Hoe een beschadigde harde schijf te repareren met CMD, formatteren en andere methoden

Avatar photo
Geschreven door
Goedgekeurd door
225

reparatie beschadigde harde schijfCorruptie van de harde schijf is een van de ergste soorten gegevensverlies en het kan op elk moment gebeuren. Hoewel er stappen zijn die je kunt nemen om de kans hierop te minimaliseren, is er geen garantie dat je volledig veilig zult zijn.

Als je harde schijf corrupt is geraakt, moet je snel handelen om je gegevens veilig te herstellen en de harde schijf weer werkend te krijgen. Lees verder om te ontdekken hoe je corruptie van de harde schijf kunt herstellen.

Wat te doen als een harde schrijf corrupt raakt

Er zijn twee kritieke acties die je moet ondernemen als je ontdekt dat je harde schijf corrupt is geworden:

 1. Stop met het gebruiken ervan (en trek het bij voorkeur veilig uit).
 2. Herstel de gegevens ervan.

De reden waarom je moet stoppen met het gebruik van de schijf is dat je gegevens niet echt weg zijn, ze zijn enkel in een kwetsbare staat. Als je bijvoorbeeld gegevens moet herstellen van een interne harde schijf, gebruik deze dan niet totdat je klaar bent om herstelwerkzaamheden uit te voeren om de kans op overschrijving van je gegevens te verkleinen en onherroepelijk verlies te voorkomen.

Hoe haal je gegevens van een corrupte harde schijf

Voordat je probeert een corrupte harde schijf te repareren, moet je eerst naar het herstellen van de gegevens ervan kijken om te voorkomen dat je deze in het proces verliest.

De methode die je gebruikt om gegevens van je corrupte harde schijf te halen, hangt af van je situatie.

Scenario 1: De schijf is zichtbaar en toont de juiste grootte

Zolang je harde schijf zichtbaar is in Schijfbeheer en de juiste grootte weergeeft, is er een goede kans dat je je gegevens zonder veel problemen kunt herstellen. Hiervoor gebruiken we Disk Drill Data Recovery om een schijfkopie van de corrupte harde schijf te maken, waardoor de risico’s van gegevensherstel op de actieve schijf worden uitgesloten.

 1. Download en installeer Disk Drill.
 2. Klik op Schijfback-up.Toegang tot de functie Schijfback-up.
 3. Selecteer de schijf en klik op Back-up van byte tot byte.Het maken van een back-up van byte tot byte.
 4. Kies een pad voor de back-up en klik op OK.Het voltooien van de back-up.
 5. Ga terug naar Opslagapparaten en koppel de schijfkopie.Het koppelen van de schijfkopie.
 6. Selecteer de schijfkopie en klik op Zoeken naar verloren gegevens.Het scannen van het corrupte harde schijfbeeld.
 7. Klik op Gevonden items bekijken wanneer de scan is voltooid. Als je meteen alles wilt herstellen, klik je in plaats daarvan op Alles herstellen.Bekijken wat Disk Drill gevonden heeft.
 8. Selecteer de bestanden die je wilt herstellen van de corrupte schijfkopie. Gebruik de filterknoppen om de resultaten te organiseren en sneller te vinden wat je zoekt. Wanneer je klaar bent, klik op Herstellen.Het herstellen van de gegevens met Disk Drill.
 9. Kies een veilige herstellocatie en klik op Volgende.Het voltooien van het herstel met Disk Drill.

Scenario 2: Het systeemstation is corrupt en start niet op

Het is mogelijk om een corrupte harde schijf die niet opstart te repareren, maar het herstellen van gegevens ervan is een beetje lastiger (hoewel nog steeds mogelijk). Wanneer Windows niet correct opstart, duidt dit erop dat sommige essentiële systeembestanden beschadigd zijn geraakt.

In dit geval moet je de harde schijf uit je computer halen en aansluiten op een werkende computer als een externe harde schijf. Eenmaal aangesloten, zul je een herstel kunnen uitvoeren met Disk Drill zoals normaal.

Scenario 3: De Schijf Is Fysiek Beschadigd

Fysieke beschadiging is meestal het ergste type corruptie, omdat fysiek beschadigde schijven mogelijk niet worden herkend wanneer je ze aansluit. In dergelijke gevallen is een data recovery service je beste optie, omdat ze zijn gespecialiseerd in het herstellen van corrupte harde schijven. Een beroep doen op de diensten van een professionele data recovery expert betekent dat je jezelf de beste kans geeft om je gegevens terug te krijgen. Dit is de best mogelijke manier om je gegevens te herstellen, maar het is ook de duurste. Hier is een snelle blik op het proces:

 1. Klik op Start Recovery. Het starten van herstel met de data recovery service.
 2. Kies het type service dat je wilt en vul je informatie in.Het kiezen van het service type.
 3. Dien de werkorder in.Het afronden van de werkorder.

Zodra het herstel is voltooid, worden je gegevens aan je teruggegeven op een gezond opslagapparaat, klaar om te worden geback-upt.

Hoe Een Corrupte Harde Schijf Op Windows Te Repareren

Nu je gegevens veilig zijn hersteld van de corrupte harde schijf, kun je kijken naar het uitvoeren van herstel van de corrupte harde schijf. Er zijn veel verschillende manieren om een corrupte harde schijf te repareren, veel daarvan zijn heel eenvoudig (vooral met onze instructies).

Bekijk deze methoden om een corrupte harde schijf te repareren.

Methode 1: Probeer Een Andere Kabel Of Poort

Soms is een corrupte harde schijf slechts het resultaat van een defecte kabel of poort. Dit geldt vooral als je externe harde schijf corrupt is, aangezien je kabel vaak wordt aangesloten en losgekoppeld. Als de schade inderdaad wordt veroorzaakt door een defecte verbinding, is het een snelle en eenvoudige manier om een corrupte externe harde schijf te repareren zonder te formatteren.

Probeer een andere kabel, sluit vervolgens de schijf aan op een andere poort. Als je extra grondig wilt zijn, test de harde schijf dan in een geheel andere computer. Als het probleem aanhoudt, ga dan naar de volgende oplossing.

Methode 2: Repareren Met CheckDisk

CheckDisk is een reparatietool voor harde schijven waarmee je corrupte harde schijven kunt repareren met CMD. In gevallen waarin je diskstructuur corrupt is en niet leesbaar, is CheckDisk een van de vele manieren om dit te herstellen. Bovendien is het een geweldige manier om corrupte harde schijven te repareren zonder gegevens te verliezen.

Volg deze stappen om een corrupte harde schijf te herstellen met CheckDisk:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Windows PowerShell (Admin). Op Windows 11, is dit in plaats daarvan Terminal (Admin). PowerShell openen.
 2. Typ chkdsk *: /r. Vervang * door je eigen stationsletter. Druk op Enter.Het CheckDisk commando uitvoeren.

Methode 3: Scan Op Virussen

Virussen zijn erop gericht om uw computer te beschadigen. Als een virus erin is geslaagd uw computer te infecteren, voer dan een scan uit om het te verwijderen voordat het meer schade kan aanrichten. Hiervoor kunt u elk antivirusprogramma gebruiken. We zullen de antivirussoftware gebruiken die is ingebouwd in Windows 10 en 11, Microsoft Defender Antivirus.

Volg deze instructies om uw Windows-computer op virussen te scannen:

 1. Klik met de rechtermuisknop op uw schijf en klik Scannen met Microsoft Defender. Hiermee voert u een snelle scan uit.Een snelle scan uitvoeren.
 2. Om een grondigere scan uit te voeren, selecteer Microsoft Defender Offline scan en klik Nu scannen. Zorg ervoor dat al uw werk is opgeslagen, want deze scan zal uw computer opnieuw opstarten.Een offline virusscan uitvoeren.

Methode 4: Voer SFC en DISM uit

Als uw harde schijf voorkomt dat de computer opstart, is het waarschijnlijk omdat sommige van uw Windows systeembestanden beschadigd of corrupt zijn geraakt. In sommige gevallen kan Windows uw harde schijf beschadigen door een onderbroken installatie of update. SFC (System File Checker) en DISM (Deployment Image Servicing and Management) zijn twee commando’s die de integriteit van uw Windows-systeembestanden kunnen controleren en ze indien nodig kunnen repareren.

Hier is een kort overzicht van wat elk commando doet:

 • SFC – Dit zal uw systeembestanden scannen en verifiëren of ze in goede staat zijn. Mocht het beschadigde of corrupte bestanden vinden, dan zal het proberen deze te vervangen door werkende versies.
 • DISM – Als SFC het niet kan oplossen, kan DISM de onderliggende Windows-systeemafbeelding reparen door gebruik te maken van Windows Update om de benodigde bestanden op te halen. Aangezien het afhankelijk is van Windows Update, heeft het een internetverbinding nodig.

Volg deze instructies om SFC en DISM uit te voeren en eventuele corrupte systeembestanden te repareren:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik Windows PowerShell (Admin).PowerShell openen.
 2. Type sfc /scannow. Druk op Enter. Als de schijf nog steeds corrupt is, probeer dan de volgende stap.Het SFC-commando uitvoeren.
 3. Type dism /online /cleanup-image /restorehealth. Druk op Enter.Het DISM-commando uitvoeren.

Methode 5: Formatteer de Schijf

Een van de meest effectieve manieren om een corrupte harde schijf te herstellen is door deze te formatteren met een nieuw bestandssysteem. Wanneer u een corrupte harde schijf formatteert, wordt het bestandssysteem dat momenteel door het corrupte volume wordt gebruikt in feite verwijderd en wordt het voorzien van een nieuwe om weer data op te kunnen slaan.

Hoewel al uw gegevens zullen worden verwijderd, zullen deze daarna nog steeds te herstellen zijn met behulp van Disk Drill, zolang u een snelle formattering uitvoert in plaats van een volledige formattering.

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik Schijfbeheer.Schijfbeheer openen.
 2. Klik met de rechtermuisknop op het volume van uw corrupte harde schijf en selecteer Formatteren.Het volume formatteren.
 3. Zorg ervoor dat Voer een snelle format uit geselecteerd is en klik op OK.Bevestiging van het formatteren.
 4. Klik nogmaals op OK om de actie te bevestigen.

Methode 6: Herconfiguratie met DiskPart


In gevallen waarbij de corruptie zo ernstig is dat je een beschadigde harde schijf niet kunt repareren door te formatteren, kun je de schijf handmatig voorbereiden met DiskPart. Vergelijkbaar met Schijfbeheer maar op opdrachtregelniveau, maakt DiskPart het mogelijk om schijven van je computer te beheren en geeft je meer controle over hoe je ze in wilt stellen.

Deze methode zal alle gegevens en partities op je schijf verwijderen.

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Windows PowerShell (Admin).PowerShell openen.
 2. Type diskpart en druk op Enter.Diskpart uitvoeren.
 3. Type list disk en druk op Enter. Noteer het nummer van je corrupte schijf.De beschikbare schijven weergeven.
 4. Type select disk *. Vervang * door je schijfnummer. Druk op Enter.De schijf selecteren.
 5. Type clean en druk op Enter.De schijf schoonmaken.
 6. Type create partition primary en druk op Enter.Een primaire partitie aanmaken.
 7. Type active en druk op Enter.De partitie activeren.
 8. Type select partition 1 en druk op Enter.De partitie selecteren.
 9. Type format fs=ntfs en druk op Enter.De partitie formatteren.
 10. Type assign en druk op Enter.Een stationsletter toewijzen.

Wat veroorzaakt corruptie van een harde schijf?


Hoewel je niet absoluut kunt garanderen dat je harde schijf tegen corruptie beschermd wordt, kun je de kans op het gebeuren ervan actief verkleinen door te weten wat het veroorzaakt. Hier zijn een paar veelvoorkomende oorzaken van corruptie van een harde schijf.


Oorzaak Omschrijving
🪟 Blauw scherm des doods (BSoD) Het beruchte blauwe scherm des doods is de manier waarop Windows je waarschuwt voor fatale systeemfouten. Het geeft aan dat er iets mis is gegaan en dat je computer is vastgelopen.
⏏ Onjuist verwijderen/uitwerpen Je externe schijf verwijderen terwijl deze lees- en schrijfprocessen uitvoert kan corruptie van het bestandssysteem veroorzaken, waardoor je geen toegang meer hebt tot je gegevens.
🔌 Plotselinge stroomuitval Een onmiddellijke stroomuitval kan ook kwetsbare lees- en schrijfprocessen onderbreken. Bovendien kan een stroomstoot die volgt op een stroomuitval de controlekaart van de harde schijf kortsluiten.
🚫 Slechte sectoren Slechte sectoren ontstaan natuurlijk in schijven naarmate de tijd vordert. Echter, een plotselinge toename van slechte sectoren kan wijzen op een schijf die in kritieke toestand verkeert, en zelfs een door je besturingssysteem gebruikte sector onbruikbaar maken.
🦠 Virusaanvallen Een opstartsectorvirus is in staat om de opstartsector van je schijf te bereiken, die automatisch wordt uitgevoerd bij het opstarten. Als deze geïnfecteerd raakt, kan het voorkomen dat je geen toegang meer hebt tot je schijf.

Conclusie

Corruptie van een harde schijf is verwoestend. Mocht je het ongeluk hebben dit tegen te komen, dan moet je onmiddellijk stoppen met het gebruik van je schijf en zo snel mogelijk je gegevens ervan herstellen. Herstel je gegevens met een dataherstelapplicatie zoals Disk Drill als de schijf leesbaar is en de juiste grootte aangeeft. Als de schijf fysiek beschadigd is, gebruik dan een datahersteldienst.

Zodra je gegevens veilig zijn, kun je de schijf veilig repareren. Begin met het controleren van de kabels en aansluitpunten op fouten. Probeer vervolgens de schijf te repareren met CheckDisk en verwijder virussen van de schijf met Microsoft Defender Antivirus. Als dat niet werkt, repareer dan eventuele beschadigde Windows-bestanden met SFC en DISM. Mocht de functionaliteit nog steeds niet hersteld zijn, formatteer de schijf dan met een nieuw bestandssysteem om deze te resetten.

FAQ

Een beschadigde harde schijf zorgt ervoor dat u niet bij uw gegevens kunt komen. In de meeste gevallen waarin alleen de schijf beschadigd is, zijn uw gegevens nog steeds veilig en kunnen ze worden hersteld met behulp van gegevensherstelsoftware. Anders zal de schijf onbruikbaar blijven totdat deze is gerepareerd.
Ja, u kunt een beschadigde harde schijf herstellen door deze te formatteren met een nieuw bestandssysteem. Logische corruptie van een harde schijf wordt vaak veroorzaakt door een beschadigd of corrupt bestandssysteem. Het formatteren van de partitie zal dit corrigeren.
Wanneer een harde schijf beschadigd is, zal Windows meestal een bericht weergeven dat dit aangeeft. Meestal zal Windows automatisch vragen om de schijf te formatteren om deze weer werkend te krijgen.
Een beschadigde schijf in Windows 7 kan worden gerepareerd met behulp van CheckDisk, een tool voor harde schijf reparatie die bij Windows is inbegrepen. Volg deze stappen om dit te doen:
 1. Klik op Start en zoek “PowerShell”.
 2. Klik met de rechtermuisknop op Windows PowerShell en klik op Uitvoeren als administrator.
 3. Type chkdsk *: /r. Vervang * met uw eigen schijfletter. Druk op Enter.
Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane is een content schrijver met een gepassioneerde interesse in technologie, vaak creëert hij content over hardware, dataherstel en consumentenelektronica. Wanneer hij niet aan het schrijven is, ontdekt hij muziek en werkt hij aan zijn eigen websites.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required