Hvordan gjenopprette avinstallerte programmer i Windows 10

Avatar photo
Skrevet av
Godkjent av
22

gjenopprett slettede apperÅ avinstallere programmer er en effektiv måte å frigjøre lagringsplass. Men hva om du ved et uhell avinstallerer feil program? Du kan ved en feiltakelse slette programmets .exe-fil eller programmappe. Finnes det en måte å få tilbake programmet og tilhørende filer? Vel, ja. Du kan gjenopprette avinstallerte programmer og filene de genererte, på Windows 10. Du må imidlertid være proaktiv og nøye følge instruksjonene i seksjonene nedenfor.

Hvorfor blir programmer avinstallert?

Ofte er det brukerne—enten med vilje eller utilsiktet—som avinstallerer et program. Imidlertid er det også mulig at programmene ble avinstallert uten at det var brukerens feil. Ved å finne ut hvorfor programmet ble avinstallert, kan du ta de relevante tiltakene for å få det tilbake.

Her er noen vanlige grunner til at et Windows-program ble avinstallert:

 • 🚨 Utilsiktet sletting: Feil skjer. Du kan ved et uhell avinstallere feil program, slette programmets .exe-fil, eller fjerne programmets overordnede mappe. Alle disse handlingene gjør programmet utilgjengelig.
 • 🎁 Slutt på prøveperiode: De fleste betalingsprogrammer kommer med en gratis prøveperiode som lar deg utforske noen av, eller alle, programmets funksjoner i en spesifikk tidsperiode. Når prøveperioden utløper, mister du tilgangen til programmet. Sjelden kan det hende at programmet blir avinstallert etter at prøveperioden er over.
 • 🕷️ Skadelig programvare: Virus og annen skadelig programvare er en av de ledende årsakene til tap av data. Selv med passende sikkerhetstiltak er det fremdeles mulig at skadelig programvare infiserer din PC. Når det kommer inn, kan skadelig programvare låse deg ute fra din PC, slette filene dine, avinstallere programmene dine, og stjele dataene dine.
 • 🔔 Windows Update: Windows-oppdateringer er beryktet for å slette store mapper og avinstallere programmer uten brukerens tillatelse. Dette skjer vanligvis ved oppgradering til en større Windows-versjon eller ved oppgradering fra Windows 10 til Windows 11. Imidlertid lager Windows ofte et gjenopprettingspunkt før større oppdateringer, som gir deg muligheten til å gjenopprette eventuelle avinstallerte programmer.
 • 🗄️ Frigjøring av lagringsplass: Funksjonen Storage Sense på Windows rydder periodisk opp i midlertidige filer og papirkurven for å frigjøre lagringsplass. Den rydder opp i C:\Users\<username>\AppData\Temp-mappen. Selv om de fleste programmer ikke lagrer noe viktig i Temp-mappen, gjør noen det. I et forsøk på å frigjøre lagringsplass kan Storage Sense slette noen avgjørende filer til programmer som er avhengige av Temp-mappen.

Hva er forskjellen mellom å avinstallere og slette et program?

Det er flere forskjeller mellom å avinstallere og slette et program. Hvis du er sikker på at du ikke lenger trenger et program, er det best å avinstallere det. Ty til sletting kun hvis avinstallasjonsprosessen mislykkes eller er utilgjengelig av en eller annen grunn.

Avinstallering av et program gjøres via Apper & funksjoner-delen på Windows 10, eller avinstalleringsveiviseren .exe-fil i programmets hovedmappe. Å avinstallere et program innebærer å fjerne programmets kjernefiler, de tilknyttede innstillingene, og dets registeroppføringer. Avinstallasjon fjerner også programmets midlertidige filer og avhengigheter. Dermed sikrer avinstallering av et program komplett fjerning, og forhindrer at noen av dets innstillinger og filer forstyrrer andre programmer og Windows-funksjoner.avinstallering av et program i windows

Noen brukere forveksler ofte sletting med avinstallasjon. Å fjerne et programs .exe-fil, skrivebordsgenvei eller hovedmappe avinstallerer ikke programmet. Du har bare slettet disse filene. De kan gjenopprettes via papirkurven, eller ved hjelp av tredjeparts datagjenopprettingsprogrammer. I tillegg vil en slettet (men ikke avinstallert) programs midlertidige filer, innstillinger og registeroppføringer forbli på PCen din. Ofte kan disse gjenværende innstillingene og filene forstyrre installasjonen av andre programmer.

Så, hvordan påvirker avinstallasjonen og slettingen av et program prosessen med datagjenoppretting?

Et programs avinstallasjon kan ikke magisk omgjøres. Selv om du kanskje kan hente tilbake alle programmets kjernefiler ved hjelp av spesialiserte datarekonstruksjonsverktøy, vil ikke programmet fungere ordentlig før det er installert på nytt.

I tilfelle sletting kan du angre datatapet ved hjelp av tredjepartsverktøy eller Papirkurven. Siden programmets innstillinger og registeroppføringer ikke ble påvirket, vil det fungere som det gjorde tidligere.

Hvordan kan jeg gjenopprette avinstallerte programmer?

Først, tenk over om du ønsker å få tilbake datafilene dine eller ikke. Hvis dataene ikke er essensielle for deg og du ønsker å kjøre programmene dine på nytt, er det enkleste å installere programmet på nytt.

På den annen side, hvis du ønsker å gjenopprette datafilene dine, er ting litt mer komplisert. I et slikt tilfelle må du gjenopprette .exe-filen og de fjernede filene som programmet genererer. Hvis dette gjelder deg, har vi noen metoder du kan prøve.

Metode 1: Bruk Systemgjenoppretting

Systemgjenoppretting er en funksjon i Microsoft Windows som lar brukere gå tilbake til et lagret tidspunkt på datamaskinen sin. Dette inkluderer systemfiler, installerte programmer, Windows-registeret og systeminnstillinger. Dermed kan den brukes til å gjenopprette fra systemfeil eller andre problemer. Du kan også bruke denne funksjonen til å gjenopprette avinstallerte programmer.

systemgjenoppretting i Windows

Gjenopprettingspunkter opprettes når du installerer en ny app, driver eller Windows-oppdatering. Å gjenopprette vil ikke påvirke dine personlige filer, men det vil fjerne apper, drivere og oppdateringer som ble installert etter at gjenopprettingspunktet ble laget.

Slik kan du gjenopprette fra et Windows Systemgjenopprettingspunkt:

Steg 1. Velg «Start»-knappen og klikk på «Innstillinger (tannhjulikonet)».
tilgang til innstillinger i Windows

Steg 2. Søk etter Gjenoppretting i Windows-innstillinger.

Trinn 3. Velg Gjenoppretting > Åpne Systemgjenoppretting > Neste.

Steg 4.  Velg et gjenopprettingspunkt som er tidligere enn da du avinstallerte programmet og klikk Neste.

systemgjenopprettingsprosess

Hvis du ikke ser noen gjenopprettingspunkter, kan det være fordi systembeskyttelse ikke er aktivert (alternativet er på som standard). For å sjekke dette, gå til Kontrollpanelet, søk etter Gjenoppretting, og velg deretter Gjenoppretting> Konfigurer systemgjenoppretting> Konfigurer og sørg for at Slå på systembeskyttelse er valgt.

Fra dette punktet vil Windows begynne å lage systemgjenopprettingspunkter. Imidlertid vil du ikke kunne gjenopprette systemet til et eldre punkt. I et slikt tilfelle er alternativet ditt å bruke programvare for datagjenoppretting.

systemegenskaper

Metode 2: Bruk programvare for datagjenoppretting

Verktøy for datagjenoppretting fra tredjeparter gjør datagjenoppretting raskt og tilgjengelig for gjennomsnittsbrukeren. Men, det er et overveldende antall datagjenopprettingsprogrammer på nettet, alle hevder å være de beste. Så det er viktig å gjøre research når du velger et.

Vi anbefaler at du bruker et tredjepartsverktøy når du forsøker å gjenopprette data fra %AppData%-mappen som kan ha blitt slettet under Windows-oppdatering. I tillegg er verktøy for datagjenoppretting et levedyktig alternativ når du gjenoppretter spesifikke filer som var en del av det avinstallerte programmet (som en .exe-fil).

For denne opplæringen valgte vi å bruke Disk Drill. Med sitt brukervennlige grensesnitt, og avanserte algoritme for datagjenoppretting, sikrer Disk Drill at filene dine blir gjenvunnet uten problemer. Programmet støtter alle de viktigste filsystemene og typer lagringsenheter på Windows og macOS. Windows-brukere kan dra nytte av Disk Drills gratis prøveversjon som lar dem gjenopprette opptil 500 MB med data gratis.

Slik gjenoppretter du slettede eller avinstallerte programmer, ved hjelp av Disk Drill:

Steg 1. Last ned og installer Disk Drill gjenopprettingsprogramvare for Windows. Gi den administratorrettigheter når du blir bedt om det. Gratisversjonen lar deg gjenopprette opptil 500 MB med data gratis og gir deg permanent tilgang til databeskyttelsesverktøyene som er inkludert i applikasjonen.

disk drill oppsett

Steg 2. Velg disken som inneholdt de tapte programmene fra listen som vises i programmets hovedvindu. velg disken fra listen

Trinn 3. Klikk på Søk etter tapt data-knappen for å starte skannealgoritmene og finne dine slettede filer.disk drill scan

Steg 4. Når skanneprosessen er ferdig eller du har satt skanningen på pause, kan du se programmene som er avinstallert. Velg de du ønsker å gjenopprette og klikk på Gjenopprett-knappen.velg programmene for gjenoppretting

Trinn 5. Du vil deretter bli bedt om å velge et lagringssted for å lagre dataene Disk Drill gjenoppretter. Ikke bruk den samme disken som opplevde datatapet for å forhindre overskriving eller ødeleggelse av filene du ønsker å gjenopprette.gjenopprett slettede programmer

Konklusjon

Programmer som er slettet med vilje av brukere eller uten deres kunnskap gjennom Windows 10-oppdateringer kan gjenopprettes. Selv om mange programmer ikke genererer vesentlige datafiler, kan noen tilknyttede filer være avgjørende for brukerne. Hvis du har mistet programmene dine på grunn av en prosess, kan det være ubehagelig, men det finnes noen enkle løsninger.

Ditt beste veddemål for å gjenopprette avinstallerte programmer er å gjenopprette systemet til et gammelt punkt ved bruk av Systemgjenoppretting, som vil hente tilbake programmene dine og deres tilknyttede filer. Men, hvis Systemgjenoppretting er inaktiv, vil du ikke kunne bruke denne metoden. I slike tilfeller er datagjenopprettingsverktøy din beste venn. Du vil kunne redde det meste av dataene dine på denne måten.

Ofte stilte spørsmål:

Å gjenopprette avinstallerte programmer på Windows 7 kan gjøres på to måter. Den ene måten er å bruke et programvareverktøy som Disk Drill, og den andre måten er via systemgjenoppretting. Når gjenopprettingen avsluttes, vil de nåværende dataene bli fjernet og erstattet med filene fra den siste fungerende tilstanden. Følgende er trinnene for gjenoppretting:
 1. Klikk på Start-knappen nederst til venstre og skriv inn gjenopprette i søkefeltet og velg Opprett et gjenopprettingspunkt.
 2. I fanen Systembeskyttelse, klikk på Systemgjenoppretting.
 3. I Gjenopprett systemfiler og innstillinger, klikk på Neste.
 4. Klikk på Vis flere gjenopprettingspunkter for å se listen over tidligere gjenopprettingspunkter. Du kan velge ett for å se om programmene er påvirket eller ikke ved å klikke på Skann etter berørte programmer. Klikk på Lukk. Til slutt, velg gjenopprettingspunktet for å avinstallere programmene du trenger i Windows 7.
For å bruke et gjenopprettingsverktøy som Disk Drill, følg disse trinnene:
 1. Last ned og installer programmet
 2. Velg disken din og begynn skanningen
 3. Vent på at prosessen fullføres, og se deretter gjennom filene programmet fant
 4. Velg filer for gjenoppretting og gjenopprett dem
For å installere et avinstallert program på nytt, utfør en systemgjenoppretting. Dette gjenoppretter operativsystemet til et tidligere tidspunkt. Følgende trinn må implementeres for dette:
 1. Klikk på Start, skriv systemgjenoppretting i Start søk-boksen, og klikk deretter på Systemgjenoppretting i listen over programmer.
 2. Hvis du blir bedt om et administratorpassord eller bekreftelse, skriv inn passordet ditt eller klikk Fortsett.
 3. I dialogboksen for Systemgjenoppretting, klikk på Velg et annet gjenopprettingspunkt, og klikk deretter på Neste.
 4. I listen over gjenopprettingspunkter, klikk på et gjenopprettingspunkt som ble opprettet før du begynte å oppleve problemet, og klikk deretter på Neste.
 5. Klikk på Fullfør. Datamaskinen vil starte på nytt, og systemfiler og innstillinger vil bli returnert til den tilstanden de var i da gjenopprettingspunktet ble opprettet. Alternativt kan du finne installasjonsfilene for de avinstallerte programmene dine og installere dem på nytt.
For å vise nylig avinstallerte programmer, åpne Hendelsesviseren:
 1. Skriv inn Hendelsesviser i søkeboksen på oppgavelinjen og åpne den
 2. Naviger til Windows-logger > Program
 3. Sorter listen etter Kilde-kolonnen, deretter rull og vis informasjonshendelsene produsert av 'MsiIntaller'
Når du avinstallerer et program, blir den kjørbare (.exe) filen og installasjonsmappen slettet, sammen med alle innstillinger, registeroppføringer og midlertidige filer programmet brukte. De fleste programmer tillater at du beholder brukerdata under avinstalleringen, så det er best å være oppmerksom i løpet av prosessen. Du kan ikke angre en avinstallasjon uten å installere programmet på nytt. Men, du kan bruke programmer for datagjenoppretting for å hente tilbake spesifikke programfiler og brukerdata.
Avatar photo
Joshua is a technology content writer for 7 Data Recovery. He's been in the content world long enough to understand that less is more. Joshua consistently attempts to deliver complicated technical information in concise and digestible chunks. His hobbies include sports betting, listening to Drake, and re-watching the Office like a hundred times.
Godkjent av
12 års erfaring innen programvareutvikling, databaseadministrasjon og maskinvare-reparasjon.