Sådan reparerer du en beskadiget harddisk ved hjælp af CMD, formatering og andre metoder

Godkendt af
242

reparer beskadiget harddiskHarddiskkorruption er en af de værste typer datatab, og det kan ske når som helst. Selvom der er skridt, du kan tage for at minimere chancerne for, at det sker, er der ingen garanti for, at du vil være helt sikker.

Hvis din harddisk er blevet korrupt, er du nødt til at handle hurtigt for sikkert at kunne gendanne dine data og få harddisken tilbage i funktionsdygtig stand. Læs videre for at finde ud af, hvordan du retter harddiskkorruption.

Hvad skal man gøre, hvis en harddisk bliver korrupt

Der er to kritiske skridt, du skal tage, når du finder ud af, at din harddisk er blevet korrupt:

 1. Stop med at bruge den (og afbryd den helst sikkert).
 2. Gendan dataene fra den.

Grunden til, at du skal stoppe med at bruge drevet, er, at dine data faktisk ikke er forsvundet, de er bare i en sårbar tilstand. For eksempel, hvis du skal gendanne data fra en intern harddisk, så undlad at bruge den, indtil du er klar til at udføre genopretningen for at reducere chancerne for, at dine data bliver overskrevet og umulige at gendanne.

Hvordan får man data fra en korrupt harddisk

Før du forsøger at reparere en korrupt harddisk, bør du først se på at gendanne dataene fra den for at undgå at miste dem i processen.

Den metode du bruger til at få data fra din korrupte harddisk, vil afhænge af din situation.

Scenarie 1: Drevet er synligt og viser den korrekte størrelse

Så længe dit harddiskdrev er synligt i Diskhåndtering, og det viser den korrekte størrelse, er der god chance for, at du vil kunne gendanne dine data med få problemer. For at gøre dette sikkert vil vi bruge Disk Drill Data Recovery til at skabe et diskbillede af den korrupte harddisk, hvilket eliminerer de risici, der er forbundet med at udføre datagendannelse på det levende drev.

 1. Download og installer Disk Drill.
 2. Klik på Drev Backup.Tilgang til Drive Backup funktionen.
 3. Vælg drevet, og klik derefter på Byte-til-byte Backup.Oprettelse af en byte-til-byte backup.
 4. Vælg en sti til backuppen, og klik derpå på OK.Færdiggørelse af backuppen.
 5. Gå tilbage til Lagringsenheder og tilknyt diskbilledet.Tilknytning af diskbilledet.
 6. Vælg diskbilledet, og klik så på Søg efter mistede data.Scanning af det korrupte harddiskbillede.
 7. Klik på Gennemse fundne emner, når scanningen er færdig. Hvis du vil gendanne alt med det samme, klik på Gendan alt i stedet.Gennemgang af hvad Disk Drill har fundet.
 8. Vælg de filer, du vil gendanne fra det korrupte diskbillede. Brug filterknapperne til at organisere resultaterne og finde det, du leder efter, hurtigere. Når du er klar, klik på Gendan.Gendannelse af dataene med Disk Drill.
 9. Vælg en sikker genopretningsplacering og klik på Næste.Afslutning af genoprettelse med Disk Drill.

Scenarie 2: Systemdrevet er korrupt og vil ikke starte

Det er muligt at reparere en korrupt harddisk, der ikke vil starte, men at gendanne data fra den er lidt mere indviklet (selvom det stadig er muligt). Når Windows ikke starter korrekt, er det et tegn på, at nogle vigtige systemfiler er blevet korrupte.

I så fald skal du fjerne harddisken fra din computer og tilslutte den til en fungerende computer som en ekstern harddisk. Når den er tilsluttet, vil du være i stand til at udføre genopretning med Disk Drill som normalt.

Scenarie 3: Drevet er fysisk korrupt

Fysisk korruption er normalt den værste form for korruption, da fysisk beskadigede diske muligvis ikke vises, når du tilslutter dem. I sådanne tilfælde er en datareparationstjeneste din bedste mulighed, da de specialiserer sig i at gendanne korrupte harddiske. At stole på tjenester fra en professionel inden for datareparation betyder, at du giver dig selv den bedste chance for at få dine data tilbage. Dette er den bedst mulige måde at gendanne dine data på, men det er også den dyreste. Her er et hurtigt overblik over processen:

 1. Klik på Start Gendannelse. Starter gendannelse med datareparationstjenesten.
 2. Vælg den type service, du ønsker, og udfyld dine informationer.Vælger service type.
 3. Indsend arbejdsordren.Afslutter arbejdsordren.

Når genoprettelsen er fuldført, vil dine data blive returneret til dig på en sund lagringsenhed, klar til backup.

Sådan repareres en korrupt harddisk på Windows

Når dine data er sikkert gendannet fra den korrupte harddisk, kan du se på at udføre gendannelse af korrupt harddisk. Der er mange forskellige måder at reparere en korrupt harddisk på, mange af dem er meget lette (især med vores instruktioner).

Se disse metoder til, hvordan man reparerer en korrupt harddisk.

Metode 1: Prøv et andet kabel eller port

Nogle gange er en korrupt harddisk bare resultatet af et defekt kabel eller port. Dette gælder især, hvis din eksterne harddisk er korrupt, da dit kabel ofte tilsluttes og frakobles. Hvis skaden faktisk bliver forårsaget af en defekt forbindelse, er det en hurtig og nem måde at reparere en korrupt ekstern harddisk uden at formatere.

Prøv et andet kabel, så prøv at tilslutte drevet til en anden port. Hvis du vil være ekstra grundig, test harddisken i en helt anden computer. Hvis fejlen fortsætter, skal du gå videre til næste løsning.

Metode 2: Reparer ved hjælp af CheckDisk

CheckDisk er et værktøj til reparation af harddiske, der giver dig mulighed for at reparere korrupte harddiske ved hjælp af CMD. I tilfælde, hvor din diskstruktur er korrupt og ulæselig, er CheckDisk en af de mange måder, du kan reparere den på. Desuden er det en fantastisk måde at reparere korrupte harddiske på uden at miste data.

Følg disse trin for at reparere en korrupt harddisk med CheckDisk:

 1. Højreklik på Start og klik på Windows PowerShell (Admin). På Windows 11 vil dette være Terminal (Admin) i stedet. Åbner PowerShell.
 2. Indtast chkdsk *: /r. Udskift * med dit eget drevbogstav. Tryk på Enter.Kører CheckDisk kommando.

Metode 3: Scan for virus

Vira er designet til at skade din computer. Hvis en virus har formået at inficere din computer, skal du udføre en scanning for at fjerne den, før den kan forårsage mere skade. For at gøre dette kan du bruge et hvilket som helst antivirusprogram. Vi vil bruge antivirusprogrammet, der er indbygget i Windows 10 og 11, Microsoft Defender Antivirus.

Følg disse instruktioner for at scanne for virus på din Windows-computer:

 1. Højreklik på dit drev og klik på Scan med Microsoft Defender. Dette vil udføre en hurtig scanning.Udfører en hurtig scanning.
 2. For at udføre en mere grundig scanning, vælg Microsoft Defender Offline scan og klik på Scan nu. Sørg for, at alt dit arbejde er gemt, da denne scanning vil genstarte din computer.Udfører en offline-virusscanning.

Metode 4: Kør SFC og DISM

Hvis din harddisk forhindrer computeren i at boote, er det sandsynligvis, fordi nogle af dine Windows-systemfiler er blevet beskadigede eller korrupte. I nogle tilfælde kan Windows korrupte din harddisk på grund af en afbrudt installation eller opdatering. SFC (System File Checker) og DISM (Deployment Image Servicing and Management) er to kommandoer, der kan tjekke integriteten af dine Windows-systemfiler og reparere dem, hvis det er nødvendigt.

Her er en hurtig oversigt over, hvad hver kommando gør:

 • SFC – Denne vil scanne dine systemfiler og verificere, at de er i orden. Hvis den finder nogle, der er beskadigede eller korrupte, vil den forsøge at erstatte dem med fungerende versioner.
 • DISM – Hvis SFC ikke kan rette fejlen, kan DISM reparere det underliggende Windows-systembillede ved at bruge Windows Update til at trække de nødvendige filer. Da den bruger Windows Update, kræver den en internetforbindelse.

Følg disse instruktioner for at udføre SFC og DISM for at reparere eventuelle korrupte systemfiler:

 1. Højreklik på Start og klik på Windows PowerShell (Admin).Åbner PowerShell.
 2. Skriv sfc /scannow. Tryk på Enter. Hvis disken stadig er korrupt, prøv næste trin.Kører SFC-kommandoen.
 3. Skriv dism /online /cleanup-image /restorehealth. Tryk på Enter.Kører DISM-kommandoen.

Metode 5: Formater drevet

En af de mest effektive måder at gendanne en korrupt harddisk på er ved at formatere den med et nyt filsystem. Når du formaterer en korrupt harddisk, slettes filsystemet, der aktuelt anvendes af det korrupte volumen, i bund og grund, og den får et nyt til at gemme data igen.

Selvom alle dine data slettes, vil de stadig være genskablige bagefter ved hjælp af Disk Drill, så længe du udfører en hurtig formatering i stedet for en fuld formatering.

 1. Højreklik på Start og klik på Diskhåndtering.Åbner Diskhåndtering.
 2. Højreklik på volumen af din korrupte harddisk og vælg Formater.Formaterer volumen.
 3. Sørg for at Udfør en hurtig formatering er valgt og klik på OK.Bekræfter formateringen.
 4. Klik på OK igen for at bekræfte handlingen.

Metode 6: Rekonfigurer med DiskPart

I tilfælde hvor korruptionen er så alvorlig, at du ikke er i stand til at reparere en beskadiget harddisk ved at formatere, kan du manuelt forberede disken ved hjælp af DiskPart. DiskPart er ligesom Diskhåndtering, men på kommandolinjeniveau, og tillader dig at håndtere din computers drev og giver dig mere kontrol over, hvordan du ønsker at indstille dem.

Denne metode vil slette alle data og partitioner, du har på drevet.

 1. Højreklik på Start og klik på Windows PowerShell (Admin).Åbner PowerShell.
 2. Skriv diskpart og tryk på Enter.Kører diskpart.
 3. Skriv list disk og tryk på Enter. Noter nummeret på din korrupte disk.Viser de tilgængelige diske.
 4. Skriv select disk *. Erstat * med dit disknummer. Tryk på Enter.Vælger disken.
 5. Skriv clean og tryk på Enter.Renser drevet.
 6. Skriv create partition primary og tryk på Enter.Opretter en primær partition.
 7. Skriv active og tryk på Enter.Aktiverer partitionen.
 8. Skriv select partition 1 og tryk på Enter.Vælger partitionen.
 9. Skriv format fs=ntfs og tryk på Enter.Formaterer partitionen.
 10. Skriv assign og tryk på Enter.Tildeler et drevbogstav.

Hvad forårsager at en harddisk bliver korrupt?

Selvom du ikke er i stand til fuldstændigt at garantere beskyttelse af din harddisk mod korruption, kan du aktivt reducere dine chancer for at dette sker ved at vide hvad der forårsager det. Her er et par almindelige årsager til korruption af harddiske.
Årsag Beskrivelse
🪟 Blå skærm med døden (BSoD) Den berygtede blå skærm med døden er måden, som Windows informerer dig om fatale systemfejl. Det indikerer noget, som er gået galt og forårsaget, at din computer er gået ned.
⏏ Ukorrekt fjernelse/udkastning At fjerne din eksterne drev, mens den håndterer læse-skrive processer, kan forårsage korruption af filsystemet, der forhindrer dig i at få adgang til dine data.
🔌 Pludselig strømsvigt Øjeblikkeligt strømsvigt kan også afbryde fine læse-skrive processer. Desuden kan en strømspids, der følger efter et strømafbrydelse, kortslutte harddiskenens kontrolkort.
🚫 Dårlige sektorer Dårlige sektorer forekommer naturligt i drev over tid. Dog kan en pludselig tilstrømning af dårlige sektorer pege på et drev i kritisk tilstand, og kan endda gøre en sektor brugt af dit operativsystem ubrugelig.
🦠 Virusangreb En boot-sektor virus er i stand til at få adgang til boot-sektoren på dit drev, som automatisk udfører ved opstart. Hvis denne bliver inficeret, kan den forhindre dig i at få adgang til dit drev.

Konklusion


Korruption af harddisken er ødelæggende. Hvis du skulle være så uheldig at opleve det, bør du straks stoppe med at bruge dit drev og gendanne dine data fra det så hurtigt som muligt. Gendan dine data ved hjælp af en data recovery applikation som Disk Drill, hvis disken er læsbar og viser den korrekte størrelse. Hvis drevet er fysisk beskadiget, så brug en data recovery service i stedet.

Når dine data er sikre, kan du sikkert reparere drevet. Start med at kontrollere kabler og forbindelsespunkter for fejl. Prøv derefter at reparere drevet med CheckDisk og rens drevet for vira med Microsoft Defender Antivirus. Hvis ingen af delene virker, reparer eventuelle korrupte Windows-filer ved hjælp af SFC og DISM. Hvis funktionaliteten stadig ikke er gendannet, formater drevet med et nyt filsystem for at nulstille det.

Ofte stillede spørgsmål

En beskadiget harddisk vil ikke tillade dig at få adgang til dine data. I de fleste tilfælde, hvor kun drevet er beskadiget, er dine data stadig sikre og kan gendannes ved hjælp af data gendannelsessoftware. Ellers vil drevet forblive ubrugeligt, indtil det bliver repareret.
Ja, du kan reparere en beskadiget harddisk ved at formatere den med et nyt fil system. Logisk harddisk korruption er ofte forårsaget af et beskadiget eller korrupt filsystem. Formatering af partitionen vil rette dette.
Når en harddisk er beskadiget, vil Windows som regel vise en besked, der indikerer det. Typisk vil Windows automatisk anmode dig om at formatere drevet for at gendanne det til funktionsdygtig stand.
En beskadiget disk i Windows 7 kan repareres ved hjælp af CheckDisk, et harddisk reparationsværktøj, der er inkluderet i Windows. Følg disse trin for at gøre dette:
 1. Klik på Start og søg på "PowerShell".
 2. Højreklik på Windows PowerShell og klik på Kør som administrator.
 3. Skriv chkdsk *: /r. Udskift * med dit eget drevbogstav. Tryk Enter.
Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane er en indholdsforfatter med en passioneret interesse for teknologi, og han producerer ofte indhold relateret til hardware, datagendannelse og forbrugerelektronik. Når han ikke skriver, opdager han ny musik og arbejder på sine egne hjemmesider.
Godkendt af
12 års erfaring inden for softwareudvikling, databaseadministration og reparation af hardware.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required