Hur man lagar skadad hårddisk med CMD, formatering och andra metoder

Godkänd av
102

reparera skadad hårddiskKorruption av hårddiskar är en av de värsta typerna av dataförlust, och det kan hända när som helst. Även om det finns steg du kan ta för att minimera risken för att det ska hända, finns det ingen garanti för att du kommer att vara helt säker.

Om din hårddisk har blivit skadad behöver du agera snabbt för att säkert återställa dina data och få hårddisken att fungera igen. Läs vidare för att ta reda på hur man fixar korruption på hårddiskar.

Vad man ska göra om en hårddisk blir korrupt

Det finns två kritiska åtgärder du måste vidta när du upptäcker att din hårddisk har blivit korrupt:

 1. Sluta använda den (och helst koppla bort den säkert).
 2. Återställ data från den.

Anledningen till att du ska sluta använda disken är att dina data faktiskt inte är borta, de är bara i ett utsatt tillstånd. Till exempel, om du behöver återställa data från en intern hårddisk, bör du avstå från att använda den tills du är redo att utföra återställningen för att minska risken att dina data skrivs över och blir oåterkalleliga.

Hur man får data från en korrupt hårddisk

Innan du försöker reparera en korrupt hårddisk, bör du försöka återställa data från den först för att undvika att förlora den i processen.

Metoden du använder för att få data från din korrupta hårddisk beror på din situation.

Scenario 1: Disken är synlig och visar rätt storlek

Så länge som din hårddisk är synlig i Diskhantering och den visar rätt storlek finns det goda chanser att du kommer att kunna återställa dina data utan problem. För att göra detta säkert kommer vi att använda Disk Drill Data Recovery för att skapa en diskimage av den korrupta hårddisken, vilket eliminerar riskerna som är involverade med att utföra dataåterställning på den aktiva enheten.

 1. Ladda ner och installera Disk Drill.
 2. Klicka Drive Backup.Åtkomst till funktionen Drive Backup.
 3. Välj enheten, sedan klicka Byte-to-byte Backup.Skapa byte-för-byte-backup.
 4. Välj en plats för säkerhetskopian, sedan klicka OK.Genomför säkerhetskopieringen.
 5. Återgå till Storage devices och bifoga diskbilden.Bifoga diskbilden.
 6. Välj diskbilden, sedan klicka Search for lost data.Skanna den korrupta hårddiskbilden.
 7. Klicka Review found items när skanningen är klar. Om du vill återställa allting direkt, klicka Recover all istället.Granskar vad Disk Drill hittat.
 8. Välj de filer du vill återställa från den korrupta diskbilden. Använd filterknapparna för att organisera resultaten och hitta det du söker snabbare. När du är redo, klikka Recover.Återställer datan med Disk Drill.
 9. Välj en säker återställningsplats och klicka Next.Slutför återställningen med Disk Drill.

Scenario 2: Systemsdisken är korrupt och kommer inte att starta

Det är möjligt att laga en skadad hårddisk som inte startar, men att återställa data från den är lite knepigare (fast ändå möjligt). När Windows inte startar korrekt är det en indikation på att vissa viktiga systemfiler har blivit skadade.

I detta fall måste du ta bort hårddisken från datorn och ansluta den till en fungerande dator som en extern hårddisk. Väl ansluten kommer du att kunna utföra återställning med Disk Drill som vanligt.

Scenario 3: Disken är fysiskt skadad

Fysisk skadegörelse är vanligtvis den värsta typen av skadegörelse, eftersom fysiskt skadade diskar kanske inte visas när du ansluter dem. I sådana fall är en dataräddningstjänst ditt bästa alternativ, eftersom de specialiserar sig på att återställa skadade hårddiskar. Att förlita sig på tjänsterna av en professionell inom dataräddning innebär att du ger dig själv den bästa chansen att få tillbaka dina data. Detta är det bästa möjliga sättet att återställa dina data på, men det är också det dyraste. Här är en snabb titt på processen:

 1. Klicka på Start RecoveryStartar återställning med dataräddningstjänsten.
 2. Välj den typ av tjänst du vill ha och fyll i din information.Väljer tjänstetyp.
 3. Skicka in arbetsordern.Avslutar arbetsordern.

När återställningen är klar kommer dina data att returneras till dig på ett friskt lagringsmedium, redo för säkerhetskopiering.

Hur man lagar en skadad hårddisk i Windows

När dina data är säkert återställda från den skadade hårddisken kan du se över att utföra återställning av den skadade hårddisken. Det finns många olika sätt att laga en skadad hårddisk, varav många är mycket enkla (speciellt med våra instruktioner).

Kolla in dessa metoder för att laga en skadad hårddisk.

Metod 1: Prova en annan kabel eller port

Ibland är en skadad hårddisk bara resultatet av en felaktig kabel eller port. Detta gäller särskilt om din externa hårddisk är skadad, eftersom din kabel ofta ansluts och kopplas från. Om skadan faktiskt orsakas av en felaktig anslutning är det ett snabbt och enkelt sätt att laga en skadad extern hårddisk utan att formatera.

Prova en annan kabel, försök sedan att ansluta disken till en annan port. Om du vill vara extra noggrann, testa hårddisken på en annan dator helt och hållet. Om felet kvarstår, gå vidare till nästa lösning.

Metod 2: Reparera med CheckDisk

CheckDisk är ett verktyg för att reparera hårddiskar som tillåter dig att laga skadade hårddiskar med CMD. I fall där din diskstruktur är skadad och oläsbar, är CheckDisk ett av de många sätten du kan fixa det på. Dessutom är det ett bra sätt att laga skadade hårddiskar utan att förlora data.

Följ dessa steg för att reparera en skadad hårddisk med CheckDisk:

 1. Högerklicka på Start och klicka på Windows PowerShell (Admin). På Windows 11 kommer detta istället vara Terminal (Admin)Öppnar PowerShell.
 2. Skriv chkdsk *: /r. Ersätt * med din egen enhetsbokstav. Tryck Enter.Kör CheckDisk-kommandot.

Metod 3: Skanna efter virus

Virus är avsedda att skada din dator enligt deras utformning. Om ett virus har lyckats infektera din dator, utför en skanning för att ta bort det innan det kan orsaka mer skada. För att göra det kan du använda vilket antivirusprogram som helst. Vi kommer att använda det inbyggda antivirusprogrammet i Windows 10 och 11, Microsoft Defender Antivirus.

Följ dessa instruktioner för att skanna efter virus på din Windows-dator:

 1. Högerklicka på din enhet och klicka Skanna med Microsoft Defender. Detta kommer utföra en snabb skanning.Utför en snabb skanning.
 2. För att utföra en mer grundlig skanning, välj Microsoft Defender Offline-skanning och klicka Skanna nu. Se till att allt ditt arbete är sparat, eftersom denna skanning kommer starta om din dator.Utför en offline-virusskanning.

Metod 4: Kör SFC och DISM

Om din hårddisk förhindrar att datorn startar är det troligtvis för att några av dina Windows-systemfiler har blivit skadade eller korrupta. I vissa fall kan Windows korrumpera din hårddisk på grund av en avbruten installation eller uppdatering. SFC (System File Checker) och DISM (Deployment Image Servicing and Management) är två kommandon som kan kontrollera integriteten av dina Windows-systemfiler och reparera dem vid behov.

Här är en snabb översikt över vad varje kommando gör:

 • SFC – Detta kommer skanna dina systemfiler och verifiera att de fungerar korrekt. Om den hittar några som är skadade eller korrupta, kommer den att försöka ersätta dem med fungerande versioner.
 • DISM – Om SFC inte kan åtgärda det kan DISM reparera den underliggande Windows systemavbildningen genom att använda Windows Update för att hämta nödvändiga filer. Eftersom det är beroende av Windows Update, kräver det en internetanslutning.

Följ dessa instruktioner för att köra SFC och DISM för att reparera alla korrupta systemfiler:

 1. Högerklicka Start och klicka Windows PowerShell (Admin).Öppna PowerShell.
 2. Skriv in sfc /scannow. Tryck Enter. Om enheten fortfarande är korrupt, prova nästa steg.Kör SFC-kommandot.
 3. Skriv in dism /online /cleanup-image /restorehealth. Tryck Enter.Kör DISM-kommandot.

Metod 5: Formatera enheten

Ett av de mest effektiva sätten att återställa en korrupt hårddisk är genom att formatera den med ett nytt filsystem. När du formaterar en korrupt hårddisk raderas i princip det filsystem som för närvarande används av den korrupta volymen och tillhandahåller den med ett nytt för att återigen lagra data.

Även om alla dina data kommer raderas, kommer de fortfarande att kunna återhämtas efteråt med hjälp av Disk Drill, så länge du utför en snabbformatering istället för en fullständig formatering.

 1. Högerklicka Start och klicka Diskhantering.Öppna Diskhantering.
 2. Högerklicka på volymen av din korrumperade hårddisk och välj Formatera.Formaterar volymen.
 3. Se till att Utför snabbformatering är valt och klicka på OK.Bekräfta formatering.
 4. Klicka på OK igen för att bekräfta åtgärden.

Metod 6: Omkonfigurera med DiskPart

I fall där korruptionen är så allvarlig att du inte kan reparera en korrupt hårddisk genom formatering, kan du manuellt förbereda disken med användning av DiskPart. Liknande Diskhantering men på kommandoradsnivå, låter DiskPart dig hantera dina datorns enheter och ger dig mer kontroll över hur du vill ställa in dem.

Denna metod kommer att radera alla data och partitioner du har på enheten.

 1. Högerklicka på Start och klicka på Windows PowerShell (Admin).Öppna PowerShell.
 2. Skriv diskpart och tryck på Enter.Kör diskpart.
 3. Skriv list disk och tryck på Enter. Notera numret på din korrupta disk.Listar tillgängliga enheter.
 4. Skriv select disk *. Ersätt * med ditt disknummer. Tryck på Enter.Väljer disken.
 5. Skriv clean och tryck på Enter.Rensar enheten.
 6. Skriv create partition primary och tryck på Enter.Skapar en primär partition.
 7. Skriv active och tryck på Enter.Aktiverar partitionen.
 8. Skriv select partition 1 och tryck på Enter.Väljer partitionen.
 9. Skriv format fs=ntfs och tryck på Enter.Formaterar partitionen.
 10. Skriv assign och tryck på Enter.Tilldelar en enhetsbokstav.

Vad orsakar att en hårddisk blir korrupt?

Även om du inte kan garantera absolut skydd för din hårddisk mot korruption, kan du aktivt minska risken för att det ska hända genom att veta vad som orsakar det. Här är några vanliga orsaker bakom hårddiskkorruption.
Orsak Beskrivning
🪟 Blåskärm (BSoD) Den ökända blåskärmen är hur Windows varnar dig för allvarliga systemfel. Det indikerar att något har gått fel och orsakat att din dator kraschat.
⏏ Felaktig borttagning/utmatning Om du tar bort din externa enhet medan den hanterar läs-skrivprocesser kan det orsaka korruption i filsystemet, vilket förhindrar dig från att komma åt dina data.
🔌 Plötslig strömavbrott Ett omedelbart strömavbrott kan också störa känsliga läs-skrivprocesser. Dessutom kan en strömstöt, som följer efter ett strömavbrott, kortsluta hårddiskens kontrollkort.
🚫 Dåliga sektorer Dåliga sektorer förekommer naturligt i enheter över tid. Men en plötslig tillströmning av dåliga sektorer kan tyda på en enhet i kritiskt tillstånd, och kan till och med göra en av operativsystemets sektorer obrukbar.
🦠 Virusattacker En uppstartssektorsvirus är kapabel att komma åt startsektorn på din enhet, vilken exekveras automatiskt vid uppstart. Om denna blir infekterad kan det förhindra dig från att komma åt din enhet.

Slutsats


Korruption av hårddisk är förödande. Om du är olycklig nog att stöta på det bör du omedelbart sluta använda din enhet och återställa dina data så snart som möjligt. Återställ dina data med hjälp av en dataåterställningsapplikation som Disk Drill om disken är läsbar och visar rätt storlek. Om enheten är fysiskt skadad, använd istället en dataräddningstjänst.

När dina data är säkra kan du säkert reparera enheten. Börja med att kontrollera kablar och anslutningspunkter för fel. Försök sedan reparera enheten med CheckDisk och rensa enheten från virus med Microsoft Defender Antivirus. Om inget av detta fungerar, reparera eventuella korrupta Windows-filer med SFC och DISM. Om funktionaliteten fortfarande inte återställs, formatera enheten med ett nytt filsystem för att återställa den.

FAQ

En korrupt hårddisk kommer inte att tillåta dig att komma åt dina data. I de flesta fall där bara disken är korrupt, är dina data fortfarande säkra och kan återställas med hjälp av programvara för dataåterställning. Annars, tills den är reparerad, kommer disken att förbli oanvändbar.
Ja, du kan fixa en korrupt hårddisk genom att formatera den med ett nytt filsystem. Logisk korruption av hårddisken orsakas ofta av ett skadat eller korrupt filsystem. Att formatera partitionen kommer att korrigera detta.
När en hårddisk är korrupt kommer Windows vanligen att visa ett meddelande som anger detta. Vanligtvis kommer Windows automatiskt att uppmana dig att formatera disken för att återställa den till fungerande skick.
En korrupt disk i Windows 7 kan repareras med hjälp av CheckDisk, ett reparationsverktyg för hårddiskar som ingår i Windows. Följ dessa steg för att göra det:
 1. Klicka på Start och sök efter "PowerShell".
 2. Högerklicka på Windows PowerShell och klicka på Kör som administratör.
 3. Skriv chkdsk *: /r. Ersätt * med din egen drivenhetsbokstav. Tryck på Enter.
Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane är en innehållsskribent med ett brinnande intresse för teknik och producerar ofta innehåll relaterat till hårdvara, dataåterställning och konsumentelektronik. När han inte skriver upptäcker han musik och arbetar med sina egna webbplatser.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och reparation av hårdvara.