Käyttäisitkö CHKDSK /R vai /F: yksityiskohtainen vastaus

manuviraj
Kirjoittanut
Hyväksymä.
118

chkdsk /f /rYleisimmin käytetyt parametrit CHKDSK:ssa ovat /R ja /F. Ne eroavat toiminnoltaan ja suoritukseen kuluvalta ajalta. Joten kumpaa sinun tulisi käyttää, CHKDSK /R vai /F? Auttaaksemme sinua päättämään kuvaamme molemmat parametrit, niiden toimintatavat ja miten ajaa CHKDSK-komento tehokkaasti.

Mikä on ero /R:n ja /F:n välillä CHKDSK:ssa?

CHKDSK-komennolla on lukuisia parametreja, joita voidaan käyttää muokkaamaan komennon toimintaa ja sen toimivuutta. Kaksi suosituinta ovat /R ja /F, jotka tarkoittavat ”korjaa” ja ”korjaus”, vastaavasti. Korjaa ja korjaus ovat synonyymejä, mutta ei CHKDSK:ssa. Keskeinen ero CHKDSK /F:n ja CHKDSK /R:n välillä on virheiden tyyppi, joita ne korjaavat.

Parametri /F /R
📋 Kuvaus Havaitsee virheitä ja korruptiota aseman tiedostojärjestelmässä, joka on indeksi kaikista aseman tiedostoista ja kansioista. Lainaten vertausta Ask Leo -blogista, ajattele tiedostojärjestelmää kirjan sisällysluettelona. /F-parametri tarkistaa, että kaikki merkinnät ovat oikein, johtavat oikeille sivuille ja lukuille (tiedostot ja kansiot), ja että kaikilla luvuilla on merkintä. CHKDSK /R -komento tekee kaiken, mitä /F tekee, mutta se tarkistaa myös kunkin fyysisen sektorin terveyden asemallasi. Se määrittää, onko jokaisen sektorin tiedot luettavissa. Ellei, se merkitsee vahingoittuneet sektorit ”pahoiksi sektoreiksi” ja, jos saatavilla, käytettävissä olevat varasektorit kutsutaan korvaamaan nämä pahat sektorit. Kun sektori on merkitty pahaksi, Windows ei enää käytä sitä tietojen tallentamiseen.
🕒 Aika Kulunut Kunkin aseman sektorien tarkistaminen on työläs prosessi, ja CHKDSK /R -komento voi kestää useita tunteja. Erityisesti jos se havaitsee virheitä ja yrittää korjata ne. /F-parametri vie suhteellisesti vähemmän aikaa suorittaa. Yleensä aika on alle tunti, mutta se voi olla pidempi, riippuen asemasta ja virheistä, joita CHKDSK kohtaa.
❓ Milloin käyttää Jos huomaat vain pieniä tiedonkorruptioita asemassasi eikä levyaseman suorituskykyyn ollut vaikutusta, CHKDSK /F on parempi ja nopeampi valinta. Jos huomaat aseman toimivan tavallista hitaammin ja satunnaista tietojen katoamista ja ilmestymistä, se voi olla peruste CHKDSK /R -komennon käytölle.


Riippumatta valitsemastasi parametrista, on parasta antaa CHKDSK-komennon suorittaa tehtävänsä loppuun ja olla sammuttamatta PC:täsi äkillisesti.

Kuinka välttää CHKDSK-komennon suorittamisesta johtuva tietojen menetys


Joskus CHKDSK-komennon suorittaminen voi aiheuttaa tietojen menetystä. Tämä tapahtuu yleensä, kun CHKDSK löytää asemalta huonoja sektoreita ja yrittää korjata ne. Käytännössä tietojen menetys on välillinen vahinko, kun CHKDSK havaitsee ongelmia asemallasi ja korjaa ne.

Vaikka CHKDSK ei aina poista joitakin tiedostoja asemaasi korjatessaan, on silti parempi olla varovainen kuin katua jälkikäteen. Joten tässä on, miten voit välttää tietojen menetyksen CHKDSK /R tai CHKDSK /F -komentojen suorittamisen yhteydessä.

Ensimmäinen asia, minkä voit tehdä, on yksinkertaisesti suorittaa CHKDSK-komento ilman parametreja. Näin CHKDSK ainoastaan näyttää aseman tilan, mutta ei yritä korjata sitä. Mutta tällä tavoin, et itse asiassa hyödy CHKDSK-työkalusta, koska virheet pysyvät ennallaan.Parempi vaihtoehto on varmuuskopioida kaikki tietosi etukäteen ja suorittaa sitten CHKDSK /F- tai CHKDSK /R -komennnot tarpeidesi mukaan. Mutta, pelkästään tietojen kopioiminen ja liittäminen jo vahingoittuneelta kovalevyltä voi pahentaa sen ongelmia – ja joissakin tapauksissa se voi olla suorastaan mahdotonta. Suosittelemme luomaan levyn kuvan asemasta ja palauttamaan tietosi levyn kuvasta käyttämällä valitsemaasi ohjelmaa.

Tähän opastukseen valitsimme käyttöön Disk Drill:n, koska se antaa sinun luoda levykuvan sekä palauttaa tiedot siitä, yhdessä ja samassa käyttöliittymässä. Se on yhteensopiva kaikkien tallennuslaitteiden kanssa, tunnistaa kaikki tärkeimmät tiedostojärjestelmät ja yli 400 tiedostomuotoa. Käyttämällä Disk Drillia voit jopa palauttaa tietoja, jos asemallasi ei ole tiedostojärjestelmää, eli se on RAW (CHKDSK ei toimi RAW-asemilla).

Levykuvan luomisen ja siitä tiedon palauttamisen prosessi on melko suoraviivaista:

Vaihe 1: Käytä Disk Drillissä Tavu-tavulta-varmuuskopiointiominaisuutta

 1. Lataa Disk Drill ja asenna se.
 2. Avaa Disk Drill ja napsauta Levyvarmuuskopio Extra tools -kohdan alla.
 3. Valitse asema, josta haluat luoda levykuvan, ja napsauta Tavu-tavulta-varmuuskopio.Levyvarmuuskopionäyttö Disk Drillissä.
 4. Valitse, minne haluat tallentaa levykuvan. Huomaa, että levykuva on käytännössä pehmeä kopio koko asemasta, joten varmista, että tallennuskohteessa on tarpeeksi vapaata tilaa. Napsauta OK.Levykuvaparametrien ikkuna Disk Drillissä.
 5. Disk Drill luo levykuvan. Prosessi voi kestää jonkin aikaa, riippuen aseman koosta.

Vaihe 2: Palauta tiedot levykuvasta

 1. Avaa Disk Drill ja siirry Tallennuslaitteet-välilehteen, Data Recovery -kohdan alla.
 2. Napsauta Liitä levykuva, etsi edellisessä osassa luomasi levykuva ja kaksoisnapsauta sitä. Se lisätään asemaksi ”Mounted image” -tekstillä Disk Drill -käyttöliittymään.Liitä levykuva -vaihtoehto Disk Drillissä.
 3. Valitse aseman levykuva ja napsauta Etsi kadonneita tietoja.Etsi kadonneita tietoja -vaihtoehto Disk Drillissä.
 4. Napsauta Tarkastele löydettyjä kohteita nähdäksesi tiedostot asemalla. Voit suodattaa tiedostoja myös napsauttamalla asianmukaista tiedostotyyppiä (Kuvat, Video, Audio, Dokumentit, Arkistot ja Muut).Tarkastele löydettyjä kohteita -näkymä Disk Drillissä.
 5. Laajenna Olemassa olevat -osio nähdäksesi tiedostot, jotka ovat tällä hetkellä asemalla. Jos haluat nähdä poistetut tiedostot, laajenna Poistetut tai kadonneet ja Uudelleenrakennetut -osioiden tiedostot.Tietojen palautusosiot Disk Drillissä.
 6. Valitse palautettavat tiedostot. Disk Drill näyttää esikatselun parhaillaan valitusta tiedostosta, mutta voit manuaalisesti esikatsella tiedostoja napsauttamalla silmäkuvaketta tiedostonimen vieressä. Napsauta Palauta, kun olet valinnut tiedostot.
 7. Luettelo palautettavista tiedostoista Disk Drillissä.Valitse palautettavien tiedostojen kohde ja napsauta Seuraava.Palautuskohteen kehote Disk Drillissä.
 8. Disk Drill palauttaa valitut tiedostot. Windowsilla voit palauttaa ilmaiseksi jopa 500 MB tietoja. Lisäpalautuksiin tarvitset lisenssin.

Kuinka suorittaa CHKDSK-komento oikein

Oikeiden parametrien valinta ja oikean syntaksin käyttö on tärkeää, kun suoritat CHKDSK-komentoa.

Tässä on ohjeet CHKDSK-komennon oikeaan suoritukseen:

 1. Etsi “cmd” Windows Hausta (Windows + S). Napsauta oikealla Komentokehote > Suorita järjestelmänvalvojana.
 2. Kirjoita konsoliin chkdsk /f tai chkdsk /r ja paina Enter. Voit myös skannata tiettyjä osioita käyttämällä syntaksia chkdsk X: /f (korvaa X osion kirjaimella, kuten C:, D:, jne.).
 3. Odot, kunnes CHKDSK-prosessi valmistuu. CHKDSK-prosessin suorittamiseen kuluva aika riippuu käyttämästäsi parametrista ja levyllä olevista virheistä, joita työkalu kohtaa.

NTFS-tiedostojärjestelmällä alustetuilla asemilla (Windowsin oletustiedostojärjestelmä) voit käyttää /i-parametria suorittamaan vähemmän perusteellisen indeksitietueiden tarkistuksen. Tämä lyhentää aikaa, joka CHKDSK:n suorittamiseen kuluu. Myös /c-parametri voi säästää aikaasi, mutta kustannuksena on vähemmän yksityiskohtainen tarkistus.

Vinkki: Jos haluat tietää eri parametrit, joita voit käyttää CHKDSK:n kanssa ja oikean syntaksimuodon apuohjelmalle, voit suorittaa CHKDSK /?-komennon CMD:ssä.

Yleiset ongelmat CHKDSK-komennon suorittamisessa

Monet käyttäjät ilmoittavat kohtaavansa tiettyjä hankaluuksia CHKDSK-komennon suorittamisen aikana.

Olemme listanneet alla joitakin yleisiä ongelmia ja kuinka voit käsitellä niitä tehokkaasti:

 • Volyymiä ei voi avata suoraa pääsyä varten: Jos saat tämän viestin suorittaessasi CHKDSK:ta, se viittaa siihen, että syötit väärän aseman kirjaimen. Viesti voi myös tulla esiin, jos syntaksi oli oikein, mutta yritit suorittaa CHKDSK:n tiettyyn kansioon NTFS-asemalla. Tässä tapauksessa suorita CHKDSK koko NTFS-asemalla tai osiolla, ei tietyn kansion sisällä. Tarkista käyttämäsi osion aseman kirjain Windowsin Resurssienhallinnasta ja suorita sitten CHKDSK-komento uudelleen oikean aseman kirjaimen kanssa.
 • CHKDSK ei voi suorittaa, koska volyymi on toisen prosessin käytössä: Tämän viestin saat, kun yrität suorittaa CHKDSK:ta PC:n sisäisellä HDD:llä (jossa on käyttöjärjestelmä). Windows kysyy, pitäisikö se suorittaa tarkistus seuraavan järjestelmän käynnistyksen yhteydessä. Paina Y tässä ruudussa ja käynnistä tietokoneesi uudelleen suorittaaksesi CHKDSK:n. Voit myös valita suorittaa CHKDSK:n Windowsin palautusympäristössä (WinRE).
 • CHKDSK on jumissa: CHKDSK:n suorittaminen voi kestää useita tunteja ja joskus jopa päivän (erittäin suurilla asemilla). Joten on todennäköistä, että CHKDSK ei ole jumissa ja se on vain tekemässä tehtäväänsä. Mutta, jos huomaat, että kiintolevyn LED ei vilku lainkaan, CHKDSK saattaa todella olla jumissa. Tässä tapauksessa paina ESC lopettaaksesi prosessin ja suorita CHKDSK uudelleen. Jos ongelma toistuu, suorita sfc /scannow-komento ja sitten suorita CHKDSK-komento.

Yhteenveto

Oikeiden parametrien valinta CHKDSK:lle on tärkeää, koska se voi säästää paljon aikaasi. Se auttaa myös välttämään aseman rasittamista yksityiskohtaisilla tarkistuksilla, jotka eivät olleet tarpeen alun perinkään. Käytitpä mitä parametreja tahansa, suosittelemme silti tärkeiden tietojen varmuuskopioimista ennen CHKDSK-apuohjelman suorittamista.

UKK

Molemmat parametrit skannaavat ja korjaavat asemasi virheitä, mutta /R-parametri suorittaa perusteellisemman skannauksen ja vie paljon enemmän aikaa kuin /F-skannaus. Suosittelemme, että suoritat ensin CHKDSK /F -skannauksen ja katsot korjaako se asemasi. Jos se ei korjaa, voit edetä suorittamaan CHKDSK /R -skannauksen.
CHKDSK-komennon suorittaminen parametreilla kuten /R ja /F korjaa asemasi virheet. Kuitenkin, komennon suorittaminen ilman parametreja näyttää vain levyn tilan, eli se havaitsee virheet mutta ei korjaa niitä.
Paras vaihtoehto CHKDSK:lle riippuu ongelmasta, jota kohtaat asemassa. Jos kyseessä on pieni datan korruptoituminen ja haluat suorittaa säännöllisen levyn tarkistuksen, on parempi valita CHKDSK /F -skannaus. Jos haluat yksityiskohtaisemman skannauksen, käytä CHKDSK /R -komentoa, mutta varaudu odottamaan jonkin aikaa sen valmistumista.
CHKDSK voi skannata asemasi (sisäisen tai ulkoisen), kunhan sillä on Windowsin tunnistama tiedostojärjestelmä (se ei toimi RAW-asemilla). Työkalu itse on melko kykeneväinen ja sen pitäisi korjata kaikki tiedostojärjestelmävirheet ja huonot sektorit, joita se kohtaa.
manuviraj
Manuviraj Godara on ammattitaitoinen sisällöntuottaja, jolla on yli 4 vuoden kokemus alalta. Hänen jatkuvasti kasvava kiinnostuksensa ja kokemuksensa teknologiaan innostaa häntä tuottamaan sisältöä tietojen palautukseen ja kuluttajateknologiaan liittyen. Voit myös löytää hänen töitään sivustoilta MakeUseOf.com ja HandyRecovery.
Hyväksymä.
12 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä, tietokannan hallinnasta ja laitteistokorjauksesta.