Πρέπει Να Χρησιμοποιήσετε το CHKDSK /R ή /F: Μια Αναλυτική Απάντηση

manuviraj
Γραμμένο από
Εγκρίθηκε από
119

chkdsk /f /rΟι πιο κοινές παράμετροι που χρησιμοποιούνται στην εντολή CHKDSK είναι οι /R και /F. Διαφέρουν τόσο στη λειτουργία τους όσο και στον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθούν. Έτσι, ποια πρέπει να χρησιμοποιήσετε, τη CHKDSK /R ή τη /F; Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε, θα περιγράψουμε και τις δύο παραμέτρους, πως λειτουργούν και πώς να τρέξετε αποτελεσματικά την εντολή CHKDSK.

Ποια είναι η Διαφορά Μεταξύ /R και /F στο CHKDSK;

Η εντολή CHKDSK έχει πολλές παραμέτρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροποποιήσουν τι κάνει η εντολή και πως λειτουργεί. Δύο από τις πιο δημοφιλείς είναι οι /R και /F, που σημαίνουν “διόρθωση” και “επισκευή” αντίστοιχα. Διόρθωση και επισκευή είναι συνώνυμα, αλλά όχι στο CHKDSK. Η βασική διαφορά μεταξύ CHKDSK /F και CHKDSK /R είναι ο τύπος των σφαλμάτων που διορθώνουν.

Παράμετρος /F /R
📋 Περιγραφή Ανιχνεύει σφάλματα και διαφθορές στο σύστημα αρχείων του δίσκου, το οποίο είναι ένα ευρετήριο όλων των αρχείων και φακέλων στο δίσκο σας. Χρησιμοποιώντας μια αναλογία από το ιστολόγιο Ask Leo, σκεφτείτε το σύστημα αρχείων σαν τον Πίνακα Περιεχομένων ενός βιβλίου. Η παράμετρος /F θα ελέγξει ότι όλες οι καταχωρήσεις είναι σωστές, οδηγούν στις σωστές σελίδες και κεφάλαια (αρχεία και φάκελοι), και ότι όλα τα κεφάλαια έχουν μια καταχώρηση. Η εντολή CHKDSK /R κάνει όλα όσα κάνει η /F, αλλά επίσης ελέγχει την υγεία κάθε φυσικού τομέα στον δίσκο σας. Καθορίζει αν τα δεδομένα σε κάθε τομέα είναι αναγνώσιμα. Αν όχι, επισημαίνει τους κατεστραμμένους τομείς ως “κακούς τομείς” και, αν υπάρχουν διαθέσιμοι, αφιερωμένοι εφεδρικοί τομείς καλούνται να πάρουν τη θέση αυτών των κακών τομέων. Αφού ένας τομέας σημειωθεί ως κακός, δεν χρησιμοποιείται πλέον από τα Windows για την αποθήκευση δεδομένων.
🕒 Χρόνος Απαιτούμενος Ο έλεγχος κάθε τομέα του δίσκου είναι μια αγγαρεία, και η εντολή CHKDSK /R μπορεί να πάρει αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί. Ειδικά αν ανιχνεύσει σφάλματα και προσπαθήσει να τα διορθώσει. Η παράμετρος /F απαιτεί σχετικά λιγότερο χρόνο για ολοκλήρωση. Συνήθως ο απαιτούμενος χρόνος είναι κάτω από μία ώρα, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο, ανάλογα με τον δίσκο και τα σφάλματα που συναντά το CHKDSK.
❓ Πότε να το Χρησιμοποιήσετε Αν παρατηρήσετε μόνο μικρή διαφθορά δεδομένων στον δίσκο σας και δεν υπάρχει επίπτωση στην απόδοση του δίσκου, το CHKDSK /F είναι μια καλύτερη και γρηγορότερη επιλογή. Αν παρατηρήσετε ότι ο δίσκος λειτουργεί πιο αργά από το συνηθισμένο και τυχαία εξαφάνιση και εμφάνιση δεδομένων, αυτό μπορεί να δικαιολογεί τη χρήση της εντολής CHKDSK /R.


Ανεξάρτητα από την παράμετρο που θα επιλέξετε, είναι καλύτερο να αφήσετε την εντολή CHKDSK να ολοκληρώσει τη διαδικασία της και να μην κλείσετε απότομα τον υπολογιστή σας.

Πώς να Αποφύγετε την Απώλεια Δεδομένων Που Προκαλείται από την Εκτέλεση της Εντολής CHKDSK


Μερικές φορές, η εκτέλεση της εντολής CHKDSK μπορεί να προκαλέσει απώλεια δεδομένων. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν το CHKDSK βρίσκει κακούς τομείς στον δίσκο και προσπαθεί να τους επιδιορθώσει. Ουσιαστικά, η απώλεια δεδομένων είναι παράπλευρη ζημιά όταν το CHKDSK ανιχνεύει θέματα στον δίσκο σας και τα διορθώνει.

Αν και το CHKDSK δεν θα διαγράψει πάντα κάποια αρχεία κατά τη διόρθωση του δίσκου σας, είναι πάντα καλύτερο να είστε ασφαλείς παρά μετανιωμένοι. Έτσι, ιδού πώς μπορείτε να αποφύγετε την απώλεια δεδομένων που προκαλείται από την εκτέλεση των εντολών CHKDSK /R ή CHKDSK /F.

Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι απλά να εκτελέσετε την εντολή CHKDSK χωρίς καμία παράμετρο. Κάνοντας αυτό, το CHKDSK απλώς εμφανίζει την κατάσταση του δίσκου, αλλά δεν προσπαθεί να τον επισκευάσει. Ωστόσο, έτσι δεν αξιοποιείτε πραγματικά το εργαλείο CHKDSK, επειδή τα σφάλματα παραμένουν ως έχουν.Μια καλύτερη εναλλακτική είναι να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων σας προτού και στη συνέχεια να εκτελέσετε τις εντολές CHKDSK /F ή CHKDSK /R, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ωστόσο, απλώς αντιγράφοντας και επικολλώντας τα δεδομένα από έναν ήδη κατεστραμμένο σκληρό δίσκο μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματά του–και, σε κάποιες περιπτώσεις, θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα αδύνατο. Σας συνιστούμε να δημιουργήσετε μια εικόνα δίσκου του σκληρού δίσκου και να ανακτήσετε τα δεδομένα σας από την εικόνα δίσκου, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα της επιλογής σας.

Για αυτό τον οδηγό, επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το Disk Drill καθώς σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια εικόνα δίσκου καθώς και να ανακτήσετε δεδομένα από αυτή, μέσα από μια ενιαία διεπαφή. Είναι συμβατό με όλους τους τύπους συσκευών αποθήκευσης, αναγνωρίζει όλα τα κύρια αρχεία συστημάτων και πάνω από 400 μορφές αρχείων. Χρησιμοποιώντας το Disk Drill μπορείτε ακόμη και να ανακτήσετε δεδομένα αν ο δίσκος σας δεν έχει σύστημα αρχείων, δηλαδή, είναι RAW (το CHKDSK δεν λειτουργεί σε RAW δίσκους).

Η διαδικασία δημιουργίας μιας εικόνας δίσκου και ανάκτησης δεδομένων από αυτήν είναι αρκετά απλή:

Βήμα 1: Χρησιμοποιήστε τη Δυνατότητα Δημιουργίας Αντίγραφου Δεδομένων Δυφιο-σε-Δυφιο στο Disk Drill

 1. Κατεβάστε το Disk Drill και εγκαταστήστε το.
 2. Ανοίξτε το Disk Drill και κάντε κλικ στο Αντίγραφο δίσκου κάτω από Επιπλέον εργαλεία.
 3. Επιλέξτε τον δίσκο από τον οποίο θέλετε να δημιουργήσετε μια εικόνα δίσκου και κάντε κλικ στο Αντίγραφο Δεδομένων Δυφιο-σε-Δυφιο.Οθόνη αντιγράφου δίσκου στο Disk Drill.
 4. Επιλέξτε πού επιθυμείτε να αποθηκευτεί η εικόνα δίσκου. Σημειώστε, η εικόνα δίσκου είναι ουσιαστικά μια ηλεκτρονική αντιγραφή ολόκληρου του δίσκου, οπότε διασφαλίστε ότι ο προορισμός αποθήκευσης έχει αρκετό ελεύθερο χώρο. Κάντε κλικ στο OK.Παράθυρο παραμέτρων εικόνας δίσκου στο Disk Drill.
 5. Το Disk Drill θα δημιουργήσει την εικόνα δίσκου. Η διαδικασία μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, ανάλογα με το μέγεθος του δίσκου.

Βήμα 2: Ανάκτηση Δεδομένων από την Εικόνα Δίσκου

 1. Ανοίξτε το Disk Drill και πηγαίνετε στην καρτέλα Συσκευές Αποθήκευσης, κάτω από Ανάκτηση Δεδομένων.
 2. Κάντε κλικ στην επιλογή Επισύναψη εικόνας δίσκου, αναζητήστε την εικόνα δίσκου που δημιουργήσατε στο προηγούμενο τμήμα, και κάντε διπλό κλικ πάνω της. Θα προστεθεί ως ένας δίσκος με την ετικέτα “Επισυναπτόμενη εικόνα” στη διεπαφή του Disk Drill.Επισύναψη εικόνας δίσκου στο Disk Drill.
 3. Επιλέξτε την εικόνα δίσκου του σκληρού και κάντε κλικ στην επιλογή Αναζήτηση για χαμένα δεδομένα.Επιλογή αναζήτησης χαμένων δεδομένων στο Disk Drill.
 4. Κάντε κλικ στην επιλογή Ανασκόπηση ευρεθέντων αντικειμένων για να δείτε τα αρχεία στον δίσκο. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε μέσα στα αρχεία κάνοντας κλικ στον σχετικό τύπο αρχείου (Εικόνες, Βίντεο, Ήχος, Έγγραφα, Αρχεία, και Άλλα).Οθόνη ανασκόπησης ευρεθέντων αντικειμένων στο Disk Drill.
 5. Αναπτύξτε την ενότητα Υπάρχοντα για να δείτε τα αρχεία που υπάρχουν επί του παρόντος στον δίσκο. Για να δείτε τα διεγραμμένα αρχεία, αναπτύξτε τις ενότητες Διαγραμμένα ή χαμένα και Ανακατασκευασμένα.Ενότητες ανάκτησης δεδομένων στο Disk Drill.
 6. Επιλέξτε τα αρχεία που επιθυμείτε να ανακτήσετε. Το Disk Drill θα εμφανίσει μια προεπισκόπηση του επιλεγμένου αρχείου, αλλά μπορείτε να προβάλετε χειροκίνητα αρχεία κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του ματιού δίπλα στο όνομα του αρχείου. Κάντε κλικ στην επιλογή Ανάκτηση όταν ολοκληρώσετε την επιλογή των αρχείων.
 7. Λίστα αρχείων που μπορούν να ανακτηθούν στο Disk Drill.Επιλέξτε έναν προορισμό ανάκτησης για τα αρχεία και κάντε κλικ στην επιλογή Επόμενο.Προτροπή για προορισμό ανάκτησης στο Disk Drill.
 8. Το Disk Drill θα ανακτήσει τα επιλεγμένα αρχεία. Μπορείτε να ανακτήσετε έως και 500 MB δεδομένων δωρεάν στα Windows. Για περαιτέρω ανάκτηση, θα χρειαστείτε άδεια χρήσης.

Πώς να εκτελέσετε σωστά την εντολή CHKDSK

Είναι σημαντικό να επιλέγετε τις κατάλληλες παραμέτρους και να χρησιμοποιείτε την σωστή σύνταξη όταν εκτελείτε την εντολή CHKDSK.

Ορίστε πώς να τρέξετε σωστά την εντολή CHKDSK:

 1. Αναζητήστε “cmd” στην Αναζήτηση των Windows (Windows + S). Κάντε δεξί κλικ στην Γραμμή Εντολών > Εκτέλεση ως διαχειριστής.
 2. Πληκτρολογήστε chkdsk /f ή chkdsk /r στην κονσόλα και πατήστε Enter. Μπορείτε επίσης να σαρώσετε συγκεκριμένες κατατμήσεις, χρησιμοποιώντας τη σύνταξη chkdsk X: /f (αντικαταστήστε το X με το γράμμα της κατάτμησης, όπως C:, D:, κ.λπ.).
 3. Περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία CHKDSK. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί το CHKDSK, θα εξαρτηθεί από την παράμετρο που χρησιμοποιήσατε, καθώς και από τα λάθη που θα συναντήσει το εργαλείο στον δίσκο.

Σε δίσκους που είναι μορφοποιημένοι με το σύστημα αρχείων NTFS (το προεπιλεγμένο σύστημα αρχείων των Windows), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παράμετρο /i για να εκτελέσετε λιγότερο λεπτομερή έλεγχο των εγγραφών δεικτών. Αυτό θα μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση του σαρωτή CHKDSK. Η παράμετρος /c μπορεί επίσης να σας εξοικονομήσει χρόνο εις βάρος μιας λιγότερο λεπτομερούς σάρωσης.

Μπόνους: Για να μάθετε τις διάφορες παραμέτρους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με την εντολή CHKDSK και τη σωστή μορφή σύνταξης για το εργαλείο, μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή CHKDSK /? στην CMD.

Συχνά Προβλήματα Κατά την Εκτέλεση της Εντολής CHKDSK

Πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες κατά την εκτέλεση της εντολής CHKDSK.

Έχουμε καταγράψει κάποιες κοινές παρακάτω και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά:

 • Δεν είναι δυνατό το άνοιγμα του τόμου για άμεση πρόσβαση: Αν λάβετε αυτό το μήνυμα κατά την εκτέλεση της CHKDSK, σημαίνει ότι εισάγατε το λάθος γράμμα δίσκου. Το μήνυμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί αν η σύνταξη ήταν σωστή, αλλά προσπαθήσατε να τρέξετε CHKDSK σε ένα συγκεκριμένο φάκελο σε έναν δίσκο NTFS. Εδώ, εκτελέστε CHKDSK σε ολόκληρο τον δίσκο ή τμήμα NTFS, αντί για έναν συγκεκριμένο φάκελο σε αυτό. Ελέγξτε ξανά το γράμμα του δίσκου του τμήματος που θέλετε να σκανάρετε, χρησιμοποιώντας τον Εξερευνητή Windows, και στη συνέχεια επανεκτελέστε την εντολή CHKDSK με το σωστό γράμμα δίσκου.
 • Η CHKDSK δεν μπορεί να εκτελεστεί διότι ο τόμος χρησιμοποιείται από άλλη διεργασία: Θα λάβετε αυτό το μήνυμα όταν προσπαθείτε να τρέξετε CHKDSK στον εσωτερικό σκληρό δίσκο του Η/Υ (που περιέχει το λειτουργικό σύστημα). Τα Windows θα σας ρωτήσουν εάν πρέπει να εκτελέσουν τη σάρωση όταν το σύστημα επανεκκινηθεί την επόμενη φορά. Πατήστε Y σε αυτή την οθόνη και κάντε επανεκκίνηση του Η/Υ για να τρέξετε τη CHKDSK. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να τρέξετε την CHKDSK από το Περιβάλλον Ανάκτησης Windows (WinRE).
 • Η CHKDSK κολλάει: Η CHKDSK χρειάζεται πολλές ώρες και μερικές φορές ακόμα και μία ημέρα για να ολοκληρωθεί (σε πολύ μεγάλους δίσκους). Έτσι, είναι πιθανό η CHKDSK να μην έχει κολλήσει και απλά να κάνει τη δουλειά της. Αλλά, αν παρατηρήσετε ότι η ένδειξη LED του σκληρού δίσκου δεν αναβοσβήνει καθόλου, η CHKDSK μπορεί πραγματικά να έχει κολλήσει. Σε αυτή την περίπτωση, πατήστε ESC για να σταματήσετε τη διαδικασία και εκτελέστε ξανά την CHKDSK. Αν το πρόβλημα επαναληφθεί, εκτελέστε την εντολή sfc /sccanow και στη συνέχεια την εντολή CHKDSK.

Συμπέρασμα

Η επιλογή των σωστών παραμέτρων για τη CHKDSK είναι σημαντική, καθώς μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο. Επίσης βοηθάει στην αποφυγή της υπερβολικής πίεσης του δίσκου λόγω λεπτομερών σαρώσεων που δεν ήταν απαραίτητες από την αρχή. Ανεξάρτητα από τις παραμέτρους που χρησιμοποιείτε, εξακολουθούμε να συνιστούμε να δημιουργείτε αντίγραφο ασφαλείας σημαντικών δεδομένων πριν τρέξετε τη χρησιμότητα CHKDSK.

Συχνές Ερωτήσεις

Και οι δύο παράμετροι σαρώνουν και διορθώνουν σφάλματα στον δίσκο σας, αλλά η παράμετρος /R διενεργεί μια πιο λεπτομερή σάρωση και χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο απ' ό,τι μια σάρωση /F. Σας συνιστούμε πρώτα να τρέξετε τη σάρωση CHKDSK /F και να δείτε εάν διορθώνει τον δίσκο σας. Αν όχι, μπορείτε να προχωρήσετε στην εκτέλεση της σάρωσης CHKDSK /R.
Η εκτέλεση της εντολής CHKDSK με παραμέτρους όπως /R και /F θα διορθώσει τα σφάλματα στον δίσκο σας. Ωστόσο, η εκτέλεση της εντολής χωρίς καμία παράμετρο απλώς εμφανίζει την κατάσταση του δίσκου σας, δηλαδή, θα εντοπίσει σφάλματα αλλά δεν θα τα διορθώσει.
Η καλύτερη επιλογή για CHKDSK θα εξαρτηθεί από το είδος του προβλήματος που αντιμετωπίζετε στον δίσκο. Αν πρόκειται για μίνορ πρόβλημα διαφθοράς δεδομένων, και θέλετε να διενεργήσετε ένα τακτικό έλεγχο δίσκου, είναι καλύτερο να επιλέξετε την σάρωση CHKDSK /F. Αν θέλετε μια πιο λεπτομερή σάρωση, χρησιμοποιήστε την εντολή CHKDSK /R, αλλά να είστε προετοιμασμένοι να περιμένετε για κάποιο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί.
Το CHKDSK μπορεί να σαρώσει τον δίσκο σας (εσωτερικό ή εξωτερικό) εφόσον διαθέτει ένα αρχείο συστήματος που αναγνωρίζεται από τα Windows (δεν θα λειτουργήσει σε δίσκους RAW). Το ίδιο το πρόγραμμα είναι αρκετά ικανό και θα πρέπει να διορθώσει τυχόν λάθη αρχείων συστήματος και κακοτεχνίες τομέων που συναντήσει.
manuviraj
Ο Manuviraj Godara είναι ένας επαγγελματίας συγγραφέας περιεχομένου με πάνω από 4 χρόνια εμπειρίας. Η συνεχώς αυξανόμενη γοητεία και εμπειρία του με την τεχνολογία τον οδηγεί να δημιουργεί περιεχόμενο σχετικά με την ανάκτηση δεδομένων και την καταναλωτική τεχνολογία. Μπορείτε επίσης να βρείτε τα έργα του στο MakeUseOf.com και στο HandyRecovery.
Εγκρίθηκε από
12 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού, διαχείριση βάσεων δεδομένων και επισκευή υλικού.