Moet u CHKDSK /R of /F gebruiken: een gedetailleerd antwoord

manuviraj
Geschreven door
Goedgekeurd door
220

chkdsk /f /rDe meest gebruikte parameters bij CHKDSK zijn /R en /F. Ze verschillen in functie en tijd die nodig is om te voltooien. Dus, welke moet je gebruiken, CHKDSK /R of /F? Om je te helpen beslissen, zullen we beide parameters beschrijven, hoe ze werken en hoe je het CHKDSK-commando effectief uitvoert.

Wat is het verschil tussen /R en /F in CHKDSK?

Het CHKDSK-commando heeft tal van parameters die gebruikt kunnen worden om te wijzigen wat het commando doet en hoe het werkt. Twee van de populairste zijn /R en /F, die respectievelijk staan voor “fix” (herstellen) en “repair” (repareren). Herstellen en repareren zijn synoniemen, maar niet in CHKDSK. Het primaire verschil tussen CHKDSK /F en CHKDSK /R is het type fouten dat ze herstellen.

Parameter /F /R
📋 Beschrijving Detecteert fouten en corruptie in het bestandssysteem van de schijf, wat een index is van alle bestanden en mappen op je schijf. Met een analogie van de Ask Leo blog, beschouw het bestandssysteem als de inhoudsopgave van een boek. De /F-parameter controleert of alle vermeldingen correct zijn, leiden naar de juiste pagina’s en hoofdstukken (bestanden en mappen), en dat alle hoofdstukken een vermelding hebben. Het CHKDSK /R-commando doet alles wat /F doet, maar controleert ook de gezondheid van elke fysieke sector op je schijf. Het bepaalt of de gegevens in elke sector leesbaar zijn. Zo niet, dan markeert het de beschadigde sectoren als ‘slechte sectoren’ en worden, indien beschikbaar, toegewezen vervangende sectoren opgeroepen om de plaats in te nemen van deze slechte sectoren. Zodra een sector is gemarkeerd als slecht, wordt deze niet meer door Windows gebruikt om gegevens op te slaan.
🕒 Tijd Bijvangst Het controleren van elke sector op de schijf is een langdurig proces, en het CHKDSK /R commando kan meerdere uren in beslag nemen om te voltooien. Vooral als het fouten detecteert en probeert deze te herstellen. Het /F parameter neemt relatief minder tijd in beslag om te voltooien. Meestal is de benodigde tijd minder dan een uur, maar dit kan langer zijn, afhankelijk van de schijf en de fouten die CHKDSK tegenkomt.
❓ Wanneer te Gebruiken Als je alleen kleine datacorruptie op je schijf opmerkt en er geen invloed is op de prestaties van de schijf, is CHKDSK /F een betere en snellere keuze. Als je merkt dat de schijf trager functioneert dan gebruikelijk en data willekeurig verdwijnt en verschijnt, kan dit het CHKDSK /R commando rechtvaardigen.

Ongeacht de parameter die je kiest, is het het beste om het CHKDSK commando zijn gang te laten gaan en je pc niet abrupt uit te schakelen.

Hoe Data Verlies Te Voorkomen Veroorzaakt door het Uitvoeren van het CHKDSK Commando

Soms kan het uitvoeren van het CHKDSK commando leiden tot dataverlies. Dit gebeurt meestal wanneer CHKDSK slechte sectoren op de schijf vindt en probeert deze te repareren. In wezen is dataverlies collaterale schade wanneer CHKDSK problemen op je schijf detecteert en deze herstelt.

Hoewel CHKDSK niet altijd sommige bestanden zal verwijderen terwijl het je schijf herstelt, is het toch beter om liever het zekere voor het onzekere te nemen. Dus hier is hoe je dataverlies kunt voorkomen dat veroorzaakt wordt door het uitvoeren van het CHKDSK /R of CHKDSK /F commando.

Het eerste wat je kunt doen is simpelweg het CHKDSK commando uitvoeren zonder parameters. In dit geval toont CHKDSK alleen de status van de schijf, maar probeert de schijf niet te repareren. Maar op deze manier profiteer je eigenlijk niet van de CHKDSK utility omdat de fouten blijven zoals ze waren.Een beter alternatief is om vooraf al uw gegevens te back-uppen en vervolgens de CHKDSK /F of CHKDSK /R commando’s uit te voeren, afhankelijk van wat u nodig heeft. Maar, simpelweg de gegevens kopiëren en plakken van een reeds beschadigde harde schijf kan de problemen verergeren en in sommige gevallen kan het ronduit onmogelijk zijn. Wij raden u aan een schijfkopie van de schijf te maken en uw gegevens vanuit de schijfkopie te herstellen, met behulp van een programma naar keuze.

Voor deze tutorial hebben we gekozen voor Disk Drill omdat het u toelaat een schijfkopie te maken en gegevens daarvan te herstellen, allemaal binnen een enkele interface. Het is compatibel met alle typen opslagapparaten, herkent alle belangrijke bestandssystemen en meer dan 400 bestandsformaten. Met Disk Drill kunt u zelfs gegevens herstellen als uw schijf geen bestandssysteem heeft, dat wil zeggen, het is RAW (CHKDSK werkt niet op RAW schijven).

Het proces van het maken van een schijfkopie en het herstellen van gegevens daaruit is vrij eenvoudig:

Stap 1: Gebruik de Byte-per-byte Backup functie in Disk Drill

 1. Download Disk Drill en installeer het.
 2. Open Disk Drill en klik op Schijf back-up onder Extra gereedschappen.
 3. Selecteer de schijf waarvan u een schijfkopie wilt maken en klik op Byte-per-byte Backup.Drive backup scherm in Disk Drill.
 4. Kies waar u de schijfkopie wilt opslaan. Let op, de schijfkopie is in wezen een softcopy van de hele schijf, zorg dus dat de opslaglocatie genoeg vrije ruimte heeft. Klik op OK.Schijfkopie parameters venster in Disk Drill.
 5. Disk Drill zal de schijfkopie maken. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de grootte van de schijf.

Stap 2: Herstel gegevens van de schijfkopie

 1. Open Disk Drill en ga naar het tabblad Opslagapparaten, onder Data Herstel.
 2. Klik op Koppel schijfkopie, zoek naar de schijfkopie die je in de vorige sectie hebt gemaakt en dubbelklik erop. Het wordt toegevoegd als een station met het label “Gemonteerde afbeelding” in de Disk Drill-interface.Optie om een schijfkopie te koppelen in Disk Drill.
 3. Selecteer de schijfkopie van het station en klik op Zoeken naar verloren gegevens.Optie om te zoeken naar verloren gegevens in Disk Drill.
 4. Klik op Bekijk gevonden items om de bestanden op het station te bekijken. Je kunt ook door de bestanden filteren door te klikken op het relevante bestandstype (Afbeeldingen, Video, Audio, Documenten, Archieven en Overige).Scherm met gevonden items in Disk Drill.
 5. Expandeer de sectie Bestaand om bestanden te bekijken die momenteel op het station aanwezig zijn. Om verwijderde bestanden te bekijken, expandeer je de secties Verwijderd of verloren en Gereconstrueerd.Dataherstelsecties in Disk Drill.
 6. Selecteer de bestanden die je wilt herstellen. Disk Drill geeft een voorbeeld van het momenteel geselecteerde bestand, maar je kunt handmatig voorbeelden van bestanden bekijken door op het oogicoon naast de bestandsnaam te klikken. Klik op Herstellen als je klaar bent met het selecteren van de bestanden.
 7. Lijst van herstelbare bestanden in Disk Drill.Kies een herstelbestemming voor de bestanden en klik op Volgende.Prompt voor herstelbestemming in Disk Drill.
 8. Disk Drill zal de geselecteerde bestanden herstellen. Op Windows kun je tot 500 MB gegevens gratis herstellen. Voor verder herstel is een licentie vereist.

Hoe je het CHKDSK-commando correct uitvoert

Het kiezen van de juiste parameters en het gebruiken van de correcte syntaxis is belangrijk wanneer je het CHKDSK-commando uitvoert.

Zo voer je het CHKDSK-commando correct uit:

 1. Zoek naar “cmd” in Windows Zoeken (Windows + S). Klik met de rechtermuisknop op Opdrachtprompt > Als administrator uitvoeren.
 2. Type chkdsk /f of chkdsk /r in de console en druk op Enter. Je kunt ook specifieke partities scannen door de syntaxis chkdsk X: /f te gebruiken (vervang X met de letter van de partitie, zoals C:, D:, enz.).
 3. Wacht tot het CHKDSK-proces voltooid is. De tijd die nodig is voor CHKDSK om te voltooien, hangt af van de parameter die je gebruikt hebt, evenals de fouten die het hulpprogramma op de schijf tegenkomt.

Op schijven die zijn geformatteerd met het NTFS-bestandssysteem (het standaard bestandssysteem van Windows), kunt u de /i parameter gebruiken om een minder grondige controle van de indexinvoeren uit te voeren. Dit zal de benodigde tijd voor CHKDSK om de scan te voltooien verkorten. De /c parameter kan ook uw tijd besparen ten koste van een minder gedetailleerde scan.

Bonus: Om de verschillende parameters die u kunt gebruiken met CHKDSK en het correcte syntaxformaat voor het hulpprogramma te kennen, kunt u de opdracht CHKDSK /? uitvoeren in CMD.

Veelvoorkomende problemen bij het uitvoeren van de CHKDSK-opdracht

Veel gebruikers melden bepaalde obstakels tijdens het draaien van de CHKDSK-opdracht.

Hieronder hebben we enkele veelvoorkomende op een rijtje gezet, en hoe u die effectief kunt aanpakken:

 • Kan volume niet openen voor directe toegang: Als u deze melding krijgt bij het uitvoeren van CHKDSK, betekent dit dat u de verkeerde schijfletter hebt ingevoerd. Het bericht kan ook verschijnen als de syntax correct was, maar u probeerde CHKDSK uit te voeren op een specifieke map in een NTFS-schijf. Voer hier CHKDSK uit op de gehele NTFS-schijf of partitie, in plaats van op een specifieke map daarin. Controleer de schijfletter van de partitie die u wilt scannen met behulp van de Windows Verkenner en voer vervolgens de CHKDSK-opdracht opnieuw uit met de juiste schijfletter.
 • CHKDSK kan niet draaien omdat het volume in gebruik is door een ander proces: U krijgt deze melding wanneer u probeert CHKDSK uit te voeren op de interne HDD van de pc (waar het besturingssysteem op staat). Windows zal vragen of het de scan moet uitvoeren wanneer het systeem de volgende keer opnieuw opstart. Druk op Y op dit scherm en herstart uw pc om CHKDSK uit te voeren. U kunt er ook voor kiezen om CHKDSK uit te voeren vanuit de Windows Recovery Environment (WinRE).
 • CHKDSK zit vast: CHKDSK kan meerdere uren en soms zelfs een dag in beslag nemen (op zeer grote schijven). Het is dus waarschijnlijk dat CHKDSK niet vastzit en gewoon aan het werk is. Maar als u merkt dat de LED van de harde schijf helemaal niet knippert, kan het zijn dat CHKDSK wel degelijk vastzit. Druk in dit geval op ESC om het proces te stoppen en voer CHKDSK opnieuw uit. Als het probleem zich herhaalt, voer dan de sfc /scannow opdracht uit en voer daarna de CHKDSK-opdracht uit.

Conclusie

Het kiezen van de juiste parameters voor CHKDSK is belangrijk, aangezien het u veel tijd kan besparen. Het helpt u ook om de schijf niet onnodig te belasten met gedetailleerde scans die niet nodig waren. Ongeacht de parameters die u gebruikt, raden we u nog steeds aan om belangrijke gegevens te back-uppen voordat u het CHKDSK hulpprogramma uitvoert.

FAQ

Beide parameters scannen en herstellen fouten op uw schijf, maar de /R parameter voert een grondigere scan uit en duurt veel langer dan een /F scan. Wij raden u aan eerst de CHKDSK /F scan uit te voeren en te kijken of het uw schijf herstelt. Als dat niet het geval is, kunt u doorgaan met het uitvoeren van de CHKDSK /R scan.
Het uitvoeren van het CHKDSK commando met parameters zoals /R en /F zal de fouten op uw schijf herstellen. Echter, het commando zonder parameters uitvoeren toont alleen de status van uw schijf, dat wil zeggen, het zal fouten detecteren maar niet herstellen.
De beste optie voor CHKDSK is afhankelijk van het soort probleem waarmee u te maken heeft op de schijf. Als het gaat om kleine gegevenscorruptie en u wilt een reguliere schijfcontrole uitvoeren, is het beter om te kiezen voor de CHKDSK /F scan. Als u een meer gedetailleerde scan wilt, gebruik dan de CHKDSK /R opdracht, maar wees bereid om een tijdje te wachten tot het is voltooid.
CHKDSK kan uw schijf (intern of extern) scannen zolang deze een door Windows herkend bestandssysteem heeft (het werkt niet op RAW-schijven). De utility zelf is vrij capabel en zou eventuele bestandssysteemfouten en slechte sectoren die het tegenkomt moeten herstellen.
manuviraj
Manuviraj Godara is een professionele content schrijver met meer dan 4 jaar ervaring op zijn naam. Zijn steeds groeiende fascinatie en ervaring met technologie drijven hem om content te creëren gerelateerd aan dataherstel en consumententechnologie.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required