Πώς να ανακτήσετε Απεγκατεστημένα Προγράμματα στα Windows 10

Avatar photo
Γραμμένο από
Εγκρίθηκε από
17

ανάκτηση διαγραμμένων εφαρμογώνΗ απεγκατάσταση προγραμμάτων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ελευθερώσετε χώρο αποθήκευσης. Αλλά, τι γίνεται αν απεγκαταστήσετε κατά λάθος το λάθος πρόγραμμα; Μπορεί κατά λάθος να διαγράψετε το .exe αρχείο του προγράμματος, ή τον φάκελο του προγράμματος. Υπάρχει τρόπος να ανακτήσετε το πρόγραμμα και τα σχετικά αρχεία του; Και βέβαια. Μπορείτε να ανακτήσετε απεγκατεστημένα προγράμματα και τα αρχεία που δημιούργησαν, στα Windows 10. Ωστόσο, πρέπει να είστε προληπτικοί και να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες στις παρακάτω ενότητες.

Γιατί Απεγκαθιστούνται τα Προγράμματα;

Συχνά, οι χρήστες—είτε εκούσια είτε ακούσια—απεγκαθιστούν ένα πρόγραμμα. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό τα προγράμματα να απεγκαταστάθηκαν χωρίς καμία ευθύνη από την πλευρά του χρήστη. Προσδιορίζοντας το γιατί απεγκαταστάθηκε το πρόγραμμα, μπορείτε να λάβετε τα σχετικά μέτρα για να το επαναφέρετε.

Εδώ είναι μερικοί συχνοί λόγοι για τους οποίους ένα πρόγραμμα Windows απεγκαταστάθηκε:

 • 🚨 Ακούσια Διαγραφή: Τα λάθη συμβαίνουν. Μπορεί κατά λάθος να απεγκαταστήσετε το λάθος πρόγραμμα, να διαγράψετε το αρχείο .exe του προγράμματος, ή να εκκαθαρίσετε τον γονικό φάκελο του προγράμματος. Όλες αυτές οι ενέργειες καθιστούν το πρόγραμμα απρόσιτο.
 • 🎁 Λήξη Δοκιμαστικής Περιόδου: Τα περισσότερα επί πληρωμή προγράμματα περιλαμβάνουν μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδο που σας επιτρέπει να εξερευνήσετε κάποιες, ή όλες, τις λειτουργίες του προγράμματος για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Μόλις η δοκιμαστική περίοδος λήξει, χάνετε την πρόσβαση στο πρόγραμμα. Σπάνια, το πρόγραμμα μπορεί να απεγκατασταθεί αυτόματα μετά τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου.
 • 🕷️ Κακόβουλο Λογισμικό: Οι ιοί και άλλες μολύνσεις κακόβουλου λογισμικού είναι από τους κύριους ένοχους για την απώλεια δεδομένων. Ακόμη και με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, είναι ακόμα δυνατό να μολυνθεί ο Η/Υ σας από κακόβουλο λογισμικό. Μόλις εισβάλει, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να σας αποκλείσει από τον Η/Υ σας, να σβήσει τα αρχεία σας, να απεγκαταστήσει τα προγράμματά σας, και να κλέψει τα δεδομένα σας.
 • 🔔 Ενημέρωση Windows: Οι ενημερώσεις των Windows είναι γνωστές για την καταστροφή μεγάλων φακέλων και την απεγκατάσταση προγραμμάτων χωρίς την άδεια του χρήστη. Αυτό συνήθως συμβαίνει κατά την αναβάθμιση σε μια μείζονα έκδοση των Windows ή κατά την αναβάθμιση από τα Windows 10 στα Windows 11. Ωστόσο, τα Windows συχνά δημιουργούν ένα Σημείο Επαναφοράς πριν από τις μείζονες ενημερώσεις, επιτρέποντάς σας να ανακτήσετε οποιαδήποτε απεγκατεστημένα προγράμματα.
 • 🗄️ Ελευθέρωση Χώρου Αποθήκευσης: Η δυνατότητα Storage Sense στα Windows καθαρίζει περιοδικά τα προσωρινά αρχεία και τον Κάδο Ανακύκλωσης για να ελευθερώσει χώρο αποθήκευσης. Καθαρίζει τον φάκελο C:\Users\<username>\AppData\Temp. Ενώ τα περισσότερα προγράμματα δεν αποθηκεύουν τίποτα σημαντικό στο φάκελο Temp, κάποια το κάνουν. Προσπαθώντας να ελευθερώσετε χώρο αποθήκευσης, το Storage Sense μπορεί να διαγράψει μερικά κρίσιμα αρχεία προγραμμάτων που βασίζονται στο φάκελο Temp.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της απεγκατάστασης και της διαγραφής ενός προγράμματος;

Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ της απεγκατάστασης και της διαγραφής ενός προγράμματος. Αν είστε σίγουροι ότι δεν χρειάζεστε πλέον ένα πρόγραμμα, είναι καλύτερα να το απεγκαταστήσετε. Καταφύγετε στη διαγραφή μόνο αν η διαδικασία απεγκατάστασης αποτύχει, ή δεν είναι διαθέσιμη για κάποιον λόγο.

Η απεγκατάσταση ενός προγράμματος γίνεται μέσω της ενότητας Εφαρμογές & Χαρακτηριστικά στα Windows 10, ή του οδηγού απεγκατάστασης .exe αρχείο στον κύριο φάκελο του προγράμματος. Η απεγκατάσταση ενός προγράμματος συνεπάγεται την αφαίρεση των βασικών αρχείων του προγράμματος, των συνδεόμενων ρυθμίσεων και των καταχωρήσεών του στο Μητρώο. Η απεγκατάσταση αφαιρεί επίσης τα προσωρινά αρχεία και τις εξαρτήσεις του προγράμματος. Έτσι, η απεγκατάσταση ενός προγράμματος εξασφαλίζει την πλήρη αφαίρεσή του, προλαμβάνοντας τις ρυθμίσεις και τα αρχεία του από το να επηρεάσουν άλλα προγράμματα και λειτουργίες των Windows.απεγκατάσταση ενός προγράμματος στα windows

Μερικοί χρήστες συχνά μπερδεύουν τη διαγραφή με την απεγκατάσταση. Αφαιρώντας το αρχείο .exe ενός προγράμματος, τη συντόμευση στον επιφάνεια εργασίας ή τον κύριο φάκελο δεν απεγκαταστήσετε το πρόγραμμα. Απλώς διαγράψατε αυτά τα αρχεία. Μπορούν να αποκατασταθούν μέσω του Κάδου Ανακύκλωσης ή χρησιμοποιώντας προγράμματα ανάκτησης δεδομένων τρίτων. Επιπλέον, τα προσωρινά αρχεία, ρυθμίσεις και εγγραφές στο μητρώο ενός διαγραμμένου (αλλά μη απεγκατεστημένου) προγράμματος παραμένουν στον υπολογιστή σας. Συχνά, αυτές οι υπολειμματικές ρυθμίσεις και αρχεία μπορούν να παρεμβαίνουν στην εγκατάσταση άλλων προγραμμάτων.

Λοιπόν, πώς επηρεάζει η απεγκατάσταση και διαγραφή ενός προγράμματος τη διαδικασία ανάκτησης δεδομένων;

Η απεγκατάσταση ενός προγράμματος δεν μπορεί να αναιρεθεί μαγικά. Ενώ μπορεί να μπορέσετε να ανακτήσετε όλα τα βασικά αρχεία του προγράμματος χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία ανάκτησης δεδομένων, το πρόγραμμα δεν θα λειτουργήσει σωστά μέχρι να εγκατασταθεί ξανά.

Σε περίπτωση διαγραφής, μπορείτε να αναιρέσετε την απώλεια δεδομένων χρησιμοποιώντας εργαλεία τρίτων ή τον Κάδο Ανακύκλωσης. Δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις του προγράμματος και οι εγγραφές του Μητρώου δεν επηρεάστηκαν, θα λειτουργήσει όπως λειτουργούσε νωρίτερα.

Πώς Μπορώ Να Ανακτήσω Απεγκατεστημένα Προγράμματα;

Πρώτα, σκεφτείτε αν θέλετε να επαναφέρετε τα αρχεία δεδομένων σας ή όχι. Εάν τα δεδομένα δεν είναι ουσιαστικά για εσάς και θέλετε να εκτελέσετε ξανά τα προγράμματά σας, το πιο εύκολο είναι να επανεγκαταστήσετε το πρόγραμμα.

Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να ανακτήσετε τα αρχεία δεδομένων σας, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, χρειάζεται να ανακτήσετε το αρχείο .exe και τα αρχεία που έχουν αφαιρεθεί τα οποία δημιουργεί το πρόγραμμα. Αν αυτό συμβαίνει στη δική σας περίπτωση, έχουμε μερικές μεθόδους που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Μέθοδος 1: Χρήση της Επαναφοράς Συστήματος

Η Επαναφορά Συστήματος είναι μια δυνατότητα στα Microsoft Windows που επιτρέπει στους χρήστες να επιστρέψουν σε ένα αποθηκευμένο σημείο στον υπολογιστή τους. Αυτό περιλαμβάνει συστημικά αρχεία, εγκατεστημένες εφαρμογές, το Μητρώο των Windows και τις ρυθμίσεις του συστήματος. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακάμψει από δυσλειτουργίες του συστήματος ή άλλα προβλήματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα για να ανακτήσετε επίσης απεγκατεστημένα προγράμματα.

επαναφορά συστήματος στα windows

Τα σημεία επαναφοράς δημιουργούνται όταν εγκαθιστάτε μια νέα εφαρμογή, πρόγραμμα οδήγησης ή ενημέρωση των Windows. Η επαναφορά δεν θα επηρεάσει τα προσωπικά σας αρχεία, αλλά θα καταργήσει εφαρμογές, προγράμματα οδήγησης και ενημερώσεις που εγκαταστάθηκαν μετά τη δημιουργία του σημείου επαναφοράς.

Έτσι μπορείτε να επαναφέρετε από ένα Σημείο Επαναφοράς Συστήματος των Windows:

Βήμα 1. Επιλέξτε το κουμπί “Έναρξη” και κάντε κλικ στις “Ρυθμίσεις (το εικονίδιο του γραναζιού)”.
πρόσβαση στις ρυθμίσεις στα Windows

Βήμα 2. Αναζητήστε Ανάκτηση στις Ρυθμίσεις των Windows.

Βήμα 3. Επιλέξτε Ανάκτηση > Άνοιγμα Επαναφοράς Συστήματος > Επόμενο.

Βήμα 4.  Επιλέξτε ένα σημείο επαναφοράς που είναι προγενέστερο από την απεγκατάσταση του προγράμματος και κάντε κλικ στο Επόμενο.

διαδικασία αποκατάστασης συστήματος

Εάν δεν βλέπετε κανένα σημείο επαναφοράς, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η προστασία του συστήματος δεν είναι ενεργοποιημένη (η επιλογή είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή). Για να το ελέγξετε, πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου, αναζητήστε Επαναφορά, και στη συνέχεια επιλέξτε Επαναφορά> Διαμόρφωση Επαναφοράς Συστήματος> Διαμόρφωση και βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένη η επιλογή Ενεργοποίηση προστασίας συστήματος.

Από αυτό το σημείο και μετά, τα Windows θα αρχίσουν να δημιουργούν Σημεία Επαναφοράς Συστήματος. Ωστόσο, δεν θα μπορείτε να επαναφέρετε το σύστημά σας σε ένα παλαιότερο σημείο. Σε τέτοια περίπτωση, η επιλογή σας είναι να χρησιμοποιήσετε λογισμικό ανάκτησης δεδομένων.

ιδιότητες συστήματος

Μέθοδος 2: Χρησιμοποιήστε Λογισμικό Ανάκτησης Δεδομένων

Τα εργαλεία ανάκτησης δεδομένων τρίτων καθιστούν την ανάκτηση δεδομένων γρήγορη και προσβάσιμη για τον μέσο χρήστη. Ωστόσο, υπάρχει μια τεράστια ποσότητα προγραμμάτων ανάκτησης δεδομένων στο διαδίκτυο, όλα ισχυριζόμενα ότι είναι τα καλύτερα. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας όταν επιλέγετε ένα.

Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο τρίτου μέρους όταν προσπαθείτε να ανακτήσετε δεδομένα από τον φάκελο %AppData% που μπορεί να έχουν διαγραφεί κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης των Windows. Επιπλέον, τα εργαλεία ανάκτησης δεδομένων είναι μια βιώσιμη επιλογή κατά την ανάκτηση συγκεκριμένων αρχείων που ήταν μέρος του απεγκατεστημένου προγράμματος (όπως ένα αρχείο .exe).

Για αυτό τον οδηγό, επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το Disk Drill. Με το φιλικό του προς το χρήστη περιβάλλον και τον προηγμένο αλγόριθμο ανάκτησης δεδομένων, το Disk Drill διασφαλίζει ότι τα αρχεία σας ανακτώνται χωρίς κανένα πρόβλημα. Το πρόγραμμα υποστηρίζει όλα τα κύρια συστήματα αρχείων και τύπους συσκευών αποθήκευσης σε Windows και macOS. Οι χρήστες των Windows μπορούν να επωφεληθούν από τη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση του Disk Drill που τους επιτρέπει να ανακτήσουν έως 500 MB δεδομένων δωρεάν.

Ορίστε πώς να ανακτήσετε διαγραμμένα ή απεγκατεστημένα προγράμματα, χρησιμοποιώντας το Disk Drill:

Βήμα 1. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το λογισμικό ανάκτησης δεδομένων Disk Drill για Windows. Δώστε του τα δικαιώματα διαχειριστή όταν σας ζητηθεί. Η δοκιμαστική έκδοση σας επιτρέπει να ανακτήσετε έως και 500 MB δεδομένων δωρεάν και σας παρέχει μόνιμη πρόσβαση στα εργαλεία προστασίας δεδομένων που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή.

εγκατάσταση disk drill

Βήμα 2. Επιλέξτε τον δίσκο που περιείχε τα χαμένα προγράμματα από τη λίστα που εμφανίζεται στο κύριο παράθυρο της εφαρμογής. επιλέξτε τον δίσκο από τη λίστα

Βήμα 3. Κάντε κλικ στο κουμπί Αναζήτηση χαμένων δεδομένων για να ενεργοποιήσετε τους αλγόριθμους σάρωσης και να βρείτε τα διεγραμμένα σας αρχεία.disk drill scan

Βήμα 4. Όταν η διαδικασία σάρωσης έχει ολοκληρωθεί ή έχετε διακόψει τη σάρωση, μπορείτε να δείτε τα προγράμματα που έχουν απεγκατασταθεί. Επιλέξτε αυτά που θα θέλατε να ανακτήσετε και κάντε κλικ στο κουμπί Ανάκτηση.επιλέξτε τα προγράμματα για ανάκτηση

Βήμα 5. Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε μια τοποθεσία αποθήκευσης για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα που το Disk Drill ανακτά. Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο δίσκο που βίωσε την απώλεια δεδομένων για να αποφύγετε την αντικατάσταση ή την διαφθορά των αρχείων που θέλετε να ανακτήσετε.ανάκτηση διαγραμμένων προγραμμάτων

Συμπέρασμα

Τα προγράμματα που διαγράφονται εκούσια από τους χρήστες ή αθέλητα μέσω των ενημερώσεων των Windows 10 μπορούν να ανακτηθούν. Ενώ αρκετά προγράμματα δεν δημιουργούν κρίσιμα αρχεία δεδομένων, κάποια συνδεδεμένα αρχεία μπορεί να είναι σημαντικά για τους χρήστες. Εάν έχετε χάσει τα προγράμματά σας λόγω κάποιας διαδικασίας, αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο αλλά υπάρχουν μερικές απλές λύσεις.

Η καλύτερη σας επιλογή για να ανακτήσετε προγράμματα που έχουν απεγκατασταθεί είναι να επαναφέρετε το σύστημα σε ένα παλιό σημείο χρησιμοποιώντας την Επαναφορά Συστήματος, η οποία θα ανακτήσει τα προγράμματά σας και τα σχετικά αρχεία τους. Ωστόσο, εάν η Επαναφορά Συστήματος είναι ανενεργή, δεν θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο. Σε αυτήν την περίπτωση, τα εργαλεία ανάκτησης δεδομένων είναι ο καλύτερός σας φίλος. Θα μπορέσετε να διασώσετε τα περισσότερα από τα δεδομένα σας με αυτόν τον τρόπο.

Συχνές Ερωτήσεις:

Η επαναφορά απεγκατεστημένων προγραμμάτων στα Windows 7 μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί ένα λογισμικό εργαλείο όπως το Disk Drill, και ο άλλος τρόπος είναι μέσω της επαναφορά συστήματος. Καθώς η επαναφορά ολοκληρώνεται, τα τρέχοντα δεδομένα θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν με τα αρχεία της τελευταίας λειτουργικής κατάστασης. Ακολουθούν τα βήματα για ανάκτηση:
 1. Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη στην κάτω αριστερή γωνία και πληκτρολογήστε επαναφορά στο πλαίσιο αναζήτησης και επιλέξτε Δημιουργία σημείου επαναφοράς.
 2. Στην καρτέλα Προστασία Συστήματος, κάντε κλικ στην Επαναφορά Συστήματος.
 3. Στην επιλογή Επαναφορά αρχείων συστήματος και ρυθμίσεων, κάντε κλικ στο Επόμενο.
 4. Κάντε κλικ στο Εμφάνιση περισσότερων σημείων επαναφοράς για να δείτε τη λίστα με τα προηγούμενα σημεία επαναφοράς. Μπορείτε να επιλέξετε το ένα για να ελέγξετε αν τα προγράμματα επηρεάζονται ή όχι κάνοντας κλικ στο Σάρωση για επηρεαζόμενα προγράμματα. Κάντε κλικ στο Κλείσιμο. Τέλος, επιλέξτε το σημείο επαναφοράς για απεγκατάσταση προγραμμάτων που χρειάζεστε στα Windows 7.
Για τη χρήση ενός λογισμικού εργαλείου ανάκτησης όπως το Disk Drill, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:
 1. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το πρόγραμμα
 2. Επιλέξτε το δίσκο σας και ξεκινήστε τη σάρωσή του
 3. Περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στη συνέχεια δείτε τα αρχεία που βρήκε το πρόγραμμα
 4. Επιλέξτε αρχεία για ανάκτηση και στη συνέχεια ανακτήστε τα
Για να επανατοποθετήσετε ένα απεγκατεστημένο πρόγραμμα, κάντε επαναφορά συστήματος. Αυτό επαναφέρει το λειτουργικό σύστημα σε ένα προηγούμενο σημείο στο χρόνο. Τα εξής είναι τα βήματα που πρέπει να εφαρμοστούν για το ίδιο:
 1. Κάντε κλικ στην Εκκίνηση, πληκτρολογήστε επαναφορά συστήματος στο πλαίσιο Αναζήτησης εκκίνησης, και στη συνέχεια κλικάρετε Επαναφορά Συστήματος στη λίστα των Προγραμμάτων.
 2. Εάν σας ζητηθεί κωδικός διαχειριστή ή επιβεβαίωση, πληκτρολογήστε τον κωδικό σας ή κάντε κλικ στην συνέχεια.
 3. Στο παράθυρο διαλόγου Επαναφορά Συστήματος, κάντε κλικ στην επιλογή Επιλέξτε διαφορετικό σημείο επαναφοράς, και στη συνέχεια κάντε κλικ στο Επόμενο.
 4. Στη λίστα των σημείων επαναφοράς, κάντε κλικ σε ένα σημείο επαναφοράς που δημιουργήθηκε πριν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα, και στη συνέχεια κάντε κλικ στο Επόμενο.
 5. Κάντε κλικ στο Τερματισμός. Ο υπολογιστής θα επανεκκινηθεί, και τα αρχεία του συστήματος και οι ρυθμίσεις θα επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν όταν δημιουργήθηκε το σημείο επαναφοράς. Εναλλακτικά, μπορείτε να εντοπίσετε τα αρχεία εγκατάστασης για τα απεγκατεστημένα σας προγράμματα και να τα επανατοποθετήσετε.
Για να δείτε τις πρόσφατα απεγκατεστημένες εφαρμογές, εκκινήστε τον Προβολέα Συμβάντων:
 1. Πληκτρολογήστε Προβολέας Συμβάντων στο πλαίσιο αναζήτησης της γραμμής εργασιών και ανοίξτε το
 2. Πλοηγηθείτε στα Αρχεία Καταγραφής Windows > Εφαρμογή
 3. Ταξινομήστε τη λίστα ανά τη στήλη Πηγή, μετά κυλήστε και δείτε τα πληροφοριακά συμβάντα που παρήγαγε ο 'MsiIntaller'
Όταν απεγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα, το αρχείο εκτέλεσης (.exe) και ο φάκελος εγκατάστασης διαγράφονται, μαζί με τυχόν ρυθμίσεις, καταχωρήσεις στο Μητρώο και προσωρινά αρχεία που χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα. Τα περισσότερα προγράμματα σας επιτρέπουν να διατηρήσετε τα δεδομένα χρήστη κατά τη διαδικασία απεγκατάστασης, έτσι είναι καλύτερο να δίνετε προσοχή κατά τη διαδικασία. Δεν μπορείτε να αναιρέσετε μια απεγκατάσταση χωρίς να επανεγκαταστήσετε το πρόγραμμα. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προγράμματα ανάκτησης δεδομένων για να ανακτήσετε συγκεκριμένα αρχεία προγραμμάτων και δεδομένα χρήστη.
Avatar photo
Joshua is a technology content writer for 7 Data Recovery. He's been in the content world long enough to understand that less is more. Joshua consistently attempts to deliver complicated technical information in concise and digestible chunks. His hobbies include sports betting, listening to Drake, and re-watching the Office like a hundred times.
Εγκρίθηκε από
12 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού, διαχείριση βάσεων δεδομένων και επισκευή υλικού.