Kuinka korjata vioittunut kiintolevy käyttäen CMD:tä, alustamista ja muita menetelmiä

Avatar photo
Kirjoittanut
Hyväksymä.
112

repair corrupted hard diskKiintolevyn korruptoituminen on yksi pahimmista tiedon menetyksen muodoista, ja se voi iskeä milloin tahansa. Vaikka voit tehdä toimenpiteitä sen todennäköisyyden vähentämiseksi, ei ole takuuta, että olisit täysin turvassa.

Jos kiintolevysi on korruptoitunut, sinun on toimittava nopeasti turvataksesi tietosi ja palauttaaksesi kiintolevyn toimintakuntoon. Lue eteenpäin saadaksesi selville, miten korjata korruptoitunut kiintolevy.

Mitä tehdä, jos kiintolevy korruptoituu

Kun huomaat, että kiintolevysi on korruptoitunut, sinun on tehtävä kaksi kriittistä toimenpidettä:

 1. Lopeta sen käyttö (ja mieluiten irrota se turvallisesti).
 2. Palauta siitä tiedot.

Syy siihen, miksi sinun pitäisi lopettaa levyn käyttö on se, että tietosi eivät oikeasti ole hävinneet, ne ovat vain haavoittuvaisessa tilassa. Esimerkiksi, jos sinun tarvitsee palauttaa tiedot sisäiseltä kiintolevyltä, vältä sen käyttöä kunnes olet valmis suorittamaan palautuksen, jotta vähentäisit tietojesi ylikirjoittumisen riskiä ja niiden mahdollista palautumattomuutta.

Miten saada tiedot korruptoituneelta kiintolevyltä

Ennen kuin yrität korjata korruptoitunutta kiintolevyä, sinun pitäisi ensin keskittyä tietojen pelastamiseen sieltä, jotta et menetä niitä prosessissa.

Käyttämäsi menetelmä tietojesi saamiseksi korruptoituneelta kiintolevyltä riippuu tilanteestasi.

Skenaario 1: Levy on näkyvissä ja näyttää oikean koon

Niin kauan kun kiintolevysi on näkyvissä levyjen hallinnassa ja se näyttää oikean koon, on hyvä mahdollisuus, että pystyt palauttamaan tietosi ilman suuria ongelmia. Turvallista suoritusta varten käytämme Disk Drill Data Recovery -ohjelmistoa luodaksemme levykuvan korruptoituneelta kiintolevyltä, mikä poistaa riskit, jotka liittyvät tietojen palauttamiseen suoraan toimivasta levystä.

 1. Lataa ja asenna Disk Drill.
 2. Napsauta Levyvarmuuskopiointi.Pääsy Levyvarmuuskopiointi-ominaisuuteen.
 3. Valitse asema ja napsauta Bittibittivarmuuskopio.Luodaan bittibittivarmuuskopio.
 4. Valitse polku varmuuskopiolle ja napsauta OK.Varmuuskopion valmistelu.
 5. Palaa kohtaan Tallennuslaitteet ja liitä levykuva.Levykuvan liittäminen.
 6. Valitse levykuva ja napsauta Etsi kadonneita tietoja.Skannataan korruptoitunut kiintolevykuva.
 7. Napsauta Tarkastele löydettyjä kohteita, kun skannaus on valmis. Jos haluat palauttaa kaiken heti, napsauta sen sijaan Palauta kaikki.Disk Drill löydettyjen kohteiden tarkastelu.
 8. Valitse palautettavat tiedostot korruptoituneesta levykuvasta. Käytä suodatinnappeja organisoimaan tulokset ja löytämään etsimäsi nopeammin. Kun olet valmis, napsauta Palauta.Tietojen palauttaminen Disk Drillillä.
 9. Valitse turvallinen palautuspaikka ja napsauta Seuraava.Palautuksen loppuun saattaminen Disk Drillillä.

Skenaario 2: Järjestelmälevy on korruptoitunut eikä käynnisty

Vioit korjata käynnistymättömän ja vioittuneen kiintolevyn, mutta tiedostojen palauttaminen siitä on hieman mutkikkaampaa (vaikkakin mahdollista). Jos Windows ei käynnisty kunnolla, se on merkki siitä, että jotkin välttämättömät järjestelmätiedostot ovat vioittuneet.

Tässä tapauksessa sinun tarvitsee irrottaa kiintolevy tietokoneestasi ja yhdistää se toimivaan tietokoneeseen ulkoisena kiintolevynä. Kun olet yhdistänyt sen, voit suorittaa palautuksen Disk Drill -ohjelmalla niin kuin tavallisesti.

Skenaario 3: Levy on fyysisesti vioittunut

Fyysinen vioittuminen on tyypillisesti pahin vioittumisen laji, koska fyysisesti vahingoittuneet levyt eivät ehkä tule näkyville yhdistettäessä. Tällaisessa tilanteessa tietojen palautuspalvelu on paras vaihtoehtosi, koska he ovat erikoistuneet vioittuneiden kiintolevyjen palautukseen. Luottaminen tietojen palautuksen ammattilaisen palveluihin tarkoittaa, että annat itsellesi parhaan mahdollisuuden saada tietosi takaisin. Tämä on paras mahdollinen tapa palauttaa tietosi, mutta se on myös kallein. Tässä on nopea katsaus prosessiin:

 1. Napsauta Aloita palautusPalautuksen aloittaminen palvelulla.
 2. Valitse haluamasi palvelutyyppi ja täytä tietosi.Palvelutyypin valinta.
 3. Lähetä työtilaus.Työtilauksen päättäminen.

Kun palautus on valmis, tietosi palautetaan sinulle terveellä tallennuslaitteella, valmiina varmuuskopioitavaksi.

Kuinka korjata vioittunut kiintolevy Windowsissa

Kun tietosi on turvallisesti palautettu vioittuneelta kiintolevyltä, voit alkaa miettiä kiintolevyn korjaamista. On monia eri tapoja korjata vioittunut kiintolevy, joista monet ovat erittäin helppoja (erityisesti meidän ohjeillamme).

Tutustu näihin menetelmiin, miten voit korjata vioittuneen kiintolevyn.

Menetelmä 1: Kokeile toista kaapelia tai porttia

Joskus vioittunut kiintolevy on vain seurausta viallisesta kaapelista tai portista. Tämä pätee erityisesti, jos ulkoinen kiintolevysi on vioittunut, sillä kaapelia yhdistetään ja irrotetaan usein. Jos vahinko todellakin johtuu viallisesta yhteydestä, se on nopea ja helppo tapa korjata vioittunut ulkoinen kiintolevy ilman alustusta.

Kokeile toista kaapelia ja yritä yhdistää asema toiseen porttiin. Jos haluat olla erityisen perusteellinen, testaa kiintolevyä toisessa tietokoneessa. Jos vika jatkuu, siirry seuraavaan ratkaisuun.

Menetelmä 2: Korjaus CheckDisk-työkalulla

CheckDisk on kiintolevyn korjaustyökalu, jonka avulla voit korjata vioittuneita kiintolevyjä käyttämällä CMD:tä. Tilanteissa, joissa levyn rakenne on vioittunut ja lukukelvoton, CheckDisk on yksi monista tavoista korjata se. Lisäksi se on loistava tapa korjata vioittunut kiintolevy menettämättä tietoja.

Seuraa näitä vaiheita korjataksesi vioittuneen kiintolevyn CheckDiskin avulla:

 1. Napsauta oikealla Käynnistä ja valitse Windows PowerShell (Admin). Windows 11:ssä tämä on sen sijaan Terminal (Admin)PowerShellin avaaminen.
 2. Kirjoita chkdsk *: /r. Korvaa * omalla asema kirjaimellasi. Paina Enter.CheckDisk-komennon suorittaminen.

Menetelmä 3: Virusten skannaus

Virukset on suunniteltu vahingoittamaan tietokonettasi. Jos virus on onnistunut tartuttamaan tietokoneesi, suorita haittaohjelmien skannaus ja poista se ennen kuin se ehtii aiheuttaa enemmän vahinkoa. Voit käyttää mihin tahansa virustorjuntaohjelmaa. Käytämme Windows 10:ssä ja 11:ssä sisäänrakennettua Microsoft Defender Antivirus -ohjelmaa.

Noudatta näitä ohjeita virusten skannaamiseksi Windows-tietokoneellasi:

 1. Napsauta asemaasi hiiren kakkospainikkeella ja valitse Skannaa Microsoft Defenderin kanssa. Tämä suorittaa pikaskannauksen.Pikaskannauksen suorittaminen.
 2. Suorittaaksesi perusteellisemman skannauksen, valitse Microsoft Defenderin offline-skannaus ja napsauta Skannaa nyt. Varmista, että kaikki työsi on tallennettu, sillä tämä skannaus käynnistää tietokoneesi uudelleen.Offline-virusskannauksen suorittaminen.

Menetelmä 4: Suorita SFC ja DISM

Jos kovalevysi estää tietokoneen käynnistymisen, se johtuu todennäköisesti siitä, että jokin Windows-järjestelmätiedostoista on vahingoittunut tai korruptoitunut. Joissakin tapauksissa Windows voi vahingoittaa kovalevyäsi kesken jääneen asennuksen tai päivityksen vuoksi. SFC (System File Checker) ja DISM (Deployment Image Servicing and Management) ovat kaksi komentoa, jotka voivat tarkistaa Windows-järjestelmätiedostojesi eheyden ja tarvittaessa korjata ne.

Tässä on nopea yleiskatsaus siitä, mitä kukin komento tekee:

 • SFC – Tämä skannaa järjestelmätiedostosi ja varmistaa, että ne toimivat kunnolla. Jos se löytää vahingoittuneita tai korruptoituneita tiedostoja, se yrittää korvata ne toimivilla versioilla.
 • DISM – Jos SFC ei pysty korjaamaan ongelmaa, DISM voi korjata taustalla olevan Windows-järjestelmäkuvan käyttämällä Windows Updateta tarvittavien tiedostojen saamiseksi. Koska se riippuu Windows Updatesta, se vaatii Internet-yhteyden.

Noudatta näitä ohjeita suorittaaksesi SFC:n ja DISM:n korjataksesi mahdollisesti vioittuneita järjestelmätiedostoja:

 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä ja valitse Windows PowerShell (Järjestelmänvalvoja).PowerShellin avaaminen.
 2. Kirjoita sfc /scannow. Paina Enter. Jos asema on edelleen vioittunut, kokeile seuraavaa vaihetta.SFC-komennon suorittaminen.
 3. Kirjoita dism /online /cleanup-image /restorehealth. Paina Enter.DISM-komennon suorittaminen.

Menetelmä 5: Alusta asema

Yksi tehokkaimmista tavoista palauttaa vioittunut kovalevy on alustaa se uudelleen uudella tiedostojärjestelmällä. Kun alustat vioittuneen kovalevyn, se poistaa käytännössä sen hetkellä käytössä olevan tiedostojärjestelmän ja tarjoaa sille uuden jälleen tietojen tallentamiseen.

Vaikka kaikki tietosi poistetaan, ne ovat silti palautettavissa Disk Drill -ohjelman avulla, kunhan suoritat pikamuodonmuutoksen täysmuodonmuutoksen sijaan.

 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä ja valitse Levynhallinta.Levynhallinnan avaaminen.
 2. Napsauta hiiren kakkospainikkeella vioittuneen kovalevysi osiota ja valitse Alusta.Osiointi.
 3. Varmista, että Suorita nopea alustus on valittuna ja klikkaa OK.Vahvista alustus.
 4. Napsauta OK uudelleen toimenpiteen vahvistamiseksi.

Menetelmä 6: Uudelleenkonfigurointi DiskPartin avulla

Kun korruptio on niin vakava, ettei vioittunutta kovalevyä voi korjata alustamalla, voit valmistella levyn manuaalisesti käyttämällä DiskPartia. Komentorivitason Disk Managementin kaltaisena, DiskPart mahdollistaa tietokoneesi asemien hallinnan antaen sinulle enemmän valtaa niiden asetuksista.

Tämä menetelmä poistaa kaikki tiedot ja osiot asemaltasi.

 1. Napsauta oikealla hiirennapilla Käynnistä ja klikkaa Windows PowerShell (Admin).PowerShellin avaaminen.
 2. Kirjoita diskpart ja paina Enter.Diskpartin käynnistäminen.
 3. Kirjoita list disk ja paina Enter. Tee muistiinpano vioittuneen levysi numerosta.Käytettävien levyjen listaus.
 4. Kirjoita select disk *. Korvaa * levysi numerolla. Paina Enter.Levyn valinta.
 5. Kirjoita clean ja paina Enter.Levyn puhdistaminen.
 6. Kirjoita create partition primary ja paina Enter.Ensisijaisen osion luominen.
 7. Kirjoita active ja paina Enter.Osion aktivoiminen.
 8. Kirjoita select partition 1 ja paina Enter.Osion valitseminen.
 9. Kirjoita format fs=ntfs ja paina Enter.Osion alustaminen.
 10. Kirjoita assign ja paina Enter.Aseman kirjaimen määrittäminen.

Mikä saa kovalevyn korruptoitumaan?

Vaikka et pystykään täysin takaamaan kovalevyn suojelua korruptiolta, voit aktiivisesti vähentää sen todennäköisyyttä tietämällä, mikä sen aiheuttaa. Tässä on muutamia yleisiä syitä kovalevyjen korruptoitumisen taustalla.

Syy Kuvaus
🪟 Sininen kuolemanäyttö (BSoD) Kuuluisa sininen kuolemanäyttö on Windowsin tapa ilmoittaa kriittisistä järjestelmävirheistä. Se viittaa siihen, että jotakin vakavaa on tapahtunut ja tietokoneesi on kaatunut.
⏏ Virheellinen poisto/irrottaminen Ulkoisen aseman irrottaminen kesken luku-kirjoitustoimintojen voi aiheuttaa tiedostojärjestelmän korruptoitumisen estäen pääsyn tietoihisi.
🔌 Äkillinen virtakatko Äkillinen virran katkeaminen voi myös keskeyttää herkät luku-kirjoitusprosessit. Lisäksi, sähkökatkoksen jälkeinen jännitepiikki voi vaurioittaa kiintolevyn ohjauskorttia.
🚫 Huonot sektorit Huonot sektorit ilmaantuvat asemille luonnostaan ajan kuluessa. Kuitenkin yllättävä huonojen sektoreiden määrän lisääntyminen voi viitata kriittisessä kunnossa olevaan asemaan ja saattaa jopa tehdä käyttöjärjestelmäsi käyttämän sektorin käyttökelvottomaksi.
🦠 Virushyökkäykset Boot-sektorin virus pystyy pääsemään käsiksi asemasi käynnistyssektoriin, joka suoritetaan automaattisesti käynnistyksen yhteydessä. Jos tämä saastuu, se saattaa estää pääsyn asemaasi.

Johtopäätös

Kiintolevyn korruptoituminen on tuhoisaa. Jos epäonnekseen kohtaat sitä, sinun tulisi välittömästi lopettaa aseman käyttö ja palauttaa tietosi siitä mahdollisimman pian. Palauta tietosi käyttämällä tiedonpalautussovellusta kuten Disk Drill, jos levy on luettavissa ja näyttää oikean kokoisen. Jos asema on fyysisesti vaurioitunut, käytä sen sijaan tietojen palautuspalvelua.

Kun tietosi ovat turvassa, voit turvallisesti korjata aseman. Aloita tarkistamalla kaapelit ja liitospisteet vikojen varalta. Seuraavaksi yritä korjata asema CheckDiskillä ja puhdista asema viruksista Microsoft Defender Antivirus -ohjelmalla. Jos kumpikaan ei toimi, korjaa mahdolliset vioittuneet Windows-tiedostot käyttämällä SFC:tä ja DISM:tä. Jos toiminnallisuus ei edelleenkään palautu, alusta asema uudelleen uudella tiedostojärjestelmällä nollataksesi sen.

Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane on sisällöntuottaja, joka on intohimoisesti kiinnostunut teknologiasta ja tuottaa usein sisältöä liittyen laitteistoihin, tiedonpalautukseen ja kuluttajaelektroniikkaan. Kun hän ei kirjoita, hän löytää uutta musiikkia ja työstää omia verkkosivujaan.
Hyväksymä.
12 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä, tietokannan hallinnasta ja laitteistokorjauksesta.