Bör du använda CHKDSK /R eller /F: ett detaljerat svar

manuviraj
Skriven av
Godkänd av
111

chkdsk /f /rDe vanligaste parametrarna som används i CHKDSK är /R och /F. De skiljer sig åt i funktion och den tid det tar att slutföra. Så vilken bör du använda, CHKDSK /R eller /F? För att hjälpa dig att välja kommer vi att beskriva båda parametrarna, hur de fungerar och hur man kör CHKDSK-kommandot effektivt.

Vad är skillnaden mellan /R och /F i CHKDSK?

CHKDSK-kommandot har många parametrar som kan användas för att modifiera vad kommandot gör och hur det fungerar. Två av de mest populära är /R och /F, som står för ”fixa” respektive ”reparera”. Fixa och reparera är synonymer, men inte i CHKDSK. Den primära skillnaden mellan CHKDSK /F och CHKDSK /R är typen av fel de åtgärdar.

Parameter /F /R
📋 Beskrivning Identifierar fel och korruption i enhetens filsystem, som är ett index över alla filer och mappar på din enhet. För att låna en analogi från Ask Leo bloggen, tänk på filsystemet som innehållsförteckningen i en bok. /F-parametern kontrollerar att alla poster är korrekta, leder till rätt sidor och kapitel (filer och mappar), och att alla kapitel har en post. CHKDSK /R-kommandot gör allt som /F gör, men det kontrollerar också hälsan för varje fysisk sektor på din disk. Det avgör om data på varje sektor är läsbar. Om inte, märks de skadade sektorerna som ”dåliga sektorer” och, om tillgängligt, kallas dedikerade reservsektorer på att ta platsen för dessa dåliga sektorer. När en sektor märks som dålig används den inte längre av Windows för att lagra data.
🕒 Tid som tagits Att kontrollera varje sektor på enheten är en mödosam process, och kommandot CHKDSK /R kan ta flera timmar att slutföra. Speciellt om det upptäcker fel och försöker åtgärda dem. Parametern /F tar jämförelsevis mindre tid att slutföra. Vanligtvis tar det under en timme, men det kan vara längre beroende på enheten och de fel CHKDSK stöter på.
❓ När ska man använda Om du bara märker en mindre datakorruption på din enhet och det inte påverkar enhetens prestanda, är CHKDSK /F ett bättre och snabbare alternativ. Om du observerar att enheten presterar långsammare än vanligt och slumpmässiga försvinnanden och uppkomster av data, kan det motivera användning av CHKDSK /R-kommandot.


Oavsett vilken parameter du väljer är det bäst att låta CHKDSK-kommandot köra klart och inte stänga av din dator plötsligt.

Hur man undviker datalos caused av att köra CHKDSK-kommandot


Ibland kan körning av CHKDSK-kommandot orsaka datalos. Detta händer vanligtvis när CHKDSK hittar dåliga sektorer på enheten och försöker reparera dem. I grund och botten är datalos kollateralskada när CHKDSK upptäcker problem på din enhet och åtgärdar dem.

Även om CHKDSK inte alltid kommer att ta bort några filer när den lagar din enhet, är det ändå bättre att vara försiktig än att ångra sig. Så här är hur du kan undvika datalos orsakad av att köra CHKDSK /R eller CHKDSK /F-kommandona.

Det första du kan göra är att helt enkelt köra CHKDSK-kommandot utan några parametrar. Om du gör så visar CHKDSK endast enhetens status men försöker inte att reparera enheten. Men på detta sätt utnyttjar du inte faktiskt CHKDSK-verktyget eftersom felen förblir som de var.Ett bättre alternativ är att först säkerhetskopiera alla dina data och sedan köra kommandona CHKDSK /F eller CHKDSK /R, beroende på dina behov. Men att enbart kopiera och klistra in data från en redan skadad hårddisk kan förvärra dess problem – och i vissa fall kan det vara helt omöjligt. Vi rekommenderar att du skapar en diskavbild av enheten och återställer dina data från diskavbilden med hjälp av ett program du väljer.

För den här guiden valde vi att använda Disk Drill eftersom det låter dig skapa en diskavbild samt återställa data från den i ett och samma gränssnitt. Det är kompatibelt med alla typer av lagringsenheter, känner igen alla större filsystem och över 400 filformat. Med Disk Drill kan du till och med återställa data om din enhet inte har något filsystem, det vill säga den är RAW (CHKDSK fungerar inte på RAW-enheter).

Processen för att skapa en diskavbild och återställa data från den är ganska enkel:

Steg 1: Använd funktionen Byte-för-Byte Backup i Disk Drill

 1. Ladda ner Disk Drill och installera det.
 2. Öppna Disk Drill och klicka på Drive backup under Extra tools.
 3. Välj enheten som du vill skapa en diskavbild av och klicka på Byte-to-byte Backup.Drive backup screen in Disk Drill.
 4. Välj vart du vill spara diskavbilden. Notera att diskavbilden i huvudsak är en mjuk kopia av hela enheten, så se till att sparmålet har tillräckligt med ledigt utrymme. Klicka på OK.Fönster för diskavbildsparametrar i Disk Drill.
 5. Disk Drill kommer att skapa diskavbilden. Processen kan ta lite tid, beroende på enhetens storlek.

Steg 2: Återställ data från diskavbilden

 1. Öppna Disk Drill och gå till fliken Storage Devices, under Data Recovery.
  1. Klicka på Bifoga diskavbildning, leta reda på diskavbildningen du skapade i föregående avsnitt och dubbelklicka på den. Den kommer att läggas till som en enhet med etiketten ”Monterad avbildning” i Disk Drills gränssnitt.Alternativ för att bifoga en diskavbildning i Disk Drill.
  2. Välj enhetens diskavbildning och klicka på Sök efter förlorad data.Alternativ för att söka efter förlorad data i Disk Drill.
  3. Klicka på Granska funna objekt för att visa filerna på enheten. Du kan även filtrera filerna genom att klicka på den relevanta filtypen också (Bilder, Video, Audio, Dokument, Arkiv och Annat).Skärm för att granska funna objekt i Disk Drill.
  4. Expandera avsnittet Befintlig för att visa filer som för närvarande finns på enheten. För att visa raderade filer, expandera avsnitten Raderade eller förlorade och Återskapade.Dataåterställningsavsnitt i Disk Drill.
  5. Välj de filer du vill återställa. Disk Drill kommer att visa en förhandsvisning av den aktuellt valda filen, men du kan manuellt förhandsgranska filer genom att klicka på ögonikonen intill filnamnet. Klicka på Återställ när du är klar med att välja filer.
  6. Lista över återställningsbara filer i Disk Drill.Välj ett återställningsmål för filerna och klicka på Nästa.Dialog för återställningsmål i Disk Drill.
  7. Disk Drill kommer att återställa de valda filerna. Du kan återställa upp till 500 MB data gratis på Windows. För ytterligare återställning krävs en licens.

  Hur man korrekt kör CHKDSK-kommandot

  Det är viktigt att välja lämpliga parametrar och använda korrekt syntax när du kör CHKDSK-kommandot.

  Så här kör du kommandot CHKDSK korrekt:

  1. Sök efter ”cmd” i Windows Sök (Windows + S). Högerklicka på Kommandotolken > Kör som administratör.
  2. Skriv in chkdsk /f eller chkdsk /r i konsolen och tryck Enter. Du kan också skanna specifika partitioner genom att använda syntaxen chkdsk X: /f (byt ut X mot partitionsbokstaven, såsom C:, D:, osv.).
  3. Vänta tills CHKDSK-processen är klar. Hur lång tid CHKDSK tar att slutföra beror på vilken parameter du använt, samt de fel som verktyget stöter på disken.

  På enheter som har formaterats med filsystemet NTFS (Windows standard filsystem), kan du använda parametern /i för att utföra en mindre noggrann kontroll av indexposter. Detta kommer att minska den tid det tar för CHKDSK att slutföra skanningen. Parametern /c kan också spara din tid på bekostnad av en mindre detaljerad skanning.

  Bonus: För att få reda på de olika parametrarna du kan använda med CHKDSK och det korrekta syntaxformatet för verktyget, kan du köra kommandot CHKDSK /? i CMD.

  Vanliga problem vid körning av kommandot CHKDSK

  Många användare rapporterar om vissa problem när de kör kommandot CHKDSK.

  Vi har listat några vanliga nedan och hur du kan hantera dem effektivt:

  • Kan inte öppna volymen för direktåtkomst: Om du får detta meddelande när du kör CHKDSK beror det på att du angett fel enhetsbokstav. Meddelandet kan också visas om syntaxen var korrekt, men du försökte köra CHKDSK på en specifik mapp på en NTFS-enhet. Här ska du köra CHKDSK på hela NTFS-enheten eller partitionen, istället för en specifik mapp i den. Dubbelkolla enhetsbokstaven för partitionen du vill skanna, med hjälp av Windows Explorer, och kör sedan om CHKDSK-kommandot med den rätta enhetsbokstaven.
  • CHKDSK kan inte köras eftersom volymen används av en annan process: Du får detta meddelande när du försöker köra CHKDSK på PC:ns interna HDD (som innehåller OS). Windows kommer att fråga dig om det ska köra skanningen nästa gång systemet startar om. Tryck på Y på denna skärm och starta om din dator för att köra CHKDSK. Du kan också välja att köra CHKDSK från Windows Recovery Environment (WinRE).
  • CHKDSK är fast: CHKDSK tar flera timmar och ibland till och med en dag att slutföra (på mycket stora enheter). Så, det är troligt att CHKDSK inte är fast utan bara gör sitt jobb. Men, om du märker att hårddiskens LED inte blinkar alls, kan CHKDSK faktiskt vara fast. I det här fallet, tryck ESC för att stoppa processen och kör CHKDSK igen. Om problemet upprepas, kör kommandot sfc /sccanow och kör sedan CHKDSK-kommandot.

  Slutsats

  Att välja rätt parametrar för CHKDSK är viktigt, eftersom det kan spara dig mycket tid. Det hjälper också att undvika att belasta enheten på grund av detaljerade skanningar som inte var nödvändiga från början. Oavsett vilka parametrar du använder, rekommenderar vi fortfarande att du säkerhetskopierar viktiga data innan du kör CHKDSK-verktyget.

  FAQ

  Båda parametrarna skannar och åtgärdar fel på din enhet, men /R-parametern utför en mer grundlig skanning och tar mycket längre tid än en /F-skanning. Vi rekommenderar att du först kör CHKDSK /F-skanningen och ser om den åtgärdar din enhet. Om den inte gör det kan du fortsätta att utföra en CHKDSK /R-skanning.
  Att köra CHKDSK-kommandot med parametrar som /R och /F kommer att åtgärda felen på din enhet. Om du dock kör kommandot utan några parametrar kommer det endast att visa status för din disk, dvs. den kommer att upptäcka fel men inte åtgärda dem.
  Det bästa alternativet för CHKDSK beror på vilken typ av problem du har på enheten. Om det är en fråga om mindre datakorruption, och du vill utföra en vanlig diskanalys, är det bättre att använda CHKDSK /F-skanningen. Om du vill ha en mer detaljerad skanning, använd CHKDSK /R-kommandot, men var beredd på att vänta ett tag på att den ska bli klar.
  CHKDSK kan skanna din enhet (intern eller extern) så länge den har ett av Windows igenkänt filsystem (den fungerar inte på RAW-enheter). Verktyget i sig är ganska kraftfullt och bör åtgärda eventuella filsystemsfel och dåliga sektorer det stöter på.
manuviraj
Manuviraj Godara är en professionell innehållsskribent med över 4 års erfarenhet. Hans ständigt växande fascination och erfarenhet av teknik driver honom att skapa innehåll relaterat till dataåterställning och konsumentteknologi. Du kan också hitta hans arbete på MakeUseOf.com och HandyRecovery.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och reparation av hårdvara.