Bør du bruke CHKDSK /R eller /F: et detaljert svar

manuviraj
Skrevet av
Godkjent av
215

chkdsk /f /rDe mest vanlige parameterne som brukes i CHKDSK, er /R og /F. De varierer i funksjon og tid tatt for å fullføre. Så, hvilken bør du bruke, CHKDSK /R eller /F? For å hjelpe deg med å bestemme, vil vi beskrive begge parameterne, hvordan de fungerer, og hvordan du kjører CHKDSK-kommandoen effektivt.

Hva er forskjellen mellom /R og /F i CHKDSK?

CHKDSK-kommandoen har flere parametere som kan brukes for å modifisere hva kommandoen gjør og hvordan den fungerer. To av de mest populære er /R og /F, som står for «reparere» og «rette opp,» respektivt. Å reparere og rette opp er synonymer, men ikke i CHKDSK. Den primære forskjellen mellom CHKDSK /F og CHKDSK /R, er typen feil de reparerer.

Parameter /F /R
📋 Beskrivelse Påviser feil og korrupsjon i stasjonens filsystem, som er en indeks av alle filene og mappene på stasjonen din. Hvis vi låner en analogi fra Ask Leo-bloggen, kan du tenke på filsystemet som innholdsfortegnelsen i en bok. /F-parameteren vil sjekke at alle oppføringer er korrekte, leder til de riktige sidene og kapitlene (filer og mapper) og at alle kapitler har en oppføring. CHKDSK /R-kommandoen gjør alt det /F gjør, men den sjekker også helsen til hver fysisk sektor på disken din. Den bestemmer om dataene i hver sektor kan leses. Hvis ikke, merkes de skadede sektorene som «dårlige sektorer,» og hvis tilgjengelig, kalles dedikerte reserve-sektorer inn for å ta plassen til disse dårlige sektorene. Når en sektor er merket som dårlig, brukes den ikke lenger av Windows for å lagre data.
🕒 Tid Tatt Sjekking av hver av diskens sektorer er en omfattende prosess, og CHKDSK /R-kommandoen kan bruke flere timer på å fullføre. Spesielt hvis den oppdager feil og forsøker å reparere dem. /F-parameteren tar sammenligningsvis mindre tid å fullføre. Vanligvis er tiden det tar under en time, men det kan være mer, avhengig av disken og feilene CHKDSK støter på.
❓ Når skal man bruke Hvis du bare legger merke til mindre datakorrupsjon på disken din og det ikke er noen påvirkning på diskens ytelse, er CHKDSK /F et bedre og raskere valg. Hvis du observerer at disken utfører saktere enn vanlig og tilfeldig forsvinning og framdukking av data, kan det være grunnlag for å kjøre CHKDSK /R-kommandoen.

Uavhengig av parameteren du velger, er det best å la CHKDSK-kommandoen kjøre sin gang og ikke slå av PC-en brått.

Hvordan unngå datatap forårsaket av å kjøre CHKDSK-kommandoen

Noen ganger kan kjøring av CHKDSK-kommandoen forårsake datatap. Dette skjer vanligvis når CHKDSK finner dårlige sektorer på disken og forsøker å reparere dem. I utgangspunktet er datatapet kollateralskade når CHKDSK oppdager problemer på disken din og reparerer dem.

Selv om CHKDSK ikke alltid vil slette noen filer mens den reparerer disken, er det fortsatt bedre å være på den sikre siden enn å være lei seg etterpå. Så, her er hvordan du kan unngå datatap forårsaket av å kjøre CHKDSK /R eller CHKDSK /F-kommandoene.

Det første du kan gjøre, er rett og slett å kjøre CHKDSK-kommandoen uten noen parametere. Ved å gjøre det, viser CHKDSK bare statusen til disken, men forsøker ikke å reparere disken. Men, på denne måten tar du faktisk ikke fordel av CHKDSK-verktøyet fordi feilene forblir som de var.Et bedre alternativ er å ta sikkerhetskopi av alle dataene dine på forhånd og deretter kjøre CHKDSK /F eller CHKDSK /R-kommandoene, avhengig av behovene dine. Men, å bare kopiere og lime inn data fra en allerede skadet harddisk kan forverre problemene – og i noen tilfeller kan det være rett og slett umulig. Vi anbefaler at du oppretter et diskbilde av stasjonen og gjenoppretter dataene dine fra diskbildet, ved hjelp av et program du velger.

For denne opplæringen, valgte vi å bruke Disk Drill ettersom den lar deg opprette et diskbilde, samt gjenopprette data fra det, innenfor ett grensesnitt. Den er kompatibel med alle lagringstype enheter, gjenkjenner alle store filsystemer og over 400 filformater. Ved å bruke Disk Drill kan du til og med gjenopprette data hvis stasjonen din ikke har noe filsystem, dvs. den er RAW (CHKDSK fungerer ikke på RAW-stasjoner).

Prosessen med å opprette et diskbilde og gjenopprette data fra det er ganske enkel:

Steg 1: Bruk funksjonen for bit-for-bit-kopi i Disk Drill

 1. Last ned Disk Drill og installer det.
 2. Åpen Disk Drill, og klikk på Stasjonskopiering under Ekstra verktøy.
 3. Velg stasjonen du ønsker å opprette et diskbilde av, og klikk på Bit-for-bit-kopi.Skjerm for stasjonskopiering i Disk Drill.
 4. Velg hvor du ønsker å lagre diskbildet. Merk at diskbildet i bunn og grunn er en mykkopi av hele stasjonen, så sørg for at lagringsstedet har nok ledig plass. Klikk på OK.Vindu for diskbildeparametere i Disk Drill.
 5. Disk Drill vil opprette diskbildet. Prosessen kan ta litt tid, avhengig av størrelsen på stasjonen.

Steg 2: Gjenopprett Data fra Diskbildet

 1. Åpen Disk Drill og gå til fanen Lagringsenheter, under Datarekonstruksjon.
 2. Klikk på Koble til diskbilde, bla gjennom til diskbildet du lagde i forrige seksjon, og dobbeltklikk på det. Det vil bli lagt til som et stasjon med en «Mounted image» etikett i Disk Drill grensesnittet.Koble til et diskbilde-alternativ i Disk Drill.
 3. Velg stasjonens diskbilde og klikk på Søk etter tapte data.Søk etter tapte data-alternativ i Disk Drill.
 4. Klikk på Gjennomgå funnede elementer for å se filene på stasjonen. Du kan også filtrere filene ved å klikke på den relevante filtypen, som (Bilder, Video, Lyd, Dokumenter, Arkiver og Andre).Gjennomgå funnede elementer-skjerm i Disk Drill.
 5. Utvid seksjonen Eksisterende for å vise filer som er tilstede på stasjonen. For å se slettede filer, utvid seksjonene Slettet eller tapt og Rekonstruert.Datarekonstruksjonsseksjoner i Disk Drill.
 6. Velg filene du vil gjenopprette. Disk Drill vil vise en forhåndsvisning av den for øyeblikket valgte filen, men du kan manuelt forhåndsvise filer ved å klikke på øyeikonet ved siden av filnavnet. Klikk på Gjenopprett når du er ferdig med å velge filene.
 7. Liste over gjenopprettelige filer i Disk Drill.Velg et gjenopprettingsmål for filene og klikk Neste.Gjenopprettingsdestinasjons-prompt i Disk Drill.
 8. Disk Drill vil gjenopprette de valgte filene. Du kan gjenopprette opptil 500 MB data gratis på Windows. For ytterligere gjenoppretting, kreves en lisens.

Hvordan kjøre CHKDSK-kommandoen riktig

Det er viktig å velge de riktige parameterne og bruke korrekt syntaks når man kjører CHKDSK-kommandoen.

Slik kjører du CHKDSK-kommandoen riktig:

 1. Søk etter «cmd» i Windows-søk (Windows + S). Høyreklikk på Kommandoprompt > Kjør som administrator.
 2. Skriv chkdsk /f eller chkdsk /r i konsollet og trykk Enter. Du kan også skanne spesifikke partisjoner ved å bruke syntaksen chkdsk X: /f (erstatt X med partisjonsbokstaven, som C:, D:, osv.).
 3. Vent på at CHKDSK-prosessen er fullført. Den tiden det tar for CHKDSK å fullføre, vil avhenge av parameteren du brukte, samt feilene som verktøyet støter på disken.

På stasjoner som er formatert med filsystemet NTFS (Windows’ standard filsystem), kan du bruke parameteren /i for å utføre en mindre grundig sjekk av indeksoppføringene. Dette vil redusere tiden det tar for CHKDSK å fullføre skanningen. Parameteren /c kan også spare tid på bekostning av en mindre detaljert skanning.

Bonus: For å vite hvilke ulike parametre du kan bruke med CHKDSK og det riktige syntaksformat for verktøyet, kan du kjøre kommandoen CHKDSK /? i CMD.

Vanlige problemer ved kjøring av CHKDSK-kommandoen

Mange brukere rapporterer om bestemte problemer når de kjører CHKDSK-kommandoen.

Vi har listet opp noen vanlige nedenfor, og hvordan du kan håndtere dem effektivt:

 • Kan ikke åpne volum for direkte tilgang: Hvis du får denne meldingen når du kjører CHKDSK, indikerer det at du skrev inn feil stasjonsbokstav. Meldingen kan også dukke opp hvis syntaksen var korrekt, men du prøvde å kjøre CHKDSK på en spesifikk mappe i et NTFS-drev. Her, kjør CHKDSK på hele NTFS-disken eller partisjonen, i stedet for en spesifikk mappe på den. Dobbelsjekk stasjonsbokstaven til partisjonen du ønsker å skanne, ved å bruke Windows Utforsker, og deretter kjøre CHKDSK-kommandoen på nytt med riktig stasjonsbokstav.
 • CHKDSK kan ikke kjøre fordi volumet er i bruk av en annen prosess: Du vil få denne meldingen når du forsøker å kjøre CHKDSK på PC-ens interne HDD (som inneholder OS). Windows vil spørre deg om den skal kjøre skanningen når systemet starter på nytt. Trykk Y på denne skjermen og start PC-en på nytt for å kjøre CHKDSK. Du kan også velge å kjøre CHKDSK fra Windows Recovery Environment (WinRE).
 • CHKDSK står fast: CHKDSK tar flere timer og noen ganger til og med en dag å fullføre (på veldig store disker). Så det er sannsynlig at CHKDSK ikke står fast og bare gjør jobben sin. Men hvis du legger merke til at LED-en for harddiskaktivitet ikke blinker i det hele tatt, kan det faktisk hende at CHKDSK har stanset opp. I dette tilfellet, trykk ESC for å stoppe prosessen, og kjør CHKDSK igjen. Hvis problemet gjentar seg, kjør kommandoen sfc /sccanow og deretter kjør CHKDSK-kommandoen.

Konklusjon

Det er viktig å velge riktige parametere for CHKDSK, da det kan spare deg for mye tid. Det hjelper også å unngå å belaste disken på grunn av detaljerte skanninger som ikke var nødvendige i utgangspunktet. Uavhengig av hvilke parametere du bruker, anbefaler vi fortsatt at du tar sikkerhetskopi av viktige data før du kjører CHKDSK-verktøyet.

FAQ

Begge parameterne skanner og reparerer feil på stasjonen din, men /R-parameteren kjører en mer grundig skanning og tar mye lenger tid enn en /F-skanning. Vi anbefaler at du først kjører CHKDSK /F-skanningen og ser om den reparerer stasjonen din. Hvis den ikke gjør det, kan du fortsette med å utføre en CHKDSK /R-skanning.
Ved å kjøre CHKDSK-kommandoen med parametere som /R og /F vil feilene på stasjonen din repareres. Men å kjøre kommandoen uten parametere viser kun tilstanden til disken din, dvs. den vil oppdage feil, men ikke reparere dem.
Det beste alternativet for CHKDSK avhenger av hva slags problem du står overfor på stasjonen. Hvis det er et tilfelle av mindre datakorrupsjon, og du vil utføre en vanlig diskkontroll, er det bedre å velge CHKDSK /F-skanningen. Hvis du ønsker en mer detaljert skanning, bruk CHKDSK /R-kommandoen, men vær forberedt på å vente en stund på at den skal fullføre.
CHKDSK kan skanne stasjonen din (intern eller ekstern) så lenge den har et filsystem som Windows gjenkjenner (den fungerer ikke på RAW-stasjoner). Verktøyet i seg selv er ganske kapabelt og bør reparere eventuelle filsystemfeil og dårlige sektorer den støter på.
manuviraj
Manuviraj Godara er en profesjonell innholdsskriver med over 4 års erfaring i beltet. Hans stadig voksende fascinasjon og erfaring med teknologi driver ham til å skape innhold relatert til datagjenoppretting og forbrukerteknologi.
Godkjent av
12 års erfaring innen programvareutvikling, databaseadministrasjon og maskinvare-reparasjon.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required