Skal du bruge CHKDSK /R eller /F: et detaljeret svar

manuviraj
Skrevet af
Godkendt af
180

chkdsk /f /rDe mest almindelige parametre, der anvendes i CHKDSK, er /R og /F. De adskiller sig i funktion og den tid det tager at fuldføre. Så hvilken en bør du bruge, CHKDSK /R eller /F? For at hjælpe dig med at beslutte, vil vi beskrive begge parametre, hvordan de fungerer, og hvordan man effektivt kører CHKDSK-kommandoen.

Hvad er forskellen mellem /R og /F i CHKDSK?

CHKDSK-kommandoen har adskillige parametre, der kan bruges til at modificere, hvad kommandoen gør, og hvordan den fungerer. To af de mest populære er /R og /F, som står for “fix” (reparere) og “repair” (rette), respektive. Fix og repair er synonymer, men ikke i CHKDSK. Den primære forskel mellem CHKDSK /F og CHKDSK /R er den type fejl, de retter.

Parameter /F /R
📋 Beskrivelse Opdager fejl og korruption i drevets filsystem, som er et indeks over alle filer og mapper på dit drev. Hvis vi låner en analogi fra Ask Leo-bloggen, kan man overveje filsystemet som Indholdsfortegnelsen i en bog. /F-parameteren vil kontrollere, at alle indgange er korrekte, fører til de rigtige sider og kapitler (filer og mapper), og at alle kapitler har en indgang. CHKDSK /R-kommandoen gør alt, hvad /F gør, men den tjekker også helbredet af hver fysisk sektor på din disk. Den bestemmer, om dataene på hver sektor er læsbare. Hvis ikke, markeres de beskadigede sektorer som “dårlige sektorer”, og, hvis tilgængelige, kaldes dedikerede reservede sektorer frem for at tage pladsen fra disse dårlige sektorer. Når en sektor er markeret som dårlig, bruges den ikke længere af Windows til at lagre data.
🕒 Tid Taget At kontrollere hver sektor på drevet er en omfattende proces, og CHKDSK /R-kommandoen kan tage flere timer at fuldføre. Især hvis den opdager fejl og forsøger at rette dem. Parameteren /F tager forholdsvis mindre tid at fuldføre. Normalt er den tid, det tager, under en time, men det kan være mere, afhængigt af drevet og de fejl CHKDSK støder på.
❓ Hvornår skal man bruge Hvis du kun bemærker mindre datakorruption på dit drev, og der ikke er noget slag på diskens ydeevne, er CHKDSK /F et bedre og hurtigere valg. Hvis du observerer, at drevet fungerer langsommere end normalt, og data tilfældigt forsvinder og dukker op, kan det berettige CHKDSK /R-kommandoen.


Uanset den parameter, du vælger, er det bedst at lade CHKDSK-kommandoen køre sin gang og ikke slukke din PC abrupt.

Sådan undgår du datatab forårsaget af at køre CHKDSK-kommandoen


At køre CHKDSK-kommandoen kan nogle gange forårsage datatab. Dette sker normalt, når CHKDSK finder dårlige sektorer på drevet og forsøger at reparere dem. I bund og grund er datatab et utilsigtet tab, når CHKDSK opdager problemer på dit drev og retter dem.

Selv om CHKDSK ikke altid vil slette nogle filer, mens den retter dit drev, er det stadig bedre at være sikker end at fortryde. Sådan kan du undgå datatab forårsaget af at køre CHKDSK /R eller CHKDSK /F-kommandoerne.

Det første, du kan gøre, er simpelthen at køre CHKDSK-kommandoen uden nogen parametre. Ved at gøre dette viser CHKDSK kun drevets status, men forsøger ikke at reparere drevet. Men på denne måde udnytter du ikke faktisk CHKDSK-værktøjet, fordi fejlene forbliver som de var.Et bedre alternativ er at tage backup af alle dine data på forhånd og derefter køre CHKDSK /F eller CHKDSK /R-kommandoerne, afhængigt af dine behov. Men at simpelthen kopiere og indsætte data fra en allerede beskadiget harddisk kan forværre dens problemer – og i nogle tilfælde kan det være helt umuligt. Vi anbefaler, at du skaber et diskbillede af drevet og gendanner dine data fra diskbilledet ved brug af et program efter eget valg.

Til denne vejledning valgte vi at anvende Disk Drill, da det lader dig oprette et diskbillede samt gendanne data fra det, alt sammen i en enkelt brugergrænseflade. Det er kompatibelt med alle typer af lagringsenheder, genkender alle større filsystemer og over 400 filformater. Ved at bruge Disk Drill kan du endda gendanne data, hvis dit drev ikke har noget filsystem, dvs. det er RAW (CHKDSK fungerer ikke på RAW-drev).

Processen med at skabe et diskbillede og gendanne data fra det er ret ligetil:

Trin 1: Brug funktionen Byte-til-Byte Backup i Disk Drill

 1. Download Disk Drill og installer det.
 2. Åbn Disk Drill og klik på Drev-backup under Ekstra værktøjer.
 3. Vælg det drev, du ønsker at oprette et diskbillede af, og klik på Byte-til-Byte Backup.Drev-backup skærm i Disk Drill.
 4. Vælg hvor du vil gemme diskbilledet. Bemærk at diskbilledet i realiteten er en blød kopi af hele drevet, så sørg for at destinationen, hvor du vil gemme, har nok fri plads. Klik på OK.Diskbillede parametervindue i Disk Drill.
 5. Disk Drill vil oprette diskbilledet. Processen kan tage noget tid, afhængig af størrelsen på drevet.

Trin 2: Gendan data fra diskbilledet

 1. Åbn Disk Drill og gå til fanebladet Lagringsenheder, under Data Gendannelse.
  1. Klik på Vedhæft diskbillede, søg efter diskbilledet, du oprettede i det foregående afsnit, og dobbeltklik på det. Det vil blive tilføjet som et drev med etiketten “Monteret billede” i Disk Drill-grænsefladen.Vælg en diskbilledeindstilling i Disk Drill.
  2. Vælg drevets diskbillede og klik på Søg efter mistede data.Søg efter mistede data indstilling i Disk Drill.
  3. Klik på Gennemse fundne elementer for at se filerne på drevet. Du kan også filtrere filerne ved at klikke på den relevante filtype (Billeder, Video, Audio, Dokumenter, Arkiver og Andet).Skærmbillede for gennemgang af fundne elementer i Disk Drill.
  4. Udvid sektionen Eksisterende for at se filer, der i øjeblikket er på drevet. For at se slettede filer, skal du udvide afsnittene Slettet eller mistet og Genopbygget.Data recovery sektioner i Disk Drill.
  5. Vælg de filer, du ønsker at gendanne. Disk Drill vil vise en forhåndsvisning af den aktuelt valgte fil, men du kan manuelt forhåndsvise filer ved at klikke på øjeikonet ved siden af filnavnet. Klik på Gendan, når du er færdig med at vælge filer.
  6. Liste over gendannelsesmulige filer i Disk Drill.Vælg et gendannelsesmål for filerne og klik på Næste.Skærmbillede for gendannelsesdestination i Disk Drill.
  7. Disk Drill vil gendanne de valgte filer. Du kan gendanne op til 500 MB data gratis på Windows. For yderligere gendannelse kræves en licens.

  Hvordan man kører CHKDSK-kommandoen korrekt

  Det er vigtigt at vælge de passende parametre og bruge korrekt syntax, når du kører CHKDSK-kommandoen.

  Sådan kører du CHKDSK-kommandoen korrekt:

  1. Søg efter “cmd” i Windows Søg (Windows + S). Højreklik på Kommandoprompt > Kør som administrator.
  2. Skriv chkdsk /f eller chkdsk /r i konsollen og tryk Enter. Du kan også scanne specifikke partitioner ved at bruge chkdsk X: /f-syntaxen (erstat X med partitionsbogstavet, såsom C:, D: osv.).
  3. Vent på, at CHKDSK-processen er færdig. Den tid det tager for CHKDSK at fuldføre, afhænger af den parameter du brugte, samt de fejl som værktøjet støder på disken.

  På drev, der er formateret med NTFS-filsystemet (Windows’ standard filsystem), kan du bruge /i-parameteret til at udføre et mindre grundigt tjek af indeksposterne. Dette vil reducere den tid, det tager for CHKDSK at fuldføre scanningen. /c-parameteret kan også spare din tid på bekostning af en mindre detaljeret scanning.

  Bonus: For at kende de forskellige parametre, du kan bruge sammen med CHKDSK, og det korrekte syntaksformat for værktøjet, kan du køre CHKDSK /? kommandoen i CMD.

  Almindelige problemer ved brug af CHKDSK-kommandoen

  Mange brugere rapporterer at støde på visse vanskeligheder under udførelsen af CHKDSK-kommandoen.

  Nedenfor har vi listet nogle almindelige og hvordan du kan håndtere dem effektivt:

  • Kan ikke åbne diskenheden for direkte adgang: Hvis du får denne besked, når du kører CHKDSK, indikerer det, at du har indtastet det forkerte drevbogstav. Beskeden kan også dukke op, hvis syntaksen var korrekt, men du forsøgte at køre CHKDSK på en specifik mappe på et NTFS-drev. Her skal du køre CHKDSK på hele NTFS-drevet eller partitionen, i stedet for en specifik mappe på det. Dobbelttjek drevbogstavet for partitionen, du ønsker at scanne, ved hjælp af Windows Explorer, og kør derefter CHKDSK-kommandoen igen med det korrekte drevbogstav.
  • CHKDSK kan ikke køre, fordi diskenheden er i brug af en anden proces: Du får denne besked, når du forsøger at køre CHKDSK på pc’ens interne HDD (som indeholder OS). Windows vil spørge dig, om det skal køre scanningen, når systemet genstarter næste gang. Tryk Y på denne skærm og genstart din pc for at køre CHKDSK. Du kan også vælge at køre CHKDSK fra Windows Recovery Environment (WinRE).
  • CHKDSK sidder fast: CHKDSK tager flere timer og nogle gange endda en dag at fuldføre (på meget store drev). Så det er sandsynligt, at CHKDSK ikke sidder fast og simpelthen gør sit arbejde. Men hvis du bemærker, at harddiskens LED slet ikke blinker, kan CHKDSK faktisk sidde fast. I dette tilfælde kan du trykke ESC for at stoppe processen, og køre CHKDSK igen. Hvis problemet gentager sig, kør da sfc /scannow kommandoen og derefter CHKDSK-kommandoen.

  Konklusion

  Det er vigtigt at vælge de rigtige parametre for CHKDSK, da det kan spare dig for meget tid. Det hjælper dig også med at undgå at belaste drevet på grund af detaljerede scanninger, der ikke var nødvendige i første omgang. Uanset de parametre, du bruger, anbefaler vi stadig, at du tager backup af vigtige data, før du kører CHKDSK-værktøjet.

  FAQ

  Begge parametre scanner og retter fejl på dit drev, men /R-parameteren udfører en mere grundig scanning og tager meget længere tid end en /F-scanning. Vi anbefaler, at du først kører CHKDSK /F-scanningen og ser, om den retter dit drev. Hvis det ikke gør, kan du fortsætte med at udføre CHKDSK /R-scanningen.
  Kørsel af CHKDSK-kommandoen med parametre som /R og /F vil rette fejlene på dit drev. Men hvis kommandoen køres uden parametre, vises kun disken status, dvs. den vil opdage fejl, men ikke rette dem.
  Den bedste mulighed for CHKDSK afhænger af, hvilket problem du står over for på drevet. Hvis det er tilfældet med mindre datakorruption, og du ønsker at udføre en regelmæssig diskkontrol, er det bedre at vælge CHKDSK /F-scanningen. Hvis du ønsker en mere detaljeret scanning, skal du bruge CHKDSK /R-kommandoen, men vær forberedt på at vente et stykke tid, før den er færdig.
  CHKDSK kan scanne dit drev (internt eller eksternt), så længe det har et Windows-anerkendt filsystem (det virker ikke på RAW-drev). Værktøjet i sig selv er temmelig kompetent og burde rette eventuelle filsystemfejl og dårlige sektorer, den støder på.
manuviraj
Manuviraj Godara er en professionel indholdsforfatter med over 4 års erfaring. Hans konstant voksende fascination og erfaring med teknologi driver ham til at skabe indhold relateret til data recovery og forbrugerteknologi.
Godkendt af
12 års erfaring inden for softwareudvikling, databaseadministration og reparation af hardware.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required