Hoe herstel je verwijderde programma’s op Windows 10

Avatar photo
Geschreven door
Goedgekeurd door
18

verwijderde apps herstellenProgramma’s de-installeren is een effectieve manier om opslagruimte vrij te maken. Maar wat als je per ongeluk het verkeerde programma de-installeert? Je kunt per ongeluk het .exe-bestand van het programma, of de programmamap verwijderen. Is er een manier om het programma en de bijbehorende bestanden terug te krijgen? Wel, ja. Je kunt de-geïnstalleerde programma’s en de bestanden die ze genereerden, herstellen op Windows 10. Echter, je moet proactief zijn en de instructies in de onderstaande secties zorgvuldig volgen.

Waarom worden programma’s gedeïnstalleerd?

Vaak zijn het de gebruikers—of het nu opzettelijk of onopzettelijk is—die een programma deïnstalleren. Het is echter ook mogelijk dat de programma’s zijn verwijderd zonder dat dit de schuld van de gebruiker was. Door te achterhalen waarom het programma is verwijderd, kun je de relevante maatregelen nemen om het terug te krijgen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom een Windows-programma is verwijderd:

  • 🚨 Per Ongeluk Verwijderen: Vergissingen gebeuren. Je kunt per ongeluk het verkeerde programma de-installeren, het .exe bestand van het programma verwijderen, of de bovenliggende map van het programma wissen. Al deze acties maken het programma ontoegankelijk.
  • 🎁 Einde van Proefperiode: De meeste betaalde programma’s worden geleverd met een gratis proefperiode waarmee je sommige, of alle, functies van het programma gedurende een specifieke tijdsperiode kunt verkennen. Zodra de proefperiode verloopt, verlies je toegang tot het programma. Zelden kan het programma worden gede-installeerd nadat de proefperiode is verlopen.
  • 🕷️ Malware: Virussen en andere malware-infecties zijn een van de belangrijkste oorzaken van gegevensverlies. Zelfs met juiste beveiligingsmaatregelen, is het nog steeds mogelijk dat malware je PC infecteert. Eenmaal binnen kan malware je buitensluiten van je PC, je bestanden wissen, je programma’s de-installeren en je gegevens stelen.
  • 🔔 Windows Update: Windows Updates staan erom bekend dat ze grote mappen wissen en programma’s de-installeren zonder toestemming van de gebruiker. Dit gebeurt meestal bij het upgraden naar een grote nieuwe build van Windows of bij het upgraden van Windows 10 naar Windows 11. Echter, Windows creëert vaak een Herstelpunt voor belangrijke updates, waardoor je eventuele gede-installeerde programma’s kunt herstellen.
  • 🗄️ Opslagruimte Vrijmaken: De Storage Sense-functie op Windows maakt periodiek tijdelijke bestanden en de Prullenbak leeg om opslagruimte vrij te maken. Het leegt de C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Temp map. Terwijl de meeste programma’s niets belangrijks in de Temp map opslaan, doen sommigen dat wel. In een poging om opslagruimte vrij te maken, kan Storage Sense enkele cruciale bestanden van programma’s die afhankelijk zijn van de Temp map verwijderen.

Wat is het verschil tussen het deïnstalleren en verwijderen van een programma?

Er zijn verschillende verschillen tussen het verwijderen en het deleten van een programma. Als je zeker weet dat je een programma niet meer nodig hebt, is het het beste om het te verwijderen. Grijp alleen naar deleten als het verwijderingsproces faalt of om een of andere reden niet beschikbaar is.

Het verwijderen van een programma gebeurt via de Apps & Features sectie in Windows 10, of het deïnstallatiewizard .exe-bestand in de hoofdmap van het programma. Het deïnstalleren van een programma omvat het verwijderen van de kernbestanden van het programma, de bijbehorende instellingen en de Registervermeldingen. Deïnstallatie verwijdert ook de tijdelijke bestanden en afhankelijkheden van het programma. Daarom zorgt het deïnstalleren van een programma ervoor dat het volledig wordt verwijderd, waardoor geen enkele van zijn instellingen en bestanden andere programma’s en Windows-functies kunnen verstoren.een programma deïnstalleren in windows

Sommige gebruikers verwarren vaak het verwijderen met deïnstalleren. Het verwijderen van een programma’s .exe-bestand, bureaubladsnelkoppeling of hoofdmap deïnstalleert het programma niet. Je hebt deze bestanden alleen verwijderd. Ze kunnen worden hersteld via de Prullenbak of met behulp van programma’s van derden voor gegevensherstel. Bovendien blijven de tijdelijke bestanden, instellingen en Register-invoeren van een verwijderd (maar niet gedeïnstalleerd) programma op je pc staan. Vaak kunnen deze resterende instellingen en bestanden de installatie van andere programma’s verstoren.

Dus, hoe beïnvloedt het de-installeren en verwijderen van een programma het proces van gegevensherstel?

Een programma’s deïnstallatie kan niet zomaar ongedaan worden gemaakt. Hoewel je met gespecialiseerde datahersteltools mogelijk alle kernbestanden van het programma kunt terugvinden, zal het programma niet correct functioneren totdat het opnieuw geïnstalleerd is.

In geval van verwijdering kunt u het dataverlies ongedaan maken met behulp van tools van derden of de Prullenbak. Omdat de instellingen van het programma en de registervermeldingen onaangetast bleven, zal het werken zoals het eerder deed.

Hoe kan ik verwijderde programma’s herstellen?

Denk eerst na of u uw gegevensbestanden terug wilt of niet. Als de gegevens voor u niet essentieel zijn en u uw programma’s opnieuw wilt uitvoeren, is de eenvoudigste oplossing om het programma opnieuw te installeren.

Aan de andere kant, als je jouw databestanden wilt herstellen, zijn de zaken iets lastiger. In zo’n geval moet je het .exe-bestand herstellen en de verwijderde bestanden die het programma genereert. Als dit jouw situatie is, hebben we een paar methoden die je kunt proberen.

Methode 1: Systeemherstel gebruiken

Systeemherstel is een functie in Microsoft Windows waarmee gebruikers kunnen terugkeren naar een opgeslagen punt op hun computer. Dit omvat systeembestanden, geïnstalleerde applicaties, het Windows-register en systeeminstellingen. Daardoor kan het worden gebruikt om te herstellen van systeemstoringen of andere problemen. U kunt deze functie ook gebruiken om gedeïnstalleerde programma’s te herstellen.

systeemherstel in windows

Herstelpunten worden gemaakt wanneer u een nieuwe app, driver of Windows-update installeert. Herstellen heeft geen invloed op uw persoonlijke bestanden, maar het zal apps, drivers en updates die geïnstalleerd zijn na het maken van het herstelpunt verwijderen.

Zo kunt u herstellen vanaf een Windows Systeemherstelpunt:

Stap 1. Selecteer de knop “Start” en klik op “Instellingen (het tandwielicoon)”.
toegang krijgen tot instellingen in Windows

Stap 2. Zoek naar Herstel in Windows-instellingen.

Stap 3. Selecteer Herstel > Open Systeemherstel > Volgende.

Stap 4. Kies een herstelpunt dat eerder is dan het deïnstalleren van het programma en klik op Volgende.

systeemherstelproces

Als u geen herstelpunten ziet, kan het zijn dat systeembescherming niet is ingeschakeld (de optie staat standaard aan). Om dit te controleren, gaat u naar het Configuratiescherm, zoekt u naar Herstel en selecteert u vervolgens Herstel> Systeemherstel configureren> Configureren en zorg ervoor dat Systeembescherming inschakelen geselecteerd is.

Vanaf dit moment zal Windows beginnen met het maken van Systeemherstelpunten. Je zult echter niet in staat zijn om je systeem te herstellen naar een ouder punt. In een dergelijk geval is jouw optie het gebruik van gegevensherstelsoftware.

systeemeigenschappen

Methode 2: Gebruik Data Herstel Software

Gegevensherstelprogramma’s van derden maken gegevensherstel snel en toegankelijk voor de gemiddelde gebruiker. Maar er is een overweldigend aantal gegevensherstelprogramma’s op het web, die allemaal beweren de beste te zijn. Dus het is belangrijk om onderzoek te doen bij het kiezen van een programma.

We raden u aan een tool van derden te gebruiken wanneer u probeert gegevens te herstellen uit de %AppData% map die mogelijk verwijderd zijn tijdens Windows Update. Daarnaast zijn gegevenshersteltools een haalbare optie bij het herstellen van specifieke bestanden die onderdeel waren van het gedeïnstalleerde programma (zoals een .exe-bestand).

Voor deze tutorial hebben we gekozen voor Disk Drill. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface en geavanceerde gegevensherstelalgoritme, zorgt Disk Drill ervoor dat uw bestanden zonder enige problemen worden hersteld. Het programma ondersteunt alle belangrijke bestandssystemen en opslagapparaattypes op Windows en macOS. Windows-gebruikers kunnen profiteren van de gratis proefversie van Disk Drill, waarmee ze tot 500 MB aan gegevens gratis kunnen herstellen.

Zo kun je verwijderde of gedeïnstalleerde programma’s herstellen met Disk Drill:

Stap 1. Download en installeer Disk Drill herstelsoftware voor Windows. Geef het de beheerdersrechten wanneer hierom gevraagd wordt. De gratis proefversie stelt je in staat om tot 500 MB aan gegevens gratis te herstellen en geeft je permanent toegang tot de gegevensbeschermingstools die bij de applicatie zijn inbegrepen.

disk drill installatie

Stap 2. Selecteer de schijf die verloren programma’s bevatte uit de lijst die wordt weergegeven in het hoofdvenster van de applicatie. selecteer de schijf uit de lijst

Stap 3. Klik op de Zoeken naar verloren gegevens knop om de scanalgoritmen te starten en uw verwijderde bestanden te vinden.disk drill scan

Stap 4. Wanneer het scanproces is voltooid of u de scan heeft gepauzeerd, kunt u de gedeïnstalleerde programma’s bekijken. Selecteer de programma’s die u wilt herstellen en klik op de Herstellen knop.selecteer de programma's voor herstel

Stap 5. Vervolgens wordt u gevraagd om een opslaglocatie te selecteren om de gegevens op te slaan die Disk Drill aan het herstellen is. Gebruik niet dezelfde schijf die het gegevensverlies heeft ervaren om overschrijven of beschadiging van de bestanden die u wilt herstellen te voorkomen.recover deleted programs

Conclusie

Programma’s die opzettelijk door gebruikers worden verwijderd of onbewust via Windows 10-updates, kunnen worden hersteld. Hoewel verschillende programma’s geen essentiële gegevensbestanden genereren, kunnen sommige bijbehorende bestanden cruciaal zijn voor gebruikers. Als u uw programma’s door een bepaald proces bent kwijtgeraakt, kan dat vervelend zijn, maar er zijn een paar eenvoudige oplossingen.

Uw beste optie om verwijderde programma’s te herstellen is om het systeem te herstellen naar een ouder punt met Systeemherstel, dat uw programma’s en de bijbehorende bestanden zal terugzetten. Als Systeemherstel echter niet actief is, zult u deze methode niet kunnen gebruiken. In dat geval zijn gegevenshersteltools uw beste vriend. Op deze manier kunt u het grootste deel van uw gegevens redden.

Avatar photo
Joshua is a technology content writer for 7 Data Recovery. He's been in the content world long enough to understand that less is more. Joshua consistently attempts to deliver complicated technical information in concise and digestible chunks. His hobbies include sports betting, listening to Drake, and re-watching the Office like a hundred times.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.