjenoppretting, har du en høyere sjanse for å gjenopprette dataene dine hvis du tar kontakt med et profesjonelt firma for datagjenoppretting.

Her er noen anerkjente datagjenopprettingstjenester som vil håndtere den skadede harddisken din og gjenopprette så mye data som mulig fra enheten. Alle vil forsøke å gjenopprette dataene dine og vil ikke belaste deg hvis de ikke lykkes.

 • CleverFiles Data Recovery Center – CleverFiles tilbyr standardgjenoppretting på tre til syv dager, samt en akselerert mulighet som gir deg tilbake dataene på to dager. De har en suksessrate på 98% og reparasjoner gjør ikke at disken mister den opprinnelige garantien.
 • DataTech Labs – DataTech har gjenopprettingssentre i over 40 USAske byer og spesialiserer seg på å hente tilbake slettede filer fra kræsjede harddisker og feilslåtte RAID-oppsett. Alle datarekonstruksjoner utføres i et ISO 5-sertifisert klasse 100-renrom.
 • Gillware Data Recovery Services – GIllware har løst datarekonstruksjonsproblemer for kunder siden 2003. De vil gi deg en gratis laboratorieundersøkelse og fast pristilbud. Alle rekonstruksjoner gjøres internt uten å sette det ut til andre laboratorier.

Når du bruker en profesjonell tjeneste for datagjenoppretting, kan du forvente følgende prosedyre:

 1. Send inn en forespørsel om datagjenoppretting via selskapets nettsted eller deres telefonnummer. De fleste selskaper har en døgnåpen hotline.
 2. Fortell selskapet om ditt eksakte datatap-scenario, når det skjedde, om du har brukt disken, mengden av datatap, osv.
 3. Send disken til datagjenopprettingstjenesten eller lever den av på et avleveringspunkt.
 4. Datagjenopprettingstjenesten vil evaluere disken og komme tilbake til deg med kostnaden og omfanget av datagjenoppretting.
 5. Deretter kan du velge om du ønsker å fortsette med datagjenoppretting eller ikke.
 6. Selskapet vil gjenopprette dine data og sende dem tilbake til deg.

Hva er gjennomsnittsprisen for gjenoppretting av harddisk?

Prisen på gjenoppretting av en harddisk varierer basert på omfanget av skaden og mengden data som gjenopprettes. Du kan forvente å betale mellom 100 og 300 dollar per time for ekspertisen som kreves for å utføre gjenopprettingen. Hvis det er behov for deler, kan det påløpe et tillegg i pris.

En pålitelig gjenopprettingstjeneste vil gi et estimat, men vil ikke gi deg en endelig pris på gjenoppretting før de har undersøkt disken. Vær forsiktig med tjenester som annonserer en pris per gjenopprettet gigabyte type kostnadsstruktur. Det er i praksis umulig å komme med denne typen påstand uten å ha undersøkt den skadede enheten.

Hvordan beskytte filer på harddisken mot utilsiktet sletting

Det finnes flere taktikker du kan bruke for å beskytte mot utilsiktet sletting av filer fra harddisken din. De inkluderer:

🖨️ Sikkerhetskopier harddisken din – Å opprette sikkerhetskopier av harddisken din er en av de beste måtene å beskytte dine verdifulle data på. En sikkerhetskopi kan brukes til å gjenopprette tapt data, uansett årsak. Det eneste forutsetningen er at sikkerhetskopien inneholder dataene du ønsker å gjenopprette. Av denne grunn er hyppige og regelmessige planlagte sikkerhetskopieringer ditt beste forsvar mot tap av data.

💧 Unngå varme og fuktighet – For høye temperaturer eller for mye fuktighet kan forårsake fysisk skade på harddisken din. Unngå å utsette datamaskinen eller eksterne lagringsenheter for disse forholdene.

🦠 Hold deg unna skadelig programvare og virus – Skadelig programvare og virus kan være årsaken til logiske skader som filkorrupsjon. For å minimere sjansen for at dette problemet påvirker harddisken din, bruk alltid et pålitelig og oppdatert antivirusprogram.

🏥 Vær forsiktig – Å utilsiktet formatere et drev eller tømme en papirkurv eller søppelbøtte som inneholder viktige data er under din kontroll. Ta noen sekunder og verifiser handlingene dine før du gjør noe som innebærer å slette data fra harddisken din.

Konklusjon

Det finnes mange måter å finne og gjenopprette slettede filer på harddisken din, men ingen kan erstatte det å opprette jevnlige sikkerhetskopier. Det er best å lagre viktige data på to fysiske steder og ett sky-sted for å beskytte deg tilstrekkelig mot datatap.

OSS

Nei. Du kan få tilbake de tapte dataene dine med programvare for datagjenoppretting eller systembackups. Ved mekanisk svikt på harddisken kan det være nødvendig å kontakte en spesialisert datagjenopprettingstjeneste for å utføre denne oppgaven.
For å gjenopprette data fra harddisken din gratis, kan du bruke gratis datagjenopprettingsprogrammer, eller gjenopprette filene dine ved hjelp av en sikkerhetskopi.
Den beste måten å gjenopprette data fra en harddisk på er å kopiere filene dine fra en sikkerhetskopi. Hvis det ikke er et alternativ, er datagjenopprettingsprogramvare en lommevennlig og enkel måte å gjenopprette filene dine på. Til slutt, hvis disken din er fysisk skadet eller ikke blir oppdaget av PC-en din, er det best å kontakte en profesjonell datagjenopprettingstjeneste.
For å gjenopprette permanent slettede filer fra harddisken din, skann den med et godt datagjenopprettingsprogram eller gjenopprett filene dine fra en sikkerhetskopi.
manuviraj
Manuviraj Godara er en profesjonell innholdsforfatter med over 4 års erfaring. Hans stadig voksende fascinasjon og erfaring med teknologi driver ham til å skape innhold relatert til datagjenoppretting og forbrukerteknologi. Du kan også finne hans arbeid på MakeUseOf.com og HandyRecovery.
Godkjent av
12 års erfaring innen programvareutvikling, databaseadministrasjon og maskinvare-reparasjon.