Slik reparerer du en korrupt harddisk ved hjelp av CMD, formatering og andre metoder

Godkjent av
231

reparasjon av korrupt harddiskKorrupsjon av harddisk er en av de verste typene datatap, og det kan inntreffe når som helst. Selv om det finnes tiltak du kan gjøre for å minimere sjansen for at det skjer, er det ingen garanti for at du vil være helt trygg.

Hvis harddisken din har blitt korrupt, må du handle raskt for å trygt gjenopprette dataene dine og gjenopprette harddisken til fungerende tilstand. Les videre for å finne ut hvordan du fikser korrupsjon på harddisken.

Hva gjør du hvis en harddisk blir korrupt

Det er to kritiske handlinger du må utføre når du finner ut at harddisken din har blitt korrupt:

 1. Stopp å bruke den (og helst koble den fra på en sikker måte).
 2. Gjenopprett dataene fra den.

Grunnen til at du bør slutte å bruke disken er at dataene dine ikke faktisk er borte, de er bare i en sårbar tilstand. For eksempel, hvis du trenger å gjenopprette data fra en intern harddisk, bør du avstå fra å bruke den til du er klar til å utføre gjenoppretting for å redusere sjansene for at dataene dine blir overskrevet og blir ugjenkallelige.

Hvordan få data fra en korrupt harddisk

Før du forsøker å reparere en korrupt harddisk, bør du se på å gjenopprette dataene fra den først for å unngå å miste dem i prosessen.

Metoden du bruker for å få data fra din korrupte harddisk vil avhenge av situasjonen din.

Scenario 1: Disken er synlig og viser riktig størrelse

Så lenge harddisken din er synlig i Disk Management og den viser riktig størrelse, er det en god sjanse for at du vil kunne gjenopprette dine data med få problemer. For å gjøre dette på en sikker måte skal vi bruke Disk Drill Data Recovery for å lage et diskbilde av den korrupte harddisken, noe som eliminerer risikoen som er involvert med å utføre datarekonstruksjon på levedyktig disk.

 1. Last ned og installer Disk Drill.
 2. Klikk Drive Backup.Tilgang til Drive Backup-funksjonen.
 3. Velg disken, deretter klikk Byte-to-byte Backup.Opprette en byte-for-byte sikkerhetskopi.
 4. Velg en bane for sikkerhetskopien, deretter klikk OK.Avslutter sikkerhetskopieringen.
 5. Gå tilbake til Storage devices og koble til diskbildet.Kobler til diskbildet.
 6. Velg diskbildet, deretter klikk Search for lost data.Skanner det korrupte harddiskbildet.
 7. Klikk Review found items når skanningen er ferdig. Hvis du ønsker å gjenopprette alt umiddelbart, klikk Recover all isteden.Gjennomgå det Disk Drill fant.
 8. Velg filene du ønsker å gjenopprette fra det korrupte diskbildet. Bruk filterknappene for å organisere resultatene og finn det du leter etter raskere. Når du er klar, klikk Recover.Gjenoppretter data med Disk Drill.
 9. Velg en sikker plassering for gjenopprettingen og klikk Next.Fullfører gjenoppretting med Disk Drill.

Scenario 2: Systemdisken er korrupt og vil ikke starte

Det er mulig å reparere en korrupt harddisk som ikke vil starte, men det er litt vanskeligere å gjenopprette data fra den (selv om det fremdeles er mulig). Når Windows ikke starter korrekt, er dette et tegn på at noen essensielle systemfiler har blitt korrupte.

I dette tilfellet må du fjerne harddisken fra datamaskinen og koble den til en fungerende datamaskin som en ekstern harddisk. Når den er tilkoblet, vil du være i stand til å utføre gjenoppretting med Disk Drill som normalt.

Scenario 3: Disken er fysisk skadet

Fysisk korrupte disker er vanligvis den verste typen skade, siden fysisk skadde disker kanskje ikke vises når du kobler dem til. I slike tilfeller er en datagjenopprettingstjeneste ditt beste alternativ, ettersom de er spesialisert på å gjenopprette korrupte harddisker. Å stole på tjenestene til en profesjonell datagjenoppretter betyr at du gir deg selv den beste sjansen til å få tilbake dataene dine. Dette er den beste mulige måten å gjenopprette dataene på, men det er også den dyreste. Her er en rask gjennomgang av prosessen:

 1. Klikk Start RecoveryStarter gjenoppretting med datagjenopprettingstjenesten.
 2. Velg den type tjeneste du ønsker og fyll ut informasjonen din.Velger tjenestetype.
 3. Send inn arbeidsordren.Fullfører arbeidsordren.

Når gjenopprettingen er fullført, vil dataene dine bli returnert til deg på et sunt lagringsmedium, klare for sikkerhetskopiering.

Hvordan reparere en korrupt harddisk på Windows

Når dataene dine er trygt gjenopprettet fra den korrupte harddisken, kan du se på å utføre gjenoppretting av korrupt harddisk. Det finnes mange forskjellige måter å reparere en korrupt harddisk på, og mange av dem er veldig enkle (spesielt med våre instruksjoner).

Sjekk ut disse metodene for å fikse en korrupt harddisk.

Metode 1: Prøv en annen kabel eller port

Noen ganger er en korrupt harddisk bare resultatet av en defekt kabel eller port. Dette gjelder spesielt hvis din eksterne harddisk er korrupt, siden kabelen din ofte kobles til og fra. Hvis skaden faktisk er forårsaket av en defekt tilkobling, er det en rask og enkel måte å fikse en korrupt ekstern harddisk uten å formatere.

Prøv en annen kabel, og prøv deretter å koble disken til en annen port. Hvis du ønsker å være ekstra grundig, test disken i en annen datamaskin helt. Hvis feilen vedvarer, gå til neste løsning.

Metode 2: Reparer ved å bruke CheckDisk

CheckDisk er et reparasjonsverktøy for harddisker som lar deg reparere korrupte harddisker ved å bruke CMD. I tilfeller der din diskstruktur er korrupt og uleselig, er CheckDisk en av mange måter du kan fikse det på. I tillegg er det en flott måte å reparere korrupte harddisker uten å miste data.

Følg disse stegene for å reparere en korrupt harddisk ved hjelp av CheckDisk:

 1. Høyreklikk Start og klikk Windows PowerShell (Admin). På Windows 11, vil dette være Terminal (Admin) i stedet. Åpner PowerShell.
 2. Skriv inn chkdsk *: /r. Erstatt * med din egen stasjonsbokstav. Trykk Enter.Kjører CheckDisk-kommandoen.

Metode 3: Søk etter virus

Virusser har til hensikt å skade datamaskinen din etter design. Hvis en virus har klart å infisere datamaskinen din, bør du utføre en skanning for å fjerne den før den kan gjøre mer skade. For å gjøre dette kan du bruke hvilket som helst antivirusprogram. Vi vil bruke antivirusprogrammet som er innebygd i Windows 10 og 11, Microsoft Defender Antivirus.

Følg disse instruksjonene for å skanne etter virus på din Windows-datamaskin:

 1. Høyreklikk på stasjonen din og klikk Skann med Microsoft Defender. Dette vil utføre en rask skanning.Utfører en rask skanning.
 2. For å utføre en mer grundig skanning, velg Microsoft Defender frakoblet skanning og klikk Skann nå. Sørg for at alt arbeidet ditt er lagret, ettersom denne skanningen vil starte datamaskinen på nytt.Utfører en frakoblet virusskanning.

Metode 4: Kjør SFC og DISM

Hvis harddisken din forhindrer at datamaskinen starter, er det sannsynligvis fordi noen av Windows systemfilene dine har blitt skadet eller korrupt. I noen tilfeller kan Windows korruptere harddisken din på grunn av en avbrutt installasjon eller oppdatering. SFC (System File Checker) og DISM (Deployment Image Servicing and Management) er to kommandoer som kan sjekke integriteten av dine Windows systemfiler og reparere dem om nødvendig.

Her er en kort oversikt over hva hver kommando gjør:

 • SFC – Denne vil skanne systemfilene dine og verifisere at de er i arbeidsorden. Hvis den finner noen som er skadet eller korrupt, vil den forsøke å erstatte dem med fungerende versjoner.
 • DISM – Hvis SFC ikke klarer å fikse det, kan DISM reparere det underliggende Windows systembildet ved å bruke Windows Update for å hente de nødvendige filene. Siden den er avhengig av Windows Update, trenger den en internettforbindelse.

Følg disse instruksjonene for å utføre SFC og DISM for å reparere eventuelle korrupte systemfiler:

 1. Høyreklikk Start og klikk Windows PowerShell (Admin).Åpner PowerShell.
 2. Skriv sfc /scannow. Trykk Enter. Hvis stasjonen fortsatt er korrupt, prøv neste trinn.Kjører SFC-kommandoen.
 3. Skriv dism /online /cleanup-image /restorehealth. Trykk Enter.Kjører DISM-kommandoen.

Metode 5: Formatter stasjonen

En av de mest effektive måtene å gjenopprette en korrupt harddisk på er ved å formatere den med et nytt filsystem. Når du formaterer en korrupt harddisk, sletter den i bunn og grunn filsystemet som for øyeblikket brukes av det korrupte volumet og gir det et nytt for å lagre data på nytt.

Selv om alle dataene dine vil bli slettet, vil de fortsatt kunne gjenopprettes etterpå ved hjelp av Disk Drill, så lenge du utfører en rask format og ikke en fullstendig format.

 1. Høyreklikk Start og klikk Diskhåndtering.Åpner Diskhåndtering.
 2. Høyreklikk på volumet til din korrupte harddisk og velg Formatter.Formaterer volumet.
 3. Sørg for at Utfør en hurtigformatering er valgt og klikk på OK.Bekrefter formateringen.
 4. Klikk på OK igjen for å bekrefte handlingen.

Metode 6: Omkonfigurer med DiskPart

I tilfeller der korrupsjonen er så alvorlig at du ikke kan reparere en korrupt harddisk ved å formatere, kan du forberede disken manuelt med DiskPart. Lignende Disk Management, men på kommandolinjenivå, lar DiskPart deg håndtere datamaskinens disker og gir deg mer kontroll over hvordan du ønsker å sette dem opp.

Denne metoden vil slette eventuelle data og partisjoner du har på disken.

 1. Høyreklikk på Start og klikk Windows PowerShell (Admin).Åpner PowerShell.
 2. Skriv inn diskpart og trykk Enter.Kjører diskpart.
 3. Skriv inn list disk og trykk Enter. Noter nummeret på den korrupte disken.Lister tilgjengelige disker.
 4. Skriv inn select disk *. Erstatt * med diske nummeret ditt. Trykk Enter.Velger disken.
 5. Skriv inn clean og trykk Enter.Renser disken.
 6. Skriv inn create partition primary og trykk Enter.Oppretter en primærpartisjon.
 7. Skriv inn active og trykk Enter.Aktiverer partisjonen.
 8. Skriv inn select partition 1 og trykk Enter.Velger partisjonen.
 9. Skriv inn format fs=ntfs og trykk Enter.Formaterer partisjonen.
 10. Skriv inn assign og trykk Enter.Tildeler et stasjonsbokstav.

Hva forårsaker at en harddisk blir korrupt?

Selv om du ikke kan garantere absolutt beskyttelse av harddisken mot korrupsjon, kan du aktivt redusere sjansene for at det skjer ved å vite hva som forårsaker det. Her er noen vanlige årsaker til harddiskkorrupsjon.
Årsak Beskrivelse
🪟 Blåskjerm (BSoD) Den beryktede blåskjermen er hvordan Windows varsler deg om fatale systemfeil. Det indikerer noe som har gått galt og forårsaket at datamaskinen din krasjer.
⏏ Feilaktig fjerning/utkasting Å fjerne eksterne drev mens de håndterer lese- og skriveprosesser kan forårsake skade på filsystemet, som forhindrer deg fra å få tilgang til dine data.
🔌 Plutselig strømbrudd Umiddelbart strømbrudd kan også avbryte delikate lese- og skriveprosesser. I tillegg kan en strømspenningsøkning etter et strømbrudd kortslutte harddiskens kontrollkort.
🚫 Dårlige sektorer Dårlige sektorer oppstår naturlig på disker over tid. Imidlertid kan en plutselig økning av dårlige sektorer tyde på en disk i kritisk tilstand, og kan til og med gjøre en sektor brukt av operativsystemet ditt ubrukelig.
🦠 Virusangrep En oppstartssektorvirus er i stand til å få tilgang til oppstartssektoren på disken din, som automatisk utføres ved oppstart. Hvis denne blir infisert, kan den hindre deg fra å få tilgang til disken din.

Konklusjon


Korrumpering av harddisk er ødeleggende. Skulle du være uheldig nok til å oppleve det, bør du stoppe å bruke disken umiddelbart og gjenopprette dataene dine så snart som mulig. Bruk et datagjenopprettingsprogram som Disk Drill hvis disken er lesbar og viser riktig størrelse. Hvis disken er fysisk skadet, bruk en datagjenopprettingstjeneste i stedet.

Når dine data er sikre, kan du trygt reparere disken. Start med å sjekke kablene og tilkoblingspunktene for feil. Prøv deretter å reparere disken med CheckDisk og rens disken for virus med Microsoft Defender Antivirus. Hvis ingenting av dette fungerer, reparer eventuelle ødelagte Windows-filer ved hjelp av SFC og DISM. Hvis funksjonaliteten fortsatt ikke er gjenopprettet, formater disken med et nytt filsystem for å tilbakestille den.

FAQ

En skadet harddisk vil ikke tillate deg å få tilgang til dataene dine. I de fleste tilfeller der kun disken er ødelagt, er dataene dine fremdeles trygge og kan gjenopprettes ved bruk av programvare for datagjenoppretting. Ellers vil disken forbli ubrukelig inntil den er reparert.
Ja, du kan reparere en ødelagt harddisk ved å formatere den med et nytt filsystem. Logisk korrumpering av harddisker skyldes ofte et skadet eller ødelagt filsystem. Formatere partisjonen vil rette opp i dette.
Når en harddisk er skadet, vil Windows vanligvis vise en melding om dette. Typisk vil Windows automatisk be deg om å formatere disken for å gjenopprette den til fungerende stand.
En skadet disk i Windows 7 kan repareres ved å bruke CheckDisk, et verktøy for harddiskreparasjon som er inkludert med Windows. Følg disse trinnene for å gjøre dette:
 1. Klikk Start og søk etter “PowerShell”.
 2. Høyreklikk på Windows PowerShell og klikk Kjør som administrator.
 3. Skriv inn chkdsk *: /r. Erstatt * med brevet for din egen stasjon. Trykk Enter.
Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane er en innholdsforfatter med en lidenskapelig interesse for teknologi, og produserer ofte innhold relatert til maskinvare, datagjenoppretting og forbrukerelektronikk. Når han ikke skriver, oppdager han musikk og jobber med sine egne nettsider.
Godkjent av
12 års erfaring innen programvareutvikling, databaseadministrasjon og maskinvare-reparasjon.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required