Hur man återställer raderade data från en hårddisk: 6 metoder

manuviraj
Skriven av
Godkänd av
43

hårddisk dataåterställningAtt förlora viktiga filer från en hårddisk är något som nästan alla användare råkar ut för förr eller senare. Om du har drabbats av dataförlust, oroa dig inte för det finns många sätt du kan återställa data från din hårddisk på. Vi tar en titt på alla dessa metoder nedan.

Vanliga orsaker till dataförlust i hårddiskar

Det är avgörande att veta vad som orsakade dataförlusten på din hårddisk, eftersom den dataåterställningsmetod du använder kommer att bero på det. De faktiska chanserna för dataåterställning kommer också att variera radikalt.

Här är de vanligaste orsakerna till datarförlust i hårddiskar, deras beskrivning och de rekommenderade lösningarna:

Orsak till dataförlust

Beskrivning

Lösning

🚨 Oavsiktlig radering Du kan av misstag radera viktiga filer från din hårddisk. Denna typ av dataförlust går lätt att återställa. Letar efter dina filer i Papperskorgen eller Windows filhistorik. Om du inte hittar dem, använd ett program för dataåterställning för att återställa data från hårddisken.
🦠 Skadlig kod Datorvirus kan radera, stjäla eller låsa dina filer. Virus kommer vanligtvis in i din dator via nedladdningar från otrygga webbplatser eller via nätfiskebedrägerier. Använd ett antivirusprogram för att skanna din PC. Windows Defender är tillräckligt bra i de flesta scenarier. Efter att ha hittat och tagit bort den skadliga koden, använd programvara för dataåterställning för att skanna hårddisken och återställa eventuellt borttagna data.
🗃️ Formatering Att formatera hårddisken raderar all data från den. På Windows kan du utföra en Snabbformatering eller en Full formatering. Möjligheterna att återställa data från en formaterad disk beror på vilken typ av formatering som har utförts. Data som raderats under en Snabbformatering kan återställas genom att använda ett bra verktyg för dataåterställning. En Full formatering är irreversibel, och endast en professionell tjänst för dataåterställning kan hjälpa dig.
🔨 Fysisk skada Skador på de fysiska komponenterna i din hårddisk kan vara förödande för dina data. Symptom inkluderar klickande, slipande eller pipande ljud från disken. Fysisk skada orsakas vanligtvis av att disken tappas, vattenskador, strömspikar och överhettning. Det är bäst att kontakta en professionell inom dataåterställning för att hämta data från en hårddisk som har fysiska skador. Att försöka sig på DIY-återställning kan förvärra situationen.

Är det Möjligt att Återställa Data från en Hårddisk

Ja. Både återställningsprogram för data och professionella dataåterställningstekniker har förbättrats exponentiellt över åren. Det finns mycket få scenarier där dataåterställning inte kommer att vara möjlig, såsom en stulen hårddisk eller en svårt skadad hårddiskplatta.

Dock kommer framgången av en dataåterställningsprocedur att bero på olika faktorer:

 • ❌ Orsak till datförlust: Det är relativt enklare att återskapa data från en hårddisk som har logisk korruption än från en som har fysisk skada. Även då kan en professionell dataräddningstjänst byta ut de skadade delarna på din enhet och återställa en del, om inte all, av dina data.
 • ⌛ Tid sedan datförlusten: Generellt sett är det enklare att återställa data från en hårddisk ju nyare datförlusten är. Detta beror på att gamla, raderade filer har en högre chans att bli överskrivna av ny data som du kan ha skapat. Naturligtvis gäller detta inte om du inte har använt enheten alls sedan du märkte av datförlusten.
 • 🕒 Användning av enheten: Fortsatt användning och skapande av nya filer på enheten kommer att förstöra alla möjligheter till datautvinning eftersom den nya informationen skriver över dina tidigare raderade filer. Därför är det bäst att sluta använda din enhet när du märker av datförlust och endast använda den när du utför själva dataräddningsproceduren.
 • ✅ Val av dataräddningsprogram: Jag kan inte nog betona vikten av att välja ett bra dataräddningsprogram för att skanna din disk. Den första skanningen av dataräddning är vanligtvis den mest framgångsrika, och upprepade skanningar kan göra mer skada än nytta. Vi rekommenderar också att du skapar en diskavbild av din enhet och skannar avbilden efter förlorad data, istället för den fysiska enheten.

Den viktigaste åtgärden du kan vidta för att öka chanserna att du kan återställa data från en hårddisk som har upplevt logiska eller fysiska problem är att omedelbart sluta använda enheten. Fram till att återställningen är komplett innebär användning av hårddisken en risk för att skriva över data som potentiellt skulle kunna återställas. Att inte följa detta råd kommer att minska chanserna för en framgångsrik återställning.

Hur man återställer data från en hårddisk

Du har gott om alternativ när det gäller att hämta data från din hårddisk. De flesta metoder är tillräckligt enkla att följa, men vi rekommenderar ändå att du noggrant kontrollerar varje steg.

Innan du går vidare till mer avancerade metoder kan du trycka på CTRL + Z för att ångra den senaste operationen du utförde i Windows. Detta fungerar om du raderade filen nyligen och inte har utfört några urklippsrelaterade operationer efter det.

Metod 1: Återställ dina filer från papperskorgen

Om du tog bort dina filer genom att högerklicka och välja Radera-alternativet, eller genom att använda Radera-tangenten, kommer dina filer att vara tillgängliga i Papperskorgen. Denna metod är inte tillämplig om du använde genvägen Shift + Delete för att radera din fil, eller om Papperskorgen är inaktiverad.

Så här kan du återställa dina data från en hårddisk genom att använda Papperskorgen:

 1. Dubbelklicka på Papperskorgsikonen på ditt skrivbord.
 2. Markera dina filer, högerklicka, och klicka på Återställ alternativet som visas i skärmbilden.Återställ alternativet i Papperskorgen.

Metod 2: Använd programvara för dataåterställning

När det gäller att återställa raderade filer från en hårddisk, är tredjepartsprogram för dataåterställning dina bästa vänner. Ett bra program för återställning av data från hårddiskar kommer att kunna få tillbaka dina filer om de har raderats permanent, du har utfört en snabbformatering, eller din enhet har drabbats av logiska skador men fortfarande upptäcks av din dator.

För denna handledning bestämde jag mig för att använda Disk Drill för att återställa data från en hårddisk. Det är ett utmärkt val för både nya och erfarna PC-användare, eftersom det har ett enkelt användargränssnitt samtidigt som det inte kompromissar med några avancerade funktioner. Det upptäcker och återställer över 400 filformat över alla filsystem som FAT32, NTFS, exFAT, APFS och HFS+.

För att återställa raderade filer från din hårddisk med Disk Drill, följ dessa steg:

 1. Ladda ner Disk Drill och installera det. Vi rekommenderar att du laddar ner och installerar programmet på en enhet skild från den som har drabbats av dataförlust.
 2. Öppna Disk Drill, välj din hårddisk och klicka Sök efter förlorade data.Disk Drill startsida.
 3. Klicka på Granska funna objekt för att se de filer som går att återskapa. Alternativt kan du direkt klicka på filtypen du vill återskapa för att filtrera resultaten (Bilder, Video, Ljud, Dokument, Arkiv, och Andra).Skärm för granskning av funna objekt i Disk Drill.
 4. Utvidga sektionerna Raderade eller förlorade och Rekonstruerade för att visa filer som har raderats från enheten. Utvidga fliken Existerande för att visa filer som för närvarande finns på HDD.Flikar för dataåterställning i Disk Drill.
 5. Använd kryssrutorna för att välja de filer du vill återställa. Klicka på ögonikonen bredvid en fil för att se en förhandsgranskning. Klicka Återställ när du är klar med urvalet.Lista över återställningsbara filer i Disk Drill.
 6. Välj en återställningsdestination för filerna. Återställ inte filerna till samma hårddisk. Klicka Nästa. Som Windows-användare kan du återställa upp till 500 MB data utan kostnad. Ytterligare återställning kräver att du köper en licens.Förfrågan om återställningsdestination i Disk Drill.
 7. Disk Drill kommer att återställa filerna på din hårddisk.

Metod 3: Använd Windows Filåterställningsverktyg

Om du är villig att avstå från en del användarvänlighet, är Windows File Recovery-verktyget en kostnadsfri metod för att återställa data från hårddiskar. Dess funktionalitet är inte lika omfattande som hos tredjepartsprogram för dataåterställning, men om du försöker återställa nyligen raderad data från en FAT- eller NTFS-enhet, så klarar det av uppgiften.

Programmet är bara tillgängligt för datorer som kör Windows 10 2004 och senare.

Så här använder du verktyget Windows File Recovery för att hitta raderade filer på din hårddisk och få tillbaka dem:

 1. Ladda ner Windows File Recovery från Microsoft Store.
 2. I konsolen, skriv winfr X: Y:\Återställningsmapp /regular och tryck Enter. Byt ut X mot bokstaven för den enhet du vill återställa data från, och Y mot enheten där du vill spara de återställda filerna. Microsoft rekommenderar att du använder /n parametern följt av filtillägget eller sökvägen till mappen när du återställer data från systemdisken (vanligtvis C:). Till exempel, winfr C: E: /regular /n \Användare\<användarnamn>\Dokument\ och winfr C: E: /regular /n *.pdf /n *.docx. Syntax för Windows File Recovery.
 3. Tryck Y vid bekräftelseuppmaningen.
 4. Du kan nu välja om du vill se de återställda filerna eller inte.

Det finns flera parametrar som du kan använda för att finjustera processen för dataåterställning, samt filtrera resultaten. Komplett information om dessa parametrar finns på hjälpsidan för Windows-filåterställning.

Metod 4: Återställ filer från Windows fillistorik

Windows File History är Windows automatiska säkerhetskopieringsfunktion. Om du hade ställt in den innan du drabbades av datarförlust, kommer du enkelt att kunna återställa dina raderade filer med hjälp av en av Windows File Historys säkerhetskopior. För att denna metod ska fungera, bör enheten som drabbats av datarförlusten ha valts i Windows File History när du satte upp den.

Instruktioner för hur du återställer dina filer från en hårddisk med hjälp av Windows Filhistorik:

 1. Se till att enheten där säkerhetskopior för Windows Filhistorik är lagrade är ansluten till din dator.
 2. I Windows-sökning, skriv “filhistorik.” Välj Återställ dina filer med Filhistorik bland sökresultaten.
 3. Använd navigeringsknapparna för att bläddra igenom tillgängliga säkerhetskopior tills du hittar en som innehåller de filer du behöver. Välj de filer du vill återställa och klicka på den gröna återställningsknappen.Skärm för Windows Filhistorik.
 4. Filhistorik kommer att återställa filerna till deras ursprungliga plats.

Metod 5: Återställ data från OneDrive molnbackup

Om aktiverat, säkerhetskopierar Windows dina användarmappar från din interna hårddisk, såsom Skrivbord, Dokument, Musik, Bilder, och Videor till OneDrive med jämna mellanrum. Dessa filer kan nås från vilken enhet som helst och återställas till din dator vid behov. Säkerhetskopiering till OneDrive är aktiverat som standard på Windows.

Om de saknade filerna i din enhet låg i någon av användarmapparna, lönar det sig att leta efter dem i OneDrive-mappen på din dator. Öppna helt enkelt Utforskaren och öppna mappen OneDrive – Personal för att komma åt alla säkerhetskopierade filer. Du kommer att behöva en aktiv internetanslutning för att göra detta.

Metod 6: Ansök till professionell dataräddningstjänst

Om din hårddisk är fysiskt skadad, eller om din dator inte alls upptäcker den, är det bäst att kontakta en professionell tjänst för dataåterställning. Även om det inte är lika billigt som att ladda ner en tredjepartsapp för dataåterställning, har du större chans att återställa dina data om du kontaktar ett professionellt företag för dataåterställning.

Här är några ansedda dataåterställningstjänster som kommer att hantera din skadade hårddisk och återställa så mycket data som möjligt från enheten. De kommer alla att försöka återställa dina data och kommer inte att debitera dig om de inte lyckas.

 • CleverFiles Data Recovery Center – CleverFiles erbjuder standardåterställning på tre till sju dagar samt ett snabbt alternativ som ger tillbaka dina data på två dagar. De har en framgångsrik återställningsgrad på 98% och reparationerna ogiltigförklarar inte enhetens ursprungliga garanti.
 • DataTech Labs – DataTech har återställningscenter i över 40 amerikanska städer och specialiserar sig på att återskapa raderade filer från kraschade hårddiskar och havererade RAID-arrayer. Alla dataåterställningar utförs i ett ISO 5-certifierat klass 100-renrum.
 • Gillware Data Recovery Services – Gillware har löst dataåterställningsproblem åt kunder sedan 2003. De erbjuder en gratis in-lab-undersökning och fast prisuppgift. Alla återställningar sker internt utan outsourcing till andra labb.

När du använder en professionell dataräddningstjänst kan du förvänta dig följande procedur:

 1. Skicka en förfrågan om dataåterställning genom företagets webbplats eller telefonnummer. De flesta företag har en dygnet runt-hotline.
 2. Berätta för företaget om ditt exakta dataförlustscenario, när det inträffade, om du använde enheten, mängden dataförlust, etc.
 3. Skicka enheten till dataåterställningstjänsten eller lämna av den på en avlämningspunkt.
 4. Dataåterställningstjänsten kommer att utvärdera enheten och återkomma till dig med kostnaden och i vilken utsträckning data kan återställas.
 5. Du kan sedan välja om du vill fortsätta med dataåterställningen eller inte.
 6. Företaget kommer att återställa dina data och skicka tillbaka dem till dig.

Vad är det genomsnittliga priset för återställning av hårddisk?

Priset för återställning av en hårddisk varierar beroende på skadans omfattning och mängden data som ska återställas. Du kan förvänta dig att betala mellan $100 och $300 per timme för den expertis som krävs för att genomföra återställningen. Om delar behövs kan det tillkomma en extra kostnad.

En pålitlig återställningstjänst kommer att ge en uppskattning, men kommer inte att ge dig ett slutpris på återställningen förrän de har undersökt enheten. Var försiktig med tjänster som annonserar en prisstruktur per återställd gigabyte. Det är i princip omöjligt att göra den här sortens påstående utan att ha undersökt den skadade enheten.

Hur man skyddar filer på din hårddisk från oavsiktlig radering

Det finns flera taktiker som du kan använda för att skydda dig mot att filer av misstag raderas från din hårddisk. De inkluderar:

🖨️ Säkerhetskopiera din hårddisk – Att skapa säkerhetskopian av din hårddisk är ett av de bästa sätten att skydda dina värdefulla data. En säkerhetskopia kan användas för att återställa förlorad data oavsett orsak. Det enda förutsättningen är att säkerhetskopian innehåller de data du vill återställa. Av denna anledning är frekventa och regelbundna schemalagda säkerhetskopior ditt bästa försvar mot dataförlust.

💧 Undvik värme och fukt – Extrema temperaturer eller för mycket fukt kan orsaka fysiska skador på din hårddisk. Undvik att utsätta din dator eller externa lagringsenheter för dessa förhållanden.

🦠 Håll dig borta från skadlig kod och virus – Skadlig kod och virus kan vara orsak till logiska skador såsom filkorruption. För att minimera risken att detta påverkar din hårddisk, använd alltid ett pålitligt och uppdaterat antivirusprogram.

🏥 Var försiktig – Att av misstag formatera en enhet eller tömma en papperskorg eller soptunna som innehåller viktig data ligger inom din kontroll. Ta några sekunder och verifiera dina åtgärder innan du gör något som involverar att radera data från din hårddisk.

Slutsats

Det finns många sätt att hitta och återställa raderade filer från din hårddisk, men inget kan ersätta att skapa regelbundna säkerhetskopior. Det är bäst att lagra viktig data på två fysiska platser och en molnplats för att på ett adekvat sätt skydda dig mot dataförlust.

Vanliga frågor

Nej. Du kan återställa din förlorade data med hjälp av programvara för dataräddning eller systembackup. Vid mekanisk hårddiskfel kan det vara nödvändigt att anlita en specialiserad dataräddningstjänst för att utföra denna uppgift.
För att återställa data från din hårddisk kostnadsfritt kan du använda gratis program för dataåterställning, eller återställa dina filer med hjälp av en säkerhetskopia.
Det bästa sättet att återställa data från en hårddisk är att kopiera dina filer från en säkerhetskopia. Om det inte är ett alternativ är programvara för dataåterställning ett plånboksvänligt och enkelt sätt att återställa dina filer. Slutligen, om din enhet är fysiskt skadad eller inte upptäcks av din dator, är det bäst att kontakta en professionell dataåterställningstjänst.
För att återställa permanent raderade filer från din hårddisk, skanna den med ett bra program för dataåterställning eller återställ dina filer från en säkerhetskopia.
manuviraj
Manuviraj Godara är en professionell innehållsskribent med över 4 års erfarenhet. Hans ständigt växande fascination och erfarenhet av teknik driver honom att skapa innehåll relaterat till dataåterställning och konsumentteknologi. Du kan också hitta hans arbete på MakeUseOf.com och HandyRecovery.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och reparation av hårdvara.